Ako prežiť materstvo a nezblázniť sa?
Nazov temy hovori za vsetko, takze sup sem prve prispevky 😉
No tatolu mas to vesele. Teta tiez mala v 20.tke chlapceka a rok na to dvojcata-chlapca a dievcatko a poriadne aktivne v jednoizbaku 😉
Moc krásná diskuze - konečně mám pocit, že je tu ještě někdo, komu to nejde tak hladce 😀
Matýsek je na mě od narození hrozný závislák - ještě jsem nikde bez něj nebyla i blbá koupel je často problém. I když mám bezva manžela, který se moc snaží, tak Matýsek musí mít neustálý přehled, kde zrovna jsem. Kromě toho v noci špatně spí - co dvě hodiny je vzhůru a ve dne usne jen v náručí nebo v kočárku. Moc ho miluji a na mateřské jsem ráda, ale jestli na chvíli nevypnu tak zešílím. Takže jak se nezbláznit? 😀
pia viem presne o čom píšeš, mňa už čerti žerú a keby môžem tak som nonstop v robote a malého mám v sedačke vedľa seba ale len preboha nebiť zavretá medzi štyrmi stenami a sama /de facto lebo malý ešte nevie rozprávať 😝 /...........
k režimu, u nás nehrozí - kúpeme od pol ôsmej do pol desiatej a to preto že máme reflux a keď sa kúpeme skôr ako za dve a pol hodiny tak vyšablujeme aj prvé mliečko z pôrodnice 😠
teraz sa trápime naučiť spať krpca samého, som ho rozmaznala a doteraz zaspával na rukách a teraz chudák protestuje, že čo to že ho postieľka nekolísa a nepočuje že by jej bilo srdiečko a pravidelne nedýcha tiež 😕
mali sme aj stavy, že o pol noci sme skákali po postieľke, vadili sa s macíkmi, vykrikovali na celý bejvák ako o život.......no ale má to jednu výhodu, prespíme celú noc, nevieme čo je to jesť dva-tri krát za noc 😝
danysek to keby som vedela 😀 Ale to je zaujimave, ze je na teba tak naviazany, ja som myslela, ze to byva az vo vyssom veku. Ten moj je zase uplny nezavislak, pokial mu da niekto papat a pohra sa s nim, je jeho 😉 Ale na mna uz dost vrci 😠 S tym spanim je to trapenie, my sa zase koliskujeme a zaspi len pri kolisani, ktore niekedy trva viac ako samotne spanie a cez den aj spi iba pri kolisani, ked prestaneme, tak sa zobudi a spat chce dost casto. Tak sa bud kolise, alebo papa alebo hra a zase kolise☹ Takze je to o drzku.
blazka - tak jsme na tom stejně. A to jsem měla takové ambice, že v půl roce půjde do svého pokojíku. 😀 😀
A režim, ten my prostě nesnášíme. Jak se snažím dodržovat čas procházek, koupání, atd., tak jsme daleko protivnější, než když jedeme někam na nákupy, přijde návštěva a tak. Ale kdo má pořád někde courat 😠
pia - my zas usínáme na balóně. Teď už jsem schopná na něm jíst, číst si, skládat prádlo a spoustu dalších věcí. Teprve teď jsem zjistila, kolik věcí se dá dělat jen jednou rukou. 😉
Danysek no ved ja by som uz tiez vedela napisat prirucku o tom, co sa da robit 1 rukou popri kolisani 😀. Preto som zalozila tuto temu, len ma mierne drazdia diskusie typu: mame presny rezim a bez problemov ho dodrziavame, zaspinkavame sami, papame vela a pravidelne, neplaceme, nehnevame a pod.😠 My placeme, hnevame, rezim mame na prd a nehanbime sa za to 😉😀
to mě zas rozčilují matky co píší - "dneska jsme v noci vstávali dvakrát - jsem se vůbec nevyspala". To bych vraždila. A pak ještě příbuzní co se diví - ty ho uspáváš v náručí, dej ho do postýlky. Nech ho chvíli brečet, je to zdravé. 😠
Tak mě vytáčí maminky "dokonalých" dětí, které píšou do takovýchto diskuzí, že nechápou, jak si můžem stěžovat, když mateřství je tak překrásné 😀.
jasmia....nenahnevam ta, ked poviem, ze si myslim,ze "materstvi je prekrasne" napriek tomu ze nemame nejaky super rezim, mala nechce poriadne spat, nechce poriadne jest ale cely den co s nou zazijem, z toho som stastna, a preto necitim potrebu sa niekomu na to stazovat, snazim sa na to pozerat z tej lepsej stranky
ahoj tatolu
aj my uz sme chceli zrusit spanie poobedie,ale akosi to nejde, je cez den unavena, a potom nie a nie zaspat vecer ..vzdy cakala tento tyzden na tatulda kedy pride z prace, takze sla spat vzdy az okolo jedenastej no a potom uz aj ja som unavena
danysek už sa teším kedy bude mať malý rok a začneme chodiť do centra kde sa bude hrať aj s inými a ja sa snád budem môcť zúčastniť nejakého kurzu jazykov alebo niečoho čo ma zaujme, len nie domáce práce lebo vraždím 😀
pia kašli na to čo kto píše - ja tiež nemienim chodiť v maskáčoch a rozdávať rozkazy že nadupeme v kanadách........je to moje prvé a jediné dieťa tak nebudem ho cvičiť ako opicu, možno niektorí majú na to iný názor ale ja mám takýto a hotovo 😕
danyšek čo sa týka zdravého plaču - no čítala som teraz novodobú štúdiu a tam je práveže deti nosené a nenechávané plakať sú samostatnejšie, majú väčšiu istotu a tak to robím tak že ak moje dieťa plače beriem ho na ruky 😀 zabite ma za to 😝
ja píšem že materstvo si neužívam ako to niektorí píšu, nie som stvorená sa uspokojiť len staraním o dieťa, možno som iná a možno sa cítim nedocenená a teraz ma už dupľovane zabite 😎
Eveen ide skor o tie maminy, ktore nechapu tie maminy, ktore si dokazu priznat, ze nie su uzasnymi matkami dokonalych deti a ze je materstvo uzasne, ale niekedy si jednoducho nevedia rady a niekedy su zufale a maju toho po krk. Som to napisala ako talian 😀
eveen neboj nezlobím se na tebe 😀 , já si taky myslím že být matkou je krásné, ale jak píše blazka24, nežiju jen pro děti, ale i pro sebe.
aha, jasne, chapem, aj ja by som rada uz chodila do roboty, ale nechodim, lebo to podla mojich blizkych nie je potrebne, a ja nemam silu im odporovat, uz ked mala malinká rok, tuzila som ist robit, lebo ma bavi byt v robote medzi ludmi, ale rozhodla som sa, ze bude lepsie byt s malou, lebo to je uz mozno naposledy co budem na materskej, tak si to momentalne vychutnavam, robit budem este dlho, a mozno by som si potom vycitala, ze som sa malej nevenovala naplno
No teda s mojou pracou si neviem predstavit, ako budem po MD fungovat tam aj doma😒takze sa tam vobec nenahlim.
pia neboj, vy urcite nebudete nas pripad 😉 my sme s tymi zubkami fakt rarita... 😝
dnes sme boli na navsteve u priatelov, maju 7 mesacneho krpca a ten uz ma dva spodne zubky vonku...trapil sa s nimi asi tak tyzden, v jeden den vysiel prvy a na druhy den dalsi...
nas Tomasko strasne plakal, ked sme tam prisli...ako keby sa zlakol toho babatka... mozno v nom videl konkurenta 😀
baby, aj vam deticky plackaju, ked sa im niekto cudzi (vacsinou muzi) prihovaraju? my mame teraz obdobie separacnej uzkozti...
dobré ránko.
blazka - tak to jsme na tom stejně. řídím se tvrzením, že dítě do půl roku se nedá rozmazlit, takže se chováme, mazlíme, spíme s rodiči v posteli (když už to jinak nejde) a když máme špatný den, tak neděláme nic jiného. Prostě bordel v bytě, šťastné dítě 😀
Dobre rano kocky🙂, tak sme prezili dalsiu noc😀.
Miluska nasho drobca rozplakavame my doma. Jednoducho sa mu prihovorime, ked na to nema naladu, casto staci len pohlad a spusti plac. Takze horsia verzia ako plac pri cudzich😖
Ahojte kočky!
Blažka nie si prvá ani posledná čo si nevychutnáva až tak materstvo. Ktorá nie je uspokojená len starostlivostou o dieťa. Je nás takých viac. Len sa väčšinou žeby boja to povedať lebo sa to nestotožnuje s tou všeobecnou teóriu - materstvo je úžasná vec a má matku napĺnať.... tiež by som radšej bola v práci. Ale hold sa ešte nedá. Tak sa snažím popri materskej aspon ako tak rozptylovať. Pomáham drahému napr. prihlasovať autá na doprave. Alebo vozíme autá z bazáru do servisu a také drobnosti🙂 Plus sa snažím cez net predávať posteľné prádlo. Tak mám dojem, že som aspon trochu užitočná a zarobím nejaké peniažky - ale milionár so mna nebude 😀 Len tak pre oživenie a spestrenie.
Režim nikdy u nás nebol. Prvé dvamesiace sme kúpavali večer. Potom už len doobeda lebo ked som ho okúpala večer tak bol ako čert. Dokonca sme večer aj uspávali vozením v aute. Nebolo mu rady. Tak som ho šupla drahému do auta a do 10 min bol tvrdý. Doma by sme bojovali aj tri hodiny.
Do 8 mich mesiacov nespával cez den nič. Proste ráno vstal o 8 mej. A spávať chodieval o 23 - 24. Za noc býval x krát hore na kojenie. Ked to v 10 mesiacoch dosiahlo počet aj 10 x za noc tak som nočné kojenie zatrhla...Do nepríčetna ma vytáčali matky ktoré hovorili ako ich dieťa spí už večer o 7 mej! Nikdy to u nás nehrozilo. Extrém bol ked býval do 1 vnoci hore. Som rada ked zaspí o 23. A kedže cez den nič nespával tak som nemala čo kde posúvať alebo ukrajovať z iného spánku....Nehrozilo dať ho do postele skôr. Ručal jak pavian. A vydržal dlho. Ked som ho proste nechala tak. Tak sa prehral a bol v pohode. Akurát že dosť dlho. Ale bol kľudný - tak som ho proste nechala.
Po 8. mom mesiaci už začal spávať 1 x za den. Po 10. mom mesiace už konečne 2 x za den. Mám z toho malý sviatok.
Takže žiadny režim do 8 mich mesiacov u nás nehrozil. A hlavne sa dieťa veľmi mení. Môj tiež do 6 mesiaca v noci plakal len 2 x . No a potom začali zuby a závislosť na cicíku a boli sme hore aj 10x....
Neviem či sa to moje litánie bude niekomu chcieť čitať. Ale snáď 😉
A ešte som chcela. Nikdy som neuspávala na rukách. Malý bol dosť veľký v 5 mes mal 8 kg. Ani v kočíku. Vždy sme uspávali na cicku. Ale tiež sa mi to svojím spôsobom už vypomstilo - už je závislák 😎
No a môje dieťa vôbec nemá problém s cudzími ľudmi. Komu ho dáte s tým pôjde. Je t
o vo veľkej miere podmienené a tým, že ked mal malý tri mesiace tak som mala štátnice. Takže čas pred tým ho bavil po hodinke kto mohol (lebo sme sa často kojili tak sa na dlhšie nedalo). Bavili babky kamošky... V 10. mesiaci už spal u babky celú noc. Aj napriek tomu že je stále kojený. Proste som večer nakojila a ráno odbehla nakojiť. Takže nemá vôbec malý problém s cudzími ľudmi.
Vinifera, tak jsem ty tvoje litánie přečetla 😀 , a musím tě obdivovat, jak jsi toho Vašeho ďáblíka zvládla. Myslím, že jsi se moc nenudila.
Je zajímavé jak jsou děti jiné, moje nejstarší se cizích nikdy nebála, šla by i s čertem, ale ta mladší byla na mě fixovaná, pomalu jsem nemohla ani na záchod. Jsem teda zvědavá, jak to bude vypadat s Justýnkou.
Pia teda tvůj Šimonek je opravdu osobnost každým coulem, plakat když se na něj podíváte, to je opravdu trénink na pubertu 😀 .
Hmm nuda. Čo to je? Pozriem slovník cudzích slov🙂
U nás v 4 generačnom dome sa fakt nudiť nedá.
Dedko je dementný a ťažko mu vysvetliť že si tu (ku mne do izieb na prízemí) nemôže napochodovať kedy chce a ziapať medzi dverami, že on niečo chce. (jemu je fuk, či je 12 na obed a malý práve zaspal alebo sú 4 hodiny ráno - hold je to starý človek ...)
Môj otec dosť pije. Takže stále niekde kúri - čiže furt všetko horí. Je to už dlhodobá záležitosť. Ale tento rok na Vianoce sme už volali 112 a bol 2 týždne na psychiatrii... V hlave to nemá všetko v poriadkua tak stále bojujeme.
Keby nám nestačilo tak tu máme 3 psov a jednu našu mačku a jednu susedovu (tam sú 3 deti tú su 3 psi - takže mačka je radšej u nás 😀 )
Jasmia ved to, ked my mame pocit, ze je väcsia osobnost ako my😀
Vinifera tak to je neco. Ako keby si nasu rodinu opisovala, az na tie zvierata😀😉
Vinifera a to jsem si myslela, že naše rodinka je tak trochu bláznivá 😀 , ale kam se hrabem. To já nevydržela bydlet s mojí babičkou ani dva roky a co se týká zvířat taky u nás slabota. Pořídili jsme holkám králíčka a už teď toho lituju, jsem holt pravá městská paneláková holka 😀.
vinifera 😀
hľadám vacsieho závusláka na cicke ako moja "malá" 😀 má 2,5 roka a cucká pomaly každé 2 hodiny cez deň
vin, odžila si si teda svoje, nie je nič horšie akomalý nespavec, tiež viem o tom svoje a pamatám ako moja mama vravela malej: Máš 6 týždňov a už Ťa nechcú... ja som bola taká vyčerpaná, že som schudla na kosť.
A nechápala , ako môžu iné deti tolko spať, naša nespala ani v pôrodnici!!!! 😠
Babula tiez dobre 😀 Nas maly cicky nikdy nevidel, takze zavislak bude asi az na tych frajerkinych 😵
Vieš babula jedna výhoda bola že aspon nereval. Proste bol hore, hral sa - vyžadoval pozornosť - ale neručal. Jemu sa síce spať nechcelo ale ja som si takmer podopierala oči zápalkami. Nechápem kde bral toľko energie. Pamatám si (veď to bolo nedávno🙂 ako vnoci o pol druhej ešte lozil po spálni. Sem a tam sem a tam. Skončilo to tým, že si vytiahol žehličku zo skrine a tresol si ju o hlavu. Tak som ho vtedy šupla do postieľky a revy nerevy som ho tam nechala. Som proste už fakt nemala energiu. Našťastie ale už bol fakt unavený tak po chvíli zaspal...
Vytáčal ma drahý čo bol celé dni v robote. Prišiel domov. Povedal ahojte. Najedol sa a ľahol si spať. Takže bol zvyčajne skôr tvrdý ak malý... No nezabite ho!
Teraz napr. cez den bojujeme s malým. Lebo už prišiel na to kde sú cici. A ako sa k nim dostať a dožaduje sa. A nakúka zvrchu cez tričko ako sa majú cici. Očiská má vtedy jak keby videl Atlantídu😉
Bolo úžasné jednoduché vždy ked plakal dať mu cicík. Alebo ho uspávať na cicku. Proste to vždy zabralo.
Bolo úžasne náročné mu to nočné kojenie na 10 x zatrhnúť. On už potom na cicku visel stále. Keď som mu ho vnoci zobrala tak ručáááál. Tak som si jednej noci povedala dosť. A že cicek nebude (lebo u svokry spal a nič nepýtal a to isté u mojej mamy - necítil mlieko tak nepýtal). Tak malý ručal a ručal. DRahý že šak mu daj cicek. Som povedala neexist. Lebo potom celé noci nespávam. Tak ešte aj drahý orodoval za malého až mu dám cicik. Som sa zaťala. Drahý nakoniec spal na poschodí - lebo dole u nás sa nedalo jak malý ručal. Ďalšiu noc ešte vymýšľal. Tretia už bola v pohode. Teraz dostane 1 max 2 x za noc.
Vini dobre sa citas, normalne som sa po velmi dlhej dobe s chuti zasmiala😉

Ahojte, ja rátam hodiny, kedy tie deti uložím spať.
Režim si neviem vynachváliť 😵, ale asi od dnes ruším poobedné spávanie. Najstarší spať nechce a dvojky to rozptyluje. No čo, jedna izba a skoro vždy sama. Budem tajne dúfať, aby sa v noci nezobudil ani jeden. Doteraz môžem porátať prsty na jednej ruke, kedy spali od večera min. do 5.00 rána 😔.