Ako sa správne spovedať z masturbácie?
Ako sa spovedate z masturbacie? Ja som si myslela, ze je to v kategorii smilstvo, ale citala som, ze nie...tak co to teda je slusne povedane, auto stimulacia?
@magimi Súhlasím s tebou a úprimne kate211 nerozumiem, čo tými zvláštnymi otázkami sleduje a čo najviac nechápem, že sa stále točí okolo prípadu nejakého impotentného muža, čo o tom ani nevie, že je impotentný ??? a podľa nej je asi v poriadku, keby si takého muža zoberie napr. jej dcéra a morálne ( podľa nej) by mala v takomto vzťahu zotrvať až dokonca. Prečo by sa mala takáto žena obetovať? Našťastie v tomto má aj cirkev iný názor. A ďalšie prípady uplne raritné, čo sa bežne ani nevyskytujú. Človek dookola odpovedá na to isté, a stále to rozoberá do úplnych absurdít. Načo toto riešiť, keď sa ma to netýka. Alebo?
@morusha vieš čo.. príde mi to, že si našla odrobinku, pre ktorú môže cirkev odsúdiť.. akože "predsa len sú zlí!"
Toto niekedy robia ľudia zranení a hľadajúci, ktorým v živote niečo veľmi chyba, ale silou mocou chcú seba samého presvedčiť, že Boh to nie je a cirkev, tá už vôbec nie...rypu do absolútne nepodstatných záležitosti, len aby našli nejaký argument, prečo nie.
@kate211 a tebe ešte raz k tym impotentnym...ja som už tie tvoje konšpirácie ani nečítala....ale ak cirkev hlasa, že manželský súhlas je dovrseny (akoby potvrdený, dokonaný) až vzájomným spojením muža a ženy, tak by si asi odporovala, keby zrazu vyhlásila, že aj impotentny človek môže uzatvoriť manželstvo... všetky ďalšie špekulácie sú v tomto smere zbytočné.
@morusha
@magimi Dievcata, dakujem. K tej dedine - to bol skor region a uz hooodne davno. Ako som mala spominala, mnoho sa zmenilo, za co som ja osobne rada. Chapem, ze pred 20timi rokmi to mohlo v inej dedine alebo regione byt inak.
K tomu, ze som neveriaca - v zmysle pravidiel urcite neveriaca som. Nemala som svadbu v kostole, nemam krstene deti, ani to neplanujem. Na druhu stranu som rada, ze ostatnym 'veriacim' je to uz umoznovane viac ako v minulosti, doba sa pohla dalej, cirkev prijima vsetkych alebo 'vacsiu mnozinu' ludi a to aj v jednej konkretnej dedine/regione. Chapem, ze v minulosti to v inych oblastiach bolo (mohlo byt) vzdy tak.
K tomu, ze preco sa pytam - mna to zaujima, ako sa cirkev stavia k roznym typom ludi, k roznym situaciam. A ten 'impotent' ma v podstate zaujal ako druhy bod v podmienkach, ktore su povolene pre anulaciu (to som dohladala na internete), tak som ho 'riesila'. Mozno, ked budem mat cas, zamyslim sa aj nad ostatnymi bodmi.
Dakujem a pekny vikend 🙂

@kate211 ale všetko, čo uvadzas "pred 20 rokmi" platí aj teraz....ale ty sa na všetko pozeráš cez optiku dediny, v ktorej si vyrastala....lebo tam kde som vyrastala ja aj pred 20 rokmi boli kňazi, ktorí pristupovali k veriacim s láskou a prihliadali na individualitu prípadov.
S tými sviatostami to ale nie je len tak, to nie je nejaké "požehnanie, mágia", ktoré ti má zabezpečiť šťastný život, ale sviatosť, ktorá zaväzuje aj k sviatostnemu životu. Nemôže sa rozdávať len tak, že "ja to tak proste chcem". Inak stále som rozmýšľala nad tým, prečo ľudia čo neziju sviatostny život, do kostola nechodia, nemodlia sa a Boh v ich živote nemá miesto, prečo chcú dať pokrstiť dieťa? mat svadbu v kostole? Usúdila som, že tomu nerozumejú...a robia to len preto, že to je pekné a romantické. Pričom si neuvedomuju, čo sa počas tých sviatostí hovorí, že rodičia sa zaväzujú pred TVÁROU BOHA, že budú vychovávať dieťa vo viere....že počas vysluhovania sviatostneho manželstva prisahajú na KRÍŽ, že dodržia manželský sľub. To nie je len tak, sú to vážne veci, z ktorých sa raz budú zodpovedať.
Čo sa týka tých morálnych vecí, tak už mám pocit, že nehladas pravdu, ale rypes....sú to tak špecifické prípady, že my ti tu na to neodpovieme, skús cirkevného sudcu, ten ti odpovie adekvátne a nie s dohadami ako mi tu.