Ako si vyplniť dni na invalidnom dôchodku?
Som na ID a netuším ako si vyplniť deň. Ráno idú deti do škôlky a mňa okrem varenia a upratovania nič iné nečaká. Kamarátky nemám a pravidelne takto vždy vyhorim. Končí sa to depresiou a pocitom menejcennosti. Každý deň je taký istý. Cítim sa sama aj keď niesom sama. Už ma nebaví robiť každý deň to isté. Kde začať čo robiť ako si nájsť kamarátky? Čo robíte vy keď nemôžete chodiť do práce?
idem sa prejst
nieco sa ucim
prihlasim sa na kurz v predpoludnajsich hodinach
nechapem - ved nieoc rob, ma skopec casu teraz
ak máš rada psov možno psík a prechádzky s ním... Inak ja ked som bola dlhšie doma kvôli zdraviu nikdy okrem sviatkov som nemala pocit, že stereotyp. Prebrala som všetky vybavovačky a každý deň skoro bolo niečo, raz lekár, raz úrad, raz s autom do servisu, raz do banky a podobne. A zabila som dopoludnie a k tomu ešte nákupy potravín, dala som si nejaké plány doma ako vypratať skriňu, niečo natrieť a tak a išlo to.
Prečo nemáš kamarátky? Ako si na tom zdravotne? Môžeš robiť nejakú dobrovoľnícku činnosť, venčiť psy alebo susede doniesť nákup, učiť sa hrať na hudobný nástroj, prihlásiť sa na jazykový kurz, alebo čokoľvek iné. Možnosti je veľa.
ano tocim sa kolo domacnosti ,ale zas mna to bavi..2x do tyzdna plavaren,jednak je to pre mna maly sviatok vychutnavam si ze som len sama so sebou,jednak kvoli chrbtici a svalom...vyplnujem online dotazniky,keby ma kolena pustili idem na zumbu ci tak...mame macku a 2bytovych zajkov,nejak sa vzdy presuchcem..keby som bola vo velkom meste a mala viac penazi idem na kurz talianciny anglictiny spanielciny ci tak..
To ako zaplatím za nejaké kurzy ktoré v živote nevyužijem len tak z nudy hej? Taká bohatá niesom. Kamarátky nemám keď som otehotnela presťahovali sme sa z rodného mesta na dedinu kde veľa mladých nie je. A už to poznáte pôvodne kamošky sú rozlietane po svete majú svoju rodinu prácu atď. Na ID som s nohami takže veľmi s tou pracou na výber nemám keďže aj štúdium som musela prerušiť proste denná dochádzka niekam a pracovať nepripadá do úvahy.
akoe ja sa vobec necudujem, ze nemas kamaratky po tejto tvojej reakcii 😀 😀 😀
najdi si brigadu na doma, rob nieco ine ako robis stale. to chces do konca zivota byt takto? chytis depresie :(
@balerina2025 brigadu na doma? Ked sa tu niekto pyta na pracu na doma tak ho poslu kade lahsie ze take neexistuje
@podbel2512 a co jej mam napisat? ked ma problemy s nohami? snad nebude okopavat zahradu?
Je kopec možností ako sa rozvíjať... napr. cudzie jazyky vieš? Zdokonaľuj sa, môžeš začať prekladať a zarábať si z domu cez počítač.
môžeš vyrábať také tie vence na dvere, adventné svietniky, veľkonočné dekorácie na stôl . nahádžeš to do každej možnej skupiny na fejsbukoch, na vin..d a vybavené . alebo potom nechty robiť , mihalnice , napísať nejakú detskú knihu (ale z tohto sa asi nedá zbohatnúť)
su pracovne pozicie, ktore sa daju robit z domu, napr uctovnicky alebo aj rozne firmy ponukaju 100% homeoffice, rozne kreditne spolocnosti atd.
trosku Ta rozumiem a naozaj mas teda vyhorenie a tedfa nula motivacie. Skus si poscrollovat profesiu co tam je v ponuke a poskusaj, co ti radia kurzy je tiez skvely napad, mozes sa viac kvalifikovat/prekvalifikovat.
Mam dve zname, obe su na voziku, rozne pribehy a obe su vysoko postavene manazerky v banke (pre motivaciu)
napr urobiť si kurzy záhradnej architektúry, zariaďovania interieru... a nájdeš si aj prácu na doma. Prípadne jazykové kurzy - využiješ aj pri učení sa s deťmi. Ja by som tie kurzy neodsudzovala. Prípadne tvorba web stránok. Kurzy pečenia, poprípade sa popýtaj susied, čo pečú, nadviazať kontakty. ak ste na dedine, chovať sliepočky, mať malú záhradku. Veď je toľko možností.
@balerina2025 poznám ženy, ktoré majú problémy s nohami, s krížami, s chrbtom. Ale majú malú záhradku, veď dnes nie je problém mať vyvýšené záhony, tie sa neokopávajú, neryľujú, niečo len málo pestovať, nie za vrece krumpľov. Alebo malý trvalkový záhon, kde nie je veľa roboty. Keď s chce, tak sa dá, keď sa nechce, tak sa hľadajú výhovorky.
vlastne aj v rodine mame vozicarku, tazka autonehoda, ostala sama, doucuje deti na dedine 🙂
hlavne musis niekde zacat, drz sa.
skus online hry, napr travian, kde máš aj dc , čiže máš kontakt , pokecaš, pripadne voice pokecate , hraju aj baby , je tam aj česká alebo sk komunita, je to nenaročna hra má časove obmedzenie, skonči server bud si daš pauzu alebo ideš dalej, pripadne su tam aj zahraničné komunity, budeš nutená sa učit jazyk napr,
prípadne pliect, niečo vyrabať skusit predat
prípadne si nájdi inu hru ,...
Aká moja reakcia? Normálne po lopate som napísala tak ako to je. Ja som už total zúfalá nič iné nerobím iba domácnosť celé dni dookola. Muž stále v práci ani jeho nenapadne že by sme niekam vypadli ja už neviem. Pripadám si ako keby som nemala žiadnu inú životnú úlohu len byť s deťmi doma. Mladší je iba prvý rok v škôlke možno sa potrebujem ešte nájsť po retazovej materskej. Deti síce už odišli do škôlky ale ja som ostala stále na Tom istom mieste.
Ženy ti napísali niekoľko vecí, ktorým by si sa mohla venovať. Buď to neguješ alebo na to nereaguješ. Nepíšeš nič o svojom stave. Čo zvládaš/čo nezvládaš (som na ID s nohami, pred tým si mám predstaviť čo 🤷♀️). Mužovi si povedala o tom ako sa cítiš? Lebo my mu nezavoláme a nepovieme, aby si zobral ženu na výlet. Ja keď som nemala doma deti, ale ešte som bola doma, venovala som sa dobrovoľníctvu, neskôr z toho bola práca na pol úväzku. Nemáš vôbec žiadne záľuby? Nič ti nerobí radosť? Máš internet … môžeš sa kooopec vecí učiť … zadarmo.
Takto sa citi 99% zien co je dlhsie na rodicovskej dovolenke, tazko sa im vracia spat do kolektivu, ty si navyse aj na ID. Pocity su adekvatne.
Kazdopadne, treba aktualizovat zivotopis a otvorit profesiu, ak teda nemas nejake ine hobby ktore by ta mohlo bavit, mozno nieco este spred tehotenstva. Je to beh na dlhu trat, ale mas vsetok cas dna …
okolo deti sa nabehas dost, to ani ziadnu brigadu nezvladnes?
teba ubija to ze si praveze stale doma.
@balerina2025 práve som išla napísať… Invalidný “na nohy” a bola na reťazovej materskej…
Autor - niekto sa ti chodil starať o deti a domácnosť? Ak nie, tak nechápem, prečo by si nemohla zájsť niekde do roboty, napríklad do nejakej kancelárie, tam sa človek nabehá určite menej ako za deťmi…
za mna si najdi pracu aj clovek s chorymi nohami dokaze pracovat napr. rukami, ustami... apropo popri dvoch detoch sa asi viac narobis ako v praci. domacnost si rozdelte s muzom a ty sa socializuj v praci hoci aj na 1/2 uvazok drzim palceky
A nemožeš ist na menšie vylety sama?
Som natom rovnako mozes mi napisat ak chces 🙂
Ja neviem som doma od 7/23 a zatiaľ nemám pocit stereotypu a to som stále na PN s vychadzkami od 9:00-11:00 a od 15:00-17:00
A aký máš problém ísť na kurz cez Úrad práce ZADARMO?
Normálne ti ho preplatia. Niečo nové sa naučíš. Spoznaš nových ľudí.
Akú máš diagnózu? Máš vodičák?
Chránené dielne v okolí nemáte 100km?
@lenkakravcova no toto úplne neviem, lebo teraz sa to nejak menilo, že musíš mať sľúbenú prácu až potom ti schvália kurz cez UP, čo je za mňa dosť blbý systém, lebo málokde budú na teba čakať, kým si urobíš kurz

preco nemozes chodit do prace?
ani brigada obcas?
lebo prave tento stereotyp ta maximalne ubija.