Ako sa vyrovnávate s tým, čo sa deje na Ukrajine?
Ahojte, akým spôsobom sa dá spracovať to, čo sa tam deje ? Viem, že ten prvotný šok po začiatku vojny malo veľa ľudí, ja som sa s tým časom vyrovnala nejak tak, že "áno deje sa to, ale neviem to ovplyvniť, a jediné čo mi ostáva je žiť ďalej svoj život" - v zmysle že nemôžem byť teraz celé dni paralyzovaná hrôzou. To mi poradila aj psychologička, že treba si zamestnať myseľ a žiť svoj život. Samozrejme čo som ovplyvniť vedela som urobila - nakúpila som potraviny a poslala na hranice.. Ale po tom čo som včera a dnes videla zábery z Buče.....ani neviem opísať moje pocity, lebo to že som paralyzovaná hrôzou a zdesená sú slabé slová. Na ploche v jednej diskusii tu niekto hodil link na fotku, kde boli mŕtve telá, hore bolo vyzlečené 3ročné dievčatko....so zviazanými rukami a krkom.. ja som sa totálne zosypala.. Mám doma malé dieťa..dievčatko...Ako toto môže niekto urobiť ? Myslela som, že také veci páchajú len islamisti kdesi v Afganistane, že to je nevzdelanosťou/chudobou/radikalizmom.. Ale v Európe v roku 2022 ????? Neviem či sa ešte niekedy budem cítiť bezpečne tak ako pred tým. Píšem sem preto, lebo sa o tom nemám s kým porozprávať, je to ťažká téma, nikomu z blízkych sa o tom nechce hovoriť... Ako sa z bežných ľudí-vojakov, v priebehu jedného jediného mesiaca, stanú takéto monštrá ? Pred dvoma mesiacmi žili bežný život ako každý z nás, a zrazu páchajú toto, lebo môžu ?!
@modrymotyl8 keď neznesies kritiku, nepis. Strč si hlavu do piesku a čakaj. A prosím ta , NECHOĎ VOLIŤ.nikdy
Snažím sa vyhýbať obrázkom na nete, keďže človek nevie aký je zdroj a už boli aj fotky z úplne iných vojen a rokov, pri ktorých bolo uvedené, že je to teraz a z Ukrajiny. Ale tiež moc nepozerám správy, keďže sa mi stalo že aj dva dni po sebe dali rovnaké zábery k iným reportážam, takže aj tam človek nevie čomu veriť. A napriek tomu, že sme na tom momentálne finančne dosť biedne, naškrábala som nejaké peniaze a prispela do Červeného kríža, Magne a Slobode zvierat do zbierky pre Ukrajinu a dúfam, že tých, čo sú za tým trafí v čo najkratšej dobe šľak.
@akbara77 Čo ma ty máš kritizovať že nepozerám správy, je to iba moja vec ! Tam buzeruj muža ak si stará dievka tak si kúp psa a ho cvič. A dalšia vec, choď na Ukrajinu a pomôž im ak si taká múdra. S papuľou robiť vieš, použi aj rozum a ruky 😂
@tina4931 Konflikt v Jemene? Vacsina Arabov by nas poslali najradsej na druhy svet, lebo im to prorok povedal. Z Jemenu pochadza kopec dzihadistov a teroristov. Lutovat a posielat im peniaze? Ved posli, mozno si sa zlozila niekomu, co sa sem pride odpalit. Arabi maju ropu, su bohati, co si nepomahaju navzajom. Este aj EU a blbi krestania, ktorymi pohrdaju a nenavidia ich, im posielaju peniaze. Do Jemenu, do Palestiny,... aj tak nakupia za to zbrane a ich vdacnost si nekupia.
@tina4931 ja stale premyslam o co ti vlastne tymito prispevkami ide.
ALe aono svetu ide teraz o Ukrajinu dost vyrazne a napisem ti aj preco
vojna na ukrajine je v tom vsetkom utrpeni vo svete trosku ina aj preto ze za prve hrozi celosvetovy konflitkt co sa doteraz nedialo od 2 sv vojny v takej miere. a druhom rade ukrajina je velkym vyvozcom urcitych komodit ktorych nedostatok moze sposobit vazny hladomor. u nas sa to prejavi vyssimi cenami za niektore veci ale vojna tu u nasich susedov bude mat nedozierne nasledky hlavne na treti svet. totiz vsetko so vsetkym suvisi. takze ti co radi obracaju listy a snazia sa zlahcit problem a poukazuju na ine vojny tak si neuvedomuju tento rozdiel. ludia daleko od ukrajiny budu zomierat na nasledky tejto vojny. aj preto toto treba okamzite zastavit, aj preto je cely svet na nohach. utrpenie afgancov jemncov africanov atd nieje o nic mensie ako utrpenie ukrajincov a to je holy fakt (samozrejme utrpenie kohokolvek bez rozdielu rasy narodnosti vierovyznania pohlavia orientacie a veku je nutne odsudit a branit ich) len zlikvidovanie ukrajiny sposobi ako efekt motylich kridel velku katastrofu. vsade sa hovori len o plyne a nerastnom bohatstve ruska ale ukrajina je tiez dolezita a preto teraz vsetci tak za nu bojuju myslim vo svete. uz som to sem raz davala Práve pretoto na Ukrajine záleží.
Je druhou najväčšou krajinou v Európe podľa oblasti a má počet obyvateľov
vyše 40 miliónov - viac ako Poľsko.
Ukrajina sa radí:
1. miesto v Európe v dokázateľných obnoviteľných zásobách uránových rud;
2. miesto v Európe a 10. miesto vo svete z hľadiska zásob titánovej rudy;
2. miesto na svete z hľadiska preskúmaných zásob mangánových rúd (2,3 miliardy ton, čiže 12 % svetových zásob);
2. najväčšie zásoby železnej rudy na svete (30 miliárd ton);
2. miesto v Európe z hľadiska zásob ortuťovej rudy;
3. miesto v Európe (13. miesto na svete) v zásobách bridlicového plynu (22 biliónov metrov kubických)
4. miesto na svete podľa celkovej hodnoty prírodných zdrojov;
7. miesto na svete v zásobách uhlia (33,9 miliardy ton)
Ukrajina je dôležitá poľnohospodárska krajina:
1. miesto v Európe z hľadiska plochy ornej pôdy;
3. miesto na svete podľa plochy čiernej pôdy (25% svetového objemu);
1. miesto na svete vo vývoze slnečnicového a slnečnicového oleja;
2. miesto na svete vo výrobe jačmeňa a 4. miesto vo vývoze jačmeňa;
3. najväčší producent a 4. najväčší vývozca kukurice na svete;
4. najväčší producent zemiakov na svete;
5. najväčší producent raže na svete;
5. miesto na svete v produkcii včiel (75.000 ton);
8. miesto na svete vo vývoze pšenice;
9. miesto na svete vo výrobe slepačích vajec;
16. miesto na svete vo vývoze syra.
Ukrajina dokáže uspokojiť potravinové potreby 600 miliónov ľudí.
Ukrajina je dôležitou industrializovanou krajinou:
1. miesto v Európe vo výrobe amoniaku;
2. a 4. najväčší systém plynovodu v Európe;
3. najväčšia v Európe a 8. najväčšia na svete z hľadiska inštalovanej kapacity jadrových elektrární;
3. miesto v Európe a 11. miesto na svete, pokiaľ ide o dĺžku železničnej siete (21 700 km);
3. miesto na svete (po USA a Francúzsku) vo výrobe lokátorov a lokalizačných zariadení;
3. najväčší vývozca železa na svete
4. najväčší exportér turbín pre jadrové elektrárne na svete;
4. najväčší svetový výrobca raketometov;
4. miesto na svete v exporte hliny
4. miesto na svete v exporte titánu
8. miesto na svete vo vývoze rúd a koncentrákov;
9. miesto vo svete vo vývoze výrobkov obranného priemyslu;
10. najväčší výrobca ocele na svete (32,4 milióna ton).
Na Ukrajine záleží. Preto je jeho nezávislosť dôležitá pre zvyšok sveta.
Zdroj: Andriy Futey
Ukrajinský kongresový výbor Americký Ukrajinský svetový kongres - Svetový kongres
https://www.hstoday.us/uncategorized/why-ukrain...
@pralinka25 tak vies, to su vsetko jednoduchsi ludia, ktori nevidia suvislosti, nevedia rozmyslat kauzalne. Za vsetko zle vratane zdrazovania bude moct vlada. To nevysvetlis, je to na nich prilis.
@pralinka25 no vidis...presne na tvojom vypocte bohatstva ukrajiny vidno o co v skutocnosti rusom ide.... nie o dajake "mytologicke" denacifikacie ci demilitarizacie. To su tak dobre bajky pre osprostene ruske obyvatelstvo. vzdy sa treba pytat ako sherlock holmes..."Kto ma z toho osoh?"
pre putina a jeho hordu je Ukrajina... fajne stavnate susto bez prace /ked teda medzi pracu neratame zabijanie/. Uz len tie videa, fotky a odchytene rozhovory ruskych soldatov...ako beru ako straky vsetko co im pride pod ruku, z okupovanych oblasti beru plne nalozene auta produktov, od potravin po spotrebice, aj z Cernobylu pobrali, ako vojensky lup vybrakovali aj kuchynku zamenstnancov, vidlicky lyzicky panvice, mikrovlnky..sak doma sa zide. a hlavne Zadarmo!!
@luuubik 1. Su ruske matky vojakov, ktore tu natolko zblbnute propagandou, ze utocnu vojnu schvaluju a veria vsetkym tym nezmyslom co im tlacia do hlavy 2. Sirenie klamstiev nie je to iste co nazor. Dokonca ak to naplne iste prarametre, tak je to trestne 3. Co suhlasim, ze je to strata casu . Mnohym uz nepomoze nic a je to beznadejne. Len dufat, ze Rusko sa cim skor rozpadne dovnutra ze ich niekto po vypnuti propagandistickej masinerie neskor chyti na inu, menej skodnu temu.
@modrymotyl8 ale názor nie je "ritny" otvor...nemôže ho mat každý...a už vôbec nie taký, čo nesleduje dianie okolo seba. K ostatnej časti sa vyjadrovať nebudem, je to pod moju úroveň.
@akbara77 Píšeš akoby som iba ja jediná napísala že nesledujem telku, je to trápne. Svojimi výrokmi mi pripomínaš amerického prezidenta Bidena, tiež splieta somariny 😂
@meluela Inteligentný človek nenazve niekoho zlým alebo hlúpym ak ho vôbec nepozná, nevie aké má vzdelanie a nevie o ňom absolútne nič. To je dnes veľmi moderné - nazvať človeka s iným názorom hlupákom, všakže? Kedysi nás totiž v škole učili, že pluralita názorov (a vidieť veci z mnohých uhlov pohľadu) je žiadúca, lebo je dôkazom, že človek vie rozmýšľať aj sám.
Prave je na CT2 vyborny dokument o skorumpovanom Rusku, o korupcii, ako prenasleduju opoziciu, davaju za protesty vymyslene tresty za 10-15 rokov. Ako jedom travia opoziciu. Ako dozorci mucia a biju vaznov vo vazniciach. Vsetky proputinovske kreatury su uz smiesne. Ani ich nenapadne ist zivorit do ruska za priemerny plat 300 eur, ale najradsej by tu zaviedli ZSSR a myslia si, ze ked sa im to nebude pacit, ze ich potom niekto necha emigrovat, ked zistia co tu dotiahli.
Ja keď vidím tie komentáre na FB, normálne mi je zle. Takých ľudí by som okamžite poslala na Ukrajinu, nech uvidia ako ich milované Rusko zabíja civilistov. Ale niektorí sú takí vymletí, že by tomu neverili, ani keby to uvideli. Mám pocit, že všetci rusofili majú jednu spoločnú mozgovú bunku - a aj tá kričí o pomoc, keď vidí, že sa znovu chystajú otvoriť Facebook
@tina4931 Popieranie a obhajovanie zlocinov a sympatizovanie s vrahmi nikdy nebolo a nebude niecim, co by mala chranit pluralita nazorov. Narozdiel od ludi, ktorym fandis ja ta este stale pokladam za cloveka a vzdy aj budem, ale je mi velmi luto co sa tebe a inym tebe podobnym stalo a ze to ohrozuje mna na mojich blizkych. Ono aj ludia, co vydavali rozkazy na vrazdenie v koncentrakoch boli povacsine v osobnom kontakte mili a citlivi ludia, co lubili svoje deti a domace zvieratka. Staci uverit zvrhlej ideologii, cast ludi povazovat za menejcennych, zatvarat oci pred zlom a ide to. No len teda jediny zmysluplny message pre teba: svojimi "nazormi" ohrozujes aj seba a svoje deti. Lebo ak RuZZsky Zmrdi nestihnu vcas zabit Putlera a fakt su tak vypatlani, ako sa posledne dni ukazuje, tak nas necaka pekny zivot nikoho. Skus nad tym popremyslat. I ked uz je to mozno vlastne zajedno.
Niektore chudatka tu nedavno plakali, ako stat mina na utecencov a nestara sa o Slovakov
Európska únia schválila vyplatenie 3,5 miliardy eur členským štátom, ktoré prijímajú utečencov. Väčšia časť prostriedkov sa vyplatí členským štátom únie s vyšším počtom príchodov utečencov, či už sú tranzitnou alebo cieľovou krajinou. Rada o tom informovala na svojej internetovej stránke.
Čítajte viac: https://svet.sme.sk/c/22878320/ukrajina-rusko-v...
Čo sa ešte musí stať,aby sa ostatné krajiny len pozerali? 😰 Nechcela som pozerať správy,ale vzhliadla som. Ťažko mi je,musím von 🤬.

@tina4931 rada ti to vysvetlim, ake to ma dovody:
1. Vojna v Jemene je uz 7 alebo 8 rokov, neviem kedy teda si ju zaregistrovala ty osobne. Je prirodzene, ze po tak dlhej dobe nebude denno denne na titulkach novin. Rovnako ak by nedajboh trvala vojna na Ukrajine este 8 rokov, som si uplne ista, ze nebude mat tolko medialneho priestoru o 8 rokov ako ma dnes.
2. Vojna v Jemene je nam kulturne a geograficky velmi vzdialena. Uz som tu pisala prispevok, ze inak vnimas nestastie, ktore sa stane tvojmu susedovi a inak niekomu na druhej strane sveta. Je to tak isto prirodzene.
3. Vojna v Jemene je v podstate nabozensko politicky regionalny konflikt, ktory nas nijako priamo neohrozuje.
4. Utecenci tu aj boli, ale vsetci si pamatame ako sme sa k nim spravali. Ja by som si dovolila tipnut si, ze si bola jedna z tych, co na nich nadavala. Dnes by sme kludne utecencov s Jemenu prijali, maju tu legislativne dvere otvorene, mozno aj prispevok by sa nasiel. Problem je, ze ani len ti utecenci z Jemenu sem ist nechcu.
5. Media pisu to, co chcu aby sa riesilo. Pravda je taka, ze media pisu to, co sa momentalne riesi. Oni to asi ani tak uplne nechcu, aby sa bombardovala Ukrajina, ale kedze sa to momentalne deje, tak sa o tom pise. Kedze to prirodzene zaujima viac ludi na Slovensko ako 8 rokov trvajuca islamska vojna v Jemene, tak o tom pisu. Su to media. Informuju o aktualnom diani vo svojej podstate. Ak by denne prinasali spravy z Jemenu a info o Ukrajine na dva odseky, asi by sme si klepali na celo. Napriek tomu, informacie z Jemenu tu stale su, aktualne a v ramci moznosti presne, sama si ich nasla ked si pisala svoj prispevok. V Saudskej Arabii urcite prirodzene pisu viac o vojne v Jemene ako o Ukrajine.
Takze mozno len netreba za vsetkym vidiet celosvetove sprisahanie. Verim, ze si mudra zena, ale bohuzial nie neprekukla si sprisahanie medii a svetovych mocnosti googlenim o Jemene. Jednoducho niekedy veci proste su presne tak ako na prvy pohlad vyzeraju.