Ako sa v zahraničí pozerajú na cudzincov?
Ahojte, mám jednu otázku na zamyslenie. Vieme, že u nás na Slovensku má každý na cudzincov iný názor niektorí sú tolerantní a berú to ako obohatenie, iní to vnímajú skôr negatívne. Zaujímalo by ma, ako je to v zahraničí. Ak ste niekto dlhšie žili alebo žijete v inej krajine – ako tam domáci ľudia vnímajú cudzincov? Je bežné, že vás prijali medzi seba a necítili ste rozdiel, alebo skôr cítiť odstup a „ste stále tí cudzinci? Podeľte sa o skúsenosti či už z práce, školy alebo bežného života v zahraničí. Myslíte, že Slováci v zahraničí to majú jednoduchšie, alebo naopak ťažšie než cudzinci u nás?
Vsade je to lepsie ako na homofobnom Slovensku, to su len bajky o nasej pohostinnosti, realita je uplne ina, u nas akakolvek inakost nie je vitana.
Zila som a pracovala v roznych krajinach, mam len prijemne a pozitivne skusenosti.
Ved my tu nedokazeme bez nenavisti prijat ani nasich bratov Slovanov z Ukrajiny, ktori utekaju pred vojnou...hanba.
Je to rôzne podľa toho ako kde. Dokonca cudzinci keď sú v tej krajine dlhé roky a vytvorili si určitú komunitu medzi sebou (sú rovnakej národnosti) a príde k nim niekto nový inej národnosti tak sa pozerajú na neho cez prsty.
@anonym_autor nie je cudzinec ako cudzinec. Ja pracujem v Rakúsku a inak sa dívajú na mňa - človeka zo susedného štátu, ktorý hovorí plynule nemecky a pracuje tam a začlenil sa bez problémov do pracovného kolektívu - a na niekoho zo Sýrie alebo Afganistanu, kto po nemecky nevie ani slovo, nepracuje a je iba v tej svojej komunite a nesnaží sa vôbec integrovať. Takže sa to nedá zovšeobecňovať, ja som tu mala vždy dobré skúsenosti a ľudia sa nikdy ku mne nesprávali zle, keď zistili som cudzinka (naopak, vždy nadšene spomínali Bratislavu alebo Tatry a chválili ma akú mám skvelú nemčinu), ale stavím sa, že taká moslimská žena so šatkou na hlave by asi o prístupe Rakúšanov k cudzincom vedela rozprávať niečo úplne iné.
@anonym_autor tak ako sa cudzinec v zahranici sprava (ucta k tamojsim zvyklostiam, zaclenenie sa (jazyk), slusnost, pravovitost, samozrejme bezuhonnost), tak sa budu spravat domaci k nemu. Druha vec je, ze celkom "ich" (takmer) nikdy nebudes (to je velka nevyhoda "emigracie"). Ale to obcas plati aj o Slovakovi pristahovanom do svojbytnej "hrdej" slovenskej dedinky.
aj v zahranici su rozdiely. Je to len o tom aky pomer cudzincov v tom danom mieste je. Napr v takom Mnichove zije vela cudzincov takze tam sa to berie ako normalna sucast zivota a vsetci su na to zvyknuti. V malej konzervativnej dedinke to uz moze byt ine. To ako sa k cudzincovi spravaju vo velkej miere zavisi od toho ako sa on sprava a nie od povahy domacich. Presne ako tu uz niekto spominal, urcite komunity sa nechcu zaclenit a ziju si v tej svojej bubline so svojim jazykom a kulturou a ani za 20 rokov nemaju zaujem sa ten druhy jazyk naucit. Naopak ked domaci vidia ze sa snazis s nimi rozpravat ich jazykom, je to hned o inom.
Vsade je to lepsie ako na homofobnom Slovensku, to su len bajky o nasej pohostinnosti, realita je uplne ina, u nas akakolvek inakost nie je vitana.
Zila som a pracovala v roznych krajinach, mam len prijemne a pozitivne skusenosti.
Ved my tu nedokazeme bez nenavisti prijat ani nasich bratov Slovanov z Ukrajiny, ktori utekaju pred vojnou...hanba.
@hopatko V Norsku si asi nebola. By si si zazila nacionalizmus v pravom slova zmysle.
Cudzinec je siroky pojem … je to clovek napr zo Syrie behajuci s macetou a aj japonsky CEO… zalezi na kazdej jednej osobe ako sa sprava, aku sa ma snahu integrovat a naucit jazyk. Ja som problem nikdy nemala ako na divnoludi a uboziakov z vychodu sa na mna pozerali mozno na konci 90tych rokov . Napr v DE v mojom okoli si viac robili „srandu“ z vychodnych Nemcov …mam kamaratov roznych nacionalit a farieb … my (moja rodina) sme vsade doma, pretoze sa vieme dobre prisposobit a rozpravame viacerymi jazykmi. Nikdy som nevyhöadavala slovenske/ceske komunity … navyse ich kedysi bolo tak malo a polka pracovala na cierno, takze sa ludia lahsie integrovali aby sa posunuli dopredu. Nejakeho miestneho nacka alebo blbca stretnes vsade
@anonym_autor neviem ale nikdy som nemala potrebu odísť zo Slovenska, dakujem mojim rodičom že mi vytvorili podmienky na pekný život tam kde som sa narodila a kde som doma 🙂
Isté je že cudzinci sú čím ďalej menej vítaní vo všetkých krajinách, teraz hlavne v USA, hlavne tí na nižšej úrovni.
@anonym_autor som 16 rokov v Rakusku, muz je Rakusan, sme spolu 10 rokov, na zaciatku to bolo logicky ine, ale nejake negativne veci som nikdy nezazila. Ani na uradoch. To skor naopak. Teraz uz je to uplne one, jedine, co zostalo je akcent. Ale ten casto nevedia urcit, takze uz som bola aj Talianka, Belgicanka, vsetko mozne 😂😂😂 Ludia to tazko tipnu. Muzova rodina je taka, ze niektori su ok a maju radi moj povod a dalsi by to zase vymazali, lebo uz som pre nich prilis domestikovana a ten detail tam akosi nevedia stravit. Cize tito dost tlacili na to, nech uz zmenim obcianstvl a nech nehovorim slovensky ked nemusim. Ale to je taka zmeska vsetkej rodiny. Muz ten to neriesi vobec, svokra sa vzdy smeje, ze budem krajsie hovorit dialektom ako muz 😂 Celkovo pre miestne tetky som miestny clovek a vobec nepocitujem rozdiel. U lekara rovnako. Toto je o tom kde a ako dlho clovek zije. A potom mame take tie typy, co s nimi pridem do kontaktu v praci a 30 min sa pechoria ako tu neznasaju Auslanderov a ked im poviem, ze ved ja som tiez „ to je nieco ine, to by ste uz nasa, vy pracujete“ a na tom sa najviac smejem. Tiez ako ked sme mali stryca, taky dedo jedo, ten ma uplne zboznoval a to bol taky ten typicky chlap, pre ktoreho je vsetko ine cista zloba.
Vo vacsine pripadov zalezi na tom, ako sa ty ako cudzines spravas. Pokial ovladas jazyk, integrujes sa do spolocnosti, snazis sa fungovat v komunite domacich, nerobis problemy, tak s tebou nemaju problem ani oni. A tym nerobit problemy myslim fakt obycajne drobnosti, napr. aj to, ci deti nie su hlucne a pod, lebo ako cudzinca ta budu posudzovat prisnejsie.
A potom este existuju jedinci, ktori su a priori proti cudzincom a budu ta mat za debila nech sa snazis akokolvek. Nastastie, takych ludi byva menej.
Cudzinec je siroky pojem … je to clovek napr zo Syrie behajuci s macetou a aj japonsky CEO… zalezi na kazdej jednej osobe ako sa sprava, aku sa ma snahu integrovat a naucit jazyk. Ja som problem nikdy nemala ako na divnoludi a uboziakov z vychodu sa na mna pozerali mozno na konci 90tych rokov . Napr v DE v mojom okoli si viac robili „srandu“ z vychodnych Nemcov …mam kamaratov roznych nacionalit a farieb … my (moja rodina) sme vsade doma, pretoze sa vieme dobre prisposobit a rozpravame viacerymi jazykmi. Nikdy som nevyhöadavala slovenske/ceske komunity … navyse ich kedysi bolo tak malo a polka pracovala na cierno, takze sa ludia lahsie integrovali aby sa posunuli dopredu. Nejakeho miestneho nacka alebo blbca stretnes vsade
@olimuc to v Rakusku tiez, a celkovo Nemcov volaju strasne hanlivo.
podľa mňa záleží aj, že kde. ale vždy sa nájdu takí, ktorí to budú vnímať úplne v pohode, a aj takí, ktorí v tom budú vidieť problém, že cudzinci im berú prácu a podobne. ale tak sú isto krajiny, kde sú ľudia tolerantnejší ako u nás.
Tak isto ako na Slovensku, niektorí nemajú predsudky, iní trochu majú zozačiatku, ale ak urobíš dobrý dojem, neriešia a pre niektorých budeme chudáci z východnej Európy navždy.
@anonym_5654aa žijem v Nemecku a nikto tu nikoho nerieši

Tak isto ako na Slovensku, niektorí nemajú predsudky, iní trochu majú zozačiatku, ale ak urobíš dobrý dojem, neriešia a pre niektorých budeme chudáci z východnej Európy navždy.