Ako si vysvetľujete, keď niekto povie, že po smrti sa stretne so svojimi blízkymi v nebi?
Ahojte.
Ako si vysvetľujete ked niekto povie ze po smrti sa stretne so svojimi blizkymi v nebi. Ked,niektorí sa nechaju spopolnit a teda, ich telo sa premení na popol. Ako si predstavujete to stretnutie? Ako sa akoze ti príbuzní majú spoznať ked telo, uz neexistuje. Vobec, mi, to nedava zmysel. Aby bolo jasne toto nema byt žiadny vtipný príspevok.
Nie som veriaca, resp. Nenasla som si za 30 rokov zivota cestu viery k bohu a casto som sa o, to pokusala. Mam vsak, pocit ze moja racionalita vyhráva tento suboj a evolucia s darwinom mi dava vacsi zmysel.
Ale stále ma ta viera zaujima. Ako si to, krestania všetko vysvetluju, argumentujú a nestrácajú tu vieru aj napriek tomu, ze logika podla mna ukazuje uplne jasne... Nevidim tu "cestu" ako sa sekundu po smrti otvára iný novy zivot uz iba pre dusu...
Ja som veriaca, ale pre mňa je telo brané len ako nejaká schránka a duša je pre mňa večná, neviem čo je po smrti, verím, že niečo tam je po smrti, možno sa duša dostane do inej formy 🙂 a áno keď nám zomrela starka, tiež bola spopolnená, nikdy ma nenapadlo, že keď nie je telo, že nie je v nebíčku s dedkom. Možno nič neexistuje, no pre nás je to lepšie preklenúť to bolestivé obdobie, ak verím, že je s dedkom a pozerajú na nás z nebíčka 🙂
@s_o_n_i_k_e jasne, ja som to po strate tak isto chcela vnímať. Ze je v nebi diva sa strazi chrani ale nejde to proste. Neviem to v sebe nájsť tu vieru v nieco vyssie. Vacsi zmysel mi dava to, ze nic nie je. Rovnake nic ako pred nasim narodenim a rovnake nic ako v narkóze. Clovek proste nic nevie. Nevie o sebe o svete. Alebo v noci ked spis...
ak uvazime, kolko ludi uz zilo, tak to nebo musi byt riadne preplnene (a peklo este viac)
Žiadne stretnutie nebude. Takže si nič nevysvetlujem
Tiež nie som veriaca a teda nepredstavujem si toto nijak a keď som aj takúto vetu niekedy vyslovila, tak to bolo len obrazne, bez hlbokého sa zamýšľania, lebo je to utešujúca predstava, aj keď reálne neverím na večnú dušu či čokoľvek po smrti...len ma zaujalo, že len pri spopolnení ti to príde zvláštne, keď ani pri normálnom pochovaní si telo zjavne človek do neba neberie, ale necháva ho tu 😅
hm, dobrá otázka. Ja som veriaca a predstavujem si to tak, že máme dušu a telo. Duša sa dostane do ako tu písala sonike do inej "formy". A možno to pravda nie je, a s blízkymi sa už nikdy neuvidíme avšak si myslím že tým si človek aj skôr "prejde" tou bolesťou že predsa možno ... raz ...
Ja ako veriaca v život p smrti verím, že keď zomriem postavím sa pred Boží súd. Následne buď to bude raj alebo peklo.
Ak sa dostanem do raja a ak sa tam dostanú aj moji blízky tak sa tam s nimi stretnem. Telo po smrti nie je také ako tunajšie. Niektorí to nazývajú duša. Nepodlieha tunajším fyzikálnym podmienkam. Je stále mladé v dospelom (30-35r) veku. Každý človek tam spozná svojich blízkych veľmi intuitívne.
@ivka225 ak je niekto Všemocný a našu zem stvoril vo veľkosti len ako zrnkom piesku v našej galaxii, nie to ešte v našom vesmire a nieto ešte v celom svete, tak o kapacitu sa obávať ozaj nemusíme. 😀
@ivka225 dalsia zaujímava a trefna poznámka... Zas dalsi bod, preco je to skor nepravda ako pravda. Hovorim. Racionalita vyhrava nad vierou. Ale zas. Vsetci co žili neboli kresťania veriaci v nebo a peklo... Ja si myslim. Ze ostane len nejaka forma energie. Ktorou sme v podstate tvorení. A ta sa vrati spat do fungovania vesmiru... Kym jedneho dna neskonci aj ten.
Nevysvetľujem si to nijak. Telo je telo, keď umrie telo, umrie aj "duša". Ti co veria, veria, že duša odíde tam kde patrí a telo je "prach si a na prach sa obrátis". Duša telo nepotrebuje.
No a áno, aj občas poviem, že ma niekto zhora stráži, ale racionálne viem, že ten co ma stráži je len moja spomienka na neho a to co vo mne zanechal, kým zil
@lenkakravcova ahoj, pripustas, ze taky boh, ako stvoril nasu zem, bol aj na iných planétach o ktorých neveime, ze je na nich zivot?
Ja nie som kresťan, ani nepatrím k žiadnemu náboženstvu (nie som ani pokrstená) ale v posmrtný život verím. Telo a duša nie je to isté.. Čiže ak telo zomrie, duša ide mimo tela, tá ide do nejakej inej dimenzie, niekam kde si to ja ty ani nikto ešte nevie predstaviť, lebo tam nesiaha naša predstavivosť.. a tam sa stretne s inými dusami, blízkymi. Tak isto si myslím že duše sa vedia nejakým spôsobom deliť, tak aby boli aj v nebi ale aj aby vedeli pokračovať v inom živote ak samé chcu a narodia sa odznova.. To sú moje predstavy, neviem ako to je naozaj. Možno nijako, možno inak, možno nie je nič.. to sa obe dozvieme po smrti. Alebo nedozvieme.. podla mňa sa o tomto nemajú viesť diskusie lebo každý povie len svoju predstavu, nikto nevie ako je to naozaj. Ale v každom prípade neviem si predstaviť naozaj neveriť v nič ak zomrel niekto blízky. Premna je tá predstava že napríklad moji rodičia už nijako neexistujú strašná. Alebo keď rodič stratí dieta, neviem si predstaviť ničomu neveriť, tak sa podľa mňa nedá existovať ďalej v živote bez blizkeho človeka.. niečo podľa mňa po smrti nasleduje, nejaký zmysel narodiť sa a žiť život na zemi byť musí. Ale teraz ho nemusíme chápať, to príde potom.. a každý si môže veriť čomu uzná za vhodné..
pises ze nevies to najst v sebe... nehladaj to v sebe hladaj to v Bohu, on nam prislubil, ze posmrti nebudeme potrebovat pozemske tela a budeme vsetci stastni s Bohom na jednom mieste. ja si to casto citam aj v biblii a utvrdzujem sa, ze ano, raz sa so svojimi blizkymi stretnem nech uz je to v akejkolvek podobe. dolezite pre mna je, ze stretnem a budeme stastni
@jana_eyre_2 a nepride ti logické to co som pisala vyssie? Ze ani pred tym, nez si na svet prisla, si p sebe nevedela? Alebo to nie je to iste? Alebo co ta narkóza. Ja viem, nie je to smrť... Neda sa to davat na jednu uroven, ale predsa... A co si predstaviť pod dusou?
Pod dušou si predstavujem to, že moje telo zije, myslí, moje srdce bije, krv prúdi, mozog funguje. V maternici vzniknem, síce si to nepamätám ale to neznamená že niekde v mozgu to nie je dobre uložené. Keď telo zomrie tak tá esencia niekam ide, nezmizne. Tak ako čokoľvek musí fungovať na nejakú energiu, všetok život existuje z nejakej energie, ktorá nemizne, len sa mení.
Nemôžeš vo viere hľadať logiku. Proste buď veríš, alebo nie…
Mám v rodine blízku osobu, ktorá prežila klinickú smrť.. takisto členov rodiny, s ktorými sa ich ich najbližší prišli po smrti rozlúčiť.
Ja jednoducho verím, že po smrti nie je koniec.
@jana_eyre_2 takze dusa = zivot. A co zviera alebo rastlina, aj oni maju dusu? Duša je to co nas odlisuje od nezivych veci?
Mne to najkrajsie vysvetlil syn... mami ked umriem, tak sa zo mna stane hviezda a budem ziarit a oddychovat a zohrievat vsetky planety okolo seba, kym sa Boh rorozhodne, ze je cas sa znova narodit... a ano moje dieta chce byt pastorom 😂 Alebo biologom a studovat zivot boha neviem prelozit - ale dajte si do googla naked mole rat 😂 Chysta sa studovat ich gen dlhovekosti a spravit mi vakcinu na obnovovanie buniek 😂 Ano syn je trochu speci 😂
@anjelicek26 tak s nim by som si pokecala rada 🙂))
@jana_eyre_2 Aj ja si myslím, že žiadna energia nezmizne, len sa zmení. Na začiatku Boh stvoril ľudí, ktorý majú dušu (ktorou sú spojený s Bohom=láskou), len ľudia žili aj nevhodným spôsobom a táto duša sa zaťažila aj zlými skutkami, ktorými si vytvorí karmu.
Človek umrie, ale v tom momente sa jeho duša presúva niekde inde. Ona je nesmrteľná. Po nejakom čase sa znovu narodí, aby si svoju karmu odpracovala,
niekedy si ju svojím životom len ešte viac zauzlí. A tak sa to opakuje, až kým sa čistá duša už nemusí znovunarodiť alebo sa narodí ako nejaký charizmatický vodca, učiteľ, ktorý aj iných vedie na správnu cestu (napr. Ján Pavol pápež).
Ja som veriaca a verím, že je niečo vyššie, čo spravuje všetkých ľudí. Aj 10 božich prikázaní sa mi zdá celkom užitočné, keby ich ľudia dodržiavali, tak iste nebudú kradnúť, zabíjať, závidieť atď.
Zaoberala som sa roky astrológiou a tam v tom názornom koliesku vidieť, kto si čo prináša dobré či zlé z minulosti, čo mu treba odpracovať.
Neviem si predstaviť, ako niekto môže veriť tomu, že nič predtým nebolo, narodil sa a keď umrie zase už nič nebude.
@mpg ake koliesko mas na mysli? To ma zaujalo
Nevysvetlujem si to nijako, lebo v to neverim.
Ja som veriaca. Uvaha o velkosti neba a jeho "preplnenosti" ma pobavila - ved my nie sme ludskymi silami schopni preskumat ani len vesmir, ktory taktiez stvoril Boh, ako by sme mohli nasim obmedzenym chapanim zmerat velkost neba 😀. Nezalezi na tom, ci telo po smrti zahrabeme do zeme, alebo ho dame spopolnit. Jezis povedal, ze na konci sveta pri poslednom sude budu vsetci sudeni vo svojich telach, preto neverime v ziadne prevtelovanie, jedno telo rovna sa jedna dusa rovna sa jeden ludsky zivot. Avsak kym pride k poslednemu sudu, kazdeho po smrti caka osobitny sud, ked dusa v Bozom svetle spozna samu seba, spozna, ako velmi sa v zivote poskvrnila hriechom a spozna svoj skutocny vztah k Bohu. Dusa, ktora Ho milovala uz pocas zivota, bude do Neho zamilovana aj po smrti a bude tuzit byt v Jeho blizkosti, vzdavat mu chvaly spolu s anjelmi a svatymi, ktori uz v nebi su. Dusa, ktora zomrela v stave tazkeho hriechu, teda uz za zivota sa rozhodla nemilovat Boha, aj po smrti zostava vo svojej zatvrdnutosti, nenavisti a beznadeji. To ju odsudi do pekla, miesta, kde je Boh preklinany a nenavideny, kde sa duse trapia vecnou beznadejou a zufalstvom, lebo to uz nejde zmenit. Este existuje miesto, kde ide vacsina milujucich dusi, ktora miluje Boha, tuzi po Jeho blizkosti a vie, ze raz sa k Nemu dostane, ale spoznava na sebe nasledky svojich hriechov, ktore sice stihla na zemi olutovat, aj ich ma odpustene, ale nestihla za ne ucinit dostatocne pokanie. To pokanie si teda dusa robi po smrti - to je podstata miesta, ktore sa vola po nasom ocistec. Takze ci sa v nebi stretneme so svojimi blizkymi, zavisi od toho, ci nasi blizki v nebi su a ci sa tam vobec dostaneme my. Asi tolko v skratke 😉
Ahoj, velmi silna je kniha zapiskov zeny, ktora realne zila a mala skusenost so stretnutim dusi z 2.sveta. Kniha opisuje aj to, ako sa spätne patralo na zaklade jej zapiskov po ludoch, ktorych videla a fakty, ktore ona opisala, sedeli. Je to zaroven velmi tazke citanie, ktore cloveku nastavuje zrkadlo. Moje rozhovory s dušami v očistci - Eugénia von der Leyen
Ak ta to zaujima, precitaj si knihu Putovanie dusi od Michaela Newtona. Nemusis tomu uverit, ale roznych pohladov na vec nie je nikdy dost..Je tam dost podrobne popisane, ako to asi moze vyzerat. Ja som veriaca a predstavujem si to zhruba nejako tak. Ale samozrejme, je to len viera. Ruku do ohna za to nedam a ani nikdy nikde nebudem tvrdit, ze viem, ako to je, lebo neviem.
Áno, podľa mňa všetko čo je zive má dušu.. čiže aj mravec, aj rastlina, čokoľvek čo žije..
@jana_eyre_2 a aj bakteria ma dusu? Aj virus? Alebo kde je ta hranica kto ma a kto nema?
Ja nechcem zniet ako pesimista ake obavam sa , ze sa v ziadnom nebi nestretneme. 🤷🏼♀️
@lauriik môže byť, prečo nie.. snáď ťa to nerozculuje ak si to niekto môže myslieť 😉

Argument je taký, že nevieme to teraz našim chápaním pochopiť, lebo naše chápanie je teraz obmedzené na pozemský svet. Kto by to mohol ako vysvetliť, keď nikdy v tom nebi nebol? Každá odpoveď, ktorá to dokáže aspoň trochu vysvetliť, je akceptovaná. (Napríklad aj tá vyššie spomenutá).