icon

Ako riešiť neporiadok hostí počas pobytu?

zalka
31. júl 2025

Dobrý deň,
mam skôr otázku pre ubytovateľov, resp. aj pre hostí, co využívajú ubytovanie na súkromí, v chatách, apartmánoch.
Ubytovatelia pri ubytovaní poviete hosťom, že hen tam je smetna nádoba, odpad sa triedi aspoň základ plasty, sklo.
Ako ja nedokážem pochopiť ako niekto pri týždňovom pobyte dokáže skladovať smeti v štúdiu kde býva celý týždeň. Práve teraz mi odišli po tyzdni hostia - rodina v kúte uložený mech smeti, podotýkam aj si varili.
Okolo smetnéj nádoby chodili každý deň, vždy keď odchádzali z dvora a nevyniesli ani raz. Smetné koše v štúdiách mam schválne maličké aby to tam ľuďom nesmrdelo, aby sa im veľa smetí nezmestilo. A i tak ja neviem ci si kúpia mech na smeti a skladujú to tam.

Tiež sme chodili po súkromí a chatách, považovali sme za normálne, ze sme smeti vynášali a triedili. Nemuseli nás na to ubytovateľia upozorňovať.

Mne to príde urazajuce hovoriť hosťom, tam je konva vynasajte smeti, ved by to mala byť samozrejmosť.
Ako jasne, vysvetlím im kt. kľúč je k čomu a ako použiť ovládačku k bráne, to im mam hovoriť, že smeti triedte a konvy sú pri bráne?

radostka
31. júl 2025

ja mam najradsej, ked su odpadkove kose oznacene - vacsinou vidim komunal, plasty, bio. Vtedy netreba nic vysvetlovat a triedime ako je uvedene 🙂 Ked mame na ubytovani len jeden kos, netriedime odpad, napriek tomu, ze doma poctivo separujeme.

lukbe
31. júl 2025
@zalka

@katica06 áno toto som si i ja všimla, bytovkovy ľudia ne triedia. Ti co bývajú v rodinnom dome tak sú naučený triediť.

@zalka aj bytovkoví triedia😉

evaachesa
31. júl 2025
@lukbe

@lukbe hlásim sa k bytovkovým triedičom. Väčšinou chodím odpad vynášať na 3x. 😁 Najskôr komunálny s bio odpadom, potom plast a papier a ešte raz sa otočím pre sklo. Sklo našťastie nenazbierame tak skoro takže to raz za čas. Naposledy som takto išla na 3x a teda poriadne ma naštvalo keď som v bedni na komunál videla veľkú krabicu od topánok a v skle hodený bioodpad. Neuveriteľné. Hlavne tie krabice...to je tak ťažké ich pred vyhodením rozložiť a hodiť do správneho kontajnera? 😤🤷

ibrunova
31. júl 2025

Aj my v bytovke triedime 👍

kavasmliekom
31. júl 2025
@alenka58

@kavasmliekom tá štetka ma rozosmiala😅

@alenka58 🤭 štetka jak štetka 🤣

jamidea
31. júl 2025

@zalka ja napr.nikdy na konci nevynesiem smeti. Neprisla som upratovat, zaplatila som za sluzbu, nie za vynasanie.
Osobne by ma drblo z malickeho kosa, do ktoreho nic nedas, asi by som zvolila sacok.

alenka58
31. júl 2025

niektorí ľudia sa správajú ako "prasce" a je jedno kde bývajú a kde sa ubytujú

dkethe
31. júl 2025

Fuj 😂 neviem si predstavit byt tyzden ubytovana v nejakej garsonke s pytlom kuracich kosti pod nosom. Vzdy ked mam apt s kuchynou a varim, vynasam sama, furt.

mirage
31. júl 2025
@kavasmliekom

@zalka tak zvýš si taxu, alebo ber poplatok za bordel. Neviem či by mi to vadilo. Napríklad zase sme boli pred par rokmi pri mori, a za celých 14 dní nám neprišli upratať, len zobrali uteráky, vymenili, doložili toaletak, ale podlahy, kúpeľňa, WC vôbec. Ešte ani ta štetka tam nebola, aby sme si to vyčistili sami. Boli sme na recepcii a aj tak nepomohlo.

@kavasmliekom mu sme raz boli v apartmane v Tatrach a ta kefa na wc bola v tak zubozenom stave, par opelichanych umelych chlpov, kupila som za par centov novu.

basullinka
31. júl 2025

Ja zas beriem ako samozrejmosť, že ubytovateľ mi pri odovzdaní chaty, apartmánu podá všetky potrebné pokyny, prípadne mi poskytne všetky informácie vopred emailom a vytvorí mi také podmienky, aby som to mohla aj splniť. Ak tieto podmienky nie sú vytvorené, nemôže očakávať, že ja ich splním. Pravidelne chodíme na rôzne chaty, apartmány a všade sú nejaké špecifiká, preto očakávam od ubytovatela, že ma o tom riadne oboznámi a ja nemusím hádať, čo on vlastne chce. Ja samozrejme tiež nechápem, ako niekto môže byť týždeň s odpadkami v maličkom štúdiu. Ľudia sú niekedy divní. Zároveň by som si však svoje pomyslela aj o ubytovaní bez sáčkov v koši a druhýkrát by som tam nešla, pretože mi to príde elementárna záležitosť.

zalka
autor
31. júl 2025
@betulinka1

@zalka ty nedavas do košov na ubytovaní sacky? My chodime kade tade ale naucili sme sa nosit svoje sakle na odpad. Malo kedy ma prenajímateľ velky kos na plasty a komunálnych a sklo. Tak si donesieme sacky podla farby a je mi to jednoduchsie hodit potom aj do kontajnera. Keby bol na ubytovaní maly kos a este bez sacku, tak ho ani nepoužijem. Najma, ak ide o chatu napriklad pre 10-12 osob. Je logicke, ze radsej hodim komunál do sacku ako do holeho kosa a potom do kontajneru. A teda umyvat by sa mi ho nechcelo vobec. Za mna sa treba pri niektorych ubytovaniach zamysliet nad komfortom vyhadzovania odpadu pre ubytovaných. Ach chcete aby triedili, nech su k tomu patrične velke koše (podla počtu lôžok), farebne odlíšené a so sackami, konajnery pri chate a nie po dedine 😉, povedat, ze smeti hodit do kontajnera. Informačné tabule som este nikdy necitala na chate.

@betulinka1 pol izby záberu kose

zalka
autor
31. júl 2025
@procrastique

@zalka Inak vieš aká je na to odpoveď? Že tí hostia si zaplatili za upratovanie a to upratovanie v podstate obnáša aj vyvláčenie smetí... a je jedno či jednodňových či týždňových.
Hygienické štandardy sú rôzne.

Ja som jedno leto pracovala v UK ako upratovačka v hoteli, letná brigáda a bežne sme v kúpelniach videli hovná na zvislých kachličkách, obsratý hajzel hore ( indovia serú tak že stoja na hajzli) bežne sme krámovú krv umývali z podlahy kadetade, aj na jedálenskom stole boli franforce krvi... toľko k tvojmu smradu z koša :D

@procrastique nechápem prečo porovnávas hotel a bývanie v súkromí... Sú to rozdielne veci. Nájdi si na svk apartmán, štúdio abo izby na súkromí. I ubytuje sa týždeň a potom napíš koľko krát ti boli upratať a smeti vysypať. Za také bývanie zaplatíš par eur za bývanie v hoteli par desiatok eur.

Ak idem na dovcu a chcem aby všetko mi robili tak nepôjdem na chatu abo do súkromia... Ale zaplatím si hotel.
Ak chcem aby sa o mňa starali mala som stravu tak nepôjdem do súkromia ale minimálne do penzionu alebo hotela.

Je to kua rozdiel ako a kde chcem tráviť dovolenku, podľa toho si vyberám.

zalka
autor
31. júl 2025
@emka530

@zalka nečítala som celú diskusiu, ale ak je problém v sačkoch, to je logické, u nás na Sardínii občas kontrolujú aj sáčky, komunálny odpad musí byť v priesvitných, domáci majú problém ak je v čiernych..a ak ideš vysypať kôš bez sáčku tak ťa pekne vrátia späť .. a prikláňam sa k názoru kôš bez sáčku nie.
Lenže na druhej strane - píše sa o štúdiu, to znamená viac ako dve -tri osoby by tam bývať nemali, a teda malý kôš im stačí, ak teda vysypuju..
Ja by som to dala do pokynov, a ak nebudú vynášať, strhla pokutu zo zalohy.. my máme kapacitu v apartmáne 6 osôb a ľuďom prizvukujem vynášať smeti, aby sa tam mravce nenatiahli.. zatiaľ to funguje.

@emka530 vidíš ja zálohy nežiadam, to ze vchodové dvere nechávaju rozcapene tak chodím a zatváram nepotrebujem mat myší a hady v dome... Mravce tie našťastie hubim pred...
Keď ich požiadas aby zatvárali tak sa niektorí tvária ako keby si obťažovala. Ale ďalší v pohode pochopia.

zalka
autor
31. júl 2025
@bonboniera

Trikrát do dňa budem chodiť na dovolenke vynášať smeti z malého nechutneho kosa špinavého od všetkých vyhodených veci aby bola pani majiteľka spokojná … dobre no.
Ľudia sú prasce na to si určite prišla aj sama ale očividne nikoho nedonutis aby sa choval podľa toho ako ty chceš. Píšem ako človek ktorý po sebe vždy uprace a normalne triedi všetok odpad ale kebyže mam malý kôš bez sackov tak si donesiem vlastný 60l a doňho hádžem bordel celý týždeň ;)

@bonboniera ak ti smrad nevadí z toho 60l kosa ci sáčku... Tvoj bordel.

zalka
autor
31. júl 2025
@betulinka1

@zalka ty nedavas do košov na ubytovaní sacky? My chodime kade tade ale naucili sme sa nosit svoje sakle na odpad. Malo kedy ma prenajímateľ velky kos na plasty a komunálnych a sklo. Tak si donesieme sacky podla farby a je mi to jednoduchsie hodit potom aj do kontajnera. Keby bol na ubytovaní maly kos a este bez sacku, tak ho ani nepoužijem. Najma, ak ide o chatu napriklad pre 10-12 osob. Je logicke, ze radsej hodim komunál do sacku ako do holeho kosa a potom do kontajneru. A teda umyvat by sa mi ho nechcelo vobec. Za mna sa treba pri niektorych ubytovaniach zamysliet nad komfortom vyhadzovania odpadu pre ubytovaných. Ach chcete aby triedili, nech su k tomu patrične velke koše (podla počtu lôžok), farebne odlíšené a so sackami, konajnery pri chate a nie po dedine 😉, povedat, ze smeti hodit do kontajnera. Informačné tabule som este nikdy necitala na chate.

@betulinka1 nežiadam od hostí aby umýval koše umývam ich ja.

zalka
autor
31. júl 2025
@kavasmliekom

@zalka tak zvýš si taxu, alebo ber poplatok za bordel. Neviem či by mi to vadilo. Napríklad zase sme boli pred par rokmi pri mori, a za celých 14 dní nám neprišli upratať, len zobrali uteráky, vymenili, doložili toaletak, ale podlahy, kúpeľňa, WC vôbec. Ešte ani ta štetka tam nebola, aby sme si to vyčistili sami. Boli sme na recepcii a aj tak nepomohlo.

@kavasmliekom to si nasla super ubytovanie...

zalka
autor
31. júl 2025
@lukbe

@lukbe ja netvrdím ze nie... Ale tu som tak postrehla, keď sa z hosťami rozprávame tak vieme potom kde bývajú ci majú záhradu a tak... Zase gro hostí mame z ČR... Tam ani fľaše nesú zálohované, to ich upozorňujeme na špecifiká u nás, a teraz i na vlaky a príplatky.

zalka
autor
31. júl 2025
@dkethe

Fuj 😂 neviem si predstavit byt tyzden ubytovana v nejakej garsonke s pytlom kuracich kosti pod nosom. Vzdy ked mam apt s kuchynou a varim, vynasam sama, furt.

@dkethe konečne niekto kto po bopil co riešim.

ajuga
31. júl 2025

Prave sme sa vratili z dovolenky v chorvatsku. Pani mala konvu na bezny odpad a plasty, sklo a papier dole v garazi, vsetko nam ukazala, vymenovala farby, kde sa co triedi 😀 hoci sme to vedeli a tak sme to aj triedili, triedime doma, triedime kdekolvek prideme, ak sa da. Kos som vyhadzovala takmer denne.
Postelne nevyzliekam, ale vzdy vsetko uvediem dk povodneho stavu, ako sme prisli. Este skm aj pozametala priebezne a terasu, ledze sme tam jedli, vytrela s mopom... neubudlo zo mma 😀

zalka
autor
31. júl 2025
@mirage

@kavasmliekom mu sme raz boli v apartmane v Tatrach a ta kefa na wc bola v tak zubozenom stave, par opelichanych umelych chlpov, kupila som za par centov novu.

@mirage aj u nás hostia zvon kupili, nemuseli stačilo povedať lenže my sme netušili, že ti ubytovaný pred nimi hodili do WC plienku a po pár dňoch bol problém.

sidicek
31. júl 2025

V zahraničí nás na to vždy upozornia a vysvetlia pre istotu a majú aj separátne kose, u nás neviem nechodíme.

zalka
autor
31. júl 2025
@ajuga

Prave sme sa vratili z dovolenky v chorvatsku. Pani mala konvu na bezny odpad a plasty, sklo a papier dole v garazi, vsetko nam ukazala, vymenovala farby, kde sa co triedi 😀 hoci sme to vedeli a tak sme to aj triedili, triedime doma, triedime kdekolvek prideme, ak sa da. Kos som vyhadzovala takmer denne.
Postelne nevyzliekam, ale vzdy vsetko uvediem dk povodneho stavu, ako sme prisli. Este skm aj pozametala priebezne a terasu, ledze sme tam jedli, vytrela s mopom... neubudlo zo mma 😀

@ajuga ďakujem uz viem, že musím hovorit co a ako a na nič nezabudnúť.

scila
31. júl 2025

@zalka my vždy a všade triedime. Nechápem takých ignorantov.
Som si spomenula na kamaráta, ktorý prenajímať dom. Mal tam nástenku, rozpísané presne aký odpad kam ide. Niekoľko košov, nad každým napísané čo tam ide. Ako pre deti 🤷‍♀️

zalka
autor
31. júl 2025
@scila

@zalka my vždy a všade triedime. Nechápem takých ignorantov.
Som si spomenula na kamaráta, ktorý prenajímať dom. Mal tam nástenku, rozpísané presne aký odpad kam ide. Niekoľko košov, nad každým napísané čo tam ide. Ako pre deti 🤷‍♀️

@scila mne to triedenie až tak Neva nemám problém v smetiakoch poprekladať. Ale udivuje ma to skladovanie. Ze toto tým ľuďom neprekáža - smradik.

akje
31. júl 2025

@zalka normalne daj ku vchodovými dverám domáci poriadok, kde bude informácia typu:

Vitajte u nás.
Budeme šťastní, ak sa u nás budete cítiť ako doma. O domček sa staráme s láskou a chceme, aby ste sa tu cítili minimálne tak príjemne, ako my.
Aby ste si nemuseli robiť starosti pri varení, koreniny a soľ sú prichystané v nádobách nad umývadlom.
Veci na rannú kávičku nájdete vo vedľajšej skrinke.
Dbáme aj na poriadok, a preto sa nebojte zobrať sáčok na smeti z druhého šuplika, v klude každý deň. Odpad triedime. Smetné koše nájdete z pravej strany chatky.
Pre kľúče si prídeme v deň odchodu, a chatku nám hostia odovzdávajú v takom stave, v akom ho teraz odovzdávame my Vám.
Želáme Vám príjemný pobyt.
Rodinka xyz

Kľudne niečo na takýto spôsob, aj s info o klucoch a telefónnym číslom na vás. Keď prídu, čítaj veci odtiaľ v bodoch.

Aspoň teda tak by som urobila ja.

anonym_b8253e
31. júl 2025
@zalka

@scila mne to triedenie až tak Neva nemám problém v smetiakoch poprekladať. Ale udivuje ma to skladovanie. Ze toto tým ľuďom neprekáža - smradik.

@zalka prečo vlastne prenajimate, keď vám vsrtko vadí? Musíte rátať aj s takými hosťami. Nepýtam sa v zlom, ale keď nemáš trpezlivosť, vadí ti smetí, otvorené dvere, neviem čo všetko, tak sa vykašli na prenajímanie.

zalka
autor
31. júl 2025
@akje

@zalka normalne daj ku vchodovými dverám domáci poriadok, kde bude informácia typu:

Vitajte u nás.
Budeme šťastní, ak sa u nás budete cítiť ako doma. O domček sa staráme s láskou a chceme, aby ste sa tu cítili minimálne tak príjemne, ako my.
Aby ste si nemuseli robiť starosti pri varení, koreniny a soľ sú prichystané v nádobách nad umývadlom.
Veci na rannú kávičku nájdete vo vedľajšej skrinke.
Dbáme aj na poriadok, a preto sa nebojte zobrať sáčok na smeti z druhého šuplika, v klude každý deň. Odpad triedime. Smetné koše nájdete z pravej strany chatky.
Pre kľúče si prídeme v deň odchodu, a chatku nám hostia odovzdávajú v takom stave, v akom ho teraz odovzdávame my Vám.
Želáme Vám príjemný pobyt.
Rodinka xyz

Kľudne niečo na takýto spôsob, aj s info o klucoch a telefónnym číslom na vás. Keď prídu, čítaj veci odtiaľ v bodoch.

Aspoň teda tak by som urobila ja.

@akje super my v dome bývame čiže k dispozícii sme stále... Není to chatka ale cca 30m2 velke/malé studia s kuchynským kútom nie kuchyňou.. Česi majú výraz 1KK...to vystihuje priestor.

simca06022011
31. júl 2025

Nikdy ked som bola kdekolvek ubytovana som smeti nemusela vynasat a asi ani triedit... proste prenajimatel prisiel a vysypal, mali proste sluzby... jasne ak sme nieco smradlave, alebo spinave mali/jedli, odniesli sme to do kontajnera ale inak nikdy... ak mate pravidelne takyto problem, tak treba ubytovania obehnut raz za den/dva a vyhodit. Alebo ich treba vyslovene poziadat ak teda dnu nechodite, nech vam to vykladaju von..
ale ludia idu na dovolenku a nie riadit. PLUS vela ludi ani doma dnes neriadi a netriedi a neprekaza im to, takze su aj prasiatka.

zalka
autor
31. júl 2025
@anonym_b8253e

@zalka prečo vlastne prenajimate, keď vám vsrtko vadí? Musíte rátať aj s takými hosťami. Nepýtam sa v zlom, ale keď nemáš trpezlivosť, vadí ti smetí, otvorené dvere, neviem čo všetko, tak sa vykašli na prenajímanie.

@anonym_b8253e lebo 90% sú normálny hostia, zatvárajú dvere lebo im dôjde ze myší môžu vbehnúť dnu hlavne v jeseni. Hady sa tiež vedia potmolit kolo dverí...A vliezť dnu asi nič také nájsť nechceš.
A ak myslis, na tie smeti... Pre mňa za mňa naj sa aj zasypu ja sa len čudujem, že im nevadí smrad zo smetí... Ja vyvetram síce to dlhšie trvá ale vyvetram...

zalka
autor
31. júl 2025
@simca06022011

Nikdy ked som bola kdekolvek ubytovana som smeti nemusela vynasat a asi ani triedit... proste prenajimatel prisiel a vysypal, mali proste sluzby... jasne ak sme nieco smradlave, alebo spinave mali/jedli, odniesli sme to do kontajnera ale inak nikdy... ak mate pravidelne takyto problem, tak treba ubytovania obehnut raz za den/dva a vyhodit. Alebo ich treba vyslovene poziadat ak teda dnu nechodite, nech vam to vykladaju von..
ale ludia idu na dovolenku a nie riadit. PLUS vela ludi ani doma dnes neriadi a netriedi a neprekaza im to, takze su aj prasiatka.

@simca06022011 3x za 10 rokov... Ide myslíš o pravidelný problém?
Proste viem, že mám na všetko upozorniť. Bola som naivná keď som si myslela, že netreba.