icon

Ako sa vyrovnávate s tým, čo sa deje na Ukrajine?

4. apr 2022

Ahojte, akým spôsobom sa dá spracovať to, čo sa tam deje ? Viem, že ten prvotný šok po začiatku vojny malo veľa ľudí, ja som sa s tým časom vyrovnala nejak tak, že "áno deje sa to, ale neviem to ovplyvniť, a jediné čo mi ostáva je žiť ďalej svoj život" - v zmysle že nemôžem byť teraz celé dni paralyzovaná hrôzou. To mi poradila aj psychologička, že treba si zamestnať myseľ a žiť svoj život. Samozrejme čo som ovplyvniť vedela som urobila - nakúpila som potraviny a poslala na hranice.. Ale po tom čo som včera a dnes videla zábery z Buče.....ani neviem opísať moje pocity, lebo to že som paralyzovaná hrôzou a zdesená sú slabé slová. Na ploche v jednej diskusii tu niekto hodil link na fotku, kde boli mŕtve telá, hore bolo vyzlečené 3ročné dievčatko....so zviazanými rukami a krkom.. ja som sa totálne zosypala.. Mám doma malé dieťa..dievčatko...Ako toto môže niekto urobiť ? Myslela som, že také veci páchajú len islamisti kdesi v Afganistane, že to je nevzdelanosťou/chudobou/radikalizmom.. Ale v Európe v roku 2022 ????? Neviem či sa ešte niekedy budem cítiť bezpečne tak ako pred tým. Píšem sem preto, lebo sa o tom nemám s kým porozprávať, je to ťažká téma, nikomu z blízkych sa o tom nechce hovoriť... Ako sa z bežných ľudí-vojakov, v priebehu jedného jediného mesiaca, stanú takéto monštrá ? Pred dvoma mesiacmi žili bežný život ako každý z nás, a zrazu páchajú toto, lebo môžu ?!

nnnuuunnn
5. apr 2022

Možno pre to isté, prečo to ty vyhľadávaš, keď si tie články o vojne otváraš a ešte aj zakladaš diskusie na fórach. Utociš na mňa ako keby som to ja spôsobila a sirila, pričom to vlastne šíriš ty, keď o tom píšeš.

cecilia29
5. apr 2022

Ja osobne sa nutim pozerať správy aby som vedela, resp. videla čo sa deje. Tváriť že sa nič nedeje nemá zmysel. Dejú sa hrozné veci. Je dobré že si pomohla ako si mohla. Ja som teraz zhliadla aj zbierku ruzencov pre Ukrainskych vojakov. Tak im chceme tiež nejaké poslať.Ale k veci ...je dobré to sledovať aby si človek vedel urobiť názor a aj pripraviť sa na rôzne možné scenáre. Je dobré pozerať na to aj pre to aby nás to podporilo k pomoci, či motlitbe. Zmieriť sa s tým musíme. Tí ľudia sú doslova muceníci. Veľa zlá vo svete sa deje a ľudia sú k tomu ľahostajní, to nie je riešenie

sszuzu8
5. apr 2022

Nesleduj co sa deje na ich strane ale čo na našej.

pralinka25
5. apr 2022

@nicicka tak ano ja rozumiem ako to myslis.
nemyslim si sama ze clovek ktory ma nejaky problem ci uz depresiu alebo inu psych. poruchu na ktoru sa lieci by sa mal zrovna divat na fotky z buce a ani by nemal takyto clovek sediet denne pred vecernymi spravami. ale spravidla takito ludia ti nenapisu na siet nieco v style mna sa to nedotklo nijako. vypnem telku a hotovo.
zakladne informacie by mal mat ale kazdy pretoze potom takyto clovek napise ze preco pomahame detom z ukrajiny zaclenit sa do skol. naco ved mame dost vlastnych deti. tento clovek by mal vidiet co sa deje, aby nepisal takeho hovadiny. pretoze clovek, ktory je emotivny, ktoreho sa taketo veci bytostne dotykaju a preto sa na ne nemoze pozerat, lebo ho to nici neodmietne skolu dietatu, ani jedlo zadarmo pre matku, ani zdravotnu starsotlivost komukolvek kto to potrebuje. a o tychto ludoch bol moj prispevok. o ludoch ktori skratka budu nadavat na pomoc ukrajincom alebo komukolvek inemu preto lebo oni nevidia co sa tam deje tak sa vlastne nic nedeje a pomoc nepotrebuju

akinom0077
5. apr 2022

ako? tak ze som to prestala sledovat… na zaciatku som bola z toho vykolajena, ustrachana nejake 2 tyzdne, potom som si povedala dost spravy nepozeram a kdekolvek inde zacnu o vojne vypinam to ihned. Zit musime dalej.

autor
5. apr 2022

@nnnuuunnn kde na teba útočím ? Prepána... veď som sa opýtala, prečo to chceš vidieť, jednou jedinou vetou. Kde je v tom útok ? Ja tam žiadny nevidím 😒
Vedieť čo tam je, ja by som to neotvárala. Preto ma zaujíma prečo to chceš vôbec vidieť.
Ale keď to tak veľmi chceš, dala som si tú námahu a našla ti to, bolo to na ploche v jednom komentári, ja som ten link otvorila, a radšej som teda nemala, dieťa som tam teda nečakala. Citlivé povahy neotvárajte....
https://twitter.com/PowerNaShary/status/1510951...
Spokojná ?
Ja som otvorila diskusiu nie preto aby som to šírila, ale preto aby som našla spôsob ako si pomôcť, ako sa s tým vyrovnať. To sa teraz máme všetci baviť o počasí a plienkach a tváriť sa, že sa nič nedeje, len aby sme nebodaj nešírili že vôbec vojna existuje ? Za našimi hranicami ?

liljana
5. apr 2022

Co k tomuto dodat. Kto nie je s nami, toho zabijeme. Stare stalinske Rusko z 30-40 rokov sa vracia. Potom sa netreba cudovat nad zavrazdenymi civilistami v Buce. Vojaci vykonali rozkazy, teroro denacifikuju ako kedysi NKVD. Len v case mobilov a internetu je to velmi tazke utajit.
https://dennikn.sk/2797307/zabit-alebo-prevycho...
Zabiť alebo prevychovať. Ruská štátna agentúra zverejnila plán na úplnú likvidáciu Ukrajiny
Tvrdenie, že Ukrajina je ovládaná nacistami, Rusko vyslovilo už niekoľkokrát. Teraz pritvrdilo. Nacistami nie sú len politici, poprípade pluk Azov, ale väčšina ukrajinského národa. Časť Ukrajincov treba zlikvidovať, časť prevychovať, píše sa v článku zverejnenom štátnou spravodajskou agentúrou Ria Novosti.
„Banderovské vedenie musí byť zlikvidované, jeho prevýchova nie je možná. Sociálne ,blato‘, ktoré ho aktívne či pasívne podporovalo činmi alebo nečinnosťou, musí prežiť útrapy vojny a osvojiť si prežitú skúsenosť ako historickú lekciu a vykúpenie svojej viny.“

dorinecka45
5. apr 2022

@liljana toto je strasidelne.a este strasidelnejsie pre mna je, ze u nas su ludia ktori stale neveria a ktori stale hladaju vyhovorky.keby sa to dalo, vsetkych by som tam hned teleportovala,nech sa presvedcia na blastne oci .. vvera som citala portal so spravami, ta sprava bola stradidelna,ale tie komentare pod nou mi nahanali vacsi strach.keby sa nieco take deje u nas, na slovensku,tak sa tu pozabijame aj sami.pretoze sme tak strasne polarizovani, niektori az fanaticky obhajuju rusku stranu.

zuzanazu85
5. apr 2022

@liljana preboha to vážne? Hitler sa vrátil a volá sa Putin 😰

autor
5. apr 2022

https://dennikn.sk/2797471/kazdy-ma-dnes-moznos...
nemám síce predplatený denník N, ale... prečítajte si..

akonetopier
5. apr 2022

Velmi tazko mi je. Snazim sa vramci mozností pomáhať, nezatvárať pred tým oči. Doraziť ma vie aj totálna sprostosť jedoduchých slovákov, užitočných ruských idiotov. Z nich mi je fakt na grc.

liljana
5. apr 2022

Ludia si neuvedomuju, ze Rusko nie je nas priatel. Rusko je imperialna zaostala velmoc z Azie. V Azii nikdy prilis nezalezalo na ludskom zivote. Cele roky tam prebiehalo vrazdenie domaceho triedneho nepriatela v milionoch v gulagoch, cielene hladomory, presidlovanie celych narodov. Stalin chcel sam obsadit Europu, podelil si s Hitlerom Polsko a Hitler ho predbehol v utoku. Po vojne Stalin si nechal a obsadil uzemie, ktore "oslobodil".
Problem je, ze dnesni 20 rocni nic nevedia, aky bol tvrdy socializmus, ich svet je fb a vela 40 rocnych si z neho pamata iba to, ze byty sa vtedy rozdavali "zadarmo".

liljana
5. apr 2022

Mladi rusi nepreberaju povolavacie rozkazy, boja sa ze ich bez vycviku poslu na Ukrajinu a tam ich zabiju. Aka krasna a laskava krajina k svojim ludom. Najskor klame, ze posiela iba profikov do vojny a potom to elegantne obide, ze mladych 18 rocnych donuti podpisat profesionalny kontrakt a uz je z dietata vojak profesional. Preco sa rusofili neprestahuju do Ruska a neposlu seba, ci svojich synov zomriet na ukrajinsky front za "vlast". Alebo skoncit na voziku po stupeni na minu a dostat ako beznohy mrzak v 20tke vyznamenanie, ktore si potom mozu akurat nalepit na celo.

https://brainee.hnonline.sk/spolocnost/svet/250...
https://brainee.hnonline.sk/spolocnost/svet/247...

modrymotyl8
5. apr 2022

@akbara77 nikdy sa nehadaj s blaznom. Takže áno máš pravdu 😂😂

pralinka25
5. apr 2022

@zuzanazu85 reinkarnacia samotneho zla.

a presne pre toto je skodlive zatvarat pred pravdou oci. stalo sa to v 2 sv vojne. vtedy tiez miliony ludi zavrelo oci, neverili, nechceli verit nechceli vidiet. bali sa. preto dnes vidime v koncentracnych taboroch tisice malych topanociek, citame denniky a vidime fotografie a pytame sa ako sme toto mohli dopustit. nuz takto. vypneme spravy zavrieme sa v izbe a tvarime sa ze svet ide dalej.
povieme si ja im aj tak nepomozem tak sa tym nebudem trapit.
ano trapit sa nema zmysel k nicomu to nepomoze ale kazdy z nas moze urobit aspon nieco. cokolvek. strach nema ludi ochromit. mal by nas prinutit zacat proti nemu bojovat.
ono totiz ked zatvarame pred zlom oci robime to ze mu davame sancu rast. a takyto svet potom budu mat nase deti. uz len pre ne by sme toto nemali nikdy dopustit.

negymama
5. apr 2022

@pralinka25 a tiez vtedz frcali "druhestranymince" , fingovane reportaze z koncentrakov, kde "reporteri" uvadzali aki su zidia v koncentrakoch stastni, pracuju, oddychuju, piju kavu v kaviarnach, umyvaju sa v teplej vode...atd. A len to jedine ich trapi, ze tam este nie su spolu vsetci 😖

liljana
5. apr 2022

@pralinka25 Ten kto neche verit zabijaniu v koncentrakoch, povie ze aj koncentraky su fejky. Komu boh nenadelil rozum, toho treba nechat zit v jeho malom svete. Ked kedysi Stalin nechal popravovat masovo ludi, ti nechceli tomu verit do poslednej chvile. Mysleli si, ze niekto velkeho sudruha Stalina niekto ohladom jeho osoby "oklamal", ze preto su tam nevinne a zomierali so slovami Nech zije sudruh Stalin.

nicicka
5. apr 2022

@pralinka25 je to smutné. A dosť k tomu prispieva aj fungovanie v tomto štáte. Človek sa tu musí obracať aby vyžil. Sociálny systém ju úplne katastrofálny oproti fungovaniu v západných krajinách. A ľudom veľmi vadí ako sa vláda tvári hrdinsky že na všetko máme, všetkým pomôžeme a vieme že najviac pomáhajú dobrovoľníci. Je veľa slovákov ktorí žijú v chudobe a aj tak pomohli. Fungujeme štýlom najprv sa postarať o seba, svoje rodiny a potom pomáhať druhým. Je to prirodzena reakcia prežitia. Netrúfnem si nikoho odsúdiť lebo neviem čo sa skrýva za jeho správaním. Vo veľa prípadoch je to strach a ľudia ho zahanaju rôznymi spôsobmi...

autor
5. apr 2022

@pralinka25 Veľmi sa mi páči ako píšeš, úplne s tebou súhlasím. Ale v tomto prípade, akú inú možnosť zastaviť zlo, ako pomôcť utečencom,máme my obyčajní ľudia ? Ako inak vieme pomôcť aby sa to zastavilo ? V tomto sa tiež cítim bezbranne, a nechcela by som ani byť na mieste svetových lídrov. Mám pocit, že sa snažia všemožnými spôsobmi zabrániť tomuto zlu, takým spôsobom aby neohrozili všetkých nás ostatných treťou svetovou.
Mne osobne psychicky pomohlo, keď som nakúpila potraviny a poslala k hraniciam, ale čo ďalej ? Ako jednotlivec nemôžem posielať na hranice každý týždeň nákup za xy €.. Nemám možnosť ani ísť pomáhať na hranice, nemám možnosť nikoho ubytovať..
Nechcem aby to vyznelo negatívne, skutočne to myslím konštruktívne, ak máte nejaké nápady, budem rada

tina4931
5. apr 2022

@autorka a že aktuálne Saudská Arábia ostreľuje Jemen? behom dňa 90 mŕtvych v obchodnom dome na to čo hovoríš? Tam prečo sa nerobí SK záchranná akcia? Behom troch rokov 650 tisíc civilistov zabitých alebo zranených. USA dodáva zbrane.

akbara77
5. apr 2022

@modrymotyl8 toto je odpoveď hodná žiaka I.stupna..zrejme aj na I.stupni ostalo tvoje IQ.

modrymotyl8
5. apr 2022

@akbara77 a tvoje odpovede sú čoho hodné ? nobelovej ceny ? hodnoť a rieš seba, máš na sebe ešte čo zlepšovať 😂

lucilaines
5. apr 2022

@tina4931 myslim, ze za tych 7 ci kolko rokov uz je konflikt v Jemene sa neustale organizuju zbierky na pomoc obetiam. Ja sama som tusim 2x prispela. Ci uz slovakaid alebo podobne, teraz si presne nespomeniem, ale urcite boli. Okrem toho OSN a potravinovy program tam stale posobi a mnohe dalsie medzinarodne organizacie. A posobilo by ich zrejme aj viac, ak by jemenske urady a dalsie zucastnene strany chceli spolupracovat, akoze nechcu alebo len uplne minimalne. Takze tieto vytahovania vojenskych konfliktov po celom svete akoze sme objavili ameriku su uplne od veci, pretoze naozaj ci uz slovensko priamo alebo prostrednictvom medzinarodnych organizacii, ktorych sme clenom poskytuje pomoc na roznych urovniach neustale.

tina4931
5. apr 2022

@lucilaines nie sú od veci. Lebo húfne neprijímajte obyvateľov postihn.oblastí,nemajú tu výhody väčšie ako Slováci a mnoho ľudí o tom ani nevie práve kvôli alebo vďaka????médiám? Zatiaľ čo ukrajinské vlajočky si kreslia aj škôlkari. Je to všetko o propagande. Či sa vam to páči alebo nie. Riešia sa veci aktuálne podľa mediálnej prezentácie. Prečo sa nerobil humbuk na SK napr.v tejto veci? Prečo o tom médiá neinformujú 24 hod.denne? Či oni sú menej ľudia?

nevenka
5. apr 2022

@tina4931 zasa typicky "acohentizmus". Priznaj sa, ci si sa pred touto vojnou niekedy zaujimala o vojnu kdekolvek na svete? Len teraz to vytahujete, v kuse sa tu riesila pandemia, protesty proti testovanou, ockovaniu a "ustavne prava". A teraz aki moralisti vsetci, vycitate druhym ich pokrytectvo a sami ste rovnaki.

tina4931
5. apr 2022

@nevenka rieši sa presne to,čo chcú aby sa riešilo. Zo dňa na deň sa presedlalo z covidu na Ukrajinu. Ľudia by mali pochopiť,že médiá sú tu na vytváranie mienky. Keby ich nebolo....som zvedavá čo a ako by ľudia riešili o čo by sa aktuálne zaujímali. Davová psychóza toto je.

nevenka
5. apr 2022

@tina4931 prosim Ta...Pandemia neskoncila, momentalne tahame druhy tyzden, nemame len soplik. Takze u nas vysoko aktualne.
Tak ak chces, zaloz si "nezavisle" noviny a informuj ciste nezavisle, aky problem. Ale toto je len mlatenie prazdnej slamy toto poukazovanie na "druhych, aki su obmedzeni".
Co tymto dosiahnes, ze "oni chcu", kto oni? Mame ignorovat teraz tu vojnu, ci ako? Ako keby nebola a mame sa znova zamerat na pandemiu? Alebo ine vojny na svete? Kaslime na Ukrajincov a venujme sa inemu? Maju prestat media o tom pisat? Tak si prepni na spravy o koronaviruse, najdes ich dost. Stale aktualne. Len vojna proste je teraz o level viac, je akutnejsia, hnusnejsia, neludskejsia! Pockaj, este pride nejaky fajny variant koronavirusu a bude sa riesit aj to zase.
Proste neviem, o co Ti ide, co mame akoze spravit, aby si bola spokojna...Povedat, ahaaa, mas pravdu, my sme taki hlupi, no dobre, tak Ukrajinci nie su doleziti, v Jemene sa tiez bojuje, a budeme postovat obrazky odtial. Spokojnost? Takto si to predstavujes? Lebo stale mi unika pointa toho celeho, co vlastne chces dosiahnut. Otvorit nam, ovladanym mainstreemom, oci? Myslis, ze sme slepi? Tak mame si to priznat a bude dobre? Zmeni sa tym nieco? Zmizne ta vojna na Ukrajine? Mrtvi oziju? 🤔

dadis
5. apr 2022

@tina4931 A teda si apriori proti vsetkym informaciam a mediam? Teda nic by sme nevedeli, nemali internet, noviny, knihy, napisy v jaskyniach, socialne siete 🙈🤦‍♀️..vsetko su nositelmi informacii (preto ten nazov medium).. nebud hus.. informacia je informacia, media su na to, aby informacie prinasali a my mame, alebo mali by sme mat kriticke myslenie, ze vieme posudit pravdivost prinasanych informacii...informacie z Buce su pravdive, aj keby si sa na hlavu postavila..bohuzial 😪

tina4931
5. apr 2022

@autorka posledný môj príspevok 🙂 Nezabudni,že stres oslabuje imunitu a tá je vstupnou bránou pre infekcie,covid a iné vázne choroby. Takze ....kedy naša vláda dokázala ukľudniť obyvateľov v rámci zdravia? Samé zlé správy,scenáre,strašenie....Je to ešte normálne,alebo už zámer? Odpovedz si sama. SK v strese tretí rok. A príde jeseň.....budeme pozerať. Veľa kľudu inak prajem 🙂 A zabudla som.....nejde len o SK samozrejme.Možno aspoň v Maďarsku majú trocha viac rozumu.

tina4931
5. apr 2022

@dadis oni ich prinášajú hlavne v takej forme,ako ich majú prijímatelia prijať. Ľudské myslenie tak totiž funguje z hľadiska psychológie...😉 Človek je tvor veľmi ľahko manipulovateľný. Psychológovia vedia....Končím debatu🙂 Neberiem nikomu názor ale som vďačná aj za tých " iných"😁