icon

Ako sa nám ťažko žije na Slovensku?

17. jan 2021

Ahojte idem napísať svoj príbeh napíšte ako sa vám žije? V októbri som si konečne našla prácu ale len na dohodu celý okt. Keďže opatrenia covid zacali15teho už sa mi skrátila prác. doba len na4h (z8 hodín) posledný týždeň bez práce. Keďže mi už zmluvu nepredĺžili ostala som na úrade. Stále som hľadala konečne 7.12 zmluva do 31.12 hoc len na 3h denne. 14teho som spadla a zlomila nohu večer. Ráno15teho mi vypísali maródku ktorú som odoslala firme. Na ďalší deň mi volala z úradu že firma mi dala výpoveď a potrebuje moju maródku. Čiže som ostala bez práce aj peňazí. Po mesiaci mi doktor dal dole sadru a predpísal ortézu (za ktorú sa doplacalo27e) teraz čakám ako ďalej keďže marodovat budem asi ešte minimálne mesiac aj viac. Keby že nemám manžela asi by sme s deťmi umrely od hladu. Mne sa zdá že u nás nás berú len ako počet a keď sa niečo stane každý dáva ruky preč. Viem že sú ľudia ktorý si na tom horšie ale ľudia urobme niečo aby sme sa už mali lepšie nájme v tejto situácii. Ďakujem za precitanie

nati1978
17. jan 2021

Tak teraz na Slovensku sa žije ťažko lebo ľudia umiera a nakazený sa stupnuju pretože je covid-19

nati1978
17. jan 2021

Ja som mala len1

nati1978
17. jan 2021

Najlepšie je ako sa rodícka cíti

november1111
Odpoveď bola odstránená
malva123
17. jan 2021

Prosim ta aku pracu si fostala na 3 hodiny? Ved napr.u nas bo hirme stale hladaju ludi do prace,do vyroby,..z tvojho popisu dituacie sk myslim,ze nemas vo vyberat..A poznamka ak by som nemala manzela s detmi umrieme od hladu- od toho hadam manzrlia a otcovia su.

malva123
17. jan 2021

@sslobodnamama777 moj vysokoskolak v nemecku neutiera zadky...to si len ty kdesi zabudnuta...a p.Merkel riadi Nemecko k spokojnosti svojich obcanov.

solange7
17. jan 2021

"Urobme nieco aby sme sa uz mali lepsie"
Ved urob nieco pre seba. Myslis, ze ostatni ludia pracuju preto, aby sa mali dobre ich susedia? Kazdy na sebe pracuje pre svoje blaho. Tebe to nevyslo, tak sa postav na nohy, opras sa a chod dalej. Mas blbe obdobie. Ak mas revolucionarsku naladu, tak sa dovzdelaj, chod do politiky, a ukaz ludom ako si ty, ako by sa mali mat lepsie.
Ja to totiz nechapem. O co ide? O nejake davky? Alebo o to, ze nevies najst pracu? V takychto pripadoch treba mat rezervu, a nie ocakavat od statu full servis. Bez prace nebudes do konca zivota. Tak hlavu hore a pokracuj dalej.

martinkatinka
17. jan 2021

Ty sama musis urobit nieco, aby si sa sama mala lepsie. Ja ked sa chcem mat lepsie, tak sama musim preto nieco urobit. Ja som rada za akukolvek pracu, ale ked nieco zarobim, minam zodpovedne, pretoze myslim na horsie casy. Ani, tie teraz nastali 🤷

simca06022011
17. jan 2021

@anita1978 presne vysokých škôl je veľa, študuje s prepáčením každý, polka z tých ľudí na to často nemá ani hlavu a končia ako dokladaci tovaru alebo chodia na sezónne práce, pritom by sa vedeli vyucit potrebným profesia. K tomu všetkému sú vš zadarmo, týmto študentom platíme z daní školy, vtedy samozrejme aj zdravotníctvo s všetky iné služby... A aj po medicíne aj odborníci z iných odborov pekne po štúdiu odpochoduju do zahraničia. Za to moze aj systém ale aj rodičia 😇 veľa z nich reálne nevie aké má jeho dieťa nie sny... Ale predpoklady... Ze natrepu dieťa na gymnazium a potom na silu na nejakú pofidernu vš, len aby mal titul.
Ale celkovo najhoršie sa v sr majú živnostníci. S prepáčením ods***u si všetko, na zvýšených daniach, odvodoch... Každé euro co dá štát niekomu totiž z niekal vezme... A teraz sa ďalšie byrokraticke blbosti chystajú, vraj kvôli daňovým únikom... Nuž a radšej keby riešili opatrenia vo verejnom se ktoré, aby sa tam peniaze nestrácali.

simca06022011
17. jan 2021

A to si predstav ue máš úvery za 400t, firmu, zamestnancov, pol roka ležis s boreliozou, niečo po robíš, zlomis si ruku, operácia, zase liečba, korona... 😂 Kľud ešte to máš dobre. Vyliečis sa, korona prejde, a budes pripravená aj na horšie časy... Ja vždy keď už som na prášky, tak si poviem ze sú na tom niekde ľudia aj horšie 😁 mam zdravú drzu dcéru, ešte nevychvanejsieho psa a chlapa, mám kde bývať (zatiaľ) takže pohoda. Ono keď skončí tento cirkus veci sa zase rozbehnú, ja mam taky zoznam co potrebujem vybaviť, urobiť, zariadiť, kúpiť... A kopa ludi určite tiež. Keď s a rozbehne ekonomika normálne, aj práca bude... Ak to veľa podnikateľov úplne nezabali. Navždy.

pribinak
17. jan 2021

Napíšem staru známu pravdu: všade okrem Slovenska pečene holuby padajú ľuďom rovno do huby

Teraz vážne: všade sa maká, všade platí: bez prace nie sú koláče

simca06022011
17. jan 2021

@pribinak presne tak

katym77
17. jan 2021

Firma ťa nemôže vyhodiť v ochrannej lehote, keď si vypísaná na PN a PN ti hradí po 10 tich dňoch štát.
A komerčné poistenie na úraz? Lebo v iných štátoch by si bez poistenia tak isto drela biedu.

asia83
17. jan 2021

@sapetka Sú štáty, kde je ťažší. 😉

sapetka
17. jan 2021

@asia83 urcite ano. Ale aj staty kde je lepsi. Ja sa stale porovnavam s lepsimi nie s horsimi. Neviem preco to tak je.

autor
17. jan 2021

@katym77 VED DOMOV MI POSLALI UKONCENIE ZMLUVY PRETO TO SEM PISEM ZE ASI NA TIE DOHY TO NEPLATI LEN NA RIADNU PRACOVNU ZMLUVU

katym77
17. jan 2021

ale pn ti beží dalej... ak nie inšpektorát práce. A do budúcnosti rozmýšlaj nad komerčnou poistkou....

deti95060810
17. jan 2021

@sslobodnamama777 pozor na tú nadávku čo si napísala na Beňovú... asi nevieš s čím sa zahrávaš... to je na paragraf.... 😉

autor
17. jan 2021

@martul Ja som pracovala malo ano ale nie mojou vinou a ocakavam aspon nieco pisem ze ako je na Slovensku ved toto je normalne ze zamestnavaju len takto na take zmluvy a preco lebo to vlada takto nastavila ale nikto nic s tym nerobi. je to tazka situacia ale tu na vychode je to dlhodobo praca len po znamosti a vlastne vsetko.
@stanulienkat velmi rada by som sa uskromnila ale ked sa neda eske ked vam muz povie ja driem a este sa budem uskromnovat tak ako mozem?
@syslik81 mam vela znamyhc v zahranici a ziju si am urcite lepsie ako nas drzim palce nech to tam vydrzis v anglicku by som ja nebola.
@sslobodnamama777 dobre si napisala

autor
17. jan 2021

@katym77 bezi mi marodka stale a mam aj komercnu poistku dakujem

simca06022011
17. jan 2021

@katym77 pocas skusobnej doby sa moze PP ukoncit kedykolvek, aj pocas PN... nie je tam ziadna ochranna doba, nejde totiu ani o vypoved.

vulka
17. jan 2021

Ja veru niečo robím(pekných pár rokov) pre to aby sme sa mali lepšie. Vytváram si rezervu a učím to aj iných(ako to robiť), aby ako Ty neostali pre zlomenú nohu bez peňazí a s existenčnými problémami. Dnes sa to už povinne učia všetci stredoškoláci.

katym77
17. jan 2021

@simca06022011 ale pn dalej beží a myslím si že nebudú teraz držať miesto ešte nezaučenej osobe

autor
17. jan 2021

@simca06022011 dakujem

simca06022011
17. jan 2021

@katym77 nemusia drzat nikomu nic, pn jej bezi ale na davku vobec nemusi mat narok.. cize je iba na PN a to je vsetko.

simca06022011
17. jan 2021

inak autorka tu PNku nemas platenu? doklady na urad/socialku ste dorucili? prechodku? ci to bola nejaka dohoda na nepravidelny priejm alebo ja neviem co a nevznikol ti narok (zo socialky by si mala mat rozhodnutie ) ?

autor
17. jan 2021

@simca06022011 na socialku sa odniesla marodka aj prechodka rozhodnutie nemam ziadne

autor
17. jan 2021

@simca06022011 este ani cent z firmy co som nieco uz odrobila

katym77
17. jan 2021

@simca06022011 Ok! Pracovala som aj v Anglicku aj Holandsku, PN som nebola, ale veľa vecí sa tam riešilo cez poistku. Ak bola slabá alebo žiadna platíš a aj tak nič nedostaneš. Zarobila som tam viac ako tu ale šetrilo sa tak že sme boli v podnájme viacerý a keď si zoberieš životné náklady v Holandsku a naše a porovnáš si platy. A tam majú také vychytávky ako štvrťročne platiť odpad, a rôzne dane a poplatky za to akú energiu odoberáš. No neviem či sme až tak zaostalá krajina. Jedine ak v myslení lebo okolo nás sa musí všetko točiť a tam ľudia cítia aj zodpovednosť k svojej ulici, mestu a ku krajine a tu sa mi to zdá také egoistické. Aj tá finančná zodpovednosť ľudí je iná ako u nás zadlžujú sa fakt iba tak ako vládzu splácať. Veď dokonca na Slovensku jazdia luxusnejšie autá ako tam baraky sú u nás tiež veľké.
Nikde nie je nič zadarmo... To je len ilúzia

maciatkolulu
17. jan 2021

Počas voľná sa douc Slovensku gramatiku a asi nevieš, ze sk je jedna z mála krajín, kde si ho vieš doma na zadku 3 roky, kde sú kadejaké pandemicke ocr,) kde sa odrbava štát jedna radosť. Atď. Véd keď sa ti nezdá chod vyskúšať inde. A uvidíš ako za nič dostaneš nič a keď zarobíš máš. Co ma logiku.