Ako sa skamarátiť s prevodovkou?
Dievcata a chlapci. Vodicak uz sice mam dlho,ale zopar rokov som nejazdila,lebo nebolo treba. Lenze teraz ma okolnosti donutili jazdit zas. Nemam problem v premavke s dodrziavanim pravidiel, parkujem tiez dost slusne,jedine,co ma strasne pocas jazdy vytaca,je to radenie rychlosti🙈 Ja neviem,kedy sa naucim to radit tak,aby som nerevala ako tur niekedy😂, alebo este lepsie,v naruzivosti hodim 4 miesto 2,kedze ta citlivost paky je velmi jemna. Najradsej by som ju vytrhla a vyhodila von oknom😂 Viem,ze riesenim je automat, ale mame starsie auto ,ale stale plne funkcne, bezporuchove, rodinne vyhovujuce. Skoda by ho bola dat prec. A zas 2 auta zivit nemozeme. Tak je skor otazka, ci a za aky dlhy cas ste sa naucili jazdit tak,ze riadiacu paku uz beriete ako samozrejmost,nie ako nepriatela😂
@matilda1990 Super,vdaka za tip, som to skusila dnes tak a bolo to lepsie. Dokonca muz povedal,ze som dnes nesla ani ako zaciatocnik😁💪Ale tak revala som zas v kopci trocha,ale tak to odladim. Uz ma to zacina aj celkom bavit😁
@danica2711 Ano,to je pravda,ale fakt,ze z premavky nemam taky stres,ako z toho,aby som dobre zaradila a nezdochlo mi to niekde pri rozbehu. Dnes sa dokonca na mna vyrutilo nakladne auto v protismere v pravotocivej zakrute🙈 Debil to nejak neodhadol a predbiehal. Ale sama som bola prekvapena,ze som zachovala chladnu hlavu a som sa mu vyhla. To muz mal z pozicie spolujazdca podla mna vacsi stres😁
@sissik Ano,toto som uz dnes zistila. Tak mi ale povedz,ked zastavim pred hlavnou cestou a davam prednost, potom sa na 1 pohnem a rovno sa stacam do zakruty,ako sa to da bez preradenia? Vsak nemozem ist dlhu zakrutu na jednotke.
@najslonik Vies co,praveze ja potrebujem dostat do ruk nase combi. Ja som jazdila predtym v autoskole na Fabii,tam mi to radenie islo uplne v pohode,tuto mi to robi problem. Tak neviem ci mi nejake 2-3 jazdy pomozu,ked premavku zvladam.
@dupinka Nie,volant drzim sice oboma rukami,ale v pohode aj jednou, nedrzim ho krcovito,takze s tymto problem nemam. Ale to je tak,ze jeden ti povie,znizuj rychlost postupne,dalsi hod si neutral a prerad si,tak clovek asi musi vyskusat,co je lepsie. Rychlosti 1-4 uz mam ako tak natrenovane,ale pri 5-6 uz tapam,ako to vratit naspat😂
Ja celý život len manuál...ja automat nechcem....
@euka210 Ano presne,ze si nepamatam,aku tam mam rychlost tak poocku na nu pozeram. Mi to pripomina ako som sa ucila pisat na stroji vsetkymi 10-timi a stale som skulila,ci mam prsty v spravnej pozicii😁 Ano,to hadzanie rychlosti mi uz islo cez neutral lepsie. Mne sa na displeji zobrazi,aku rychlost by som mala hodit, takze toho sa drzim,ale 5 a 6 by som najradsej uz nehadzala😁
Asi to nechceš čítať, ale niekto si to neosvojí nikdy. Moja mama jazdí viac ako 30 rokov, denne! a vždy, keď pri nej sedím mám pocit, že včera vyšla z autoškoly, za tie roky si tou tzv. rutinou dokonale osvojila a už zautomatizovala šetky kiksy, ktoré robila a robí celý život v aute. Aspoň že chodí len do tých 20 km tam a späť, a cez dediny, v okresnom meste by uz bola hotová, parkovanie cúvanim nič.. Za mňa môžem napísať, že mne pomohol len a jedine automat, ale ja som mala a mám v aute stres aj úzkosť a riešim to tak, že radšej už nechodím 🫤 odmietam tu často omieľané rady tipu trénovať trénovať, nie je to vždy dobrá rada, auto je zbraň a na cestách vidno, že veľa ľudí tam nemá čo robiť, buď na to máš vlohy alebo nemáš. Ale toto nie je tvoj prípad, ty sa nebojis, čo je fajn, možno skús kondičné jazdy.
@oblecenie99 a prečo mame nejde parkovanie a cúvanie? No preto, lebo to doma nerobí. Keby to robila často, tak by sa to naučila. Áno je to len o rutine a naučí sa to každý. Ak sa to naučí zle, treba ho opraviť aby sa to naučil správne. Tiež si to zautomatizoval opakovaním toho istého dookola i keď to robí podľa teba nesprávne. A o to ide, o zautomatizovanie. Môj pohľad je, že sa to naučí každý, len niekto na to potrebuje viac času a niekto menej. Keď sa niekto vzdá a presadne do automatu, tak ten sa to už nikdy nenaučí, lebo nemusí. Podľa mňa je vždy lepšie vedieť niečo viac ako menej, preto by bola škoda ak by autorka prešla na automat len preto, lebo je to ľahšia cesta ako sa zdokonaliť a nemať problém jazdiť so všetkým čo príde do ruky.
To combi nie je náhodou na diesel? Lebo to by aj trošku vysvetľovalo. Ja som sa učila na WW Polo, to je ako Fabia a už podľa zvuku motora som vedela radiť. Na skúšku nám dali octaviu na diesel. Konec, skoro som preletela križovatku. Úplne inak to auto reagovalo. Teraz už s niečim takým problém nemám, ale keď sa človek len učí, tak je to náročnejšie.
@citron25 😂😂😂
@autor neporadim, musíš to len dostať do ruky, cvik a kľud pokoj, naučíš sa len nestresuj to ti urobí takú blok že potom just zle zaradis...skús trénovať nasucho ako ti pislali, za jazdy počúvaj motor keď ide zdochnut podrad, keď už kvily prerad vyššie...len sa musis stotožniť s autom a jeho fungovaním, otáčkami, je to o cviku a pokoji. Aj mne sa stáva(jazdím už cca 10 rokov a myslím, že patrim k lepším šoférom z rodiny), že hocikedy zle preradim, neodhadnem situácii alebo mi páka sama preskočí...ale nestresujem...zareaguje hneď a správne a vtedy to ani nevidieť, necítit žeby bolo dačo zle...len v kľude
Nauc sa zaraďovať dvoma prstami,jemne nie celou rukou
Mne to slo hned na mysel ale tak sleduj si otacky
Inak jazdim cez 17 rokov,z toho 4 r na automate ale ked.som sadla.do.manuali, žiaden problem,ani mi to "nezdochlo" ,naucis sa to len praxou,sadni večer do auta a jazdi,sama a uc sa
Automat 🤗👍
Daj si magnézium,nech nie si taká v kŕči, ani ja som necítila tie ''klky'' v tej prevodovke,ruka lietala kam chcela...ale už ich cítim, takže problém nebol v prevodovke ale v strese
Preto jazdim na automate - vodicak mam len chvilu, ale veziem v aute dve deti a jedine takto viem byt z tym vsetkym v pohode.🤷♀️ inak by ma vystrelo z toho asi. Som cela stastna, ze konecne sa viem presunut z bodu A do bodu B a nepotrebujem vkuse otravovat manzela.
Ak hadzes namiesto 4 dvojku, tak počítaj že motoru výrazne skracujes životnosť. Tým pádom beztak budete riešiť iné auto a najlepšie automat pre teba
Vsetko je len prax…
Jazdim uz 13 rokov ale teda nikdy sa mi toto s pakou nestavalo. Zozaciatku som radila pomaly a opatrne, a potom uz tam bola prax a fakt sa mi nikdy nestalo ze namiesto 2 hodim 4. Ved dvojka je predsa jemne dolava.
Takze jazdi dalej, skusaj, radsej pomaly a opatrne, naucis sa to. Hlavne to nevzdavaj a nezur pri tom 😊😊😊
@heni79 pisala o zakrute. Tak som poradila k zakrute. Ak vychadzam odniekial na cestu, tak idem tiez na jednotke aby som sa co najrychlejsie rozbehla. Co neznasam na soferoch, ked sa ledva pohnu na jednotke a hned davaju dvojku, tu maju 2 sikundy a daju trojku a potom sa rozbiehaju hodinu a spomaluju vsetkych ostatnych. Ceresna na torte - ak sa pripajaju na z pripajacieho pruhu na rychlu cestu a smatlaju sa 50. Za to by som brala vodicaky, lebo je to zly sposob jazdy a ohrozenie vsetkych na tej rychlej ceste.
Samozrejme ak je krizovatka velka, tak radim dvojku aj v nej, ale ak toto nezvlada, tak nech si zaplati kondicnu jazdu v autoskole a nejde do premavky
zastavujes pred dlhou zakrutou? Ci tam mas vyjazd? Ja spravidla chodim cez dlhe zakruty na 4 minimalne 80.
Ak je pred zakrutou vyjazd, tak na jednotke kym taha auto, potom dvojka, aby som z nebezpecneho useku co najrychlejsie vysla a nesmatlala sa tam. Na dvojke sa v pohode rozbehnes na benzinaku az na rychlost 60 a ked preradujes na trojku, tak sa ti auto zrazu nespomali. Ale toto chce naozaj zrucnost. Pravidelne som musela vychadzat z vedlajsej ulice na hlavnu tepnu mesta a dolava, semafory neboli. Zakazdym tak, ze som sa musela nadrzovku natlacit do kolony alebo ak tam isli 60, tak z nuly (mala som stopku)
som sa musela pichnut medzi nich. Este bol vjazd na tu hlavnu cestu mierne hore. Takze ano, cele som to musela prejst na 1, aby som stale mala rychlost, lebo by do mna proste niekto vletel. Az za zaradenim sa medzi auta som davala dvojku.Zalezi od situacie, kedy a do akeho stupna preradis, neda sa dat vseobecna rada. Co ale nerob je, ze sa budes do rychlych pruhov radit pomaly. V akom meste/obci jazdis? Ak vo velkom meste, urcite si zaplat kondicne jazdy, kde ti vie instruktor pomoct
6 je nad 90km, takze to len dialnica ci rovna cesta. Inak ani do 6 nedavam, lebo fakt je to o tom, ze vkuse z 5 na 6 ked zakruty ci nepoznam cestu...a mna to nebavi a nechcem zatazovat motor, tak na 5 som vtedy.
Tez mám podobný problém jazdila som po autoškole na Fabio potom mi.miz dal svoj automat n aktorom som chodila 7r ten chce teraz predať a aby som prešla naspäť na riadiacou páku, no neviem, pri deťoch sa mi ten automat zdá praktickejšie, ale keď kúpi také nebudem mať na výber a tiež sa venovať asi prv uceniu, ale teraz si už netrúfam v 9m
Milujem prevodovku🤣a ten pocit že ja mám auto v rukách....ani neviem prečo😜ale buď si zvykneš a už to potom pôjde bez premýšľania alebo si kúp automat.inej cesty niet

Za mna jednoznacne automat, obe auta mame automat. 😊