Ako sa stavia katolícka cirkev k mimomaternicovemu tehotenstvu?
Ako sa stavia katolícka cirkev k mimomaternicovemu tehotenstvu? Je interupcia v tomto prípade hriech alebo nie? Také dietatko zomrie tak či tak a neprerušenie takéhoto tehotenstva vážne ohrozuje zdravie a život matky…
@matkahelka vôbec sa nemusí ukončiť operáciou, u nás (v Kanade) v ranných štádiách používajú methotrexate injekciu, ktorá zastavi rast oplodneneho vajíčka, zvyšky telo absorbuje v priebehu niekoľkých týždňov
@sisaka neviem ako sa mimomaternicove ukoncuje v kanade, viem, ako sa ukoncuje na SR, kedze som tento zakrok 2x absolvovala
@matkahelka to mi je ľúto 😔
U nás sa snažia vyhnúť invazívnym metódam, keď sa dá.
@manuelis ja som nevedela ze som tehotna a mam MMT, prasklo mi to vo vajcovode v 8tt, mala som 1,5L krvi v bruchu a nevedela sa uz poriadne kvoli tomu nadychnut, o bolestiach nehovorim. Skoncilo to okamzitou operaciou, vyberom vajcovodu a drenazou z brucha na par dni aby mi odtieklo zvysok krvi z brucha. Ak je TOTO co cirkev chce aby si zene stalo, co je to za cirkev?! A vies co je sranda? Ze potom som bola po v kostole na omsi a aku temu si vybral farar? Interupcie a potraty a hovoril o tom tak generalizovane, bez sucitu. Dakujem, neprosim.
Ja DAKUJEM BOHU, ze stal pri mne a nakoniec to pre mna dobre dopadlo, ale CIRKEV nech sa do toho nemiesa.
@lylyjana ale mozno si to prave Ty tak citlivejsie po tom vnimala cele. A naozaj, neverim, ze hovoril o MMT a daval znamienko = medzi MMT a zivot zachranujucu operaciu s potratom ziveho plodu v maternici. Neverim.
Akoze takto. Cirkev sa ma pravo vyjadrit k (ne)zachrane ludskeho zivota, preco by sa nemala. Ak sa to cloveka bytostne dotyka, musi si to spracovat v sebe. Knaz sa nemoze rozcitlivovat pri kazdej teme, lebo by naozaj nepovedal nikdy nic, lebo vzdy sa najde niekto, koho sa nieco dotyka viac. Musi to byt hrozny pocit, chciet babo a prist on, prist o vajcovod a mat zivot na vlasku. To je uplne ina situaca ako ta, ze zena ide na potrat uplne zdraveho dietata. Ako piseme vsetci hore, je to zdravotna indikacia, zivot zachranujuci zakrok. Kto ma zdravy rozum, bude to takto chapat. Netreba to hrotit ani v jednom smere.
Knaz samozrejme nema osobnu skusenost, ako by mohol? A este navuse je chlap. Ja to tak beriem. Mam jedneho znameho knaza, jeho sestra ma 4 det, tak ked pridem na spoved a zacnem, tak len pritaka, ze chape, jasne, jasne. A povie mi potom cosi male z ich zivota, ako nieco zvladaju a nieco nezvladaju a ze nas viacdetne mamy obdivuje, ze on sice pracuje s detmi a rad, ale ze toto je doslova masaker, 24/7 . Ze on ked ma dost, moze si dat pauzu. Ja poznam takych chapajucich knazov. A dokonca chapu aj to, ze sa bezhlavo nerutime do dalsieho dietata. Nehovorim, ze vsetko schvaluju. Ale raz mi tento knaz povedal, ze si trrba v prvom rade polozit otazku, ci to, co a ako robime (vezne v zivote, ale aj v posteli), nas spaja emocionalne alebo rozdeluje. Ze hriech sa posudzuje rozne v roznych zivotnych situaciach a nikto nemoze dokonale pochopit Bozie milosrdenstvo. Ze Boh sa na nas pozera s laskou, aj ked robime veci dobre, aj zle. Zallad je, vedome nehresit, alr snazit s abyt dobry a lrpsi. A to ostatne prenechat Bohu. Ale toto su hlboke temy. A zlozite, aby sa o tomto dalo vypsovat na koniku. Polovica to aj tak prekruti, nepochopi, pochopi po svojom. Ale tu je ciel castokrat len kopat do Cirkvi. Len si treba uvedomit, ze Cirkev tvoria ludia a ludia su omylni, aj knazi. Pise sa, ze Cirkev je svata, ale je svata preto, ze Boh je svaty a ludia sa maju snazit sa mu podobat, nie preto, ze su ludia svati. Casto toto ludia nechapu. Ak sa stretnem s niekym neprijemnym, nieco zle podla mna povie, treba ist za nim v sukromi a povedat mu to. Nech ma spatnu vazbu, aby sa mohol aj on zamysliet, zmenit. A nie, ze 1 mi povie, ze som sprosta (aj to som zazila a vedela som, preco to povedal a ako to myslel v istom kontexte) a ja zanevriem na celu Cirkev, lebo on, jeden knaz mi povedal, ze som sprosta...To potom, ked mi dieta povie, ze ma neznasa, ze som hlupa atd., tak zlomim nad nim palicu a prestanem ho mat rada? No nie. Toto su vztahy predsa. A nikto nie je dokonaly. Ja to tak beriem.
Ako sa stavia cirkev k mmt je mi úplne u prdele.
Je to zdravotný problém, nie cirkevný.
@nevenka ja som to vobec citlivo nebrala, ja som s tym vysporiadana, mne bolo luto tych zien, ktore to museli pocuvat a nie su s tym este vyrovnane. Suhlasim, ze nehadzem vsetkych knazov do jedneho vreca, no aj tak si nemyslim, ze tato tema ma zabrat jednu celu nedelnu omsu. Vyjadroval sa o potratoch vseobecne, ake su zle, nerobil rozdiel medzi zivot ohrozujucimi a inymi.
Pani sa pytala, aky ma cirkev nazor na MMT - len som chcela poukazat na to, ze k MMT nema mat cirkev ziadne nazor, je to zivot ohrozujuce a treba medicinsky zakrocit a bodka.
@nevenka pokial má cirkev takýto názor a postoj , dobre ale nech ho praktizuje vo svojej komunite , nechápem prečo by mala ovplynovat ludí čo neveria alebo sú v inej cirkvi ,prečo im zasahuje nech sa stará o svoju komunitu
cirkev má zbytočnu politickú moc, má tu byt predsa pre ludí zo svojej komunity ale nespráva sa tak, pokial je ohrozený život matky cirkev to vôbec nemá čo riešit , to že cirkev dáva do popredia len dieta nie matku je známe
že su knazi ludia a že sa mylia, ok , však v práci sa tiež mylime atd ale máme za to kárne, trest, dohovor atd , knazi aj ked má važny malér zametie sa to pod koberece a preloži a tam veselo pokračuje to je známe - zneuživanie deti ,cirkev nech si urobí poriadky u seba a potom nech má názor ktorý nik nemusí rešpektovat
Cirkev sa do toho nemieša,keby sa dámy o problematiku zaujímali,tak to vedia resp.vedia si to zistiť na revevantnejších strínkach ako modrý konik,,toto sú len vaše dohady.Mim.teh.nikdy neskončí narodením dieťaťa a pri nezasahu lekárov vždy skončí smrťou matky,teda aspon pri dnešných možnostiach vedy.Cirkev toto predsa nemôže chcieť ani podporovať,zas takí blázni v jej čele nesedia.A ako sa tu už napísalo,celý príspevok je o tom zas si kopnúť do cirkvi a kresťanov.Múdry pochopí,hlupák nie.pekný deň,dámy.
@nevenka mne je veriaca komunita uplne ukradnuta, je mi absolutne jedno ako žijete čo sa modlíte kedy sa modlite atd ... jedno aké náboženstvo
začínam sa zaujímat v okamihu ked začne zasahovat do môjho života alebo do života rodiny cez zákony,nariadenia a smernice čo na slovensku robí a robí aj v iných krajinách
veriaci ak chcu zmenit aby ich zvyšok sveta bral aleb neriešil tak nech zatlačia na cirkeve aby sa nestarala do politky , napr, je kazen o politke o tom kto ma nema volit hodnotenie iných strán ako krestanských vstanem počas kazni a odídem ked to urobí viac ludi začnu niečo robit ,ale vy nikdy nič ani neurobite, neodsudite nič ..nevravím voči bohu ale voči zástancom
napr : viete že knaz zneužival deti v inej farnosti , ani noha nevstupi do kostola a napíše sa biskupovi , že nie a nezametali by to riešili by to ,
@janinah keby si sa zaujímala o politiku tak by si vedela že v sk parlamente bol návrh aby takéto tehotenstvo nebolo ukončované ale skušali zachranit dieta a samozrjeme že názor lekarov mali v paži
naštuduj si záborskej a spol celé návrhy zákonov čo predkladali nie len čo sa dostali do medii
niektoré verím že ako zdravotník si budeš tukat na čelo
To fakt takato otazka v 21.storoci...
@sara07 nie ludia veriaci sa riadia, tym ako to citia samy, vedia totiz rozlisit dobro od zla, ale o sa o aspon vzdy snazia. Preto hladaju odpovede a Boh im ich dava. Cirkev dava, rady ano. Moze si vsak nejaky neveriaci clovek naozaj mysliet, ze je mudrejsi ako cirkev? A ma lepsie a mudrejsie rady ako Boh? Tak je to trufalec.
Ale budis, kazdy mame slobodnu volu, a Bohju respektuje.
Myslim, ze v tomto je cirkev uz pokrokovejsia a na takuto otazku nebude odpoved Boh dal, Boh vzal, trp a umri, inak spachas smrtelny hriech vrazdy.
Takze normalne interupcia a hotovo. Ziaden hriech. Boh aj tak od nechcel, aby sa to dieta narodilo, ked sa to tak vezme. Inak by to neskoncilo ako mimomaternicove tehotenstvo.
@janinah ano to máš pravdu ale žial preferuje, predstavuje jej myšlieknky prípadne svoje vydáva za myšlienky celej cirkvi , nik ju z vašich kruhov nejak nezastaví alebo povie s týmto nesúhlasíme, dištancujeme sa od tohto konkrétneho návrhu takže človek to tak nejak berie potom ako celok
@manuelis ja som veriaca (rimokatolíčka) a pokiaľ si dobre pamätám, tak cirkev dovoľuje interupciu v prípade mimomaternicového tehotenstva. Jasné, chcú zachraňovať všetky detičky (a niektorí fanatici to preháňajú), ale vzhľadom na to, že pri tomto prípade sa to zatiaľ nedá, tak samozrejme platí, že ak sa nedá zachrániť dieťa, tak sa aspoň zachráni matka.
Ako by to bolo v opačnom prípade, že matke by z nejakého dôvodu hrozila smrť ale dieťa by sa zachránilo, tak to už popravde neviem. Ja osobne by som nesúdila ani jedno rozhodnutie, a tipujem že väčšine kresťanov/členov cirkvi by tiež bolo ťažko dať jednoznačné rozhodnutie. Ale to viete, nie všetci sú rovnakí, nejaký ten peklo-sľubujúci blbec sa vždy nájde.

@manuelis čo viem, tak niektorý fanatici ako Záborská a spol sa snažili presadiť možnosť záchrany takého tehotenstva (myslím, že to bola Záborská, ale možno sa mýlim). Asi pol roka dozadu sa to riešilo. Chceli bojovať za život takého dieťaťa a tvrdili, že sa určite musí dať presunúť do maternice, aby prosperovalo. Vyjadrenia lekárov, že keby to bolo možné, tak sa to robí už dávno, im boli ukradnuté.. toto mi prišlo kruté, zbytočne dávať ženám nádej v prípade, kedy tam nie je.
Okrem toho v niektorých krajinách je to tak, ako píše @sara07 , a radšej budú čakať, kým matka skoro neumrie, než by mali takéto tehotenstvo ukončiť skôr...
Nie som veriaca, nikomu ale jeho vieru neberiem. Myslím si, že by sa cirkev a štát mali prestať starať do materníc žien.. nech si každý spraví podľa svojho svedomia a zdravotného stavu.