Ako sa vyrovnať so smrťou psíka?
Ahojte, ako ste sa vyrovnáli so smrťou chlpáčika?
My máme doma pacienta, ktorý má 13 rôčkov, cez víkend sa mu zhoršil stav natoľko, že nás dnes poslali domov s infúziou ale slovami, že mu odchádzajú všetky orgány a odporúčajú eutanáziu. Nechanie ho s liekmi alebo ďlašími infúziami fakt že nám pomaly zomiera pred očami je len predlžovanie toho, že raz odíde. Psík má bolesti, stav sa mu z týždňa na týždeň zhoršoval ale posledné dni už len pohlad do jeho očiek ktoré sú plné strachu, bezmocnosti a volania o pomoc bolí.nechcem sa však rozpisovať ale práve o tom, ale skôr informovať o tom, ako ste sa vyrovnali s tým že vám váš chlpáčik odišiel.
Ja som s ním vyrastala, viac než polku života som prežila s ním, dennodenne sa pri ňom zobúdzala a predstava že tu zajtra alebo pozajtra nebude ma ubíja.
Posledné dni som preplakala, avšak neviem od stresu ani zaspať, najesť sa a myslieť na niečo iné.
Pre mňa to nebol “len” psík, bol to člen mojej rodiny, a s čistým svedomím môžem povedať, že mi dal viac lásky ako niektorý ľudia.
Viem že však svet sa mi týmto nezastaví avšak už len pri predstave bez neho som zúfalá a s pocitom, že si neviem predstaviť dni bez neho, ten pocit prázdna v byte a podobne.
Ďalší psík pre nás riešením neni, celý deň by bol sám, rodičia chodia ráno do práce a prídu večer. Ja odídem po lete do školy a budem bývať niekolko desiatok kilometrov od domu a mať psíka a nechávať ho celé dni zavretého samého doma, to nechceme.
@simca06022011 uplne suhlasim.
Ahojte, hlasim sa dnes s novymi info. Rano sme isli s nasim chlpacikom na veterinu s tym, ze sme sa pekne rozlucili a nemali nadej, ze sa este vrati domov. Avsak v cakarni sa uplne prebral, zacal chodit a cuchat celu cakaren a pani veterinarke zoskocil zo stola. Ta hned na nas so slovami, ze toto nieje este psik na eutanaziu a pokusime sa ho zachranit a este bojovat. Klasicky mu dali infuziu ale nechali si ho na pozorovani, ci sa bude vediet napapat. O par hodin sme prisli pre neho, skoro vyskocil z koze od stastia ked nas uvidel. Pani veterinarka povedala ze bolesti momentalne nema, zachvaty mal pravdepodobne zo zlyhavania obliciek ale ak je to este v stadiu miernom, psik si dokaze pozit este par rokov. Prisli sme domov, vypil dve misky vody, skontroloval cely byt a bol taky ako v normalne dni. Zajtra ideme znova na infuziu, dali sme mu papat trosku z konzervy co nam dali na veterine, ktora je vhodna pri oblickach a uvidi ci udrzi potravu. Poviem vam ze mi padol obrovsky kamen zo srdca, ked som ho uvidela ako nateseny ku mne pribehol. Na jednej strane sa obavame cela rodina ze sa toto bude opakovat ale na druhej strane ked vidime ako ozije, lekar sam povie ze mu este mame dat sancu, nemate srdce na to ho takeho veseleho nechat odniest na druhy svet. Uvidime ako to bude dalej, kazdopadne spravime vsetko co sa bude dat, nechavame hlavne na odporucaniach lekarov. Ja dufam ze sa mu trosku polepsi a bude znovu v poriadku. Viem ze neomladne o 10 rokov, je mi to jasne, ale snad sa mu polepsi.
@simonie8 vy viete, ako sa ten psik sprava pocas dni, z povodnych opisov to vyzeralo teda hrozostrasne. To ste sli k inemu vetovi ci tomu, co psikov stav pozna uz dlhsie?
@buducamama chodi sem dlhsie, aj mu na klinike operovali labku pred par mesiacmi. On vyzeral velmi zle, sam doktor to navrhol vcera ale dnes sa jeho spravanie uplne zmenilo, my sme nikto nechapali. Nevieme si to ani vysvetlit, ze ako z takeho psika co uz vcera iba spinkal s hroznym pohladom sa dnes prebral a bol uplne vesely psik. Na.veterine vsak ale povedali ze jeho pravdepodobne nabudil stres, to ze uz my sme mali doma pochmurnu atmosferu lebo sme sa s nim viacmenej lucili, psik to vycitil a mal zlu naladu aj on. Vraj sa im uz mnohokrat stalo ze sa po infuzii prebrali, kazdopadne nic neni vyhrate a vsetko budeme sledovat
aj nam povedali ze mu sance nedavali ale ze maju urcite postupy ktorymi sa aj oni riadia a vzdy sa snazia psikovi co najviac pomoct. Mozno je to len chvilkove, mozno nie. Uvidime..
@simonie8 držím palce. Ale môže to byť aj zlepšenie pred koncom. Môj prvý pes tiež takto pár mesiacov stále niečo, už nemal iskru v očiach, hnačky a tak a jeden deň vstanem a pes ma víta ako za mlada, na prechádzke vládze, má kopu energie. Myslela som si že ešte pár pekných týždňov si užijeme. A poobede začal vracať a bol koniec.
@simonie8 jeeej tak toto je krásna sprava na koniec dna 🥰❤
Veľmi sa teším a silno drzim palce nech sa vám darí!!!
Moja pred eutanaziou v čakárni ešte posuvala loptičku nufacikom, aby sme sa s nou hrali. Boli to strasne silne emócie...no postaviť sa uz nemohla, napriek tomu mala chut zit, hrat sa a behať 🤧😓
@sofiella chudatko malinke😪😪😪
@simonie8
teraz sa musim smiat, vy ste sa rozlučili a on si z toho nič nerobil a pekne si užil deň💓

on podla mna vycitil vcera ze sa nieco deje, lebo tak ano, plakali sme pri nom a lucili sa. Dnes sa zobudil s tym ze oni sa tu so mnou lucia a ja este nikam nejdem!!😂 snad.. snad to tak bude este na nejake obdobie, urobime co sa bude dat a moznost uspania nechavame az ked nebude pomoci inak. Uvidime ako prezijeme aj dnesnu noc ked sa trosku napapal.
@taskataska jasne, aj ja som vyrovnana aj s tym. Preto sme sa hned aj pytali ci ma bolesti ale ked nema, tak aj keby je tu o tri dni naviac tak sme radi aj zato. Ja viem ze to raz pride, organy mu zlyhavaju tak ci tak ale dokym sa bude dat, budeme robit vsetko preto, aby sme mu pomohli co najviac ako sa da 🙂 to co bude o dva tri dni teraz neriesime a tesime sa z jeho pritomnosti tu, v tento moment .
My sme toto rozhodnutie museli tiež spraviť, išli sme k Dr ja, brat aj otec, boli sme pri nom do posledného vydychu. Aj Dr plakala, mala ho veľmi rada. Neopustila by som ho pri tom, bol by sám, to nie... A hneď odtiaľ sme išli do krematoria, kde mu vystrojili krásnu rozlúčku, dopredu e mali všetko zajednane.... Je to ťažké, ale taky je život. Bol s nami 15 rokov, aj keď ja a aj brat každý žijeme inde, psík ostal u našich, tam bol zvyknutý, tak sme prišli a boli do poslednej chvíle s nim. Naplas v podobe ďalšieho psíka u nás neprichadzala do úvahy. Inú rasu by som nechcela, porovnával by som.... To nie. On mal u nás jedinečné miesto. Kúpili sme si s odstupom času škrečka 🙂
@andy1789 ahoj, zachvíľku to bude mesiac od tohto príspevku a psíka stále máme. Boli sme s ním na kontrole už viackrát, má lieky, alebo skôr vitamíny na obličky a aj na pečeň. Veterinárka sa vždy opýta či papá, kaká, ciká, takže moja odpoveď u nej, a aj tu je že, áno, papá, kaká, ciká! :D Aj sa hrá, chodíme na prechádzky. Posledné dni však nechce papať granulky čo má, má špeciálne na pečeň a aj na obličky, doteraz mu chutili a posledné asi dva dni chodí okolo nich polku dňa a potom ich zje. Dnes som mu dala do nich par piškotiek, tie zjedol ale granule tam má stále. Toho sa popravde obávam, lebo takto prestal papať aj predtým ako sa mu stav tak veľmi zhoršil. Ale keď idem jesť ja, alebo rodičia tak si jesť pýta, čiže skôr si myslím že mu už tie granulky nechutia. Každopádne zajtra zavolám na veterinu, nechcem mu dávať piškóty stále, a nevieme ani čo mu máme dávať aby sa mu to nezhoršilo, keďže má prísnu diétu. Uvidíme teda čo mi povedia, snáď niečo vymyslíme. 23.6 sme mali ísť pôvodne s ním na kontrolu, kde mu budú brať aj krvné a pečeňové testy, aby videli aké má hodnoty, ale myslím si, že ak im zavolám zajtra, objednajú nás skôr, aby sme predišli tomu, že sa mu to zhoršuje z tých problémov čo mal aj predtým, aj keď si možno teraz myslíme že mu nechutia granulky. Na tých testoch bolo vidieť pekne hodnoty a ak by ich mal zvýšené, vedia mu nasadiť nejaké lieky alebo niečo. Aspoň tak si myslím. Ale ako vravím, nechuť do jedla mal aj predtým ako sa mu toto stalo, ale vtedy nechcel jesť nič, ani kúsok jablka alebo piškoty. Teraz si pýta všetko čo vidí, len tie granulky nie, tak uvidíme. Ale radšej to vyriešim jedným telefonátom zajtra, ako čakať, že by sa mu pohoršilo.
@simonie8 To som veľmi rada, my s tým naším ideme na krvné zajtra. 3 mesiace dozadu začal mať záchvaty, potom pred asi 2 týždňami týždeň nechodil len ležal, jedol len z ruky, von sme ho museli vyniesť, potom týždeň bol ožitý, zistili mu, že má zápaly na mozgu, zvýšene SDMA v oblíčksch, tiež niečo s pečeňou, takisto nejaké malé problémy so štítnou žlazou, do toho má toxické množstvo lieku v krvi, ktoré bral na tie záchvaty. Takže sa mu zajtra budú znižovať. Od tejto stredy mal 2. kolo nechodeni, v stredu prestal chodiť, dnes ráno bol na tom neskutočne zle, museli sme ho nechať chvílku samého doma a keď sme sa teraz vrátili tak na nás čakal pred dverami a kýval chvostom, proste ráno fakt jak keby už odchádzal na druhý svet a o pár hodín totálne ožil, tak sme s nim boli na krátku prechádzku ale teraz sme sa vrátili z prechádzky a zase si šiel lahnúť a leží teraz. Takže naozaj už neviem ako si to mám vysvetliť, že 1 týždeň smrť na jazyku ďalší týžden akoby bol skoro úplne zdravý psík a ďalší týždeň zase… snaď, dúfam, že to bude tymi liekmi a keď mu ich znížime snáď sa dá do normálu. A vám držím palce aby ste to zvládli ☺️
@simonie8 ahojte dievčatá, včera náš psík zomrel. Začali mu znova bolesti, veľmi schudol, nechcel papať a už bol veľmi slabý. V noci mu začali znova hnačky, záchvaty a zvracanie, tak sme ráno zavolali veterinára k nám a ten sám navrhol, že sa veľmi trápi, telíčko mu už nevládalo ale srdiečko stále bojovalo. Ja som bola zatiaľ v práci, ale ráno pred odchodom som to cítila aj sama, že sám by nevydržal ajtak, aj keby ho nedáme uspať. Takto pekne zaspinkal, pri mojej mamine, doma, na gauči kde bol najradšej, s jeho obľúbenými hračkami. Vedela som že to bude ťažké, avšak nie až takto. Neviem prestať plakať, stále počujem ako cupká po byte, keď zavriem oči vidím ho. Trhá mi to srdce, avšak veľmi sa trápil a spravili sme všetko čo sa dalo aby tu bol čo najdlhšie. Za pol roka by sa moja láska dožila 14 rokov. Bol to veľký bojovník a bojoval až do poslednej sekundy. Neviem ani vyjadriť čo cítim, to prázdno v byte je hrozné. Avšak verím že už dáva pozor na nás zhora🤍
@simonie8 13, júna si písala, teraz je 21.9. tak ešte 3 mesiace ste mohli byť s ním, a že jeho srdiečko bilo, bojovalo, možno chcel veľmi byt s vami, aj ked telíčko nevládalo. Je mi to ľúto, veľmi pekne si sa o ňom vyjadrovala. A čo to bolo za rasu, čo to bolo za huňáčika? 14 krásnych rokov ste boli spolu, pekného veku sa dožil, určite bol s vami šťastný, utecha je len v tom, že ho už asi nič nebolí. Viem sa vcítiť do teba, tiež sme prechadzali rôznymi skúškami, posielam takú virtuálnu podporu. Smútok ostane, ale časom trošku prebolí..
@simonie8 Viem, čo prežívaš 😢. Môj Filipko uhynul pred viac ako 14 rokmi a stále na neho myslím. To sa nedá s ľuďmi porovnať. Keď umieral, díval sa mi do očí a slzičky mu tiekli.... Ja sa s tým nikdy nevyrovnám. Úprimne mi Ťa je ľúto, lebo viem, čo prežívaš... 😭😭😭
Bol to yorkshire alebo maltezák? aspoň tak som si ho podľa opisu predstavila
@karolinakr bol to yorkshire ale asi bol krížený pretože bol trošku väčší. Ale nevieme to isto, kupovali sme ho dávno a to bolo zo sekundy na sekundu lebo ho chceli dať ako šteniatko utratiť, lebo že je “nepodarený kus” tak ho mamina vzala. A bol to najlepší, najposlušnejší, najmúdrejší a najkrajší psík. Ako by babka povedala - to bol psík stvorený pre vás. Je to obrovský nezvyk, hrozne chýba ale je čas prestať myslieť na bolesť moju, lebo tu už nieje a uvedomiť si akú bolesť zažíval on. Možno sa k nám do cesty ešte niekedy dostane psík tak nečakane ako tento, ale momentálne mamina o tom nechce ani počuť. Tá si to veľmi vyčíta, že o tom rozhodla ona.
@simonie8 pekný večer, akurát vítam Váš príspevok, no ja som stratila môjho Maxika v auguste to mal len 3roky, v july ho začalo točiť doprava, najprv Dr myslel ze bud porážka alebo zápal vnútorného ucha 😢 no nakoniec pravdepodobne nádor v hlavičke.. Teraz opäť prežívam žiaľ, zomiera nám naša Nelka 15r áno viem každý si povie ma krásny vek, ale pre každého ci už blízky človek alebo psík aj 200r je malo 😢💔
@natalia000 to mi je velmi lúto, viem si predstavit aku bolest prezívate a nebudem písať že to časom prebolí, lebo to tak nie je. Bolí to stále, len sa treba s tým naučiť žiť. 15 rokov je krásny vek, určite máte kopu zážitkov a spoločných chvíľ na ktoré budete spomínať. Prajem veľa síl🤍
@simonie8 ja dnes prežívam to co vy. Mam malú Yorku 10 rokov na IBD čreva a udržujú ju len lieky. Keďže sa lieči už rok mam pocit ze lieky niekedy nezaberajú. Bolesti zatiaľ nemá ale keď lieky prestanú zaberať ona vlastne dostane takú hnačku že kaka aj každú hodinu až do krvi. Takže sme stále dokola na ATB a kortikoidoch. Neviem ako dlho to ešte bude ale ja som uz teraz psychicky hotová a plačem každý deň. Vôbec nespím a jedine šťastie ze mam prácu závretu a mozem byť doma s nou. Ja jej stratu neprežijem už teraz to nezvládam a plačem len čo to píšem.
@ivettstar 😭😫 viem ako to boli js som v priebehu pol roka odprevadila dve moje lásky... Maxik v auguste to mal len 3r a teraz v decembri Nelku 15r 😭 stále to boli a stale nám veľmi chýbajú 🙏 držte sa, viem ako vám je... Hlavne veľa síl a malej ešte zdravíčko, aby to ešte zvládala tu byť s vami 🙏❤️
Ahojte, ozivujem diskusiu. Včera odisiel moj psík, ktory vyse 4 rokov žil so mnou, potom si ho vzal bývalý k sebe (brali sme si ho spolu), býval unho a chodili k nám a občas mi ho dal na víkend alebo tak. Začalo to tým, že v decembri minulého roku dostal cukrovku. Tak bral inzulín, dieta a dohlad lekara. Od tej doby to islo z kopca. Pred 2 tyzdnami ho chcel dat uspat, ale este to vyzeralo, že to zvládne, ale včera.....vnitorne orgány mu zlyhavali, nejedol a nepil skoro 2 dni, k doktorke siel úplne odhodlane, vyrovnane, zmierene, vedel, že bude už len lepsie . Od tej doby stále revem, nic mna nebaví, len pozeram fotky, bol mladý len 8 rokov, bývalý povedal, že sa rozlucil a odisiel, nedokázal by byt s ním pri uspávání, tam ho aj nechal (nemá ho kde pochovat, takže hromadná kremacia), je to hrozne smutné, aj Ked posledne roky nežil u nás, dostalo mna to.
@sfet 😭 mrzí ma to, a nedá sa stým zmieriť hneď..to potrebuje čas 🙏🙏 mne môj Max odišiel veľmi skoro mal len 3r 💔😭

@marsmykkok no ked to takto vezmes, tak potom infuzie, lieky, do poslednej chvile veterinarna starostlivost... robi teda presny opak. Ani to nemoze vzdat to zvieratko. V prirode by kopa nasich milacikov volne nedozila takeho uctihodneho veku ako doma s nami.