icon

Ako sa vysporiadať so závisťou

2. sep 2022

Ahojte. Neviem ani kde začať. Mame s manželom niečo po 30-tke, 2 ročného synčeka a som momentálne tehotná s druhým. Bývame v byte. Ale v poslednej dobe je mojim veľkým snom rodinný dom. Mat dvor, kde by sa deti mohli hrať a vo vnútri viac miesta. Väčšiu obývačku a kuchyňu. Momentálne ale pre nás nie je vhodný čas. Ja na materskej, tehotná, ledva sa dokážeme postarať o byt. Situácia s cenami domov je aká je. Problém je, že mám pocit, že okolo nás každý buď stavia dom, kupuje dom, sťahuje sa do domu. A ja žiarlim. A je mi to ľúto. Nechcem zažívať take pocity, ako sa zbaviť závisti? Neviem to ovládať, hoci si uvedomujem, že o pár rokov by bolo načasovanie lepšie. Plus je tu niekto taký, komu bývanie v byte vyhovuje? Mam pocit, že v poslednej dobe chce každý dom. Aj nás sa stále niekto pýta, ci sme stále v byte, ako keby to bolo niečo hrozne.

Strana
z2
mamickalisticka
2. sep 2022

@mandzula smejem sa hahhahaba, super koment

mamickalisticka
2. sep 2022

Presne toto sa zdá aj mne, že všetci sa sťahujú do domu alebo stávajú... A my sme v bytiku, s tromi deťmi, planovali sme dve a vyšli nám dvojky.. ja by som tiež chcela veľmi dom, predstava byť zabalená v deke na terase, piť víno alebo čaj, čítať si knihu... Krása.. ale realita je mnohokrát iná.. bývala som v dome celý život s rodičmi.. mama nonstop musela robiť v zahrade, okopavat, starať sa o dvor, chystát drevo, oco vkuse riešil niečo s pecou, na streche,murovanie... A môj muž je celoživotný bytovkovy chlapec takže s ním by to bolo náročné, on je na tieto veci totálne ľavý... Raz viem že budeme musieť rodičom pomáhať s domom takže nám bude v bytiku fajn.. v podstate o nič sa netreba starať.. všetko ma svoje plusy a minusy... keď sa mi chlapci odsťahujú, bude mi fajn aj v bytiku 😂

charaka
2. sep 2022

Ja ti drzim palce, nech sa ti byvanie v dome v buducnosti splni. Moze tu milion zien napisat, ze ake su vyhody byvania v byte, ale dom je DOM. To sa s bytom ani porovnat neda. A ak mas sikovneho manzela, co bude vediet porobit, opravit,... bude to super. Nevzdavaj sa sna... prejde par rokov, vratis sa do prace, deti budu v skole/skolke a splnite si postupne sen.

kukulienka999
2. sep 2022

@amanta5 možno preto nechápeš, lebo každý má priority a záľuby iné. Ja MILUJEM cistu a voňavú domácnosť, večer nejdem spat kým nieje všetko na svojom mieste, proste som taká 😁 Len tak som si otvorila tvoj profil, ako pri tych fotkách klobúk dole, krasne výtvory, jedlo aj koláčiky alebo torty, teda keď je to tvoje dielo…ale napríklad pre mna je varenie a pečenie neskutočná strata času a nemám k tomu vztah napriek tomu, že mamka je echt gazdina, miluje varenie, pečenie a zaváranie 😁 pre mna je to totálna strata času a tiez mi príde muklovanie v kuchyni des a rada si varenie uľahčim.
Tak vidis, aj to niekoho baví a proste je to tak, každý má zaľúbu v niečom inom 😊
pre mňa je domácnosť teraz ťažšie zvládnuteľná lebo mám 1,5 ročne dieťa a druhé na ceste. Ale o 3roky sa mozem zas naplno venovať všetkému, ako pred detmi. Teda dúfam 😁

ma77
2. sep 2022

Ja som byvala v byte a teraz byvam v dome byt som mala 80m štvr. a dom mam 100m štv.ale nikdy by som sa už do bytu nevratila ja som spokojna v dome a nie je tolko roboty ako tu niektote opisuju mam bungalov ktory popratam v sobotu 1tyždenne a jedina vec ktoru vonku treba urobit je pokosit nemam ani zahradu ani stromy iba travnik cesta do mesta do prace autom 15min v pohode ale mam ticho a klud ako je pravda že sem tam niekto kosi brusi reže drevo ale je to cez den a v noci je ticho a nikto mi neskače nad hlavou jak v bytovke😉

1gabriela13
2. sep 2022

Ak ťa to ukludni,ja som žila 16 rokov v 8 izbovom poschodovom dome s veľkou záhradou ,gril,sauna,bazén. Na nic iné sa nepamätám len na upratovanie do nevidím v soboty nakoľko nás mama zapájala. Teraz žijeme s mužom a s dcérkou vmalom útulnom 2 izbaku a nič lepšie si priať nemôžem 🙂

majlo1234
2. sep 2022

Byt v meste ma nekonecne vyhody, ci uz vyzitie s detmi/bez, vsetko mas blizko, ziadne dochadzanie/taxikarcenie. A novy dom ma tiez kopec vyhod, nemusis doma okrikovat deti, mas zahradu a vacsinou viac priestoru.

natalia38
2. sep 2022

Mne sa na dome paci, mam tri deti, zahradu, mensi bungalov a predtym som zila v bytovke. Uz by som naspat nesla do bytu. Ano, zahrada vyzaduje svoju starostlivost, ale pre mna taka psychohygiena sa v nej motat s detmi, co sa tyka upratovania dom/ byt myslim minimalny rozdiel kedze rozlohou je sice dom vacsi ale nepride mi ze musim pratat 3x viac ako na byte. Za mna dom, ale to som ja. Kazdemu sadne ine

janetinka27
3. sep 2022

rodinne stastie a pohoda nezavisia od toho ci byvate v byte abo v dome. najma ak si dom nemozete dovolit.bud stastna teraz a nedavaj vlastnemu stastiu podmienky

janetinka27
3. sep 2022

a dalsia vec, kolki byvaju vo vysnivanom dome a vysnivane deti nemozu mat

amanta5
3. sep 2022

@kukulienka999 ja mám tiež rada čistú domácnosť... Zas si nemysli, že je u nás bordel 😁 Len to čo musím ja upratať je minimum už len vďaka tomu ako sme poriešili napríklad nábytok. A tak ušetrím kopu času. Tým že defavto nemusím utierať prach a vysávač všade dosiahne bezo mňa tak mne ostáva vlastne len tá kúpeľňa. Kuchyňa je denná bežná starostlivosť to ani nerátam. ☺️ Niečo také ako sobotné veľké upratovanie u nás nehrozi našťastie.
Ďakujem za pochvalu s profilom,... No ja nerada varím a pečiem. Bola som k tomu viacmenej donútenia zdravotnými problémami mňa a detí. A práve aj preto, že mi to varenie už viac rokov zaberá tolko času, tak som si uľahčila napríklad i to upratovanie 🙂
Ale súhlasím s tebou, že každý má rád niečo iné... niekto môže mať rád i upratovanie. 😉 Často sa však stretávam práve s tým, že sa ľudia sťažujú, že nemajú čas na to a hento... ale celá sobota patrí napríklad vždy upratovaniu 🤷🏼‍♀️

barborachors
3. sep 2022

Kasli na dom. deti rychlo vyrastu a ani sa nenazdas, pojdu na skoly, mimo dom. dom ostane prazdny.. tych par rokov jazdite na chaty, mimo byt. bude to vzdy lacnejsie si zaplatit predlzeny vikend ako stavat v dnesnej dobe a zadlzit tri dalsie generacie. Nechci to co nemas, bud vdana za to co mas. Byt rychlo upraces, starosti riesi druzstvo. Byt hocikedy prenajmes a mas blizko do mesta. V byte si lepsie najdes kamosky, zname, na dedine neviem... alebo satelite mi to pride take izolovane, trojmetrove betonove ploty, neosobne, chaldne. Okrem toho, vonku na trave sa da byt len tri mesiace v lete.. ostatna cast roka je aj tak zima, ze sa da byt len vnutri.. A ked si zo severu, tak este menej.

mladena
6. sep 2022

Ahoj, no pre mňa je toto zaujímava téma, občas cítim niečo podobné ako ty, nemyslím si, že som závistlivá, ale skôr si tak povzdychnem keď vidím tie pekné domčeky okolo, ľudia si grilujú atď. čo ja musím kvôli tomu chodiť na dovolenku. Ale my máme psíka a tak by som si vydýchla, keby si môže pobehať po dvore, nemusím toľko chodiť vonku, dážď-nedážď. My bývame v byte a okolo skoro samé domčeky 🙂 tiež by som strašne rada pestovala aspoň trocha vlastnej zeleninky. No a závisti sa asi nedá zbaviť tak že by si ju vypla 🙂 asi jedine zažiť to čo si chcela a potom vidíš aj tie negatíva čo tu napr píšu.

nickpick
6. sep 2022

v prvom rade si treba uvedomit ze sa mozete prikryt len perinou na aku mate, ked sa vratis po materskej do zamestnania zacni setrit a prispievat do rodinneho rozpoctu, alternativou moze byt chata ci chalupa, mimo mesta na vidieku, moze byt cenovo pristupnejsia, treba sa zamysliet nad cenami energii, naklady nazivot enormne vzrastu, zit v byte moze byt svojim sposobom aj vyhodou, ak tuzis po prirode tak chodievajte kazdy vikend s detmi na vylety do blizkeho okolia, neziv v sebe mamon a zavist…

mamusa123456789
9. sep 2022

Treba si povedať ze som rada ze mam kde bývať, ze mi neprší na hlavu, mam co jest, mam zdravé dieťa, milujúceho manžela,... A o pár rokov budem mat aj ten vysnívaný domček...

mimi3008
9. sep 2022

Zila som v byte aj v dome. Okolo domu je neustale nieco, kupili sme stary dom, prerobili zvnutra, nastahovali sa, teraz pracujeme na vonkajsku, robime dvor, mame k tomu 2 male deti, manzel vela pracuje, casovo je to o drzku, ale za nic na svete by som to nevymenila...

bajuss21
10. sep 2022

Táto diskusia ma normálne pobavila. Všetky negatíva, na ktoré tu ľudia ktori bývajú v dome nadávajú sú pre mňa pozitíva (okrem toho že to žerie viac peňazí). Pre mňa kosenie, hrabanie, staranie sa o záhradku, zveladovanie je relax. Deti do toho zapajame, uzivame si na dvore celá rodina. Byvala som dva roky v byte s manželom. Prvé mesiace že och ako super, koľko malo roboty. Potom som sa šla zblázniť a prepadavala som depke. Nudila som sa, ja nie som typ na kaviarne a vkuse medzi ľuďmi...takže každý je iný....a ten pocit keď deti spia a sadnete večer na terase, počúvate cvrčkov a šumenie potoka ktorý nám ide cez pozemok je na nezaplatenie ❤ a ano aj na výlety a dovolenky chodíme ☺

Strana
z2