Ako sa vyrovnať s nenávisťou voči Bohu?
Ahojte, prvýkrát zakladám nejakú diskusiu. Primárne sa potrebujem vyrozprávať a zdieľať svoje pocity s inými. Ide o to, že už vyše troch rokov pociťujem nenávisť voči Bohu. Mám dni, kedy tie pocity akoby „vyplávajú“ na povrch a cítim silný hnev. Prechádzam si asi najťažším obdobím v živote, prirovnala by som to k nekonečnému maratónu, kedy už síce máte za sebou 40 km a ostávajú vám už len posledné 2, no i tak je to už pre vás ťažké. Viem, že každý má nejaké trápenie v živote, každý si niečím prechádza. Viem, že všetko má svoj zmysel... No a tú nenávisť voči Bohu pociťujem práve za to, že my ľudia musíme žiť a trpieť, lebo ON si vymyslel a stvoril tento (hlúpy a nespravodlivý) svet. Príde mi to totálne sebecké. Som človek, ktorý je empatický, rada pomáham iným, je mi ľúto, keď vidím, že sa niekto trápi, má to v živote ťažké atď. Príde mi, že Boh stvoril svet týmto spôsobom: že každého človeka hodí (prepáčte za výraz) do nejakých sr*čiek, z ktorých mu potom pomáha sa vydostať, zároveň si my ľudia máme navzájom pomáhať sa vydostať z tých s...k a ešte máme byť vďačný Bohu za to, ako veľmi nám pomáha. Príde mi to akoby som niekoho najprv bodla nožom do ruky, a potom mu to ošetrovala a tvárila sa, aká som za to milosrdná a láskyplná a vyžadovala, aby mi ten človek ešte aj bol vďačný za to, že mu tú ranu ošetrujem...Rozumiete. Proste neviem si pomôcť, i keď som vďačná za mnohé veci vo svojom živote, ako zdravie, to že máme peniaze, jedlo, a tisíc ďalších vecí, akosi neviem byť vďačná za to, že musím byť na tomto svete a celkovo my ľudia, že tu musíme byť.
V minulosti som čítala knihu Rozhovory s Bohom, kde sú myšlienky, že Boh stvoril tento svet, aby mohol zažívať rôzne veci cez nás ľudí, napr. aké to je byť milovaný, aké to je byť úspešný, aké to je sklamať sa atď. Čo mne osobne aj dáva zmysel, prečo je svet taký aký je, resp. prečo životy ľudí sú také aké sú. A príde mi to od neho sebecké. Celý tento jeho výmysel.
Mala som stavy, kedy som proste chcela neexistovať, nebyť tu... Bez ohľadu na to, čo je po smrti (toto nie je predmetom tejto diskusie), mi to príde, také nespravodlivé, že tu musíme žiť. Nikto si nevybral prísť na tento svet. Sme tu akoby hodení. Som rada, že nemám a nebudem deti a že nikto nebude musieť kvôli mne žiť na tomto svete.
Neviem, pociťoval niekto vo svojom živote tiež nenávisť voči Bohu? Čo ste s tým robili? Či som jediná na svete.
Ďakujem každému, kto si to prečítal.
Všetky tie ťažké veci, co som zažila a zvládla ma posilnili, tešila som sa z toho, aká viem byť silná, aj keď som si vravela, že toto určite nedám...Mne naopak viera pomáha preniesť sa cez taketo ťažké skúšky...
@balerina2025 no väčšinou áno, buď si ublížila sami alebo im ublížia druhí ľudia a to buď priamo alebo nepriamo. A ešte aj príroda, okolité prostredie môže človeku spôsobiť smrť napr. dáke zviera, baktéria vírus parazit pripadne prirodna katastrofa. A ďalšia vec je že smrť je častokrát horšia pre tych čo tu ostanú ako pre toho kto zomrie.
@culienka ano trpime my ostatni :(((((((((((((((((((((((((((((((
Nie nenávisť k Bohu nepociťujem. Pociťujem vďačnosť. Ak by sme išli analogicky z toho čo píšeš - nenávidis Boha, Boh teda existuje, Boh je dobrý, ty ho nenávidis, nenávidis dobro, teda si zlá...... Viac by sa ti páčilo keby ťa Boh mal ako bábku na motuziku a posúval by si ťa tak aby si robila len dobré veci a tak ako chce On? Nedal ti náhodou ten najväčší dar a to tvoju slobodu? Ak si to iní ľudia nevazia, je to naozaj chyba Boha alebo ich? Čo za hlúposti to píšeš prosím ta?
Nečítala som všetky odpovede, ale k tvojmu úvodnému príspevku: V skratke - tvoja predstava o Bohu vlastne je taká, že On je pôvodcom a zároveň príčinou všetkého zla a utrpenia. . Lebo si prečítala nejakú knihu. Tak skús si prečítať inú knihu, kde získaš iný obraz o Bohu, kde pochopíš, že On je pôvodcom dobra a je náš Spasiteľ. Keď toto neprijmeš, tak sa nečudujem, že sa budeš hnevať. Len či ti ten hnev niečo pomôže. Máš to v hlave. Zmeň svoje myšlienky a zmení sa celý tvoj svet.
"vysvetli to matke ktorej umrelo dieta..."
@balerina2025
Ktorej? Napríklad Márii? Ježišovej Matke? Skús sa zamyslieť aj nad ňou. Ježiš bol bez viny, iných zachraňoval, prečo on skončil na kríži? A Matka Mária napriek bolesti, utrpeniu, zlu a nespravodlivosti vo svete nereptala voči Bohu. Verila, dôverovala, milovala Boha, prijala materstvo aj s tým krížom na Golgote a napriek zlobe ľudí, snaží sa nás zachrániť, zjavuje sa, upozorňuje nás.
Naozaj majú ľudia tak zaslepené oči, že dobrého Boha vidia ako zlého a diabla, pôvodcu zla bagatelizujú a ospravedlňujú, prípadne ho vôbec nevidia a neberú v úvahu? Odpradávna je jasné, že existuje Dobro a zlo ale zamieňať to a nerozoznať, to je už hlúposť. Prednedávnom tu bol taký príbeh: Ako sa lož preobliekol do šiat Pravdy a Pravda zostala nahá.
@loliki pre mna su to tazke polemiky
mne zivot vela zobral a mnohym, a myslim ze nie je spravodlivy= ten zivot
@balerina2025 A zrátala si aj to, čo ti život dal? Alebo len plačeš nad rozliatym mliekom z pohára a nevidíš to množstvo mlieka v obchodoch pekne pripravené pre tvoju potrebu?
Kto ti tvrdil, že život je spravodlivý? Ja to poznám tak, že Boh je spravodlivý. A nechám to na neho, komu čo dá a komu čo vezme.
@loliki kebyze ti napisem co mi nalozil,...zivot mi zial dal asi viac zleho ako dobreho a isto nie som sama.
ja si zivot vazim, ale uz zacinam, byt bezradna
ale aj napriek tomu som vdacna za kazdy novy den, co ini ludia pokladaju za samozrejmost.
ci je Boh spravodlivy, to naozaj neviem,. pretoze poznam dobrych ludi co viac trpia v zivote ako hajzli. Takze toto naozaj neviem povedat.
@balerina2025 vies, co je najhorsie? Ked mne bolo nalozene, ublizovala som tym najblizsim. Nechtiac. Az teraz si to uvedomujem a vycitam. Ale vies, kolko dobra mi napriek tomu zlemu, co som sposobila dal p. Boh ? A doteraz mi rozdava ❤️ Neviem vratit cas, neda sa, buducnost viem ovplyvnit. Kazdy ju vie
@balerina2025 Načo toľká sebaľútosť? Robí ti to dobre?
Neviem ako ty, ale ja som sa narodila v nemocnici, v pomerne sterilnom prostredí, v teple, v prítomnosti sestričiek, lekárov, starostlivosť zabezpečená až-až. Taký Ježiš sa na rozdiel odo mňa narodil do studenej špinavej maštale. Tak nech mi život naloží čo chce, začiatok bol celkom dobrý. A keď sa mám porovnať s obyčajným človekom https://miro.medium.com/v2/resize:fit:750/0*vkp...,
tak ma ani nenapadne sťažovať sa.
@loliki sebalutost? videla si blizkeho umierat pred ocami?????????????????/
@balerina2025 V živote je jedna spravodlivosť, že každý umrie. Je to bolestné. Ale naozaj si neviem predstaviť, že by smrť neexistovala. To by sme sa tu mali zmestiť ešte s tými neandertálcami, s Hitlerom, Napoleonom, proste nikto by neumrel. Vieš si to predstaviť?

@zuwa78 Presne tak, toto ľudia často nechápu, zdravie NIE JE tou najvyššou hodnotou, nie je to to najdôležitejšie ...