Ako sa správne spovedať z masturbácie?
Ako sa spovedate z masturbacie? Ja som si myslela, ze je to v kategorii smilstvo, ale citala som, ze nie...tak co to teda je slusne povedane, auto stimulacia?
@morusha Katechizmus je dlhy. Kym by sa dopracovala k odpovedi na moju otazku, to by presli 3 roky. Nejak v strucnosti sa tie Bozie prikazy nedaju opisat? 10 Bozich prikazi viem. Mastrubacia sa radi mezi smilstvo? To je nejake sieste alebo siedme prikazie, myslim. A co je potom definicia toho smilstva?
@h2 Má pravdu vyhľadaj si, že sa to vo svätom písme nachádza. Ale nie je to žiarlivosť ako medzi ľudmi. Len Bohu dávame vlastnosti človeka. Aby sme si ho nejako vedeli predstaviť. Podotýkam ako ľudia. Napríklad, že sa Boh nahneval. Je to blízke ľudom. Lebo nedokážeš vyjadriť niečo čo je absolútne a čo ťa presahuje.
@morusha Z toho som poschopila, ze to je necisty skutok na tele. Umyselne vyvolany. Ved ale vysledok mastrubacie je vacsinou rovnaky ako pri klasickom sex muza a zeny. A toto je uz cisty skutok? Ci aky je medzi tym rozdiel? V pouzivani ruk alebo niecoho ineho? A v klasickom sexe medzi muzou a zenou je co povolene? Dotykanie seba sameho, to je tiez hriech? Cize ak si napr. muz sam sebe pri klasickom sexe umyselne pomoze, tak ma hriech?
@kate211 pohlavný styk medzi manželmi má byť vzájomne darujuci, manželka daruje seba a svoju sexualitu manželovi a on sa daruje jej. A tiež nesebecký, teda v prvom rade myslím na toho druhého, až potom na seba....ak to takto vnímajú obaja, pohlavný styk nie je iba nejaký uspokojujuci akt, ale maximálne čistý intímny vzťah. Takto to Boh pre nás vymyslel 🙂
@h2 keď myslel Boha, mal ho správne pomenovať, ale on verí pravdepodobne iba v takého "pánbožka"
A ako bolo písané vyššie, nemožno ľudskými slovami vyjadriť podstatu Boha. Pod pojmom žiarlivý sa myslí .1 božie prikázanie: Ja som Pán Boh tvoj, nebudeš mať iných bohov okrem mňa, aby si sa im klaňal
@kate211 Tak už keď sa takto konkrétne pýtaš, klasický sex muža a ženy je dovolený v manželstve ale musí byť otvorený pre život ( na rozdiel od masturbacie)t.z. žiadna antikoncepcia napr. Morálne je dovolené sledovať plodné a neplodné dni. Pre niektorých je toto ťažké dodržiavať, lebo partneri by mali mať k tomu rovnaký postoj a sú rôzne situácie v živote ... A ešte čo sa týka intímneho spolužitia v manželstve, v rámci styku medzi manželmi je dovolený aj petting, aj keď si obaja v rámci neho pomôžu, ale muž by mal ejakulovať do ženy, čiže styk je otvorený pre život.
@zahrajzlato naozaj si nestretol ani jedného jediného kresťana, ktorý by chodil pravidelne do kostola, pristupoval k sviatostam a mal živý vzťah s Bohom a popritom sa správal ako slušný človek s hodnotami?
@zahrajzlato A kategória normálni veriaci "chodiaci kazdu nedelu do kostola aj na spoveď a na všetky cirkevné slávnosti" žijúca príkladný život by sa nenašla? 🙂
@magimi
@morusha Ale ja chapem tomu, ze pohl. styk ma byt nesebecky. Ale castokrat je vysledkom to, co u masturbacie - ako u muza, tak i u zeny. I ked to neni hlavny ciel pohl. styku. Pri klasickom pohl. styku si mozu manzelia pomoct, ak som to spravne pochopila, ale pri mastrubacii nie. Takze v com je rozdiel? Ze pri pohl. styku musi byt naviac muz alebo zena a ejakuluje sa vylucne do zeny, ktora nesmie brat antikoncepciu? Ved, ale to je ucelove plodenie. A jedinou obranou je teda sledovat plodne ci neplodne dni. Z toho mi vychadza, ze bud ma byt manzelom jedno, ci z pohl. styku vznikne dieta alebo pohl.styk sa urcuje len a len podla plodnych resp. neplodnych dni. A ked manzelia nechcu dieta, jedinou obranou je nemat pohl.styk v plodnych dnoch? Lebo akakolvek ina 'obrana' porusuje tvrdenie o 'otvoreniu sa novemu zivotu'. Takze inymi slovami: bud manzelia nemaju riesit kolko maju deti alebo sa ma ich sexualny zivot riadit podla povolenych predpisov katechizmu alebo maju hriech. Velmi trufaly je ten katechizmus, ktory pozaduje bud vela deti alebo riadit svoj sexualny zivot podla neplodnych dni. Mna by zaujimalo ake je posolstvo toho celeho - ze akoze v com bude clovek/spolocnost/svet lepsi, ak budeme zakazovat masturbaciu (pricom jej vysledok je rovnaky ako pri pohl.styku akurat tam musia byt splnene dalsie podmienky), ocakavat bud vela pripadnych deti alebo dat ako jedinu moznost sledovat plodne/neplodne dni. Vysledkom je nejaka cistota duse/cloveka? A co je definicia? Ako ma vypadat cisty clovek/spolocnost? Mna skor zaujima vysledok takeho cloveka, nie podmienky, ktorymi sa ma riadit (nemasturbovat, nepouzivat antikoncepciu,...).
Jeden náš člen rodiny chodí spovedať tak, že povie rovno, že všetko porušil okrem prikázania nezabit 😁
Ja nechodím už roky, práve z týchto dôvodov, bolo mi blbé to hocijako rozoberať a povedať niekomu cudziemu, navyše cudziemu chlapovi, nikdy som sa po týchto spovediach necítila lepšie, práve naopak, mala som pocit, že som nedobrovoľne niekomu neznámemu rozprávala o svojom súkromí, aj keď zjednodušene a zaobalene, ale rozprávala.
@kate211 Keď nám vysvetľovali na nauke to počítanie a sledovanie hlienu, tak som vyhlásila, že to je tiež forma antikoncepcie, nič iné. Dokonca, ak veci fungujú ako majú, a žena sa vie dobre odsledovať, tak dokonca veľmi účinnej antikoncepcie, dokonca možno ucinnejsej, ako keď som brala hormonálnu antikoncepciu hala bala, kedy som si na to spomenula 🙈 mne nevyhovoria, že to sledovanie plodných dní nie je antikoncepcia, robí sa to za účelom zabránenia počatia? Robí. Je to antikoncepcia
@oblecenie99 Tak jasne, ze to je antikoncepcia, ja s tym suhlasim. Len neviem, ako to definuje katechizmus. Ci vyslovene zakazuje priamo pouzivat antikoncepciu alebo vyslovene zakazuje pouzivat len barierovu resp. hormonalnu antikoncepciu.
@oblecenie99 Tam asi pojde o to, ako to je priamo definovane a napriklad ci vsetky farnosti to maju definovane rovnako. Ci je teda zakazane pouzivat vsetky druhy antikoncepcie alebo len iste druhy antikoncepcie.
@kate211 tak pri masturbácii ide len a len o tvoje vlastné uspokojenie, nehľadíš pri tom na nikoho a nepotrebuješ pri tom nikoho...nie je to ani darujuce ani nesebecke.
Čo sa týka temy plánovania rodičovstva......je veľmi hlboká a niekedy ťažko pochopiteľná.... každopádne si myslím, že sa nedá zovšeobecniť na všetky prípady...je to na dlhú diskusiu
@magimi tak samozrejme, ze pri pohl.styku nehladim len na seba. Ale tak ci tak k uspokojeniu dochadza casto v oboch pripadoch. Je zvlastne pri pohl.styku rozdelovat kto za uspokojenie moze 'viac'. A ked sa na tom podielam i ja sam, tak je to hriech. A ked nie tak to hriech neni. To su strasne definicie, ale comu v skutocnosti pomozu, tak to teda neviem. Hovorit si, ze som lepsi (podla katechizmu bez hriechu) clovek, lebo striktne dodrzujem to a to. Mna by zaujimala nejaka hlavna myslienka toho celeho ... Su nejake prikazania, dodrzujem ich, veriaci ludia ich dodrzuju. A teraz je svet lepsi? Jasne, ked sa nebudeme vsetci vrazdit, svet bude lepsi. Ale v com bude svet lepsi, ak zakazeme hormonalnu, barierovu antikoncepciu, ejakulovat mimo a sledovanie plodne/neplodne dni povolime?
@kate211 A ty si veriaca? Alebo sa skôr o vieru len zaujímaš, vzhľadom na tvoje otázky mi to až tak nie je jasné. "Výsledkom dodržiavania božích prikázaní"má byť to, že sa človek približuje k Bohu, chce sa Mu podobať a raz s Ním mať úplne spoločenstvo. Koniec koncov prikázania, určité mantinely odkiaľ- pokiaľ sú pre človeka len prínosné. Už len tá "nešťastná" masturbácia, koľko je tu takých príspevkov, keď sa ženy sťažujú, že ich muži kvôli tomu zanedbávajú...Vzala si to však akoby z opačného konca, od prikázaní, čo môžem, čo nemôžem. V prvom rade sa však treba do Boha "zaľúbiť". Keď ho milujeme, dávame na prvé miesto, potom lepšie chápeme aj tie "mantinely". Môžeme k Nemu prichadzať v každej situácii, chápe nás a neodsudzuje. Len my Mu nedôverujeme. Dôležitá je však naša snaha kráčať Mu v ústrety napriek pádom.
@morusha Niesom veriaca, ale od destva ma k tomu nutili. Nabozenstva som mala na zakladke a myslim, ze aj na gympli dost. Ja chapem Boha, ako takeho a v podstate v neho aj verim. Sice si toho Boha vykladam po svojom. Ale vyplody niektorych fararov a nejake cirkevne 'kauzy' su tazko proti mojmu presvedceniu. Ja nerozumiem preco ked lubim, musim chapat aj mantinely. Teda ano, respektujem mantinely, ktore niekam vedu, smeruju, su uzitocne pre mna, pre spolocnost a dajme tomu aj pre moj vztah k Bohu. Ono to plati vlastne aj o ludoch. Len nechapem preco ked chcem Boha lubit musim akceptovat pre mna nelogicke nezmysly napr. ejakulovat mimo je zakazane ale sledovanie plodne/neplodne dni povolene. Tento mantinel nepomoze ani mne, ani mojmu vztahu k Bohu, ani nezlepsi posolstvo katechizmu (ktore vlastne ani neviem, ake je). Ja sa takto necitim ako horsi clovek.
@morusha A naviac si myslim (a toto myslenie u mna hranici s istotou), ze prave podobne mantinely/prikazania/pravidla vytvaraju kolobeh pri ktorom veriaci dodrzuju striktne jedno pravdilo, ale zaroven porusuju druhe/tretie/stvrte alebo ich kombinaciu. Tie pravidla proste nie su vytvorene tak, aby striktnost dodrzovania jedneho pravidla neposkodila mnohonasobne viac pravidlo ine a situace s nim spojene.
@kate211" Len nechapem preco ked chcem Boha lubit musim ..." nič nemusíš, ale keď Boha milujem, rešpektujem aj to aký má s nami plán. Takto to vidím ja. "Kto Ho miluje, usiluje sa byť čistý, ako je On čistý.' A neviem, prečo si sa tak upla zrovna na šieste prikázanie, pred ním je ďalších päť a po ňom ďalšie, nemenej dôležité. A ako si prišla k tomu zovšeobecneniu, že dodržiavanie jedného prikázania vedie k porušeniu ďalších??? To sa ti niekto spovedá ako žije? Len podotknem, že kým žijeme, budeme náchylní páchať hriech, všetci do jedného. Ale presne pre toto Boh zomrel, odpúšťa nám vždy a všetko ak Nemu prichádzame a odovzdáme Mu to, pre toto máme spoveď. Takto to chce. My to máme len prijať a snažiť sa žiť najlepšie ako vieme a hlavne s Ním. Ale uznávam, že pre neveriaceho je tieto veci ťažko prijať, aj keď podľa mňa si dostala solídne základy z náboženstva ( náboženstvo na základnej a strednej škole). Preto celkom nerozumiem tvojim otázkam, čo je za nimi, či snaha oprášiť, prehodnotiť svoj vzťah k Bohu alebo sa len utvrdiť vo svojej pravde.
Normalne mu popis cely postup ako si to robis, na co konkretne myslis, co prezivas pri tom, atd. Ved aj on chce predsa mat z toho nieco, tak aspon si bude predstavovat co mu hovoris. Sutanu ma dost volnu aby mu toho postaveneho pindura nebolo vidno🤣

@h2 Je na to kopec štúdií, ako ľahko sa môže skĺznuť k závislosti a ovplyvňuje to potom aj sociálny život dotyčného.