icon

Ako riešiť neporiadok hostí počas pobytu?

zalka
31. júl 2025

Dobrý deň,
mam skôr otázku pre ubytovateľov, resp. aj pre hostí, co využívajú ubytovanie na súkromí, v chatách, apartmánoch.
Ubytovatelia pri ubytovaní poviete hosťom, že hen tam je smetna nádoba, odpad sa triedi aspoň základ plasty, sklo.
Ako ja nedokážem pochopiť ako niekto pri týždňovom pobyte dokáže skladovať smeti v štúdiu kde býva celý týždeň. Práve teraz mi odišli po tyzdni hostia - rodina v kúte uložený mech smeti, podotýkam aj si varili.
Okolo smetnéj nádoby chodili každý deň, vždy keď odchádzali z dvora a nevyniesli ani raz. Smetné koše v štúdiách mam schválne maličké aby to tam ľuďom nesmrdelo, aby sa im veľa smetí nezmestilo. A i tak ja neviem ci si kúpia mech na smeti a skladujú to tam.

Tiež sme chodili po súkromí a chatách, považovali sme za normálne, ze sme smeti vynášali a triedili. Nemuseli nás na to ubytovateľia upozorňovať.

Mne to príde urazajuce hovoriť hosťom, tam je konva vynasajte smeti, ved by to mala byť samozrejmosť.
Ako jasne, vysvetlím im kt. kľúč je k čomu a ako použiť ovládačku k bráne, to im mam hovoriť, že smeti triedte a konvy sú pri bráne?

zalka
autor
31. júl 2025
@klementinka58

Nam sa casto stalo na SLovensku, ze smetne nadoby vonku boli plne, kopec vriec smeti okolo toho a posobilo to hrozne . Sice prenajimame si cele objekty ale aspon by tie smeti mal dat vyniest, teda neviem ci v dedine sa nevyvaza pravidelne alebo setri a dava to len raz za cas vyniest...

@klementinka58 v dedine aspoň u nás sa vynáša raz za 14 dní - komunál, plasty. Papier raz za mesiac, sklo tiež. Keď boli pred vami hostia, co mali zvysenu tvorbu smeti tak sa mohlo stať.

Kamaratka mala nájomcov v druhom byte v rodinnom dome a keď smetiaky vyprazdnili, tak oni za jeden deň naplnili konvu svojim odpadom. Tiež vôbec netriedili.

lucka_ke
31. júl 2025

bývam v paneláku a triedime odpad denne, vždy keď idem ráno do práce beriem to čo smrdí alebo je bio (z predchádzajúceho dňa z varenia) to dávam do biokontajnera, ak mám papier plasty a pod. to mám v malom sáčku a vyhodím tiež do separovaných nádob, kôš mám doma tiež, ale tam sa nazbiera tak za týždeň jedno stredne veľké vrece
hostí by som určite upozornila ako si to želám a aj by som dala pokyny na papier na dvere

zalka
autor
31. júl 2025
@vevesh

@zalka ak to takto chces, tak im nechaj upozornenie na to na stole, idealne cez grafikony, co ide kam. Lebo ja ako host na cudziom mieste nemam cas a volu zistovat, kde tie kose su (o par domov dalej napriklad). Zazili sme aj, ze majitel nechcel, aby sme kose vyniesli, ale skladovali na balkone..ako 🫣😵‍💫🤷‍♀️

@vevesh kolo smetnych košov denne prechádzali, mam ich pri bráne sú viditeľné, nie pod prístreškom.

zalka
autor
31. júl 2025
@avanka

@zalka veď v poriadku..to si ty, ale ja mám v rodine ľudí, ktorí to nerobia a je to v byte citit. Predstav si také plienky v koši pod drezom..v kuchyni,kde sa varí.
Nesudim,ale robím to inak. Na dovolenke tak isto

@avanka ja viem, preto sa pýtam ako to riešia ini. Lebo toto mňa udivuje.

zalka
autor
31. júl 2025

Ďakujem všetkým za názor, v podstate musím začať každému pri ubytovaní davat inštrukcie i co sa smeti týka.
Potom to polovica vezme ako sikanu, druhá povie ze to chcú mať písomne a i tak si to neprečítajú.
😁

anonym_023258
31. júl 2025

Áno, ak to od hostí požaduješ, tak im to povedz. Nemému ani vlastná mať nerozumie. Osobne na dovolenke nič netriedim, ak tam nemajú koše na triedený odpad v apartmáne. Max. fľaše z vody dám bokom. Nič neupratujem ani periny nevyzliekam. Pri odchode dám všetko zbežne na poriadok. Ani v hoteli neupratujem namiesto chyžnej. Keď si za niečo platím, snáď tam nebudem upratovať. Na druhej strane, správame sa slušne a žiadny extra bordel po nás nezostáva.

sorciera24
31. júl 2025

@zalka ty ako ubytovatel mas dat hostom jasne pokyny a pravidla dodržiavania v tvojom ubytovani...nie je to nič uražlivé, priam si myslim, je to potrebne, aby nedoslo k takymto situáciám....na SR sice po ubytkach moc nechodim, ale vsade v zahranici ci cez booking alebo airbnb (alebo napriamo aj ked na stole a apartmane) maju ubytovatelia jasne pravidla: ci vyniesť smeti, ci fajciť/nefajciť, ci upratať....proste vsetko, co chces, aby robili, napíš si.....ludia chodia z roznych krajin, kultur, rodin, domacnosti a co je pre niekoho samozrejmost, iny sa nad tym ani nepozastavi....a fakt je, ze v kazdom ubytku sme zazili rozne podmienky.....to je ako že ty ocakavas, ze vysypu smeti , ale nevyzlečú periny a pritom, host urobi v dobrej mienke opacne, vyzlecie periny a vidis, nie je to pre teba vhodne....proste musis riadne definovať podmienky.....(vsade je to standard a ja som praveže prekvapena, ze ich stanovene nemas, ak nieco ocakavas...potom nemôžes byť prekvapena, že ten host neplni tvoje ockavania (ked nevie, ake su) - myslim to v dobrom

zalka
autor
31. júl 2025
@lucka_ke

bývam v paneláku a triedime odpad denne, vždy keď idem ráno do práce beriem to čo smrdí alebo je bio (z predchádzajúceho dňa z varenia) to dávam do biokontajnera, ak mám papier plasty a pod. to mám v malom sáčku a vyhodím tiež do separovaných nádob, kôš mám doma tiež, ale tam sa nazbiera tak za týždeň jedno stredne veľké vrece
hostí by som určite upozornila ako si to želám a aj by som dala pokyny na papier na dvere

@lucka_ke nejde o želanie, ja tie smeti vynesiem, nech vyložia pred dvere napr... Ale existovať spať pri smetiach tomu sa čudujem, že to tým ľuďom nevadí.

klementinka58
31. júl 2025
@zalka

@klementinka58 v dedine aspoň u nás sa vynáša raz za 14 dní - komunál, plasty. Papier raz za mesiac, sklo tiež. Keď boli pred vami hostia, co mali zvysenu tvorbu smeti tak sa mohlo stať.

Kamaratka mala nájomcov v druhom byte v rodinnom dome a keď smetiaky vyprazdnili, tak oni za jeden deň naplnili konvu svojim odpadom. Tiež vôbec netriedili.

@zalka dve velke smetne nadoby naplnene a 10 vriec okolo smetnych nadob, podla mna neplatil pravidelne za vyvoz smeti, hlavne ze inkasoval za prenajom....kvalita prostredia tiez by mohla byt lepsia aj pre ubytovanych....Uz len pri prichode ked to clovek vidi

sara07
31. júl 2025

my triedime aj vysypavame ,a tesne pred odchodom vynesieme aby neboli smeti
v skratke, bodoch podmienky napisat a dat na stôl napr. tak aby si si všimla
nedávala by som to do fascikla kde byvaju mapky a info letaky
pripadne by som najdôležitejšie dala v bodoch
a potom za tym ten taky podrobnejší kde je to xy a človeku sa to nejak ani nechce čitat

muchotrafka298
31. júl 2025
@zalka

@lucka_ke nejde o želanie, ja tie smeti vynesiem, nech vyložia pred dvere napr... Ale existovať spať pri smetiach tomu sa čudujem, že to tým ľuďom nevadí.

@zalka tak to je na kazdom, ako k tomu pristupi. Ak chces aby to dodrziavali, tak im to tam niekde vylep. Mozno sa v niektorych pohne svedomie. Alebo aj nie. Ja som sama videla spinave, ogrcane ubytovania, ze tym ludom to bolo absolutne jedno, co tam po nich zostalo. Lebo ich to nebolo a zaplatili za to.

liv1
31. júl 2025

Normalne im daj smetiak na triedeny odpad a ukaz im ako a kde treba vyniest smeti. Nemysli si, ze ak im das 1 maly smetiak, ze ti budu smeti triedit ;)

ivanakal
31. júl 2025

Doteraz vsade kde sme boli, ak triedili odpad, (aj napr. v nemecku) tak nam na zaciatku povedali, ze triedia, a toto tam, toto tam. Niekde mali pekne aj na košoch napisane co kde patri. 🙂 Niekde sme mali iba 1 kos, ale my sme odpad triedili tak ci tak, vrecia, sacky mali k dispozicii vzdy. Vzdy si po sebe upratujem, aj pozametam ked odchadzame, obliecky nevyzliekam. Vzdy daj instrukcie ludom, ved to je tvoj majetok. Maj to aj napisane, my sme nasli vzdy v kazdom zariadeni take instrukcie. A k tomu, ze nedavas vrecia do kosa... to akoze nemas vreco v kosi co je vnutri? To mi pride divne. Ved uz po dni musi byt uz len samotny kos spinavy, smradlavy, zo zvyskov, nie? Keby vidim kos bez sáčka, tak tam nejaky sáčok aj tak dam. 🙂

zalka
autor
31. júl 2025
@anonym_023258

Áno, ak to od hostí požaduješ, tak im to povedz. Nemému ani vlastná mať nerozumie. Osobne na dovolenke nič netriedim, ak tam nemajú koše na triedený odpad v apartmáne. Max. fľaše z vody dám bokom. Nič neupratujem ani periny nevyzliekam. Pri odchode dám všetko zbežne na poriadok. Ani v hoteli neupratujem namiesto chyžnej. Keď si za niečo platím, snáď tam nebudem upratovať. Na druhej strane, správame sa slušne a žiadny extra bordel po nás nezostáva.

@anonym_023258 nejde o požadovanie, len môj údiv ze im to nevadí spať pri smetiach.

A áno sú hostia, co po príchode sa sami pýtajú kde sú smetné nádoby ako sa triedi co do čoho, ešte i šupky zo zeleniny k nám na kompost v záhrade vynášali. Fakt také nepožadujem. Ani triediť teoreticky nemusia, nemám problém ak vidím v komunále plast ho preložiť do správnej nádoby, alebo aj sklo.

liv1
31. júl 2025
@muchotrafka298

@zalka tak to je na kazdom, ako k tomu pristupi. Ak chces aby to dodrziavali, tak im to tam niekde vylep. Mozno sa v niektorych pohne svedomie. Alebo aj nie. Ja som sama videla spinave, ogrcane ubytovania, ze tym ludom to bolo absolutne jedno, co tam po nich zostalo. Lebo ich to nebolo a zaplatili za to.

@muchotrafka298 keby sa to dalo, co sa neda 😁, by som vytvorila ciernu verejnu listinu tychto kreatur co takto zanechavaju ubytovanie. Nech vsetci ubytovatelia, aj hotely vedia, komu prenajat a komu nie.

zalka
autor
31. júl 2025
@sorciera24

@zalka ty ako ubytovatel mas dat hostom jasne pokyny a pravidla dodržiavania v tvojom ubytovani...nie je to nič uražlivé, priam si myslim, je to potrebne, aby nedoslo k takymto situáciám....na SR sice po ubytkach moc nechodim, ale vsade v zahranici ci cez booking alebo airbnb (alebo napriamo aj ked na stole a apartmane) maju ubytovatelia jasne pravidla: ci vyniesť smeti, ci fajciť/nefajciť, ci upratať....proste vsetko, co chces, aby robili, napíš si.....ludia chodia z roznych krajin, kultur, rodin, domacnosti a co je pre niekoho samozrejmost, iny sa nad tym ani nepozastavi....a fakt je, ze v kazdom ubytku sme zazili rozne podmienky.....to je ako že ty ocakavas, ze vysypu smeti , ale nevyzlečú periny a pritom, host urobi v dobrej mienke opacne, vyzlecie periny a vidis, nie je to pre teba vhodne....proste musis riadne definovať podmienky.....(vsade je to standard a ja som praveže prekvapena, ze ich stanovene nemas, ak nieco ocakavas...potom nemôžes byť prekvapena, že ten host neplni tvoje ockavania (ked nevie, ake su) - myslim to v dobrom

@sorciera24 ďakujem za názor, hostí neokricim keď zoblečú periny, viem ze niektorí sú tak naučený.
Ale fakt sú naučený spávať pri smetiach týždeň. To nie je ze 20l smeny kos, že vieš zavrieť aby ako tak tlmilo zápach, ale v otvorenom mechu co si kúpia alebo donesú z domu. Toto ma udivuje.

No musím niečo nejaký letacik vymyslieť a hodiť to do štúdií.

zalka
autor
31. júl 2025
@klementinka58

@zalka dve velke smetne nadoby naplnene a 10 vriec okolo smetnych nadob, podla mna neplatil pravidelne za vyvoz smeti, hlavne ze inkasoval za prenajom....kvalita prostredia tiez by mohla byt lepsia aj pre ubytovanych....Uz len pri prichode ked to clovek vidi

@klementinka58 fakt to môže byť frekvenciou odvazania smeti, platí sa ročne a ak keby som sa na hlavu postavila tak mi neprídu smetiari častejšie. A áno niektorí hosťa tvoria malo odpadu, iný oveľa viac. To sa prejaví aj to triedenie.

viestta
31. júl 2025

@zalka bola som pred nedavnom v hoteli v Cechch, tam bola na stene cedulka asi s takymto textom: Vazeni hostia, chceme sa spravat zodpovedne k zivotnemu prostrediu, tak nas hotel triedi odpad. Prosime vas aby ste nam v tom pomohli a odpad vytriedili do pripravenych nadob. V kupelni boli 3 smetniky, komunal, plasty a papier. Nemala som problem vyhadzat vsetko tam kde patri, tak ako to robime aj doma. Ked je v ubytovani len jeden smetny kos, tak hadzem vsetko do neho.
Takze ak chces aby hostia odpad triedili, musia mat na to podmienky a treba ich poziadat. Ci to budu alebo nebudu robit, to uz je na nich.

akvi
31. júl 2025
@zalka

@akvi budem musieť i ja, povedať keď prídu aby triedili.
Ako nepoužívam sáčky do košov, mne je jednoduchšie ich vystriekať vodou. Prosím ta môžeš mi poslať napr. do správy ako vyzerá tvoj informačný letacik?

@zalka letacik je obyčajná A4 v obale a sú na nej všetky potrebné informácie ohľadom smetí, režimu kúrenia, info o MHD, čísla na taxi, heslo na net, atd .. proste všetko, čo ľudia potrebujú vedieť na pobyte. A mám to aj v AJ, MJ, NJ 😅 Vždy to nachystam k papieru, kde mi hostia vypĺňajú údaje, takže to neprehliadnu, plus ja im skoro všetko, čo je v letáku aj hovorím, smeti obzvlášť, lebo mám na to kandle podľa farieb, tak im proste vysvetlím, kde č

sorciera24
31. júl 2025
@zalka

@sorciera24 ďakujem za názor, hostí neokricim keď zoblečú periny, viem ze niektorí sú tak naučený.
Ale fakt sú naučený spávať pri smetiach týždeň. To nie je ze 20l smeny kos, že vieš zavrieť aby ako tak tlmilo zápach, ale v otvorenom mechu co si kúpia alebo donesú z domu. Toto ma udivuje.

No musím niečo nejaký letacik vymyslieť a hodiť to do štúdií.

@zalka mna uz neudivi v mojom veku nic, tiez ma kadeco udivovalo....ale ak pracujes s ludmi, tak ratas so vsetkym (fakt so vsetkym...aj s humusom).....proste ludia sme rozni a je to tak....naozaj mat podmienky idealne dopredu stanovene, cim vlastne pri rezervacke s nimi suhlasia....(lebo mne napr. tiez pride zvlastne, že ty nedas do kosa vrece na smeti a mnohym tiez......a moze ma to udivit, lebo ja tot ak nerobim.....), ale o tom to je, ak to mas nastavene tak, napisat a hotovo....

zalka
autor
31. júl 2025
@sara07

my triedime aj vysypavame ,a tesne pred odchodom vynesieme aby neboli smeti
v skratke, bodoch podmienky napisat a dat na stôl napr. tak aby si si všimla
nedávala by som to do fascikla kde byvaju mapky a info letaky
pripadne by som najdôležitejšie dala v bodoch
a potom za tym ten taky podrobnejší kde je to xy a človeku sa to nejak ani nechce čitat

@sara07 som taká istá, triedim vysypavat ak niekde som... Nedávam so smetami.
Hej na stole som šla kartičky s heslom k wifi, tak aj to mi hostia vyhodili. Teraz mam len na chodbe.

moonlight1210
31. júl 2025
@zalka

Ďakujem všetkým za názor, v podstate musím začať každému pri ubytovaní davat inštrukcie i co sa smeti týka.
Potom to polovica vezme ako sikanu, druhá povie ze to chcú mať písomne a i tak si to neprečítajú.
😁

@zalka To mas tak, neprijemna stranka ubytovavania.

Ak to niekto vezme ako sikanu, tak je lepsie, ak nabuduce ani nepride.

Niekedy ide aj o to, ze vrece mozu nechat niekde, kde, ak sa pretrhne a vytecie pod seba a bude v tom tyzden stat, tak ti mozu nieco znicit, zanechat nevycistitelne flaky na podlahe, ... A to zas neposobi dobre na dalsich hosti v ramci dojmu hygieny z miesta (pocit, ze je tam spinavo), takze nabuduce si sami povedia, ze uz radsej nepridu, aj ked pre teba su prijatelni, lebo pravidla dodrzuju.

Aj ako ubytovatel si musis triedit zrno od pliev, zialbohu.
Je to tiez praca s ludmi a ludia vedia fakt prekvapit, ake maju rozne standardy.

zalka
autor
31. júl 2025
@muchotrafka298

@muchotrafka298 hej známej sa vykadili do suflikov nočných stolíkov.
Všetko je o ľuďoch.

zalka
autor
31. júl 2025
@ivanakal

Doteraz vsade kde sme boli, ak triedili odpad, (aj napr. v nemecku) tak nam na zaciatku povedali, ze triedia, a toto tam, toto tam. Niekde mali pekne aj na košoch napisane co kde patri. 🙂 Niekde sme mali iba 1 kos, ale my sme odpad triedili tak ci tak, vrecia, sacky mali k dispozicii vzdy. Vzdy si po sebe upratujem, aj pozametam ked odchadzame, obliecky nevyzliekam. Vzdy daj instrukcie ludom, ved to je tvoj majetok. Maj to aj napisane, my sme nasli vzdy v kazdom zariadeni take instrukcie. A k tomu, ze nedavas vrecia do kosa... to akoze nemas vreco v kosi co je vnutri? To mi pride divne. Ved uz po dni musi byt uz len samotny kos spinavy, smradlavy, zo zvyskov, nie? Keby vidim kos bez sáčka, tak tam nejaky sáčok aj tak dam. 🙂

@ivanakal nedávam sú to maličké koše, pri kuchynskej linke 5l a v kúpelke 3l. Vidíš ľuďom nesmrdia ani týždňové smeti.

klementinka58
31. júl 2025

V Norsku sa triedilo na ubytovani na 5 sekcii 🙂 A normalne potom povedali, ze ci sa separovalo dostatocne alebo ta skritizovali ze si neseparovala za tych 5 dni na ubytovani

viktoriaandrascik
31. júl 2025
@zalka

@muchotrafka298 hej známej sa vykadili do suflikov nočných stolíkov.
Všetko je o ľuďoch.

@zalka to vážne 😖 tak musím poklopať takto ďaleko ešte nikto nezašiel max nechajú špinu a nevynesené odpadky

zalka
autor
31. júl 2025
@liv1

@muchotrafka298 keby sa to dalo, co sa neda 😁, by som vytvorila ciernu verejnu listinu tychto kreatur co takto zanechavaju ubytovanie. Nech vsetci ubytovatelia, aj hotely vedia, komu prenajat a komu nie.

@liv1 no hostia recenziu na ubytovanie môžu napísať, ale ubytovateľ na hostí nemá kde 😉

akvi
31. júl 2025
@sorciera24

@zalka mna uz neudivi v mojom veku nic, tiez ma kadeco udivovalo....ale ak pracujes s ludmi, tak ratas so vsetkym (fakt so vsetkym...aj s humusom).....proste ludia sme rozni a je to tak....naozaj mat podmienky idealne dopredu stanovene, cim vlastne pri rezervacke s nimi suhlasia....(lebo mne napr. tiez pride zvlastne, že ty nedas do kosa vrece na smeti a mnohym tiez......a moze ma to udivit, lebo ja tot ak nerobim.....), ale o tom to je, ak to mas nastavene tak, napisat a hotovo....

@sorciera24 presne, mňa by tiež udivili, že nie je sáčok v koši.

Keď sme boli v Nemecku, tak oni v kuchyni mali kôš, kde sa triedilo, my sme poctivo triedili a keď sme chceli ísť vyniesť smeti, tak kandle boli v klietke pod zámkom, od ktorého sme nemali kľúč. Písali sme majiteľovi, že teda kam máme vysypať smeti a on nás poslal kdesi do dvora, tam jedna kandla a v nej všetko 🙄 Nám až sprosto bolo to tam všetko drbnut. Vcelku divné na Nemecko.

procrastique
31. júl 2025

My máme chatu v Laponsku a turistom vždy nechávame pokyny podľa toho odkiaľ turisti pochádzajú, ak sú to "južania" rozumej hociktorá krajina nižšie od dánska, tak píšeme, že nech smeti skladujú v garáži a následne upratovacia firma triedi smeti a má na starosti smetný manažment... ak sú to " škandinávci " a ,, západniari" tak píšeme, že nech smeti triedia podľa xy.

Keď sme každého poprosili o triedenie, tak to bolo celé domiešané a domáci potom hrozne nindžovali, že sa triedený odpad kontaminoval kvôli našim turistom...

liv1
31. júl 2025
@zalka

@liv1 no hostia recenziu na ubytovanie môžu napísať, ale ubytovateľ na hostí nemá kde 😉

@zalka tak tak. Iba to airbnb