Ako sa vyrovnať s nenávisťou voči Bohu?
Ahojte, prvýkrát zakladám nejakú diskusiu. Primárne sa potrebujem vyrozprávať a zdieľať svoje pocity s inými. Ide o to, že už vyše troch rokov pociťujem nenávisť voči Bohu. Mám dni, kedy tie pocity akoby „vyplávajú“ na povrch a cítim silný hnev. Prechádzam si asi najťažším obdobím v živote, prirovnala by som to k nekonečnému maratónu, kedy už síce máte za sebou 40 km a ostávajú vám už len posledné 2, no i tak je to už pre vás ťažké. Viem, že každý má nejaké trápenie v živote, každý si niečím prechádza. Viem, že všetko má svoj zmysel... No a tú nenávisť voči Bohu pociťujem práve za to, že my ľudia musíme žiť a trpieť, lebo ON si vymyslel a stvoril tento (hlúpy a nespravodlivý) svet. Príde mi to totálne sebecké. Som človek, ktorý je empatický, rada pomáham iným, je mi ľúto, keď vidím, že sa niekto trápi, má to v živote ťažké atď. Príde mi, že Boh stvoril svet týmto spôsobom: že každého človeka hodí (prepáčte za výraz) do nejakých sr*čiek, z ktorých mu potom pomáha sa vydostať, zároveň si my ľudia máme navzájom pomáhať sa vydostať z tých s...k a ešte máme byť vďačný Bohu za to, ako veľmi nám pomáha. Príde mi to akoby som niekoho najprv bodla nožom do ruky, a potom mu to ošetrovala a tvárila sa, aká som za to milosrdná a láskyplná a vyžadovala, aby mi ten človek ešte aj bol vďačný za to, že mu tú ranu ošetrujem...Rozumiete. Proste neviem si pomôcť, i keď som vďačná za mnohé veci vo svojom živote, ako zdravie, to že máme peniaze, jedlo, a tisíc ďalších vecí, akosi neviem byť vďačná za to, že musím byť na tomto svete a celkovo my ľudia, že tu musíme byť.
V minulosti som čítala knihu Rozhovory s Bohom, kde sú myšlienky, že Boh stvoril tento svet, aby mohol zažívať rôzne veci cez nás ľudí, napr. aké to je byť milovaný, aké to je byť úspešný, aké to je sklamať sa atď. Čo mne osobne aj dáva zmysel, prečo je svet taký aký je, resp. prečo životy ľudí sú také aké sú. A príde mi to od neho sebecké. Celý tento jeho výmysel.
Mala som stavy, kedy som proste chcela neexistovať, nebyť tu... Bez ohľadu na to, čo je po smrti (toto nie je predmetom tejto diskusie), mi to príde, také nespravodlivé, že tu musíme žiť. Nikto si nevybral prísť na tento svet. Sme tu akoby hodení. Som rada, že nemám a nebudem deti a že nikto nebude musieť kvôli mne žiť na tomto svete.
Neviem, pociťoval niekto vo svojom živote tiež nenávisť voči Bohu? Čo ste s tým robili? Či som jediná na svete.
Ďakujem každému, kto si to prečítal.
@lenkalienka321 mozno casom pre kazdeho.
To ako ty žiješ, je Bohu ľahostajné. Každý je strojcom svojho osudu a úspechu. Bez ohľadu na štartovaciu čiaru.
Je to Boh. Môže si s nami robiť čo chce. A mohlo by to byť aj 100x horšie
Nemoze Boh za to zle co sa ti v zivote stalo a co sa ti deje, ale moze ti pomoct.
Dusa si vybera zivot, ktory jej prospeje a pomoze. Ty si myslis, ze ti prospeje, ked budes stale stastna, zdrava, bohata,s dobrymi vztahmi atd, ale nie je to celkom tak. Napr.ked ma dusa problem so sebahodnotou a rozhodne sa to riesit, narodi sa do rodiny, kde ju budu podcenovat, najde si priatela, co si ju tiez nebude vazit atd, aby to musela riesit a vyriesit. Nezijeme dokonale zivoty, lebo nie sme dokonali, kazdy mame nevysporiadane veci, ktore nam pocas zivota prichadzaju do cesty. Mali by sme sa snazit pochopit, co sa nam udalosti snazia povedat. Ak upadneme do stadia obete, ktorej vsetci, zivot, druhi, Boh, ublizuju, velmi sa nepohneme. Neviem, kolko je moznosti na vyber. Ale viem, ze ziadna nezaruci zivot bez problemov. To ako by si mala ist do prvej triedy, ale nenaplanovala si citanie, pisanie, pocitanie. Jasne, prijemnejsie je nic sa neucit, ale do druhej triedy ta to neposunie. Tak tomu rozumiem ja, kazdy ale mame ine presvedcenie.
@llull neviem z nadpisu som pochopila že prečo nenavidi boha.Nie ja nie som zdrava mám veľa chôrob ONA píše že je zdrava tak nech sa raduje podľa mna najväčšie šťastie byť úplne zdraví.Hoci ako píšeš nikdy človek nevie.
@01zuzka01 A neda sa na to pozriet tak, ze si sa z toho dostala ty sama? Nie ze Boh ta tam hodil a potom ta z tade vytiahol... Ale prisla ti do cesty situacia, vdaka ktorej si spoznala svoju silu, schopnosti, o ktorych si nevedela, zvladla si nieco, co by si do seba nepovedala...Ja som tiez veriaca, ale ked sa mi podari z niecoho vyhrabat, tak velku zasluhu pripisujem aj sebe. Postupne takto rastiem a za to som vdacna.
Neviem, čo Ti na to napísať, napadli ma rozne varianty ale potom mi napadla tato. Dnes som citala clanok ze Anička Julie Slovackova to ma zratane. Napriek tomu jej z oci ziari sťastie, radosť, užíva si života (sledujem na IG). Ona by "mohla" nenavidieť, hnevat sa, no ponala to z druhej strany.
Zijes tu len raz, nekaz si zivot nenavistou.
Boh ti prostrednictvom rodicov dal zivot, nekaz si ho nenavistou.
On za debilneho fica fakt nemoze (kazda druha tema tu tusim o nom) 😂
Autorka, tiež som si prešla takýmito pocitmi. No, ale prečo si si taká istá, že boh existuje? Ja jednoducho neverím, že existuje, je to výmysel ľudí, odjakživa si ľudia vymýšľali bájky, príbehy, povesti, verili vo všelijakých bohov. Mňa teda nikto a nic nepresvedčí, práve kvoli takýmto krivdám, nespravodlivostiam, lebo niekto kto si to vôbec nezaslúži sa má dobre a dobrý človek trpí. Ak nejaký boh existuje, tak určite nie je taký dobrý, milosrdný, spravodlivý a neviem čo ešte, tak ako ho ľudia opisujú. Ja jednoducho neverím a tým v sebe neživím nenávisť k nemu. Jednoduché. 🤷♀️
Videla si film Náš domov?
Najväčšie vyjadrenie Božej lásky je zapísané v Jánovi 3:16: „Veď Boh tak miloval svet, že dal svojho jednorodeného Syna, aby nezahynul nik, kto v neho verí, ale mal večný život.“ To isté posolstvo nachádzame v liste Rimanom 5:8: „Boh dokazuje svoju lásku k nám tým, že Kristus zomrel za nás, keď sme boli ešte hriešni.“
Žiaľ naša myseľ nedokáže pochopiť ani silu lásky v týchto veršoch. Všetka tá obeta za nás je mimo naše chápanie. A preto je dané aspoň to ze ak uveríš tak budeš spasený.
@saraxyz nie, dakujem za tip.
Autorka, zivot je boj dobra a zla, ty si vyberas,na akej strane stojis. Nie je to prechadzka v ruzovej zahrade, aj ked dnesny clovek ma pocit, ze ma pravo na stastie. Pravo na stastie je rovnako relevantne asi ako pravo byt vysoky, Zivot nie je spravodlivy, ale napriek tomu robit dobro a verit v lasku ti vie priniest vacsie uspokojenie ako stastie a dat zmysel a pokoj tvojmu bytiu.
Ono to je celé aj o pohľade na vec..
Ty sa na to pozeráš z toho sebeckého hľadiska🫠ktoré vyčítaš Bohu. Ty, ty, ty, tvoj život, sračky.. ako keby 1 človek bol stredobod vesmíru. Pričom naša Zem je voči Bohu z hľadiska večnosti ako zrnko piesku.. nieto ešte náš ľudský život. 😄 Hnevať sa na Boha za to, že nám dal možnosť vôbec žiť je dosť odvážne, ale aj hlúpe.
Väčšina veci, ktoré sa nám dejú v živote sú len dôsledok našich rozhodnutí.
Pár veci nevieme ovplyvniť - ako nejakú chorobu, alebo smrť, par osudových veci, ktoré sa musia stáť a sú našou životnou skúškou. Za všetko ostatné si ale zväčša môžeme my sami. Čo myslíš, môže Boh za chudobu? Za hladomor? Za vojny? Ee.. môžeme za to len my - ľudia.
Niektorí sa veľmi snažia o to, aby dokázali ako dokážeme "dokonale" žiť bez Jeho vedenia. Vidíš ten výsledok? Ak by ľudia nasledovali Boží zákon, nič z toho - vojny, hladomor alebo chudoba - by tu nebolo.
@balerina2025 ver ze Boh vezme cloveka v najlepsej chvili pre zachranu jeho duse, doveruj Jeho nacasovaniu a ver ze brat je teraz na lepsom mieste.
@hendikep preco tak mladeho? preco male deti? :(
ja súhlasím, že Boh nemôže za to, čo sa ľudom deje, ale či dáko priamo môže pomôcť tak to asi nie. Boh je niečo ako vesmír, nekonečno, najvyššia pravda ...... Za všetko čo sa tu deje si môžu ľudia sami, Boh určite nepomáha, netrestá, nerozkazuje tu, neriadi zemegulu, proste Boh nie je osoba, nemá výkonnú moc, že by tu rozdával odmeny a tresty. Vyberal kto tu ostane kto nie. A keby teda to tu tzv boh takto riadil, ako to tu vyzerá no neviem, tak to by bol skôr diabol, alebo teda Boh zo starého zákona, ktorý sa mstil hádam až do 4 pokolenia. V novom zákone už je napríklad iný Boh (milosrdný), a podľa mňa to nemôže byť ten istý 😀. Čiže autorka môžeš si vybrať, ktorého budeš nenávidieť 😉. A keď by som si predstavovala z náboženského hľadiska, ako asi vyzerá očistec prípadne také menšie peklo, tak to by tak sedelo na túto zem, občas sa to teda približuje viac k tomu peklu...
@balerina2025 neviem odpovedat, to vie len On.. v poslednej dobe ked niekto v mojom okoli umrie, mam skor pocit ze je to pre nich lepsie, lebo ked vidim politicku situaciu v celom svete, mam pocit ze sa rutime do velkej vojny, a myslim ze ti ktori sa poberu na druhy svet este predtym sa vyhnu mnozstvu hrôz… ten kto umrel je jednoznacne na lepsom mieste ak to nebol nejaky extremne zly clovek, ktory by mohol byt aj zatrateny… dokonca si pamatam ze jedna rakuska mysticka kominikovala s dusami v ocistci a dokonca aj tie povedali ze uz by sa nechceli vratit do “ temnoty zeme” … v ocistci aspon vedia ze utrpenie je docasne.. ale na zemi nema clovek nijaku istotu..
@vikiki29 To, že Boh (vyššia sila) existuje viem na základe vlastných zažitých skúseností. + skúseností iných ľudí. Nebudem tu o nich písať, nakoľko nepotrebujem nikomu nič dokazovať ani nikoho o ničom presviedčať...
Takže to u mňa také jednoduché nie je ako u teba 😊
„Ak nejaký boh existuje, tak určite nie je taký dobrý, milosrdný, spravodlivý a neviem čo ešte, tak ako ho ľudia opisujú.” – myslím, že v tomto máš pravdu. Tieto opisy sú z kresťanstva, resp. ja ich takto poznám.
@martul Nezaťal si do živého. Ak máš skúsenosť s ľuďmi, ktorý sa v zlom sťažujú na Boha a v dobrom na neho zabúdajú – OK beriem to, že sú aj takýto ľuďia.
Ja však medzi nich nepatrím. Neviem teraz presne koľko, ale vyšše 7 rokov, vždy pred spaním som ďakovala Bohu za rôzne veci, či už niečo celkovo (napr. že máme jedlo, peniaze,...) alebo za niečo konkrétne, čo sa mi stalo v daný deň (napr. že som sa mohla stretnúť s kamarátkou).
„Lebo ty sa vlastne sťažuješ ani nevieš načo, “ – viem presne, o čom som písala v príspevku, čo ma trápi. Ak to nevieš ty, prečítaj si ho znova…
Skús ďakovať aj za ťažké chvíle (možno ťa majú niečo naučiť) a aj za tú temnotu, ktorú momentálne prežívaš alebo keď je to pre teba teraz ťažké aspoň akceptovať, že sa ti to deje. Bez hnevu, trpkosti, priniesť to ako "obetu". Boh vie vždy vyťažiť dobro aj zo zla.
@culienka ludia mozu za to ze im blizni umieraju? deti a mladi ludia?
@hendikep ale to moze prist o 10-20 rokov. ake vykupenie? mozno pre nichn a co mama otec ktorym umrie dieta? to ma byt akoze chlacholenie
ja som sa modlila roky rokuce len za zdravie mna a mojej rodiny a ani to nemame. na co sa ma potom clovek modlit? umeieraju mi blizki a mladi blizki nie 70 rocni ludia. umierjau ludia co sa ani dochodka nedozili a ako taki kkt. makali cely cas ....vobec ked sa clovek modli...
potom o com je mopdliba spasenie? vysvetli to matke ktorej umrelo dieta
@balerina2025 len za zdravie si sa modlila?...to fakt...za nič ine ťa nenapadlo sa modliť ?....napr za spásu svojej duše, alebo iných duš, za odpustenie hriechov, za dobrú smrť, za duše v očistci atď, atď,atď..... postavila si zdravie na prvé miesto !Zdravie ti bolo dôležitejšie ako Boh....Boh všemohúci a nie trochu mohúci...
V živote človeka musí byť Boh na prvom mieste...vo všetkom a v každej situácii....na druhé miesto si daj koho a čo chceš, ale prvé miesto patrí Bohu......
@zuwa78 ano za zdravie kedze si myslim ze ked toto nemame je zle.
@zuwa78 ty o com pises?
@balerina2025 reagovala som na tvoj komentár

mozno pre niekoho vykupenie :((((((((((((((((((( pre pozostalych len bolest