icon

Ako sa generácia starších vyrovnáva s novými technológiami?

14. aug 2025

Mnohí 40–50-60 roční dnes zvládajú hocičo, ale… keď príde na nové technológie a moderné „vychytávky“, vie to byť zaujímavé
Self check-in na letisku?
Smart TV, čo si pýta aktualizáciu?
Dotyková mikrovlnka, kde bez manuálu nezohrejete ani čaj?
Nastavenie klimatizácie, čo má viac funkcií než lietadlo?
Rodičovský zámok na detskom telefóne?

Svet sa mení tak rýchlo, že aj bežné úlohy môžu vyzerať ako skúška z informatiky.

👉 Ako to máte vy?

Učíte sa ovládať nové veci, alebo to nechávate na niekoho iného?

Baví vás skúšať nové technológie, alebo vás skôr odrádzajú?

Máte pocit, že niektoré „vychytávky“ komplikujú to, čo kedysi bolo jednoduché?

Ako sa zmierujte s pocitom, že už nedokážete ovládať všetko samy a sú potrebné mladšie/technickejšie zdatnejšie osoby aby vám pomohli? 🙂

Strana
z2
kacena4
14. aug 2025

vdaka Bohu mam dospele deti a robia tieto veci za mna. ja som antitalent na nové technologie

sszuzu8
14. aug 2025

Urobím si čokoľvek sama ale stojí ma to kopec času a nervov. A že mi ich notebook zožerie dosť. O tlačiarni ani nehovorím s nou nemám dobrý vzťah. Niektoré veci áno nové moderné ale v niektorých ostanem verná klasike

katulienkax
14. aug 2025

Ale co take nove auta, kde ovladanie je skoro ako v loetadle. Volakedy sisi pozicala auto a hned si vedela ovladat a teraz si nedajboze pozicas a kazde bude mat ine ovladanie na displeji. Chore toto.

autor
14. aug 2025

Ako sa vlastne dá zmieriť s tým, že nie som úplne sebestačná a samostatná? Veď mne to pije nervy, presne aj to auto.
Kúpili sme nové a tam sú automaticky rôzne fičúry o ktoré nemám záujem resp. podľa mňa ani nefungujú úplne dokonale a keď ich chcem vypnúť tak to vždy trvá sto rokov sa preklikať celým menu :D

katulienkax
14. aug 2025

A najhorsie je ze vsade pchaju tie smart veci a kupis si napriklad ruru s tymito blbostami - toe sa ti pokazia po 2 rokoch- mozes ruru vyhodit hoci zvysok funguje ok. Volakedy si kupila ruru bez tych smart somarin a pouzivala si az kym ti mevyhorelo teleso kludne 20 rokov.

katulienkax
14. aug 2025

A znamemu sa zasekol ten smart displey v aute, mal sakra problem to rozbehat, nemohol pouzivat auto a v servise tiez nevedeli co s tym, ani vymena nepomahala. Uz neviem ako do doroesil ale mal mesiac nepojazdne kvoli hlupemu zaseknutemu smart displeyu. A este bude sranda ked budu hackeri na dialku hackovat elektricke auta cez internet a sposobia havariu

anonym_2feef4
14. aug 2025

@anonym_autor autorky takychto generacnych tem by si mali "davat pozor" na rocniky... lebo dnesni 40tnici boli pri zrode mobilov, internetu apod... takze dost pochybujem, ze maju problemy s ich ovladanim. Skor ich budu lepsie vediet "fixnut" ako mladi...
To len tak na okraj...

anonym_967047
14. aug 2025

@anonym_autor My sme s muzom rovnako stari a on je ten, co vzdy vedel ovladat technologie a poradi si s nimi lepsie nez nejaky dvadsatrocny clovek, schopny naucit sa z anglickych videonavodov akykolvek program,.ktory k praci potrebuje. Ja som zas naopak od nepamati antitalent a potrebujem zvacsa asistenciu na prve pouzivanie, ale viem sa to naucit.
Ale zas...robila som u mobilneho operatora, nastavovala internety, telefony....a v pohode som tu prácu zvladla.
Uvidime, ci sa to zmeni, ked budeme tiahnut k 60tke, ale to je este pomerne daleko.

kaca222
14. aug 2025
@anonym_2feef4

@anonym_autor autorky takychto generacnych tem by si mali "davat pozor" na rocniky... lebo dnesni 40tnici boli pri zrode mobilov, internetu apod... takze dost pochybujem, ze maju problemy s ich ovladanim. Skor ich budu lepsie vediet "fixnut" ako mladi...
To len tak na okraj...

@anonym_2feef4 bola by si prekvapená, ale u žien dajme tomu 36+ si pri pohovore dávam sakra pozor na ich PC znalosti. Nemám dobrú skúsenosť a to sa bavíme o pomerne mladých ženách a banálnych veciach - nevedeli dať okno do lišty, namiesto toho stále zatvárali celé okná, priložiť prílohu do mailu je problém, mýlili si klikanie ľavým/pravým tlačítkom myši

autor
14. aug 2025
@anonym_2feef4

To len tak na okraj...

@anonym_2feef4 Mám opačnú skúsenosť, zobrať 40 ročnú osobu do práce je ako zobrať fosíliu 🤐

anonym_539e95
14. aug 2025

Som na dôchodku a mnohé viem, rada sa učím, ale ten check-in na letisku, no ten len s pomocou, skôr angličtina mi chýba, to preto. A aj to nové auto už radšej nie😅.

akvi
14. aug 2025

Autorka, ty kde žiješ? Moji rodičia majú 80 rokov a normálne používajú smartphone, tablet, notebook a iné "vychytávky". Problém mali v 50-ke, keď tieto technológie prichádzali, moji rodičia zažili časy, že používali v práci logaritmicke pravítko a keď prišla prvá kalkulačka s funkciami, tak to bol objav roka. Keď prišli PC, tak sa proste naučili robiť s PC. Otec drvî na tablete hry viac, ako keď bol syn v puberte. 😂🙈 Keďže je už veľmi ťažko pohyblivý kvôli chorobe, tak mu to vypĺňa čas. To akože my 50-nici sme už "mimo" podľa teba? 🤔 A btw., zamestnavatelia by si mali čím skôr uvedomiť, že tie 40-50 ročné "fosilie" budú pracovať ešte dobrých 20, možno aj 30 rokov, keďže na dôchodky už dnes nie sú prachy a mali by ich prestať podceňovať.

anonym_0c023b
14. aug 2025

Moja 62 ročná mama je totálny antitalent na všetky moderné veci, donedávna ešte používala starú ale 20 či vyše ročnú Nokiu a vypoužívala ju do totálneho zlyhania lebo sa nechcela učiť ovládať moderný seniorský tlačítkový mobil 😁 potom je totálny antitalent na cudzie jazyky takže mimo slovenčiny nerozumie nič a k tomu ešte nemá absolútne hudobný sluch ale že absolútne, takže keď niekde niečo zvoní, cingá, hocičo, tak nikdy nevie, či jej to zvoní mobil alebo zvonček na byte alebo je to z TV alebo odkial 😅😅😅

veklipo
14. aug 2025

Takto

ivka225
14. aug 2025

Ono to nebude až tak vekom, ako skôr lenivosťou rozmýšľať. A tá od veku nezávisí. Skúste dať zopár 20 ročným napísať dokument vo Worde, kde bude časť textu vo dvoch nerovnako širokých stĺpcoch.

beronsche
14. aug 2025

@anonym_autor 40+ majú mať problém? 😂 Veď sú to ešte mladí ľudia..

Ale súhlasím s názorom, že nejde ani tak o vek, ako o mentálnu výbavu a chuť.

anonym_f948a2
14. aug 2025

Snazim sa rozbehat vsetko co potrebujem sama, naucit sa nove appky, programy to co je pre mna potrebne. To mam presne pred 50. Skor je to o pohodlnosti, ze to niekto urobi za mna. Do dochodku daleko a musime stihat, necham si poradit aj od mladsich kolegyn, ved vela veci pomozem zasa ja.
Nemam problem sa pytat, najst si navod na nete a makat na sebe.

janagem
14. aug 2025

Ja neviem, ale akože.... V dnešnej dobe internetu, YouTube, chatgpt? Veď tam je všetko, stačí vedieť ako sa spýtať a hľadať info. Aj informácie o aute nájdeš na YouTube krok po kroku...

Ako niekto povedal je to o pohodlnosti, ak niekto vie šak to deti urobia za mňa nemá záujem sa učiť. Ja napríklad som vždy musela všetko riešiť sama a tak je to aj ďalej. Vyhľadať informácie a použiť ich.

beronsche
14. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_2feef4 Mám opačnú skúsenosť, zobrať 40 ročnú osobu do práce je ako zobrať fosíliu 🤐

@anonym_autor to snáď zartujes..

Nevylučujem, že sú ľudia, ktorí sú mimo, ale vo všeobecnosti za takých považovať vsetkych 40-tnikov?
My sme mali na pohovore pár ľudí pod 30 a ti teda boli horší ako ktorákoľvek "fosilia" u nás v office.. 🤪 (ale samozrejme aj pár šikovných prišlo)

janagem
14. aug 2025
@beronsche

@anonym_autor to snáď zartujes..

Nevylučujem, že sú ľudia, ktorí sú mimo, ale vo všeobecnosti za takých považovať vsetkych 40-tnikov?
My sme mali na pohovore pár ľudí pod 30 a ti teda boli horší ako ktorákoľvek "fosilia" u nás v office.. 🤪 (ale samozrejme aj pár šikovných prišlo)

@beronsche inak u nás tiež v starej praci xD práve tí 40nici sú vítaná skupina lebo pracovné návyky majú, aj chuť učiť sa ešte a zároveň nepotrebujú mať úplne všetko odôvodnené a nemyslia si o sebe, že spapali všetku múdrosť sveta. Za to pár mladých čo sme mali na pohovoroch po škole... Ach jaj. Šéf aj ľutoval, že ich poprijmal na projekt z úradu práce.

beronsche
14. aug 2025
@janagem

@beronsche inak u nás tiež v starej praci xD práve tí 40nici sú vítaná skupina lebo pracovné návyky majú, aj chuť učiť sa ešte a zároveň nepotrebujú mať úplne všetko odôvodnené a nemyslia si o sebe, že spapali všetku múdrosť sveta. Za to pár mladých čo sme mali na pohovoroch po škole... Ach jaj. Šéf aj ľutoval, že ich poprijmal na projekt z úradu práce.

@janagemne príde úplne absurdné považovať 40+ za starých, či neschopných sa učiť...
Normálne sa tu na tom smejem..
Zrejme mám okolo seba inú vzorku ľudí, ako autorka témy..

ma77
14. aug 2025
@kacena4

vdaka Bohu mam dospele deti a robia tieto veci za mna. ja som antitalent na nové technologie

@kacena4 Ja to isté ešte aj keď si kúpim nový telefón všetko mi nahadzu judeti a na letisku by som sa stratila😀

ivka225
14. aug 2025
@ma77

@kacena4 Ja to isté ešte aj keď si kúpim nový telefón všetko mi nahadzu judeti a na letisku by som sa stratila😀

@ma77 Zvláštne ... viem si predstaviť komplikovanú orientáciu na železničných alebo autobusových staniciach, ale nepoznám nič jednoduchšie a organizovanejšie, ako letisko. Stačí sa iba pozerať okolo seba a trochu uvažovať.

anonym_56310c
14. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ako stará korčúľa v dôchodkovom veku už viem celkom odselektovat aké vychytavky sú pre mňa užitočné a ktoré k životu nepotrebujem. Tie co potrebujem sa naučím rýchlo, ostatne vypúšťam. Nepotrebujem sa cez appku vykecavat s prackou, appka cestovných poriadkov mi pomáha. Možno je to aj tým, že som celkom slušne počítačovo zdatna bývalá ITckarka. Mladšie baby sú v tom svete stratené a ďalšie as bez appky ani nevys... takže nemala by som odvahu generalizovat ako ty.

anonym_2feef4
14. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tak potom neviem, kde zijete... a nebude to mat nic spolocne s vekom... Lebo to ako keby som povedal, ze len 20 rocni vedia soferovat... nema to s tym nic. Nepoviem, ze 80 rocna babicka ma problem s technologiami... dajme tomu 60tnik, ale rozumieme sa, ze 40tnici zazili boom v technologiach - oni ich priam vyrabaju a tvoria prave teraz..., takze ak tomu nerozumeju, tak je to problem vzdelania, IQ alebo len povahy... urcite nie veku... 40tnici su ti "najsilnejsi"... lebo zazili nie len smart phones a pocitac, co pride nastaveny z predajne...

billy_jean
14. aug 2025

Ja teda neviem, ale vek nie je predsa limitujúci pri tom, keď chcem sledovať trendy, či áno? Mám po 40tke, platím hodinkami a telefónom, používam mobile apps, mám prepojené veci v domácnosti s mobilom, nie som však ešte maník na IoT, v práci používam dostupné AI nástroje, manuál ku autu si prečítam na nete, alebo pozriem youtube video, s učiteľkou zdieľam pracovný hárok cez google drive, komunikujem cez teamsy, zoomy a google meets a väčšinu veci mám na cloude. Považujem sa za priemernú 40tničku. V mojom okolí sú na to ľudia aj oveľa lepšie ako ja.

anonym_d4c079
14. aug 2025

Trochu si netrafila generacie …. 40tnik -50tnik este pozna niektore triky, na ktore mladsi nepridu, pretoze ich generacia nevidela cely vyvoj technologii ako napr mobily atd … Mam 40+ som schopna najst pasujuci jailbreak, vymenit display atd … nepotrebujem nikoho iba naradie . Nepotrebujem sa rozpravat s mojimi domacimi spotrebicmi ani ich “odporucania”, moja chladnicka ma nemusi presviedcat, co treba kupit atd … je sice fajn mat smart domacnost … ale nie vsetky upozornenia su uzi rocne… Samozrejme 70+ uz potrebuju na niektore veci pomoc … ale je to o zaujme a chceni … mozno to trva dlhsie ale naucia sa. Mne sa osvedcilo 70+ ide najlepsie dokopy s iphonom … raz nastavis a su zbehli uzivatelia jednotlivych Apps ako ktokolvek iny. … nemusia vela rozmyslat a funguje to. Takze nie vsetci v tvojom ponimani starsi maju problem. Kto je pohodlny sa nenauci, kto chce zvladne. Nevyuzivanie niektorych technologii neznamena, ze clovek nejde z dobou alebo nie je schopny sa ich naucit, dovody mozu byt ine.

zuzana76
14. aug 2025
@akvi

Autorka, ty kde žiješ? Moji rodičia majú 80 rokov a normálne používajú smartphone, tablet, notebook a iné "vychytávky". Problém mali v 50-ke, keď tieto technológie prichádzali, moji rodičia zažili časy, že používali v práci logaritmicke pravítko a keď prišla prvá kalkulačka s funkciami, tak to bol objav roka. Keď prišli PC, tak sa proste naučili robiť s PC. Otec drvî na tablete hry viac, ako keď bol syn v puberte. 😂🙈 Keďže je už veľmi ťažko pohyblivý kvôli chorobe, tak mu to vypĺňa čas. To akože my 50-nici sme už "mimo" podľa teba? 🤔 A btw., zamestnavatelia by si mali čím skôr uvedomiť, že tie 40-50 ročné "fosilie" budú pracovať ešte dobrých 20, možno aj 30 rokov, keďže na dôchodky už dnes nie sú prachy a mali by ich prestať podceňovať.

@akvi tak to zavidim v dobrom, moji rodicia 72 a 75 nemaju ani smartfon, totalne nesebestacni, vsetko treba robit za nich a navyse nevladni, takze nie vsetci 70 + su takí, ale podla mna su moji velmi pohodlní, lebo tiez vidim, ze iní v ich generacii to zvladaju a moji mne len zahlasia, ved sa starajte o nas.

diewcatqoo
14. aug 2025

Ja ti nevim Karliku, ale hadzat do jedneho vreca 40 rocnych, ktori v podstate uz vyrastali s technologiami a mali internet od mladeho veku, so 60 rocnymi, ti nepride trochu odveci?

diewcatqoo
14. aug 2025

Inak, k tym fosiliam.. ja som zaucala v praci xy mladych ludi po skole a bolo ich tam viacero, co nevedeli ani mail napisat.

Strana
z2