Ako sa zbaviť ucholáka?

erikad82
13. júl 2016

Ahojte! Prosím vás o pomoc,lebo som už totálne zúfala... Prosím ako zatočiť s ucholakom, škorom??? Ide ma z nich doslovne poraziť, neviem prečo sa nám "tisnú" do domu,no každý deň nájdem 2 - 5 v kúpelni, v spálni hocikde... dnes som našla 3 v synovom župane...ešte dobre,že som mu ho pretriasala predtým ako som mu ho po kúpani obliekla. Neviem ako už s nimi zatočiť,nepoznáte nejaký sprej alebo niečo... PROSÍM

ukulela
14. júl 2016

no biolit/alebo iny proti lezucemu hmyzu.

simik14
15. júl 2016

Vraj je neskodny ale aj ja mam z nich hrozu a vzdy ked vyvesiam pradlo von hoci len na balkon je ich tam cela horda

erikad82
autor
15. júl 2016

@simik14 Aj ja som počula o tom,že je neškodný,no dcérke som našla raz v posteli a bola dobre doštípana. Už neviem ako na nich. Inak bývam v rodinnom dome,no na poschodí -dosť vysoko a dostanú sa k nám 😒 Som z nich už na nervy,rok čo rok v lete s nimi bojujem a neúspešne...

simik14
15. júl 2016

Fuu neviem ani ja co na nich plati snad nebudem satstvo s niecim striekat ked ho budem davat von zeby nesli donho

erikad82
autor
16. júl 2016

@simik14 zvláštne je,že na zavesené prádlo mi nejdú ale do vnútra domu sa mi tisnú potvory ... 😒

simik14
17. júl 2016

@erikad82 ja som mala troch v spalni ale predpokladam ze z toho ze som nechala na posteli poskladane pradlo ako narychlo ho pretrepem ale oni aj do vrecka pojdu aj do rukava

patka24
17. júl 2016

Ble, ani nevravte, my ich mame tiez pozehnane, ani neviem ako vytriasat a prevracat pradlo, ked ho beriem dnu. Bezne ich mam vo svetri ked si ho necham zaveseny vo verande, ak mate niekto na ne fintu tak aj mna by potesila. V zahrade su uzitocne, zeru vosky, ale v dome su mi neskutocne odporné. A vraj neskodne 😀 to povie len ten, co ho ucholak nepostipal

marianna_peskova
27. júl 2016

Ja mám s nimi tiež kríž. A čo na nich platí? Nastriekať ich Raidom proti lezúcemu hmyzu. Aj miesta, odkiaľ bežne vyliezajú.

taninka11
6. jún 2017

Ak sa ucholakov bojíte a prekážajú vám, môžete sa ich pokúsiť zozbierať tak, že im pripravíte starý kvetináč naplnený senom či slamou. Postavíte ho k miestu, kde sa nadmerne vyskytujú.

Tieňomilné živočíchy sa prídu do nádoby a zákutí vytvorených zo slamy skryť a vy potom o deň, dva môžete nádobu odstrániť.

taninka11
6. jún 2017

Na ucholakov ešte platí postriekať cestičky, kadiaľ prichádzajú do domu, 100% mätovým esenciálnym olejom (do prázdnej nádobky od dezinf. sprayu Dettol dávam studenú vodu + 30 kvapiek tohto oleja, pretrasiem a výdatne tieto cestičky postriekam.

Mätový olej vynikajúco funguje aj na mravce.

Treba aplikovať opakovane, nám sa podarilo ucholaky zlikvidovať za cca 3 dni, resp. zamedziť im aby pochodovali do domu. Nezabíjali sme ich, nakoľko ucholak je v záhrade veľmi užitočný. Urobili sme to v roku 2014 a odvtedy ucholaky doma nemáme, asi sa presťahovali hlbšie do záhrady. A to sme ich mali mraky, vliezli úplne všade, aj do chladničky.

Mravce sú rovnako vytrvalé, ale ak ich cestičky postriekate výdatne a 3 dni po sebe, už sa nevrátia. Samozrejme, treba dbať na to , aby ste nenechávali potraviny voľne dostupné na kredenci. Toto sa týka aj ucholakov.

Ja, po tejto skúsenosti, postriekam mätovým olejom tieto cestičky preventívne hneď na jar, aby to neskúšali znova. Potom to opakujem tak asi raz za mesiac.

100% olej nie je lacný, ja som kúpila 10ml za 10,-€, ale oplatilo sa, bol extrémne silný a vydržal mi 3 roky bez straty na sile. Značku sem napíšem večer.

ollynka
15. júl 2018

nepíšem už síce online v čase ale prosím vás ako je neškodný ucholak v záhrade všade čítam mala som nasadený mak v záhrade v každom navrtaná dierka a v makovici aj štyria ucholaky zničil mi polovicu maku, len som ucholakov z maku vytriasala a mna samozrejme triaslo od jedu. A mám pocit že mi začali navrtavať aj rajčiny zo spodu, a zrovna tie čo už začínali červenať. Už som ich pár vyhodila načervenaná a každá obžratá pekne od končeka. Takže ja hladám ako sa ho zbaviť, neakými granulami alebo niečím

liliana82
16. jún 2020

@ollynka ahoj, ako si vyriešila boj s ucholakmi, ja som si vysadila bylinky aj nejakú tu zeleninku na balkóne a žerú mi rastlinky, niekde som našla, že silný vývar z mäty pomôže, ale mne teda nepomohol, môžem ho priamo postriekať a on si v pohode lezie ďalej, každý večer si ich nájdem ako si spokojne obžierajú listy a začína to vyzerať ako spúšť, chemikáliu si nedám žiadnu, keďže mám v pláne seba aj rodinku nakŕmiť, čo vyrastie, ale mám strašne nervy už a neviem si rady 🙏🏼🙏🏼🙏🏼Dakujem

ollynka
17. jún 2020

už mám oštikané kvety na rajčinách,...vraj do kvetináča mokrú starú handru na miesta kde sa najviac nachádza a on že nalezie do tých mokrých handier,..no ale myslím, že aj nažrať sa musí. Chemikálie neodporúčajú do záhrad.Takže tiež ak má niekto niečo overené do záhrad na ucholaky, privítam.

brna1989
1. júl 2020

@ollynka ja mám tiež skúsenosť , máme ich v hrantoch , také malé záhradky vyvišene pri dome.uz lozia aj po terase a kade tade do šlapiek,keď necháme vonku.
Dnes sa dcérka 14mesiacov hrala v piesku (keď sa dohrá, vždy dáme na vrch veko, aby tam neliezla susedova mačka a podobne) .
Dnes sa teda hrala v piesku, celá od neho, tak som ju osprchovala.ako ju sprchujem, vidím že z ucha jej trčia klepietka.rychlo som ju pretočila a pustila prúd vody do ucha, našťastie sa vyplavil.no keby ju sprchujem o niečo neskôr, asi ho má už vlezeneho v uchu.ako dospelak cíti , že tam niečo má, ale 15mesačna mi to asi ťažko povie..no nič príjemné teda.teraz sa bojím ju nechať loziť po terase, čo ak..lebo ich tu mame ozaj požehnane.

ollynka
2. júl 2020

@brna1989 no strašné,...či na to nie sú nejaké granule, alebo niečo podobné. Bolo by dobré v záhradkárstve sa opýtať. Nechce sa mi veriť, že na to ni nie je .

brna1989
2. júl 2020

@ollynka manžela vyšlem sa popytat, lebo to by ma nenapadlo,že vojde malej do ucha.

ollynka
3. júl 2020

@brna1989 daj vedieť potom

nika4568
22. sep 2020

ak by ste mali overenú radu tiež by potešila.. sťahujú sa mi do spálne...

ludmilaikov
10. júl 2021

Žila som s nimi v mieri až do dnes. Nikdy mi neprekážali, na záhrade žerú vošky.
Strčila som si do úst prezretú malinu a niečo ma uštiplo do jazyka. Vyplula som malinu s ucholakom! Tváril sa naštvane 🙂 Ako alergička som sa mierne vydesila, ale nič sa nestalo. Len na jazyku som mala dve (prečo dve?) miniranky, a teraz po troch hodinách jeden červený, cca 3mm veľký fľak. 😝