Ako postupovať, keď niekomu oškriem auto?
Ahojte,
dokoncila som autoskolu a vsetko som pochopila a bolo mi vysvetlene. Viem ako sa spravat pri vaznej nehode, podat prvu pomoc ... Ale co neviem je, ze ked niekde nahodou budem parkovat a stalo by sa, ze niekomu oskriem/suchnem/tuknem auto, alebo najdem ja oskrete auto - napriklad na parkovisku. Ako sa postupuje v tomto pripade? Mam vsetko poistene.
1. ako to je ked niekoho oskriem alebo tuknem a sofer sedi v aute?
2. ako to je, keby som niekomu suchla auto a on tam nie je.
Vopred dik za vysvetlenie.
@sissy27 hovorim z vlastnej skusenosti. Davno som suchla,doslova skrabancek na aute bol. Samozrejme stalo v zakaze a nikto pri nom. Volala som na 158,nahlasila udaje,ktore chceli. Medzitym sa vratil majitel vozidla s mimoriadne agresivnou pani. Policajti boli za 5 minut pri mne a vraveli,ze som konala spravne. Nechat listok za stieracom alebo hocikde nie je v sulade so zakonom a vinnik je povinny na mieste nehody zotrvat podla pokynu na 158. Ked prisli,naziapali na pani ako sa sprava a hned zaliezla,s panom sa komunikovat dalo. Cely cas mi hovoril,ze to len zalesti a bude dobre. Este som ho presviedcala,ze predsa mam poistku pojde to z toho a opravia v servise. Skoda bola cez 800 eur. Nikdy neviete co sa pod tymi plastami zlomi,kde su ake senzory a neviem co. Cize to co je pre niekoho skrabancek,je pre druheho mozno aj cela vyplata.
@botka19 ja som tiež oškrela luxusné auto na parkovisku, zavolala na políciu, oni kontaktovali majiteľa, a že máme sa dohodnúť či si to vyriešime medzi sebou alebo zavoláme aj políciu. Inak škrabanec taký čo ja by som na svojom aute ani neriešila, ale na novom luxusnom aute to bolo za 1800€ jak nič 😬 nechcela by som cvakať z vlastného.
A kamoška kedysi ťukla auto na parkovisku, nechala lístoček, akurát ju niekto videl, nahlásil policajtom a bola rok bez vodičáku, lebo odišla z miesta nehody. Lístoček nikoho nezaujímal.
joooj ziadny listocek 🙄 mozno tak v americkych filmoch 😀
1.v tomto pripade policiu volat netreba, ale mozete, v aute mas nosit tlacivo zaznamu z dopravnej nehody, podpisujete obaja, je tam vela kopii
2.bud pockat alebo rovno volat policiu, oni majitela kontaktuju HOCIKEDY (aj 24.12. az sa tehotna preplasis preco ti volaju 🙊 )
PS: spataka sa neboj, to je len vec, pockaj ked raz drbnes do auta s miminom alebo tehotnou (snad sa to nestane), vtedy sa aj k oskretiu vola sanitka ak boli vo vozidle (viem to na 100% lebo som mala spolubyvajucu v porodnici "privezenu z nehody" ked sused len nacuval)
@liljana mne pri parkovaní odtrhli zrkadlo na strane vodica, asi vinník nechal listok za stieračom, ale kym som prisla k autu tak bola burka a z lístka za stieračom sa stal nečitateľným rozmoceny kus papiera, ktory sa mi nalepil na sklo. Taka som bola nas…á, ze som myslela ze vyletím z koze. Takze papieriky za stieračom neodporucam nechávať!!!
Inak k tým škrabančekom.... Len zadny nárazník Insignie stojí 1800€ 😅 a toto ešte nie je úplne luxusné auto 👌
@kittykat22 bežna slušnosť káže povedať prepáč ak je tam si to vyjednst na mieste ak nie nechať lístok za stieracpm s tel číslom ak sa to v kašleš a niekto ta uvidí a náhľad sa to posudzuje ako zdrhnutie z miesta nehody ktorú si zapríčinila. S píšete spolu papiere dohodnete sa kto bol na vine ak neviete tak treba zavolať policajtov ti rozhodnú a pošlete do poisťovne každý do svojej ta si to bude riešiť sama ďalej. Ak treba auto odtiahnuť alebo je škoda cez 4000eur zavolať políciu. Hlavu ti neodrhnu ale aspoň sa vyhbes poťahov a kam na polícii neskôr.
@kulumulu123 neposiela každý do svojej... Obidvaja posielajú do poisťovne vinníka
Toto sa mi stalo pred týždňom, bola som v lidli a keď som doma vykladala nákup, tak som našla škrabanec, dosť viditeľný,máme staršie auto a škrabancov viac, ale tento je najväčší. Ja som sa už zmierila s tým, že si to dáme urobiť na vlastné náklady. No môj muž poobede tvrdohlavo trval na tom, že mám ísť k mestským policajtom. Tak som išla a fakt sa vinník našiel zo záznamu na mestských kamerach a po dotknem, že meskaci boli veľmi ochotní. Aj ho kontaktovali, stretli sme sa u nich , dohodli na istej sume, ktorú mladý muž zaplatil v hotovosti. Budúci týždeň to idem dat nastriekat. Ale mladý mal najazdených 400km,bol nový vodič, či mu dali pokutu ja neviem a ani ma to nezaujíma, ale ho poučili, že takto sa to nerobí a mal pockat alebo to nahlásiť, ako tu baby spomínali a čo mu hrozí, ak by sme to nahlásili mi u riadnych fizlov.
Potom sme sa stretli ešte v meste, hovoril, že fakt ho to mrzí, že nechcel odísť, ale určite je to pre neho ponaučenie. Popriala som mu ešte veľa šťastným km a nech sa nebojí jazdiť, lebo bolo na ňom vidieť, že je chudák z toho max nešťastný.
@janai1 do mňa keď raz jedna ženská nacuvala som posielala do svojej poisťovne a ta to riešila ďalej s poisťovňou vinníka.... Bolo cca 5r dozadu možno sa to zmenilo alebo možno záleží od poisťovne...
@kulumulu123 no vôbec to nezáleží od poisťovne 😀 vždy posielaš papiere do poisťovne vinníka, ved odtiaľ príde aj obhliadaci technik.. Tvoja poisťovňa s PZP s tým nič nemá... Jedine to môžeš do svojej poisťovne poslať keď si to chceš nechať uhradiť zo svojej havarijnej a potom to riešia poisťovne medzi sebou
@janai1 OK je to možné nehadam sa bolo to dosť dávno len viem ze som to posielala do svojej poisťovne a ďalej som nic neriešila bolo to medzi poisťovňami a servisom. Pekný deň prajem 😉

@tribratri + pokuta za odídenie z miesta "nehody". treba aj čítať. Samozrejme, že dostane aj za oškretie pokutu