Ako si vybrať kresťanské spoločenstvo?
Ahojte, som z ateistickej rodiny a chcem sa dat pokrstit, ale neviem ako si vybrat krestanske spolocenstvo. Normalnu katolicku cirkev alebo charizmaticku cirkev? Ak ano, ktore? Ako si vybrat? Ak sa tam pridam, mozem odtial odist do ineho spolocenstva, ak sa mi tam nebude pacit? Alebo existuje nejaky sprevodca, ako si vybrat? Poradte, ktore mate skusenost. Dakujem
Ja odporucam nejaku protestantsku cize evanjelikalnu cirkev ( Bratská jednota baptistov, Apostolska cirkev, Cirkev Bratska...)... pretoze najdolezitejsie je, aby sa v tej cirkvi kladol doraz na to, o com krestantvo je a teda, ze Pan Jezis zomrel za nase hriechy a kto v Neho uveri, má odpustenie hriechov a večný zivot 🙂.
Ja chodim k baptistom, ale nemala by som problem chodit ani do inej evnjelikaálnej cirkvi, ak by v nasom meste baptisti neboli... 🙂 Nech Ta Pan Boh vedie pri rozhodovani! 🙂
Ahoj autorka, vieš mi napisat sukromnu spravu? Mozme sa o tom porozpravat, tiez som toto riesila 🙂
@mell27 smutne na tom je, že tí ľudia sú už tak mimo, že nevnímajú ako silno nimi manipulujú. A pokial neplnia požiadavky ich nejakého bossa (ktorý im to samozrejme nenapadne tlačí) tak dostanú výplach žalúdka ..
Ahoj autorka, vcera som sa pomylila, nie KS, ale KZ (krestanske zbory)
Teším sa 🙂 aj Scott Hahn prešiel podobnú cestu s manželkou, tiež skvelá kniha Naša cesta do katolíckej Cirkvi, ale nepísala som ju, lebo je vypredaná. A skvelá od neho je Baránkova večera, o svätej omši. A ak by si mala okolo seba ľudí, ktorí by nechápali, prečo zrazu veríš v Boha a Bohu, a chclela by si im trochu priblížiť, veľmi odporúčam knihu Hovory od C.S.Lewisa (ten čo napísal Narniu, inak prvá časť filmová je fakt skvelá alegoria kresťanstva, napísal to pre svoju krstnu dcéru.
@panelacikova môžem sa spýtať, ako sa odstupuje z Cirkvi? Teda neviem ako inde, ale v katolíckej pokiaľ viem nič také neexistuje, žiadne formálne odstúpenie. Príslušnosť k nej je v srdci. Alebo nie je.
Ahoj ja ti odporucam katolicke charizmaticke
polocenstvo koinonia jan krstitel..mozes si ich dat fo hokgle a prestudovat...mozes kedykolvek odijst ..do ineho spolocenstva nemusis tam varupit len prist pozriet ako sa ti to pozdava..ja dom tam 20 rokov a dom stastny clovek..pokoj a dobro
@any_soj nuž, príslušnosť k nej v srdci teda ja osobne nemám. normálne sa ide za farárom v mieste TB a požiada sa žiadosťou o odstúpenie (alebo odlúčenie) od cirkvi. neviem presne teraz, ako sa to nazýva, mala som tam ísť v júli, ale fakt mi nevydalo.. teraz mám iné problémy (zdravotné), takže to odkladám. ten sa bude, samozrejme, snažiť ma prehovárať a tĺcť do hlavy hlúposti, ktoré ja už roky neuznávam. keďže neustúpim, bude musieť mu túto žiadosť schváliť a podstúpiť "ďalej". konečný výsledok je, že mi do knihy krstu napíšu poznámku v zmysle, že som sa rozhodla cirkev opustiť a nebudem nikde evidovaná ako súčasť cirkvi. a o toto mi ide. lebo to, čo cítim ja vo svojom srdci, nijakým spôsobom nekorešponduje s ich hlásaním a učením. a na to, aby som ja bola dobrý človek a iným pomáhala, snažila sa o dobro... na to ja nepotrebujem cirkev ako takú. nepíšem o bohu, pozor. nepíšem o vyššej moci. píšem o cirkvi ako inštitúcii, ktorá podľa môjho názoru už celú večnosť manipuluje miliardami ľudí po celom svete.
to nie je len tak, vstupit do nejakeho krestanskeho spolocenstva na slepo. Vsetky stoja na uceni Kristovom, ktore je popisane v biblii cize sv. pisme. Ibaze niektore su viac vzdialene /pridanych vela ludskych nezmyslov, ktore ich len oddialuju od Krista/ a nektore sa snazia byt co najlblizsie s volou Boha a ctia si jeho prikazania a slovo. A ty by si mala, ba nie mala ale musis si ju precitat celu a snazit sa pochopit co najviac a podla toho si vybrat co najblizsie k posolstvu Kristovmu. Je to ako manual ku zivotu, ked ho neprestudujes, budes ako lod zmietana vlnami a tvoje hladanie moze byt bez konca. A ako tu uz spomenula Vanda, tak najlahvnejsia je prosba /modlitba/ k Bohu aby ta viedol. On nikdy nikoho, kto veri, nenecha bez odpovedi, to mi ver.
@liljana Svedkovia Jehovovi nie sú cirkev, ale SÚ SEKTA. Nebezpečná sekta.
vrelo odporúčam.
@panelacikova neviem, ako z iných cirkví, ale z katolíckej sa nevystupuje. Krst sa chápe ako nezmazatelny znak. Tak kňaz s tvojou túžbou vystúpiť kvôli kánonu nič neurobí, ale naozaj sa bude snažiť zachrániť zbludilu ovečku,je to jeho povolanie. 😉 Ale ak veľmi chces preč, môžeš sa dať exkomunikovat. 😁 Najjednoduchšie naďalej fungovať ako doteraz, ignorovať všetko cirkevné, v sčítaní obyvateľstva sa nepriznas ku kresťanstvu. Peniaze za teba nepôjdu na cirkev. A nemusíš sa rozčuľovať ani ty, ani nikoho stresovať.
Každý je inak založený, charizmatici nie sú pre každého, musela by si to cítiť. Pre začiatok, ak chodíš do kostola, choď za kňazom a popros ho, nech ťa nakontaktuje na nejakú modlitbovu skupinu vo farnosti. Na začiatok je to fajn, zorientujes sa aj si nájdeš priateľstvá. Postupne sa zorientujes aj v akciách, prednáškach, a dostaneš sa aj k charizmatikom, vyselektujes, ktorá cesta teba napĺňa najviac. Možno to skôr bude komplentativna, nie charizmatická, nie...
Ja som rimokatolíčka a ja ti to môžem len odporučiť. Neviem aké by si mala konkrétne otázky, kľudne sa opýtaj čo ťa zaujíma vspráve. Hlavne v mestách je veľa menších spolocensitev. Ale rada by som ti odporučila aj knihy Mária Valtorta,Evanjelium ako mi bolo odhalené. Mne to dodali do života veľa pokoja a lásky. Skutočne. Kúpiš ju v kresťanských kníhkupectvách.
Tak ako si sa dostala k viere, dostaneš sa aj do spoločenstva. Ak ešte nemáš istotu, ktorým smerom vykročiť, čakaj. Lepšie počkať ako urobiť nesprávny krok. Modli sa. Zlož svoju starosť na Pána a On sa postará. Hľadaj radosť v Pánovi a dá Ti, za čím túži Tvoje srdce. 🙂
@wayway a prečo tie odporúčas?
@anaj_janka vzhladom na vcelku zdravu reformovanu teologiu / ucenie, ktore vychadza z Biblie a aj vzhladom na osobne skusenosti. existuju aj male nezname a od organizacie nezavisle spolocenstva krestanov, ktore mozu byt na tom este lepsie nez tie spominane.
Ahojte, trochu ozivim temu....ja som odisla z katolickej cirkvi do apostolskej. Zacala som citat viac Bibliu a vadilo mi, ze v katolickej cirkvi je vela nebiblickych veci...apostolska Cirkev ma zdrave biblicke ucenie, pacia sa mi moderne chvaly, ludia su nedokonali ako vsade, ale vidno na nich, ze miluju Boha a ludi okolo seba, no je to uplne ine ako u katolikov....treba sa tam ist pozriet....alebo na youtube pozriet ich bohosluzby..
Ahojte, trochu ozivim temu....ja som odisla z katolickej cirkvi do apostolskej. Zacala som citat viac Bibliu a vadilo mi, ze v katolickej cirkvi je vela nebiblickych veci...apostolska Cirkev ma zdrave biblicke ucenie, pacia sa mi moderne chvaly, ludia su nedokonali ako vsade, ale vidno na nich, ze miluju Boha a ludi okolo seba, no je to uplne ine ako u katolikov....treba sa tam ist pozriet....alebo na youtube pozriet ich bohosluzby..
@janinka444 Prepáč, ale aj katolíci milujú Boha aj blížnych. Niektorí viac, niektorí menej.
@anaj_janka vzhladom na vcelku zdravu reformovanu teologiu / ucenie, ktore vychadza z Biblie a aj vzhladom na osobne skusenosti. existuju aj male nezname a od organizacie nezavisle spolocenstva krestanov, ktore mozu byt na tom este lepsie nez tie spominane.
áno mas pravdu -
Poznam krestanov -
https://youtube.com/@krestanekurim?si=DuSAwptA5...
https://youtube.com/@krestaneostrava?si=dpuCk3l...
Krestania presov
https://share.google/eHCVOdAttkf7hUhIl
.....ja osobne chodim do krestanskych zborov.....
A prečo?
1)Lebo Bozie slovo je ich najvyššou autoritou
2) vedú k evanjeliu Ježiša Krista, ktoré oslobodzuje život z moci hriechu a daruje istotu vecneho života.
3)zalozene na osobnom vztahu k Bohu cez Krista ako jedineho prostrednika.
@janinka444 Prepáč, ale aj katolíci milujú Boha aj blížnych. Niektorí viac, niektorí menej.
@loliki ak sa smiem spytat, kto je tvoj Boh? Ďakujem za odpoveď
Ja ti doporucujem godzone tour,uz teraz v oktobri vo viacerych mestách na Slovensku. Je podporovana aj biskupmi katolickej cirkvi na SVK. Tam predstavuju aj viacere krestanske spolocenstva na Slovensku. Velmi rada odporúčam, mne to zmenilo zivot k lepsiemu.
Najlepšia skúsenosť - katolícka cirkev. Nemenila by som ani za nič. Je to jediná viera, ktorá dáva žene skutočnú dôstojnosť, aká jej patrí a ak by sa ňou svet riadil, bol by raj na zemi.

@liljana Tí ma vkuse chodia do lekárne otravovať a nosia mi strážnu vežu - už ich kopa skončila v koši, nemám rada vtieravych ľudí,ale oni to akosi nechápu 🤦