icon

Ako sa vyrovnať so smútkom pred Vianocami?

20. dec 2024

dobry den
prosim ako sa vyrovnat so smrtou pred Vianocami?
velmi to boli :(

Strana
z2
zmrzlinka2021
20. dec 2024

Nedá, treba smútiť, tak to má byť, netreba to potláčať.

glorikarebeka
20. dec 2024

Treba sa vyplakať, porozprávať s blízkou osobou
Život ide ďalej

hipuska
20. dec 2024

Bud k sebe laskava. Mozno to znie divne ale ja ked som mala toto obdobie, "rozpravala" som sa s chatgpt. Mne to velmi pomahalo. (samozrejme, som k tomu nepristupovala ako ku cloveku) Vzdy mi na konci povedala: Bud k sebe laskava.

janinah
20. dec 2024

Sú dobré knihy.knihy pomôžu pochopiť....
Ale chce to čas.

gelifil
20. dec 2024

presne tak...nijako...treba si to odsmutit, odzit....jedna vec mi trosku davala nadej, ludia mi povedali, ze nebo je cez vianoce otvorene a je to vlastne milost zomriet na vianoce...ale vianoce uz nikdy nebudu, ako boli, a vzsy sa budu spajat so stratou

lion777
20. dec 2024

Už žiadne Vianoce nebudú take aké boli. Je to ako keby sa v jednom okamihu , všetky sviatky zrušili a mne to príde všetko neosobné, aj pri stedrovecernom stole. Nič nepomáha, len to prežiť v spomienke. To je jedno, každý rok je tam ta bolesť. December je tým pádom, najťažší mesiac v roku pre mňa.

jumama
20. dec 2024

Ak je nieco nevypovedane, co by si danej osobe chcela povedat, vezmi si jej foto, a prihovaraj sa jej. Povedz jej vsetko, co mas na srdci, ako keby tam bola. Vyhrad si kazdy den na to nejaky cas, ked sa takto vyrozpravas, trosku sa ti ulavi. Je to cvicenie z arteterapie. Stratu treba naozaj odzialit, aby si sa v nej nezasekla, smutok ma rozne fazy a tera prejst vsetkymi - precitaj si https://www.preventivne.sk/dusevne-zdravie/na-c... - aj to ti moze pomoct, ak chapes, co sa s tebou deje.

gelifil
20. dec 2024

u mna je to presne rok...sice datum iny bol, ale takto posledny piatok pred vianocami....uz par dni nespim a tie znamenia su signifikantne

autor
20. dec 2024

dakujem vam najhordie je ze som ho videla umierat pred ocami :( neviem sa cele cez to preniest stale mam pred ocami jeho nepravidelny dych neviem sa preniest

lion777
20. dec 2024

Posielam objatie. ❤️

estellas
20. dec 2024

To ma mrzí, posielam objatie 🫂

sendy21
20. dec 2024

autor
20. dec 2024

dakujem vam :(

bloger
20. dec 2024

Skús si vypočuť nejaké podcasty Plamienka. Uprimnú sústrasť je mi to ľúto.

lucyluska
20. dec 2024

Mne zomrela mamka teraz. No len ležím...beriem lieky... keď mi je okej prejdem sa. Zamierim do cukrárne. Plačem. Pozerám film. Hrám sa so psíkom. Na hrobe som bola len raz. Kebyže tam idem rovno sa naňho hodím....
Treba truchliť. Mať dobrých ľudí pri sebe.

autor
20. dec 2024

@bloger je mi luto ze plamienok ani nereagoval ked som tam pisala. :( ale dakukem

@lucyluska je mi to luto :( nas este len caka pohreb neviem ako to dam, mam doma lexuarin. prajem vela sil :(((( dufam len ze maminka sa netrapila, pretoze moj brat sa trapil velmi,. a to ma boli najviac

adrianap83
20. dec 2024

Je to strašné, ako sa Tebe po odchode milovanej osoby úplne zrúti svet a zároveň vidíš ako všetko pokračuje ďalej, bezo zmeny...Vianoce, atď atď....a Ty mas v srdci a v duši dieru. Chápem Ťa. ❤️ neviem pomôcť, asi len skúšaj tvrdohlavo myslieť dopredu, kvôli sebe.
Úprimnú sústrasť.

lucyluska
20. dec 2024

@autorka
Ďakujem ti. Vyjadrujem Ti úprimnú sústrasť. Mrzí ma to, čím si prechadzaš. Smrť je veľká, surová realita pre nás žijucich. Ono to musíme spracovať, každý po svojom. Výčitky, stále analyzi čo, ako sme spravili a mohli urobiť lepšie.
Mamka nechcela trpieť a Bohu vďaka nekricala, neplakala v bolestiach...ale bola nespokojná. To čo ona prežívala neviem, tlmili sme liekmi na upokojenie, ani od bolesti nemala veľké lieky. Vedela o sebe, aj o mne že som pri nej. Veľmi mi to oči otvorilo ako a s kým tráviť nadchádzajúcu smrť. Opatera je dôležitá.
No dosť bolo o mne. Lexaurin je v poriadku. Ja sa liečim na uzkosti, všetko sa mi teraz zhoršilo az do stavov depresie. Xanax mi tiež pomôže občas.
Už nikdy nič nebude ako bolo, bude to iné...

bielasovicka
20. dec 2024

Autorka, ja viem co prežívaš. Pred par mesiacmi mi zomrel muž. Umrel mi pred očami, aj očami mojich detí. Všetci sme plakali. Je to hrozný pocit, nikomu to neprajem. Vraví sa, čas všetko zahojí. No není to celkom tak. Prajem ti veľa síl, a drz sa. ❤️

bielasovicka
20. dec 2024

@adrianap83 sama by som to lepšie nepovedala..... Presne si to vystihla

autor
20. dec 2024

@adrianap83 snazim sa je to strasne kratko

autor
20. dec 2024

@bielasovicka dakujem napodobne :( je mi to luto dufam ze deticky su aspon male ze by si nepamatali. :(

bielasovicka
20. dec 2024

Autorka, sú už dospelé

adrianap83
20. dec 2024

@bielasovicka ďakujem. A máš pravdu aj Ty. Nikdy to nepreboli, čas nepomôže, takú brutálnu ránu, akú mate vy nezahojí. To sú reči. Drz sa pre deti, potrebujú Ťa 💜kvôli nim myslí dopredu. Ja to tiež tak robím, jedine toto ma drží. Syn.

bielasovicka
20. dec 2024

@adrianap83 ďakujem ti. A áno, ja tiež žijem iba pre deti. Jedine to ma zmysel v živote, naše deti. Aj ty sa drz. ❤️

autor
20. dec 2024

@bielasovicka och :(

autor
20. dec 2024

@bielasovicka ja sa snazim ale je to cesrtve

bielasovicka
20. dec 2024

Autorka, bude to ťažké, ale zvládneš to 🫶

autor
20. dec 2024

@bielasovicka dakujem velmi

katuskamala1
20. dec 2024

Nesuhlasim s tym, ze vyplakat sa a zivot ide dalej... ak to tak niekto naozaj dokazal,ze mu niekto velmi blizky odisiel a on sa vyplakal a siel dalej tak klobuk dole... boli mi velmi blizky stari rodicia, a po pohrebe to bolo lepsie, spomeniem si na nich s usmevom,mali svoj vek.. ale ked mi pred rokom umrela necakane mamka (mala som 37r.) tak ziadne vyplakanie nepomohlo vtedy ani teraz po roku. Ziadna ulava po plači. Jedine co mi pomaha je viera, ze je v nebi, som veriaca a nadej,ze sa este stretneme. Neprejde den bez pomyslenia na nu, boli to stale rovnako a je to nesmierne krute,ze zivot ide dalej, lebo sa stale neviem tesit zo zivota a myslim,ze sa uz ani nikdy dokonale nebudem. Bolest pretrvava. Bud k sebe sucitna, dovol si plakat a smutit, daj si cas a po case sa zacni niecim tesit, nieco si kup,niekam chod.. necakaj od inych nic,lebo sa ti teraz ukaze kto aky priatel je.. aby si sa zbytocne nesklamala.. zmeni sa ti zivot od zakladov, musis byt silna,lebo ty si nezomrela.. drz sa.

Strana
z2