Ako sa vyrovnať so stratou zvieraťa?
Ahojte.
Prosím vás, ako sa vyrovnať so stratou veľmi blízkeho zvieraťa? Čo vám pomohlo prekonať smútok a vytiahlo z neho? Ako komunikovať s majiteľom zvieraťa, aby mu zbytočné reči neublížili a ani zbytočné ticho?
Ak ide napríklad o domáceho miláčika, ktorého ste mali veľmi krátko, nebol váš, niekto vám ho zveril na pár dní. A zvieratko toto obdobie neprežilo.
Je na mieste cítiť výčitky v sebe? Že som mal, mala urobiť niečo inak a nemuselo by sa to stať?
Ďakujem za vaše spôsoby vyrovnania sa s podobnými situáciami.
@kvetinka75 Načo je dobré rozoberať to? Uľavilo sa mi. Aspoň čiastočne. Nemám pri sebe človeka, s ktorým by som to rozoberala a nesúdil ma pritom, len vypočul.
Ďakujem ešte raz 😉
niekedy je fajn sa vyrozpravat hocikomu, uz len to, ze to clovek niekomu povie vie velmi dobre pomoct. ono sa stavaju aj taketo veci, no nejak si to vycitat alebo v sebe dusit nema podla mna velky vyznam. preboli to a treba ist rozhodne dalej
ja som nepísala že rozoberať to. Práve opak. Treba sa sústrrediť na veci ktoré odpútajú pozornosť od tohto.
popis témy je opisný, neosobný, že nie je ľahké pochopiť čo sa skutočne stalo a je potrebné čítať Tvoje ďalšie vyjadrenia, aby si bola vôbec pochopená.
Nie je na mieste mať výčitky svedomia do bezvedomia. Treba si pripustiť svoju chyby, poučiť sa z nej, ale myslenie, mala som urobiť to a vtedy by sa to nestalo a pes by prežil, nikam nevedú.
Určite by mi bolo ľúto, keby som prispela k smrti hocijakého zvieratka. Majiteľovi by som vyjadrila ľútosť a priznala chybu, ale nerobila by som to x krát. Urobila by som to raz. A v hlave by som si to neprehrávala, pretože to je cesta do pekla. Situácia sa stala. Nič sa nezmení ak si v hlave budeš opakovať iný príbeh, čo by bolo keby. A áno, budeš o tom rozprávať a uľaví sa Ti. Ale potom zistíš, že stále potrebuješ o tom rozprávať a stále budeš hľadať len úľavu. Treba mať mieru v tom, o čom rozmýšľaš, lebo v hlave rozvíjaš scenáre, ktoré nie sú reálne a to je problém. Nič Ti to nepomôže. Len budeš zacyklená v tom, čo si mala/nemala urobiť a pod.
Ďakujem za každý príspevok.
Nikomu neprajem prežívať nič podobné.
Môžem potvrdiť, že tomu treba nechať čas.
nič iného ako čas ti nepomôže a vraciať sa do minulosti a premýšľať, čo si mohla spraviť inak tiež nie je najlepším spôsobom ako sa s tým vyrovnať. treba to brať tak, že to tak asi malo byť jednoducho niektoré veci sa zvrátiť nedajú
Prosim,napis mi mok9@azet.sk , prezivam nieco podobne a je mi hrozne

nemá si hovoriť nemyslím na to, jednoducho sa treba venovať veciam, ktoré odpútajú od toho myseľ. Na čo myslíme, to si priťahujeme. A na čo je dobré rozoberať to, prečo sa to stalo? v tomto prípade to nemá zmysel. Situáíciu to už nezmení. Ja som vytesnila z hlavy veci, ktoré má trápili a ktoré som ja nedokázala ovplyvniť. Jednoducho som začala robiť aktivity a myslieť na veci, ktoré mi prinášajú radosť, bavia ma a časom sa myšlienky čoraz menej a menej vracajú k určitým problémom.