icon

Ako sa zbaviť psa?

29. júl 2020

Ahojte, prosím vás neodsudzujte hneď.... Mame problém zo psom bývame na bytovke kde sú 4 byty 3majitelia jedna majiteľka ma 2byty... Bytovka nemá správcu lebo sa vždy vieme na všetkom dohodnúť.. No jedna majiteľka si kúpila psa veľké plemeno vzrastovo ako (nemecký ovčiak) nemali sme s tým žiaden problém zo začiatku no teraz ten problém nastal pes vyrástol majiteľka ma dve malé deti 13 ročne ktorým mnoho krát pes vybehne z bytu keď otvoria dvere alebo ho idú venčiť bez obojka mame pri bytovke spoločný dvor ktorý je ohradený čiže pes hneď vybehne na dvor no ja mam dve malé deti 3 ročne a 2rocne suseda ma vnúča 3 ročne sme s nimi mnoho krát na dvore vlastne stále a pes začína zurit veľa krát na schodisku zrazu zbehne zjezi sa vrci steká na nás kedy len kričím na majiteľku nech si ho ide zobrať začíname sa báť aby nepohryzol deti nevieme nikdy ako ten pes zareaguje.. Majiteľka sa stavia k tomu tak ze mame sa starať do svojich veci a nie do jej veci... Psa preč dat nechce ale nevie urobiť ani žiadne opatrenia aby sa pes volne nepochyboval v spoločných priestoroch.... Ako to mame riešiť keď sa majiteľka stavia k tomu takto? Chceli sme navrhnúť zákaz zvierat lenže sme dva byty proti dvom...

Strana
z2
kiksc
29. júl 2020

Milá autorka, skúšali ste riešiť situáciu úprimným rozhovorom? Nemyslím teraz v panike v okamihu, keď máte pocit, že Vás pes ohrozuje. Ale skôr preventívny rozhovor. Prísť za susedou a vysvetliť jej, že keď jej pes behá bez dozoru a vrčí na Vás, tak prežívate strach o seba a o svoje deti. Je Vám to nepríjemné, pretože psy nechováte a neviete, ako máte v tej situácii reagovať a nechcete to už zažívať. Jedna z možností je, že majiteľka doteraz nechápala vážnosť situácie a po takomto rozhovore precitne a začne sa správať zodpovedne (majiteľ je povinný si zabezpečiť svojho psa, aby nijak neohrozoval iných ľudí). Vy aj suseda máte právo nerušene užívať svoj majetok, aj spoločné priestory. Pohyb na spoločnom pozemku by som riešila dohodou, napríklad formou vymedzenia času, kedy sa tam budú pohybovať ľudia, ktorí nechcú prísť do kontaktu so psom a kedy sa tam bude pohybovať suseda so svojim psíkom, alebo mechanickou bariérou. Sama chovám psy, bývali sme v minulosti aj v byte, takže chápem, že suseda nemá veľa možností, kde môže nechať svojho psíka voľne behať (v mestách je voľný pohyb psov zväčša zakázaný okrem na to určených výbehov). V žiadnom prípade ale psík nemôže chodiť do spoločných priestorov bez dozoru zodpovednej osoby, ktorá je telesne aj duševne dostatočne zdatná a schopná ho zabezpečiť.

lenuliatko84
29. júl 2020

Vzdy ked bude vencit bez voditka,zavolat policiu, mozno neskor aspon to voditko bude mat pes

tinatitti
30. júl 2020

@zuzitko74 ja to chápem, že nie každý chce byť kamarát so psom. No ani krik a panika nepomôžu, keďže majú spoločný dvor a ten nejak veľký asi nebude. Riešiť to treba primárne s majiteľkou, ale kým sa s ňou dohodnú, skamaratit sa so psom len pomôže. Koniec koncov ta majiteľka psa preč nedá, takže aj tak si musia k sebe nájsť cestu.

barborka30
30. júl 2020

@tinatitti to je práve to, že nemusia k sebe nájsť cestu. Úplne stačí rešpekt. Ja psa nebudem provokovať, on sa bude chovať tak, aby neobťažoval a neohrozoval. A toto má zabezpečiť majiteľka. Susedia nie sú povinní robiť akékoľvek ústupky psovi. A to nepíšem z nejakej averzie na psov, ako som písala, mám ich rada, ale tak to proste je. Je to bytový dom primárne určený pre ľudí, zvieratá sa musia prispôsobiť. Aj preto si myslím, že veľkým plemenám je rozhodne lepšie na dome, kde má poriadny výbeh (nehovorím o malých "bytových" psoch).

lilitela
30. júl 2020

Este by som mozno poradila taku vec. Existuje oblbovak na psy, nespomeniem si nazov. Pouziva sa to na prepravu psa. Pes zacne byt priserne unaveny, lahne si a spi, je znacne fyzicky nezvladny. Nie je to nejake nebezpecne na uzivanie, nema to nasledky, ale iba prilezitostne. Nemas znameho veterinara? Alebo v rodine psickara,ktory by ti to zabezpecil? Das tabletku do kusku jedla, pohodis psovi. Ucinkuje do polhodiny, vratis sa na dvor, az bude nevladny. Po par hodinach ucinok pominie. Majitelka nebude vediet co sa deje, mozno sa aj zlakne a poleti k veterinarovi so psom. Spravis tak par krat, a hadam ho tam prestane vodit, lebo si to da do suvislosti - a co ti moze? psovi si neublizila, dokazy stejne mat nebude, max. jej vetrinar moze povedat, ze co sa ASI stalo.

autor
30. júl 2020

Získať si psa je nereálne keďže tento pes medzi nami od malička vyrastal a veľa krát sme mu dali vonku maskrktku aj jedlo ako som pisala nevadilo nám keď psíka doniesla ako šteniatko brali sme to tak ze si na každého aspoň od malička zvykne hľadali sme ho vždy no teraz ako dospel tak neznesie ľudí okolo seba..... S majiteľkou sme to riešili zavolali sme ju na kávu aj z druhou majiteľkou bytu normálne sme jej vysvetlili naše objaví hlavne to ze musí nejake opatrenia urobiť čo sa týka toho aby psíka si dala na voditko a neutekal z bytu keď nechá samé deti doma 13 ročne a ona ide do prace.... Inak nám psík nevadí ani to ze zasteka a takéto veci ide iba o to ze strašne začal zurit a bojíme sa ze skočí do deti... Jej reakcia bola prchka nebaví sa snmai mame jej dát pokoj ostala arogantná a nedá sa snou už vôbec na ničom dohodnúť pritom sme jej nepovedali aby psa dala preč alebo niečo také... Najnovšie doniesla nejaké nočné činčili alebo co to je keďže pes na ne zúril dala ich na chodbu v spoločných priestoroch v noci rachod piskanie keďže sú to nočné tvorí na schodisku sa to ozivalo sused ju prosil ze to musí dať preč lebo už týždeň v noci sme všetci hore a to naozaj celú noc buchod cez tie ohrádky v klietke a skrekot jej vyjadrenie ze to ma na svojej časti poschodia tsk nech sa nestaráme...... Keďže sme sa nevedeli dohodnúť a nenapravika to za celý mesiac zrazu zmyzli z klietky pravdepodobne ich sused vypustil alebo dal preč a otvoril klietku ze ušli prišla za nami ze sa jej zlozime a nahradíme škodu..... Nemal to síce sused urobiť ale už mu určite praskli nervy... Keďže sa snou nedá naozaj dohodnúť.....

lilitela
30. júl 2020

Este raz si s nou sadnite v klude jej vsetko povedzte a nahravajte si to. Aby ste mali dokaz o snahe to riesit. A potom by som sa obratila ako na ochrancov zvierat, tak na miestny urad. treba jej vysvetlit ze aplikovanim jej prav zasahuje do tych vasich. Chudaci psy. Ale urobila by som to iste, pustila by som ich z klietky von, nech si idu skucat inde.

ktochytavzite
30. júl 2020

jasne a ved ked sa objavi na dvore nechajte otvorene dvere do ulice nech vybehne,tak vam neublizi snad,a co s stane so osom jej starost,nie vasa

ktochytavzite
30. júl 2020

inak sused spravny ze pustil klietku haha vidite problem vyrieseny,urobte tak aj so psom

medulienka81
30. júl 2020

Takéto situácie sa riešia až keď sa ozaj niečo stane. Tak nech sa pani majiteľka uvedomí, mame nemalo prípadov.. Treba ju nejak zastrašiť aby to pochopila ze ohrozuje zdravie vás všetkých

shee11
30. júl 2020

Ahoj, my mame velmi podobny problem a v piatok mame ohladom toho domovu schodzu, tak som zvedava, ako to dopadne. U nas 14 bytov, 9 malych deti (od 2 do cca 8-9 r.), niekolko starsich ludi. Suseda si kupila psa, bradaca, lovecka rasa. Od steniatka bol ustekaný, ale ok, bolo to steniatko. Teraz pes uz vyrastol a steka na vsetko a vsetkch naokolo. A keby len steka, ale on doslova po vas vystartuje a zurivo steka. Ledva ho uz udrzia na voditku. Minule situacia, starsia pani suseda poliavala kvety na chodbe, pes vyletel, stekajuci, majitelka za nim, sice sa nic nestalo, ale starsia pani suseda ostala uplne v soku, pre takeho cloveka nebezpecna situacia. A to nehovorim o detoch, o ktore sa uz doslova bojime. Moj syn ma panicky strach z psov kvoli nemu. Dcerka detto, ved ten psisko je skoro taky vysoky ako ona 3rocna. Majitelka po vsemoznych staznostiach napisala otvoreny list, ze pes ma rad dobrych ludi aj deti, ktore sa ho neboja. Ziadna sebareflexia, ziadne prepacte. Pes vzdy bez nahubku, len co otvoria dvere od bytu vyleti a steka tak ze nam pohare v polici naskakuju. A to nehovorim o tom, ze kazdu chvilu knuci do noci. Tiez som kedysi mala rada psov, ale po viacerych negativnych skusenostiach so psickarmi, pre ktorych je ich pes viac ako ich vlastna matka, mam doslova odpor k psom v bytoch. Takze tak.

autor
30. júl 2020

Nám by ten pes nevadil stačí ze by mal nahubok alebo aspoň ho mali na voditku pokiaľ idú po chodbe aby naše deti nepohryzol ale nie ze deti sa hore obuvaju a pes je už dole a vrci po nás a mi len čakáme aby do nás neskončil kým si prídu pre neho majitelia... Takto sme to vysvetlili majiteľke ale detto začala sa smiať ze nás problém keď sa bojíme psov...... Minimálne aspoň nahubok keby mal aby nepohryzol lenže chodia ho venčiť takto na voľno

dominika_sk
30. júl 2020

@mondolina ano viem, strieknem do dialky beriem deti a bežim. A ty maš ake riešenie keď proti tebe stoji pes a zuri?

mondolina
30. júl 2020

@dominika_sk
Ja som už môj názor napísala.

veronika33
30. júl 2020

keďže ste sa s ňou už skúšali dohodnúť a predostreli ste jej svoje výhrady a obavy a ona žiadnu nápravu nespravila, neostáva vám iné, ako sa obrátiť na miestny úrad, políciu, súd, to že má v rodine policajta nevadí, aj on podlieha svojim nariadeným, napísala by som sťažnosť aj jeho nadriadeným ... také že ona si uloží klietky so zvieratami na svoju stranu schodiska neexistuje, pretože ona nemá žiadnu svoju stranu schodiska, schodisko je spoločný priestor, každý jeho centimeter je spoločný a nie je len jej

lukino2000
Odpoveď bola odstránená
Strana
z2