icon

Ako reagujete na úchylov?

takajedna
20. júl 2022

Ospravedlňujem sa za exprrsivitu, ale už mi takí ľudia fakt idú na nervy. Napríklad dnes som šla s kočíkom v nemocnici okolo bufetu, nejaký pán začal na celú chodbu kričať slávna, slečna! Po chvíli mi došlo, že to kričí za mnou, otočím sa, s úsmevom mača ma gestom pozýva prisadnúť ku káve.... Škaredý, hnusný,, hlavne že sebavedomy. To je taka prkotina, bežné však stretám chlapov, čo má skoro vyzliekajú pohľadom, vôbec ich netrápi, že mám pri sebe dieťa, v minulosti som viackrát zažila obťažovanie, možno som na to citlivejšia, ale niekedy už fakt nemám nervy, čo sú to za prasatá, keď za bieleho dňa civia ako poslední nadržanci.... Mám každého poslať niekam, ignorovať, mračiť sa alebo čo? Obliekam sa slušne, väčšinou sa nemaľujem. Možno mám nejaké traumy z minulosti, ale fakt mi to lezie na nervy. sa nemalujem, ale a

Strana
z2
takajedna
autor
21. júl 2022

@ruzovakrava veď to, rečami to začína, odhaľovaním v parkoch pokračuje. Keď som chodila na vš, v Prešove bol jeden taky onanista, nech som hľadala hocijaké cesty od stanice, on menil trasy podobne ako ja. Bola som však asi jediná žena, ktorú to štvalo, ostatné len prechádzali a tvárili sa, že nevidia. Raz som šla s kamarátkou, začala som nahlas naňho nadávať tak, aby ma počul, a ona na to "šak ho nechaj, nech si užije". Toto nechápem už vôbec.

takajedna
autor
21. júl 2022

@zuzanka.zuzu ako som písala aj inej pani, na niektorýxh to zaberie, iní sú potom agresívni. Keď mám dieťa pri sebe, nechcem riskovať, že nejaký z tých debilov sa na mňa vyrúti.

takajedna
autor
21. júl 2022

@h2 hej, tiež poznám.... Práve pre tie veci ma však štvú už aj prkotiny.

viestta
21. júl 2022

@takajedna a preto máš ústa aby si si zjadnala poriadok. Reči nie sú úchylka, nech by boli akokoľvek oplzle. Bud sa budeš brániť alebo sa nesťažuje. Ľudia si k tebe do ia len toľko, koľko im dovolíš ty.
A áno, uchylkou sú sexuálne praktiky na verejnosti, to máš pravdu. Ale vtedy treba volať policajtov alebo zdrhat.

takajedna
autor
21. júl 2022

@muzik tak dúfam, že keď nabudúce niečo také uvidíš, budeš gentleman a zastaneš sa. Mňa raz dvaja takí mladí, ako som tu kdesi spomínala, zachránili pred znásilnením vo vlaku. Ale inak moja smutná skúsenosť je, že skôr žene pomôže iná žena ako muž, pritom silovo je to neporovnateľne.

h2
21. júl 2022

@takajedna Ja by som pohľady a reči úplne ignorovala. Načo ich ešte povzbudzovať tým, že reagujem? Nevidím, nepočujem, idem si ďalej po svojom.
@viestta To, čo píšeš, by mohlo byť účinné, keby sa jednalo stále o tých istých ľudí, či človeka. Ak sú to ojedinelé prípady, nebude to mať význam. (To, že si to vydiskutujem s jedným, mi nepomôže v tom, aby to nerobil niekto iný.)

takajedna
autor
21. júl 2022

@viestta úchylbé reči sú prejavom úchylaka, normálny človek sa takto nespráva. Volať políciu.... Pobavili ste. Keď niekto už zájde k fyzickému obťažovaniu, si myslíte, že ja 45-kilová žena sa budem fyzicky brániť a pritom telefonovať a že ten debil to nechá tak? Najpr by ste museli niečo také zažiť, potom dávajte rozumy, lebo toto je v štýle "mala minisukňu, koledovala si o to".

viestta
21. júl 2022

@h2 ja také reči ignorujem, ale mali sme takého zákazníka, čo furt dačo potreboval pridať k nakupu. Raz som ho stretla, vysvetlila som mu kde je sever, mam pokoj.

viestta
21. júl 2022

@takajedna neboj sa, zažila som si svoje. Vo večerných robotníckych vlakoch som toho zažila viac ako dosť. To nie je teória.

takajedna
autor
21. júl 2022

@viestta neviem, či ma vôbec cjapafe, som obyčajná žena, a podobných situácii som zažila x, fakt vám to príde normálne? A ako vidíte, nie som jediná. Toto by sa malo riešiť nejako systémovo, nie v štýle ignoruj, zdrhaj, verbálne sa bráň. Ale keď za roky trvajúce zneužívanie je na SK podmienka, čo sa čudujem. A mimochodom, ako tu písala iná slečna, keď ju niekto obťažuje, paralyzuje ju to a nevie zo seba dostať slovo... Takže potom si za to môže sama, hej? Kým iné ženy budú považovať za vinné obete (mala si toto, mala si hento, inak sa nestažuj) a zlahcovat činy agresorov (takí muži vždy budú, kým budeš atraktívna bude sa to diať) asi sa ako spoločnost ďaleko nepohneme.

ruzovakrava
21. júl 2022

@takajedna niektoré ženy majú k takýmto prípadom zvláštny prístup 🙈 ako raz sa stalo že som na vlastné oči v autobuse sedela a videla ako sa o stojace, asi 16r dievča obtiera slizák, plný bus ľudí, videlo to veľa ľudí - dospelé ženy, chalani, aj muži. Nikto nič, akoby sa hanbili mu niečo povedať, zato že on je úchyl tak im to bolo očividne nepríjemné. Som sa postavila, jej som povedala nech si sadne a jemu nech si dá pohov. Ukázal mi fakáča tak som sa ho opýtala či mu ho mám zlomiť. Dievča malo slzy v očiach, ona sa hanbila za to že sa o ňu niekto obtieral. Potom mi ďakovala. Dotyčný krásavec sa premával ešte dlho, ale mňa si dobre zapamätal. Keď ma v autobuse videl tak radšej zostal na opačnom konci. Počula som že už párkrát dostal kvalitnú bitku od mladých chalanov ale nepoučil sa. Inak keby sa niekto takto fyzicky do mňa pustil tak neviem či by som sa ubránila.. Tomu jednému našťastie lakeť v bruchu stačil 🤷‍♀️

takajedna
autor
21. júl 2022

@ruzovakrava máš môj obdiv, si skvelá 👍

ruzovakrava
21. júl 2022

A inak toto čo som tu niekde čítala, že sa to stáva len ženám ktoré sú vyzývavo oblečené alebo výrazne nalíčené tak to je blbosť jak vyšitá. Ja som sa nikdy, nikdy neobliekala vyzývavo, ak sa vôbec nalíčim tak jemne. Vyzerám povedala by som priemerne. A už ma dokonca fyzicky obťažovalo aj pár pacientov v práci a aj kedysi na praxi (uniforma s rukávom po lakte a nohavice, golier skoro k samému krku, vlasy zopnuté) Samozrejme vždy keď som bola sama, keď som bola na praxi tak som radšej bola ticho (veľká chyba ale kto by veril študentke) ale keď som už pracovala tak som s nimi narobila iný bordel, písala som im to aj do dokumentácie.

kiwi3
21. júl 2022

podla mna si to zbytocne vsimas viac, ako je potrebne. je to sice smutne, ale ludi nezmenis. boli nejake pokusy v mediach riesit to a hovorit o tom, ze nic z toho nie je prijemne (niektory chlapi su totiz pribrzdeny a zda sa im, ze to zenu tesi), ale dalej ako keby nebol zaujem... na slovensku to ludom asi takto vyhovuje. jedina rada, nevsimat si, nevyhladavat pritomnost muzov, nezostavat sama s chlapom v kupe, nechodit okolo robotnikov, ked je aj ina cesta. nedavat naznaky, ze mas zaujem o pozornost. praktizujem a podobnych "utokov" je len minimum.

katka281
21. júl 2022

@takajedna mas dve moznosti. Reagovat alebo nereagovat...to ze prides za nim a vypalis mu, nevyriesi nic, jeho postoj k zenam sa tym nezmeni. Mozes sa tam s nim dohadat, ale to nemeni nic na veci, ze zajtra stretnes dalsieho co blbe poznamky mat moze. Mne sa to az tak casto nestava, popripade asi to ignorujem a hned vypustim z hlavy. Neda sa zmenit svet tak, aby boli vsetci ludia dobri. Ak ta niekto napadne, dotyka sa ta ci reaguje prilis agresivne a neprimerane, samozrejme treba volat policiu.

kiki68
21. júl 2022

@takajedna toto da mi nestalo nejak pocas materskej. Ale ked som bola este taka total mladics tak ano a casto.Vacsinou boli prekvapeni a moj oplzly slovnik pri reakcii naspat k nim. Proste stavbar suwix hadr 😂 priamo niekde v klube som dotycneho zdrapla a hodila hlavu o stenu. Ja som znama tym, ze ako som fyzicky celkom k svetu, tak som agresivna. Ale takeho echt uchyla som nikdy nestretla nastastie 😂 Kamoska sa tomu ale nevie tak ucinne branit a ta ma problem vzdy, aj ked ide v mikine do potravin, furt nejaky olizany chumaj ma na nu poznamky.

gorecka
16. júl 2023

Zdravím, ak Vám to nie je príliš nepríjemné popisovať, v rámci príprav záverečných prác, analýz a štatistik úspešnej obrany i využitia formy sebaobrany by ma zaujímalo, akou techniku sa Vám podarilo úspešne ubrániť a na akom kurze, či z akého bojového umenia ste sa danú techniku naučili.
Práve takéto prípady úspešnej ženskej obrany proti nyvycvičenému útočnikovi, ako je takýto ,,obyčajný úchyl", ktorého sa týka táto diskusná téma, sú v ramci prevencie a poukázanie na možnosti efektívnej sebaobrany najvhodnejšie.

Strana
z2