icon

Ako sa opýtať na alergie v reštaurácii?

Chcela by som poprosit ako by som v činskej či vietnamskej restauracii sa opytala či majú niečo pre človeka s alergiou na mliečnu bielkovinu proste nesmie nič kde je mlieko od Kravičky a je aj celiatička
Lebo ked som.asi dvakrat bola v tychto podnikovh som nerozumela ani mekke f. A myslim.ze co sa tyka vhodného jedla pre alergika je velmi dolezite sa spravne dorozumieť aby sa tej kamaratke nieco nestalo.

terezkaarthuramax
autor
•
5. dec 2024

Radsej to chcem od toho kto to naozaj ten jazyk vie.. prekladac nie vzdy prelozi.do bodky spravne. Mam s tym skusenosti

teki1
•
5. dec 2024

V každej reštaurácii aj čínskej sú,musia byť vypísané alergény pri každom jedle,tuším majú aj číslo,mlieko je 7 😉

lindous
•
5. dec 2024

Myslím, že aj keby ti to tu niekto napísal, pravdepodobnosť, že to správne vyslovíš je veľmi nízka a potom by si aj tak nerozumela odpovedi 😅 treba sledovať alergény v jedálnom lístku, nepochybne majú jedlá bez mlieka, dokonca by som povedala, že drvivá väčšine je bez mlieka, žiadna taká klasika z tejto kuchyne, kde by bolo niečo mliečne mi rýchlo ani nenapadá.. pre istotu sa môžete spýtať, keď nezačneš zložito s celiakiou, alergiou a kravičkou, ale iba jednoduché vety, tak mlieko určite rozumejú... a často tam býva aspoň jeden človek, čo vie vrámci možnosti celkom obstojne po slovensky 😀....

marianarem
•
5. dec 2024

@terezkaarthuramax Vo vychodnej Azii sa s mliekom velmi nevari, je tam casta intolerancia laktozy. Ani z Ciny, ani z Japonska, ani z Thajska si nespominam na ziadne mliecne jedlo, ak neratam zmrzlinu a cokoladu.

personality
•
5. dec 2024

Ukáž im obrázok kravy+mlieka a kyvaj hlavou no no 😂 alebo to napíš aj translatorom a ukáž im, to by mohol zvládnuť. Plus pozeraj čísla alergénov.

ewellina
•
5. dec 2024
terezkaarthuramax
autor
•
5. dec 2024

@teki1 aha to ma nenapadlo..dakujem

anjelicek26
•
5. dec 2024

Ved su rozne prekladace, appky, co ti to simultanne prelozia... hladaj nieco take do mobilu.

annm81
•
5. dec 2024

Ak sa chceš vyhnúť mlieku, tak práve tieto východoázijské kuchyne sú najväčšia istota. Z mlieka sa tam tradične vôbec nevarí, lebo drvivá väčšina popuácie má intoleranciu. Slovne si to môžeš potvrdiť pri konkrétnom jedle, ale určite uspeješ viac s jednoduchou slovenčinou, napr. dvojslovnými vetami "Žiadne mlieko?", "Mám alergiu", akoby si sa snažila vysloviť jazyk, kde majú asi aj hlásky, ktoré tvoje ucho nerozlíši a kde význam slova záleží aj na intonácii.

nevenka
•
5. dec 2024

Moj muz nemoze sezam, no a hadaj, co? Aj ked im to jasne povie, napise, ak objednava, dokonca kolega napisal 10 vykricnikov, ze nech tam nedavaju sezam, lebo mu kolega umrie kvoli alergii, aj tak drb, posypali. A to boli aj Slovaci. O sezamovom oleji radsej pomlcim, ten mu asi az tak nevadi, kedze mu este nic nebolo, ale obi to v tychto cinskych radi pouzivaju.

jasminka7
•
5. dec 2024

@terezkaarthuramax google translate by som pouzila

smichaela24
•
5. dec 2024

Mne to pripomenulo ako som raz objednávala rezance a pánovi som povedala že chcem jednu porciu pre priateľa bez vajec a keď nám rezance podával tak len povedal tu je veľa jaja a tu menej jaja 😄

thunderdome
•
Autor odpoveď zmazal
•
kiki68
•
6. dec 2024

Problem je pri celiakii typ tej sojovej omacky. Ze aku znacku maju ( niektore obsahuju lepok)

thunderdome
•
Autor odpoveď zmazal
•
ibatanecnica
•
6. dec 2024
fruitys
•
7. dec 2024

ak nevedia iný jazyk, tak možno by bolo fajn im to čo najjednoduchšie napísať na papierik v ich jazyku a dať im to prečítať alebo asi najlepšie, poprosiť nejakého slovenského aziata, ktorý tam chodí, či by ti také jedlo neobjednal a nevysvetlil, ako na to :D V tom podniku bude zrejme kopa slovensky hovoriacich, čiže aj keby sa obrátiš na totálne náhodnú osobu, možno by si uspela.

anonym_bdef3a
•
16. mar 2026

Ahojte, ak vás ešte trápi teda vyhľadávanie reštaurácii kde sa dá najesť aj pre alergikov, videl som že onedlho vychádza aplikácia tak možno skúste pozrieť: https://avoidino.com