icon

Ako reagovať na zazerajúce ženy, keď vaše dieťa trucuje?

28. dec 2023

Mám dcéru 3,5 r. pravdepodobne ADHD. Zažila som si s ňou už asi 10 x situáciu, že sa mi hodila o zem a musela som ju niesť aj 7 minút domov pod pazuchou, lebo mala taký amok.. Raz mi dostala taký amok von (mala nádchu), že mi ženská kričala z okna čo s ňou stváram že ju neukľudním (vtedy to len zhorší situáciu). Má zdravotné problémy čo u nej často podnecuje takéto stavy. Mám chuť dokonalým zazerajúcim ženským s deťmi povedať nech nečumia a hľadia si svojho a asi to rak už začnem praktizovať. Nikdy bytom neverila aké drbnuté môžu byť niektoré ženy.

Strana
z2
xsuzannex
28. dec 2023

@siska53 ja mam prave so starsimi ludmi skusenosti typu "no co ti ta mama ZASA urobila ze tak places" " "pani, nechcete mu dat ciapku? Uz je chladno, mal by ju uz mat na hlave" "moj zlaty a preco ty stale tak places" proste pchaju nos kam nemusia

autor
28. dec 2023

@xsuzannex áno je to tak. A stále sa spoločnosť tvári že problém neexistuje. Už nie je pomaly žiadna rodina bez autistu čo i len v širšej rodine ale stále sa nájdu fuchsle čo sa hrajú na dokonalé mamičky.

autor
28. dec 2023

@katka700 píšem vtedy bola po chorobe, bolo horúco zaspala v kočíku a som je ponúkala vodu tak dostala amok.

mikadooo
28. dec 2023

Nijako 😄. Ignor je v tomto prípade naozaj najlepšie riešenie. Alebo by som zakričala naspäť "neriešte, nikto sa vás na rady nepýtal".

autor
28. dec 2023

@xsuzannex tiež nepríjemné. Raz sa tiež takto starala suseda ale tú poznáme a máme ju veľmi radi takže viem že je tsk všeobecne starostlivá pozná nás a my ju. U nej mi to tak nevadilo, lebo viem že nie je povýšenecká ani zlomyselná.

thoughtfulweirdo
28. dec 2023

Ja mám deti (asi) zdravé, a predsa som pre nejakým časom niesla z obchodu vrestiacu takmer ŠESŤ!! ročnú dcéru 🤷🏻‍♂️ mimochodom z obchodu prvý krát v jej živote, proste to bolo vyvrcholenie viacerých situácii za ten deň plus začínajúca choroba. No, civeli na mňa s otvorenými ústami asi všetci, ja sa im ani nedivím, bolo to absurdné aj pre mňa 😅 keď bola malá, takéto scény sme zažívali fakt denne za vsetko, amoky az do pogrcania, doma aj vonku, bola som uz uplne imunna voci pohľadom aj poznámkam. Keby som sa vtedy denne mala pozastavovať, kto si čo o mne myslí, tak sa zjasim, takže som sa naučila to veľmi rýchlo nevnímať. Potom z toho vyrástla, teraz už ma nejakým hysakom prekvapí len veľmi výnimočne a už mi je to skôr smiešne, v porovnaní s batolacimi rokmi je toto len veľmi slabý odvar.

sofia1979
28. dec 2023

Mám ich v paži

zuzuliennka1
28. dec 2023

mam autistu, bolo obdobie, ked sa take amoky vyskytli aj 10x za jeden tyzden. naucila som sa absolutne nikoho a nic neriesit - len mojho syna.
blbe poznamy a pohlady filtrovat. neskor som sa naucila uz ani nekomentovat a nevysvetlovat, nema to cenu. proste klapky na oci, usi, “vypnem” okolie, neriesim, resp. riesim svojimi postupmi a vacsinou je do par min. klud.
k pani, co tu kdesi na zaciatku komentuje ze vychova - poprosim, dobuducna, neriesit, nevsimat si.
nie vsetko je (ne)vychovou a navyse niekto, kto autistu nevychovava, to vonku rozlisit absolutne nevie, ci je to vzdor, rozmaznanost alebo zdravot. problem. pre takych ludi je to “vsetko to iste”. nie, nie je.
kazdopadne nech je pricina akakolvek - nestarat sa, nekomentovat, nepomahat.

veklipo
28. dec 2023

Napr deti trávia čas výhradne pri YouTube a von nechodia, lebo je “zle počasie”.

aylinn
28. dec 2023

Keď len pozerajú tak si ich nevšímam , ak sa do toho starajú tak sa kľudne aj pohádam ☺️

autor
28. dec 2023

@veklipo ktoré konkrétne, lebo my sme von každý deň keď nie sú deti choré. Aj napriek tomu, že chodíme vo vyhradenom čase za každého počasia von, sa nám toto stáva. Tv u nás výnimočne. Väčšinou len rozprávka pri umývaní zúbkov večer.

buberova
28. dec 2023

Je to taký reflex obzrieť sa za nejakým hlukom. Takže keď sa niekto pozrie/pozerá z toho by som asi až takú drámu nerobila.. komentáre sú už horšie

katka700
28. dec 2023

Chúďatko asi jej bolo teplo. Aj dospelému sa stane že sa v letných horúčavach zobudí zaliaty potom a nemá vtedy práve náladu byt milý a šarmantný. Malé dieťa ešte nevie ako sa s tým nepríjemnym pocitom vysporiadať. Prajem veľa trpezlivosti a držím palčeky, zlepší sa to uvidíš 😊

autor
28. dec 2023

@buberova je rozdiel pozrieť sa a opovržlivo zazerať.

kamatopo
28. dec 2023

Raz som túto situáciu zažila vo vláčiku v Tatrách. Malý od kamarátky je autista a zvuky mu nerobia dobre. Strašne nám začal plakať. Išli sme dve zastávky. Staršia pani tam cmukala a hádzala ksichty ako by sme s ňou cestovali z Ba do Košíc🤦. Ku koncu sa ľudia skôr začali otáčať na ňu čo už začala vyťahovať také hlášky ako si nevie matka upokojiť dieťa. Pri odchode som sa k nej nahla a dosť nahlas aby všetci počuli povedala len toľko,že malý je chorý a nechcela by mať také trápenie doma a je mi neskutočne ľúto,že sme jej tie dve zastávky tak znepríjemnili. No myslím , že sa moc nad sebou nezamyslela. Takéto typy už zabudli aké to bolo keď oni mali malé deti .

martyzpp
28. dec 2023

Ja si okolie vtedy nevsimam. Moja plna pozornost smeruje na dieta a na to, aby som ostala co najviac v klude. Ked som kludna ja, aj syn sa rychlejsie upokoji. Obcas sa mi ale stane, ze chcu skor pomoct ale razne im poviem, ze dakujem, ale vyriesime si to sami.

j_m
28. dec 2023

🤔… suseda má “ten istý” problém (ADHD + scény s 10 r) a vždy sa “skovala” aj poplakala - odporučil som jej keď nastane takáto situácia (napr. v obchode, mhd atď) nech dookola (čumiacim) s “kľudným” hlasom oznámi, že malý má diagnózu…
Pekný dník

zuzuliennka1
28. dec 2023

@j_m to vobec niekedy paradoxne nepomoze. Najlepsie je neriesit.

jakubkoanjelik
28. dec 2023

Pozeranie mi nevadí, ale blbé komentáre ma nasrať vedia. Aktuálne je syn už veľký na scény,už sa len oduje takže pohoda, ale minule sa nám vo vlaku stalo, že bol zdutý, len sedel a zdúval sa a ženská vedľa neho do neho zabrdla "tak ty pod stromčekom nebudeš mať nič " a vtedy pustil rev na celý vagón . Toto nemám rada keď sa iný stará.

j_m
28. dec 2023

@zuzuliennka1 netrvdím, že vždy áno… ale za vyskúšanie to stojí… (jej to pomohlo, že sa už nehanbí a neskováva).

nikpa
28. dec 2023

Mam 2 taketo deti, starší bol extrém, keď začal hučat a búchať sa na ulici po zemi tak to bola ostuda, presne ako ty píšeš, sople mu išli, sliny a keď som ho chmatla na ruky a vliekla preč tak kopal rukami, nohami hlava nehlava... No aj muž mal s nim co robiť, nie ešte ja. Ale veru nikdy som si nevšimla, že niekto zazera, asi ani nebolo kedy a keby aj, bolo by mi to jedno. Veľa ľudí to chápe, lebo také deti zažili na vlastnej koži a kto to nezažil tak nemá šajnu o čom to je. Vôbec si ľudí okolo seba nevšímaj, kašli na všetkych. A neboj sa, časom sa to zlepší.

pkgirl30
28. dec 2023

ja mám autistu, miliónkrát sme mali vonku hystériu, či ľudia zazerajú to neviem, neriešim ich, ale našťastie ešte sa mi nestalo že by niekto na mňa kričal kvôli synovi.

milanemila
28. dec 2023

Musim sa priznat, ze kym som nemala deti zazerala som 🙈 odkedy mam deti, tak chapem. Zazeram ale, ked rodic vrieska na deti na verejnosti alebo ked ich nebodaj udrie :(

autor
28. dec 2023

@jakubkoanjelik Bože, dobrá trapka. Neznášam, keď je dieťa na dne, rozhodené a niekto ho ešte dorazí slovne. To sa tak nosí v dnešnej dobe mám pocit.

autor
28. dec 2023

@j_m ;(, trápenie toto. Celkovo je nárast autistov aj ADHD. Veľmi mi je ľúto aj ostatných rodičov čo toto zažívajú.

Mamky autistov máte môj obrovský rešpekt, ani si neviem predstaviť ako to dávate 🫣🥺. Kiež by vám spoločnosť bola viac nápomocná, prajem vám to.

autor
28. dec 2023

@kamatopo by som sa pani spýtala či ešte nemá autistu v rodine. A narovinu by som jej nadala, že ona s takÿm dieťaťom musí vydržať pár minút vo vlaku, ale tá mamka má trápenie celé dni. Či toto je prejav jej rešpektu, povzbudenia a úcty!

kamatopo
28. dec 2023

Kamarátka, mama malého bola nad vecou a ignorovala. Mňa to vykoľajilo aký môžu byť ľudia protivní a zákerní🤷.

autor
28. dec 2023

@kamatopo ona chúďa už isto nemá ani silu ani energiu niekomu niečo vravieť. Určite filtruje takéto zrúdy, by sa zbláznila.

zuzuliennka1
28. dec 2023

@kamatopo to uz sa casom dostanete do stadia, ze normalne otupiete, neriesite. Ladovy postoj. Proste sa tak obrnite, ze navonok vyzerate este “horsie”, ako uplny ignorant. Lenze to sa fakt inak niekedy neda. Uz nemate sil vysvetlovat, obhajovat, riesit. Ja bud nepoviem nic, alebo teda ked echt niekto rype a pyta sa blbe poznamky a caka odpoved: odpoviem len “dobre”. Bez pohladu na dotycneho. Len sucho: dobre. Zbytocne na niektorych plytvat energiu

janickacrazy
28. dec 2023

Proste ignoruj. Deti sú rôzne, ja mám doma 3 a z toho málo obdobie vzdoru len jedno našťastie, ale stálo to zato. Raz sa vonku hodil o zem a ziapal ako divý, lebo nechcel ísť domov. Oproti išla mamička so starším synom, pozrela na mňa s pochopením a vraví mu: "Vidíš, to si aj ty robil, keď si bol malý!" Veľmi mi to urobilo dobre vtedy.

Strana
z2