Ako sa generácia starších vyrovnáva s novými technológiami?
Mnohí 40–50-60 roční dnes zvládajú hocičo, ale… keď príde na nové technológie a moderné „vychytávky“, vie to byť zaujímavé
Self check-in na letisku?
Smart TV, čo si pýta aktualizáciu?
Dotyková mikrovlnka, kde bez manuálu nezohrejete ani čaj?
Nastavenie klimatizácie, čo má viac funkcií než lietadlo?
Rodičovský zámok na detskom telefóne?
Svet sa mení tak rýchlo, že aj bežné úlohy môžu vyzerať ako skúška z informatiky.
👉 Ako to máte vy?
Učíte sa ovládať nové veci, alebo to nechávate na niekoho iného?
Baví vás skúšať nové technológie, alebo vás skôr odrádzajú?
Máte pocit, že niektoré „vychytávky“ komplikujú to, čo kedysi bolo jednoduché?
Ako sa zmierujte s pocitom, že už nedokážete ovládať všetko samy a sú potrebné mladšie/technickejšie zdatnejšie osoby aby vám pomohli? 🙂
@akvi tak to zavidim v dobrom, moji rodicia 72 a 75 nemaju ani smartfon, totalne nesebestacni, vsetko treba robit za nich a navyse nevladni, takze nie vsetci 70 + su takí, ale podla mna su moji velmi pohodlní, lebo tiez vidim, ze iní v ich generacii to zvladaju a moji mne len zahlasia, ved sa starajte o nas.
@zuzana76 myslím si, že to nie je o veku, ale presne o tom nastavení celkovom. Niekto rezignuje a nemá proste ani chuť sa nič naučiť a môže mať 20 rokov a niekto sa vrhá aj vo vyššom veku do nových vecí ako nič.
@zuzana76 myslím si, že to nie je o veku, ale presne o tom nastavení celkovom. Niekto rezignuje a nemá proste ani chuť sa nič naučiť a môže mať 20 rokov a niekto sa vrhá aj vo vyššom veku do nových vecí ako nič.
@akvi veľmi sa to počas Covidu a online vyucbe ukázalo, ako sa kto vie popasovať s modernými technológiami.
Mňa vždy bavili počítače, kedysi ešte na ZŠ som aj na krúžok programovania chodila, pracivali sme s robotom Karolom. Ale mať smart domácnosť, to nie, nechcem aby bola chladnučka inteligentnejsia ako ja.
Autorka, ty kde žiješ? Moji rodičia majú 80 rokov a normálne používajú smartphone, tablet, notebook a iné "vychytávky". Problém mali v 50-ke, keď tieto technológie prichádzali, moji rodičia zažili časy, že používali v práci logaritmicke pravítko a keď prišla prvá kalkulačka s funkciami, tak to bol objav roka. Keď prišli PC, tak sa proste naučili robiť s PC. Otec drvî na tablete hry viac, ako keď bol syn v puberte. 😂🙈 Keďže je už veľmi ťažko pohyblivý kvôli chorobe, tak mu to vypĺňa čas. To akože my 50-nici sme už "mimo" podľa teba? 🤔 A btw., zamestnavatelia by si mali čím skôr uvedomiť, že tie 40-50 ročné "fosilie" budú pracovať ešte dobrých 20, možno aj 30 rokov, keďže na dôchodky už dnes nie sú prachy a mali by ich prestať podceňovať.
@akvi presne, otec môjho partnera si k 80. želal nový notebook, môj otec mal vyše 60 rokov, keď sa zoznamoval s PC, bez problémov nafotil, uložil, upravil, vytlačil, poslal kamarátovi, komunikoval s inštitúciami prostredníctvom mailov, cez messenger volal so známymi zo zahraničia, v excely robil čo potreboval do firmy. Moja kolegyňa, ktorá má niečo vyše 40, mi nevie poslať pár fotografií ináč ako MMS.
Mam 33 a mnoho tychto technickych veci ide uplne mimo mna. Napr. my nemame telku, bola som u kamosky a len som cumela to vsetko musela postlacat aby to zapla..
Ja a novy mobil? Az ked tento uplne zdochne. Pri tej predstave vsetkych moznych nastaveni a hesiel mi je nevolno..
Pobavilo…
40níci vykopávky, čo nezvládajú technológie? No neviem v ktorej krajine, možno v nejakych zaostalých, odtrhnutých od sveta, kde s nimi neprichádzajú bežne do styku.
Ja mám 50 a teda nepoznám z mojej generácie žiadneho technologického analfabeta, práve naopak, poznám ľudí, čo si sami skladali počítače po súčiastkach. Viac menej od nejakých 20. rokov sme v neustálom kontakte s IT, takže môj ročník určite nie, možno nad tých 60? Aj to by som nezovšeobecňovala, teraz odišla do dôchodku naša sekretárka vo veku 67 rokov, pred ňou odišla vo veku 66 rokov a teda nevšimla som si, že by neovladali počítač, rôzne programy, aplikácie …nemali smartphones…
Ak sa niekto nedokáže check in pred odletom online, tak to nebude vekom, ale neschopnosťou porozumieť písanému textu, alebo pohodlnosťou, veď to niekto za mňa urobí …
Možno ide aj o jazykovú bariéru, ale predpokladam, že väčšina programov, aplikácii je preložená do slovenčiny. (Toto fakt neviem, keďže nežijem na Slovensku)
@anonym_autor ja osobne to vidim tak, ze to pouzitie je vzdy intuitivne. Takzw velakrat staci len citat s porozumenim
69+ sa v tom úplne nevyznajú. Dala som mame mobil , aby sa opýtala niečo umelej inteligencie. Ona sa výhovorila a kamsi zmizla, ku koncu hodila srnčí pohľad na mňa. 🤣 Oni v tom nerástli, je to niečo ako keby som jej ukazovala , carodejnicku knihu. Pritom na tom nič nie je, je to všetko jednoduché. Naj budú na tom deti z generácie Alpha, tie v tom rastu od plienky a po ulici o desať , pätnásť rokov, budú už možno chodiť roboty a budú také povolania o ktorých sa dnes ešte nesníva. Každá generácia má svoje, nemôžeš chcieť od baby boom, aby tomu rozumeli, ale taký mileniali s tým nebudú mať problém..
Nie som technický génius ale ani zaostalec. U nás je na takéto veci muž, ja sa naučím to čo potrebujem a chcem.
Ale jedno čo mi sakra vadí sú samoobslužné pokladne. Prestala som chodiť do potravín kde sú prevažne samoobslužné. Nie preto že by som si nedokázala nablokovať tovar, keď to zvládne toľko veľa ľudí zvládla by som aj ja. Ale odmietam to robiť. Radšej som si začala objednávať potraviny domov.
Inak si myslím že to není až také strašné, ovládať technológie. Veľmi to uľahčuje život a v terajšej dobe nieje problém nájsť si návod ku všetkému online, poprípade na umelej inteligencii
@akvi veľmi sa to počas Covidu a online vyucbe ukázalo, ako sa kto vie popasovať s modernými technológiami.
Mňa vždy bavili počítače, kedysi ešte na ZŠ som aj na krúžok programovania chodila, pracivali sme s robotom Karolom. Ale mať smart domácnosť, to nie, nechcem aby bola chladnučka inteligentnejsia ako ja.
@letfenixa smart domácnosť nechcem veru ani ja. Technológie ale nepovažujem za niečo, čo by som mala odmietať principiálne. Používam to, čo mi dáva zmysel, netúžim po tom, aby som sa nezaobišla bez technológií. Tak, ako bez problémov používam na dovolenke mapy v mobile, tak tak isto nemám problém vytiahnuť papierovú mapu a zorientovať sa. Nevidím ale dôvod behať s plachtou po meste, keď ju mám v mobile. Na druhej strane, príklad s chladničkou, nie, nepotrebujem, aby mi chladnička hlásila, že treba kúpiť vajcia. Niekto zase je možno rád, že mu to pripomenie. Zase mňa občas iritujú ľudia, ktorí odmietajú technológie z princípu, otravujú potom s niečím, čo sa dá s mobilom vyriešiť úplne jednoducho a ešte budú nadávať na systém. Mám známu, ktorá ma otravuje, aby som jej vytlačila lístok na bus, lebo ona nemá tlačiareň a odmieta smartphone. Pritom cestuje často, fakt by jej to uľahčilo život, ale ona bude radšej nadávať a otravovať mňa 😅🙈
50+ čo mi príde do života, to sa učím, čo nepotrebujem to nie. Neriešim, či je niečo Smart, ak je, prispôsobím sa. V práci niečo nové? Tak fajn, je potrebné sa to naučiť. AI? Fajn, uvidíme. Myslím, že naša generácia je dosť flexibilná, a verím, že úplne neveria všetkému, čo si pokecajú s chatGPT. Čo mladší možno áno....
autorka si uplne mimo.....
vsetky moje kamosky a kamosi patria do tejto generacie 40-50-60
ta generacia presla tolkymi inovaciami a vychytavkami, co uz ziadna generacia nikdy neprejde.
televizor, diskmeny, PC, fax, kazety, CD, usb, externe disky, FB, instagram, tiktok, pracka s funkciami, umyvacka, chladnicka co Ti napise zoznam, co Ti chyba, programovanie.....
autonomne auta - ktore si tato generacia kupi za svoje a v hotovosti......
so vsetkym tymto si ta generacia presla.
cim si presli taky 20tnici? technologicky myslim? 1/3 z toho a tvaria sa ako majstri v technologiach, ale nevedia ani tabulku v exceli urobit aby sa neopytali chatgpt 🙂
ale to je na odlahcenie......
myslim, ze najvacsi problem je jazykova bariera a nastavenie smart domacnosti (typu zatvaranie a otvaranie zaluzii podla pocasia, nastavenie klimy a netlixu 😉
@anonym_autor v pohode , mám 55,upravujem vo Photoshop,všetko na kupujem v e-shope a všetky platby robím cez iphone,čokoľvek potrebujem si nastavujem sama upgradytak isto , využívam aj Slovensko .sk, digitál práčka, akékoľvek veci ,stahovanie dokonca som sama vliezlavdo biosu pc keď som omylom vymazala kvantum fotiek a zachránila ich,tak že ani 50tnici nie sú dementi,.samozrejme ovládam Outlook ,Excel atd
Dievca zlate si riadne mimo, mam skoro 50 a dovolim si tvrdit ze sme generaxia najpouzitelnejsia do zivota. Ja som v praci zazila pisaxi stroj, pc, fax 🤣, email, pevnu vytacaciu linku, telefonnu budku, tlacitkovy mobil,smart mobily, hodinky ale hej mas pravdu potrebujem asistenciu od 20r co ked vypnu elektriku umru v kute 😱🤣
Dievca zlate si riadne mimo, mam skoro 50 a dovolim si tvrdit ze sme generaxia najpouzitelnejsia do zivota. Ja som v praci zazila pisaxi stroj, pc, fax 🤣, email, pevnu vytacaciu linku, telefonnu budku, tlacitkovy mobil,smart mobily, hodinky ale hej mas pravdu potrebujem asistenciu od 20r co ked vypnu elektriku umru v kute 😱🤣
@eeffka stačí vybitý telefón a ani Siri, ani Alexa, ani ChatGPT neporadí…
@anonym_autor Ja som matematicka a teda urcite by som bola schopna sa to naucit. Ale strasne ma to nebavi a vacsina z toho mi pride uplne zbytocna, akoby to bolo len na to, aby vyrobca mal stale co nove vyvijat. Malokedy si poviem, ze aka super nova moznost.
@anonym_autor moja mama ma po 60tke....nove technologie ju bavia.vyuziva co moze.ked nevie,tak nas deti oslovi a poziada,aby sme ju to naucili.a sme vsetci radi.lebo je potom uplne samostatna.a ked mala cca 50 rokov-urobila si rozne pocitacove kurzy.
@anonym_autor stavíme sa,že aj medzi 20tnikmi nájdeme "drevá"?
Nie som technický génius ale ani zaostalec. U nás je na takéto veci muž, ja sa naučím to čo potrebujem a chcem.
Ale jedno čo mi sakra vadí sú samoobslužné pokladne. Prestala som chodiť do potravín kde sú prevažne samoobslužné. Nie preto že by som si nedokázala nablokovať tovar, keď to zvládne toľko veľa ľudí zvládla by som aj ja. Ale odmietam to robiť. Radšej som si začala objednávať potraviny domov.
Inak si myslím že to není až také strašné, ovládať technológie. Veľmi to uľahčuje život a v terajšej dobe nieje problém nájsť si návod ku všetkému online, poprípade na umelej inteligencii
@mimikarol to ma zaujalo.. prečo ťa samoobsluzne pokladne obťažujú?
Ja ich mám radšej, akurát tam chcem mať po ruke obsluhu, ak potrebujem nejakú autorizáciu..

Ja práveže milujem všetku tu technológiu ,ono si k tomu treba len v klude sadnúť a čítať čo tam píšu
Moj muz zas nadáva či už musia byt aj žiarovky na aplikáciu a ja by som zas najradšej všetko chcela ovládať telefónom