icon

Ako sa vyrovnať so stratou zvieraťa?

3. jan 2022

Ahojte.

Prosím vás, ako sa vyrovnať so stratou veľmi blízkeho zvieraťa? Čo vám pomohlo prekonať smútok a vytiahlo z neho? Ako komunikovať s majiteľom zvieraťa, aby mu zbytočné reči neublížili a ani zbytočné ticho?

Ak ide napríklad o domáceho miláčika, ktorého ste mali veľmi krátko, nebol váš, niekto vám ho zveril na pár dní. A zvieratko toto obdobie neprežilo.

Je na mieste cítiť výčitky v sebe? Že som mal, mala urobiť niečo inak a nemuselo by sa to stať?

Ďakujem za vaše spôsoby vyrovnania sa s podobnými situáciami.

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
janai1
3. jan 2022

Dostala si psa??? A co si ty nesvojpravna? Keď si ho nemala kam dať a nevieš sa o neho postarať tak si ho nemala prijať 🤦‍♀️ chudák pes - za sprostosť ľudí musel umrieť...

autor
Autor odpoveď zmazal
luccija
3. jan 2022

Tak si to celé nezvládla a nemala si si dať psa nanútiť.Chapem, že si u niekoho iného v dome a ten má zhodou okolností aj volieru na dvore kde Ti niekto blízky nanutil psa?.Kazdy normálny človek čo má psa vie, že Silvester je riziko pre psa.Spravili ste obaja chybu

autor
3. jan 2022

cocolino234 Ďakujem za Tvoje príspevky. Vysvetlenie situácie by bolo na knihu, preto volím radšej stručne.
Zákaz vodenia zvierat do domu platí od majiteľa domu, ktorý má inštalované bezpečnostné kamery, reagujúce na pohyb. Voliéru by som volila v prípade, že tam nie je možnosť, aby si zviera ublížilo. Žiaľ, voliéra v tomto prípade má mnoho možností na ublíženie si pod vplyvom stresu. Keďže psík už nevládal, neposlúchal na môj pokyn, keďže som nebola jeho pánom.
S dieťaťom by som nešla o polnoci von

hesloveslo
3. jan 2022

Ja hlavne tomu prestavam verit pretoze v kazdom prispevku je ine info. Najskor pises ze si tam ty a pes potom zrazu sa staras o psa aj dieta, zas v dalsom pises ze v dome bolo dieta s matkou. Nerozumiem teda celkom ze ty si kto? Vo si tam robila? Starala si sa o psa a dieta alebo len o psa alebo… lebo si to napisala tak ze uz vonkoncom sa neda v tom viznat

janai1
3. jan 2022

Ty akurát tak hľadáš výhovorky a presviedčaš samu seba, že si urobila dobre, že si ho nezavrela do voliery... Psa si mala zavrieť a nie ho nechať volne pobehovať v neznámom prostredí 🤦‍♀️ ten pes bol vystresovaný už len z toho, že ho zrazu šupli niekam vonku a pravdepodobne sa snažil utiecť domov...

Si za jeho smrť plne zodpovedná akokoľvek sa budeš snažiť nájsť výhovorky

autor
3. jan 2022

@luccija Spravili sme chyby traja. Štvrté dieťa a piaty psík za to nemôžu a nikdy nedopustím, aby hľadali vinu.
Odpustiť môžem iným, aj sebe. Každý z tých troch cíti svoj podiel viny a každé miesto to bude pripomínať.

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
autor
3. jan 2022

@hesloveslo V tom čase boli v dome prítomní ja a dieťa.

autor
3. jan 2022

@cocolino234 Určite rozumieš tomu, čo znamená, keď dieťa nemá otca a mamu.

kvetinka75
3. jan 2022

takéto komentáre neber úplne vážne. V dnešnej dobe je pes pomaly viac ako človek. Netvrdím, že by ma nemrzelo čo sa stalo, ale zase odtiaľ - potiaľ. Ľudia už strácajú zdravý rozum. Zvieratá povýšili nad človeka. Každá strata človeka zabolí, či je to zviera, vec. Výčitky sú. To je samozrejmé. Ale nič nie je nad ľudský život. Hlavne , že sa dieťaťu nič nestalo. Až to by bol neodpustiteľný čin.

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
bloger
3. jan 2022

@kvetinka75 perfektne si to vystihla

autor
3. jan 2022

@kvetinka75 Pre mňa je zviera dôležité ako človek. Ako súčasť rodiny. O týchto výčitkách a sebaobviňovaniach sa veľmi ťažko rozpráva. Aj preto som zvolila cestu anonymného fóra. Že sa môžem vyrozprávať potichu. A z každého komentára, príspevku, reakcie si môžem vyvodiť, čomu sa mám vyhnúť.

hesloveslo
3. jan 2022

@kvetinka75 zobud sa zakon uz davno ustanovil ze zviera neni vec! Je to zivy tvor! Alebo vo vyvrazdime vsetko vsak vo su to len zvierata. Nehovorim ze clovek je menej ale to zviera ale je to rovnako ziva bytost ktora citi vnima ma pocity rovnako ako my takze o vo je horsie ako my?

michaela789
3. jan 2022

@kvetinka75
@ptmt1011
Chápem, baby, čo myslíte... Ale asi, keby sa vám podarilo takto prispieť k smrti psa niekoho iného, snáď by ste si tiež nedovolili zmietnuť to zo stola tým, že "však čo, veď to bol len pes"... Keby to bol autorkin pes... . Ale píše, že to bol pes niekoho iného... A o to by som napríklad ja mala väčšie výčitky.

marca12
3. jan 2022

Spravila si vsetko,co bolo v tvojich silach a o com ta poucil majitel. Ak majitel vedel,ze je psik v strese,mal zabezpecit,aby bol psik s nim. My nechodime nikde na silvestra prave kvoli psikovi,aby nebol sam. Ak aj ideme,ide s nami. Je nezodpovedne nechat psika na starosti cloveku,ktoreho nepozna a neposlucha. Mal ho nechat vo voliere,ked ho nechcel pustit dnu. Musis si to len takto vysvetlit a ubezpecit sa. Nerozmyslaj,co si mala spravit inak. Casom sa ti ulavi

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
autor
3. jan 2022

@ptmt1011 Chápem Tvoje pochopenie aj nepochopenie. Ak by som rozumela tomu, na čo sa pýtam v úvode, tak sem nepíšem.

slavomira1980
3. jan 2022

Ty si nejaka sektarka? Alebo si na drogach? Ved to sa neda citat, pis zrozumitelne. 🤦

Nechala si cudzieho psa vonku na dvore sameho v tme a pocas silvestrovskej noci, co si cakala? Je mi luto zvierat, ktori trpia pre debilitu ludi. Keby to bol moj pes, zazalovala by som ta a uz by som o teba ako o cloveka neoprela ani bicykel. Cely cas sa len vykrucas a podsuvas "zarucene" informacie, len aby si nemusela prijat zodpovednost.

autor
3. jan 2022

@slavomira1980 Keď sa to nedá čítať, jednoducho nečítaj. Je to dosť zrozumiteľné?

kvetinka75
3. jan 2022

@hesloveslo ty sa zobuď. Potom to v tejto krajine aj tak vyzerá. Ľudia trpia, hlavne že sa psy majú dobre. Pozri sa okolo seba v akom stave, biede, podmienkach žijú niektorí ľudi.a Pracujem s ľuďmi a preto viem, že niekedy zákon chráni viac zvieratá ako ľudí. A to už je trošku cez.

kvetinka75
3. jan 2022

@michaela789 netvrdím že to má zmiesť zo stola. Tiež by ma to trápila. Každá smrť aj takáto zbytočná zarmúti a trápi. Ale teraz si predstav, že by sa venovala tomu psovi a dieťaťu nie a stalo by sa niečo opačne. Nebola by to väčšia tragédia? Bola. Časom to človeka prebolí a nebude sa tak trápiť.

kvetinka75
3. jan 2022

@hesloveslo a to že niečo uzákonil zákon, neznamená že je to v poriadku a správne. Takých zákonov tu máme kvantum

autor
3. jan 2022

@kvetinka75 Ďakujem. Rozumieš, čo sa snažím v sebe vyriešiť. Boj toho, či som mala nechať dieťa samé alebo nechať samého psíka. Šlo by to, ak by dieťa bolo hore, tešilo sa na oslavu. Ale je vo veku, kedy akýkoľvek pád, akékoľvek nové poznanie niečoho nového znamená moju zodpovednosť byť pri ňom. Samostatne sa len učí chodiť. Jeho rozprávanie je bľabotanie, smiech, plač.
Ľútosť a bolesť ktorú prežívam pri strate psíka ,,mojou vinou", sa nedá opísať slovami.

kvetinka75
3. jan 2022

Uplne ta chapem. Ale snaz sa na to nemysliet. Zial,.stalo sa. Casom to.bude.lepsie. kazdy zial cas vylieci.

autor
3. jan 2022

@kvetinka75 Ďakujem. Nemysli na to je známa poučka z kníh.
Nemyslieť na to: príklad je ,,nemysli na ružového slona". Čo sa stane, keď to poviem? Automaticky si na toho ružového slona pomyslím. Neexistuje živý, ale plyšových, látkových, ušitých, upletených je veľa.
Na čo teda myslieť?
Čas to zahojí.
Prečo sa to muselo stať? Prečo som silno intuitívne cítila, že ho nemám zatvárať vo voliére, že je tam sklo, ostré hrany, drevo?
Dávno mi niekto povedal, že vyrovnať sa so smrťou niekoho je nesmierne ťažké. Že aj ak by bol v posteli doma a myslel si, že je v bezpečí, tak osudu sa nevyhne. Buď by na neho spadol obraz nad posteľou, alebo by sa zlomila. Ale to som počula ako dieťa. Odvtedy prešlo už veľa času a vyrovnať sa s niečím takým je stále veľmi veľmi ťažké. Viem, že sa nemám viniť. Viem, že mám odpustiť. A na to potrebujem čas, vnútornú psychickú silu.
Ďakujem, že to môžem napísať. Rozprávať o tom s gučou v krku, so stiahnutým hrdlom a zaslzenými červenými očami by mohlo byť nepochopené.

autor
3. jan 2022

@janai1 Pes bol doma. Ale nemal tam svojho pána.
@marca12 Robím všetko, čo je v mojich silách. Čo je nad moje sily, zvládam ťažko.
@slavomira1980 Mrzí ma, že si nepochopila, o čo ide. Ale rozumieš veľmi dôležitej záležitosti: je mi ľúto tých, ktorí trpia debilitu iných.

autor
Autor odpoveď zmazal