icon

Ako si vysvetľujete, keď niekto povie, že po smrti sa stretne so svojimi blízkymi v nebi?

10. dec 2022

Ahojte.

Ako si vysvetľujete ked niekto povie ze po smrti sa stretne so svojimi blizkymi v nebi. Ked,niektorí sa nechaju spopolnit a teda, ich telo sa premení na popol. Ako si predstavujete to stretnutie? Ako sa akoze ti príbuzní majú spoznať ked telo, uz neexistuje. Vobec, mi, to nedava zmysel. Aby bolo jasne toto nema byt žiadny vtipný príspevok.
Nie som veriaca, resp. Nenasla som si za 30 rokov zivota cestu viery k bohu a casto som sa o, to pokusala. Mam vsak, pocit ze moja racionalita vyhráva tento suboj a evolucia s darwinom mi dava vacsi zmysel.
Ale stále ma ta viera zaujima. Ako si to, krestania všetko vysvetluju, argumentujú a nestrácajú tu vieru aj napriek tomu, ze logika podla mna ukazuje uplne jasne... Nevidim tu "cestu" ako sa sekundu po smrti otvára iný novy zivot uz iba pre dusu...

anjelicek26
10. dec 2022

Syn je inak zlaty, sa ho pytam, ze ci neveri v nebo ako hovori pastor v kostole a on mi vravi, ze ved aj pastor bude vediet, ake je nebo, az ked umrie.. Ked bude hviezda, bude mat Boha vsade okolo seba a bude mat celu rodinu pokope, lebo vesmir je nekonecny, terajsiu aj buducu... to dieta cloveka prekvapuje kazdy den... ma len 9, som zvedava na tie diskusie o par rokov 😂 Inak sa pohadal kedysi s ucitelom nabozenstva v skole, lebo v prvej triede bol skalopevne presvedceny, ze on je Bozi syn 🙄 Sme mu asi nemali vtedy povedat, ze on bol prekvapko od Boha...teda neplanovany mimo plodnych dni, ale to dieta si s tou svojou logikou s toho zas vzalo to svoje 😂

medulienka81
10. dec 2022

Ti co zomreli spia, spia aj tisíc rokov. Čakajú na druhý príchod Ježiša na túto zem. Je to mimo nášho momentálneho zmyslu. Tak píše Biblia. Kto mu slúžil a miloval ho bude po jeho pravici. Ti ostatní tu budú ešte nejakú dobu na zemi aj so satanom. Blúdiť a trpieť...

jaskolka
10. dec 2022

V prvom rade nesnaž sa hľadať logiku vo viere. Preto je to viera. Nedá sa nijako rozumne vysvetliť, bud to "berieš alebo nie"
Toto sú veci, ktoré nikdy rozumom nemožno pochopiť ani vysvetliť, proste pre veriacich sa živoť smrťou nekončí a pre neveriacich je to koniec tela a hotovo.

autor
10. dec 2022

@medulienka81 co ma jezis za ulohu druhýkrát na zemi?

autor
10. dec 2022

@anjelicek26 úžasné 👌👌👌😂😂😂

cucica
10. dec 2022

Ja tiez verim, ze sa s blizkymi stretnem...najma teraz, ked som ich stratila troch za posledny rok.
Ale mne zasa napada taka ina otazka, nad cim obcas uzvazujem. Ze napriklad, ked niekto zomrie tragicky mlady, ta dusa je uplne inak vyspela, ako ked cela rodina a rovesnici umru za 60 rokov, ze co ja viem s najlepsimi priatelmi si clovek uz tym padom bude vzdialenejsi. Chapete, ako to myslim? Ze aj ja som mala ine vnimanie v 15tich, ine v 20tke a ine budem mat v 70tke, ak sa dozijem 😂 Lebo cely zivot, aj roky formuje nase vnimanie, postoje, to aki sme. Alebo ze by zostala dusa na nejakej neutralnej urovni? To celkom nerozumiem.

medulienka81
10. dec 2022

Ukončiť to tu

babulkomale
10. dec 2022

Chapem ta, tiez to takto mam a neviem co budem hovorit detom keby nam niekto z blizkej rodiny zomrel, ked ja neverim tymto rozpravkam...tiez by som rada malovala pekne obrazky o nebicku ale akosi mi to nejde cez pusu.
Tiez ma zaujima co hovoria detom ludia ktori neveria alebo teda zatial sa nejak nedokazali presvedcit o posmrtnom zivote.

maja22
10. dec 2022

Ježiš nám povedal, že keď príde na zem druhý raz, už nebudeme mať možnosť voľby, teda či Ho chceme ctiť, milovať alebo nie. Zjaví sa ako mocný Kráľ vo svojej sláve, so svojimi anjelmi. Už nie s korunou z tŕnia, ale s víťaznou korunou. Ako sudca. Vtedy sa pred ním zhromaždia všetky národy a on oddelí jedných od druhých, ako pastier oddeľuje ovce od capov. Potom Kráľ povie tým, čo budú po jeho pravici: „Poďte, požehnaní môjho Otca, zaujmite kráľovstvo, ktoré je pre vás pripravené od stvorenia sveta.“ Potom povie aj tým, čo budú zľava: „Odíďte odo mňa, zlorečení, do večného ohňa, ktorý je pripravený diablovi a jeho anjelom!“ A pôjdu títo do večného trápenia, kým spravodliví do večného života.“ (pozri Mt 25, 31 – 46) Budeme súdení podľa veľkosti našej lásky. Či sme dali hladným jesť, smädným piť, či sme navštívili chorého, väzneného, či sme ľuďom slúžili, či sme im neubližovali rečami, skutkami...

maja22
10. dec 2022

V tej 25. kapitole Matusovho evanjelia je toho o konci sveta popisaneho viac, kopirujem len k tomu, co som dala vyssie: Až príde Syn človeka vo svojej sláve a s ním všetci anjeli, zasadne na trón svojej slávy.
32 Vtedy sa pred ním zhromaždia všetky národy a on oddelí jedných od druhých, ako pastier oddeľuje ovce od capov.
33 Ovce si postaví sprava a capov zľava.
34 Potom Kráľ povie tým, čo budú po jeho pravici: "Poďte, požehnaní môjho Otca, zaujmite kráľovstvo, ktoré je pre vás pripravené od stvorenia sveta.
35 Lebo som bol hladný a dali ste mi jesť; bol som smädný a dali ste mi piť; bol som pocestný a pritúlili ste ma;
36 bol som nahý a priodeli ste ma; bol som chorý a navštívili ste ma; bol som vo väzení a prišli ste ku mne."
37 Vtedy mu spravodliví povedia: "Pane, a kedy sme ťa videli hladného a nakŕmili sme ťa, alebo smädného a dali sme ti piť?
38 Kedy sme ťa videli ako pocestného a pritúlili sme ťa, alebo nahého a priodeli sme ťa?
39 Kedy sme ťa videli chorého alebo vo väzení a prišli sme k tebe?"
40 Kráľ im odpovie: "Veru, hovorím vám: Čokoľvek ste urobili jednému z týchto mojich najmenších bratov, mne ste urobili."
41 Potom povie aj tým, čo budú zľava: "Odíďte odo mňa, zlorečení, do večného ohňa, ktorý je pripravený diablovi a jeho anjelom!
42 Lebo som bol hladný, a nedali ste mi jesť; bol som smädný, a nedali ste mi piť;
43 bol som pocestný, a nepritúlili ste ma; bol som nahý, a nepriodeli ste ma; bol som chorý a vo väzení, a nenavštívili ste ma."
44 Vtedy mu aj oni povedia: "Pane, a kedy sme ťa videli hladného alebo smädného alebo ako pocestného alebo nahého alebo chorého alebo vo väzení a neposlúžili sme ti?"
45 Vtedy im on odpovie: "Veru, hovorím vám: Čokoľvek ste neurobili jednému z týchto najmenších, ani mne ste to neurobili."
46 A pôjdu títo do večného trápenia, kým spravodliví do večného života."

maja22
10. dec 2022

Evanjelium vsak treba citat cele, nie iba vytrhavat z kontextu. To, ze budeme sudeni z lasky, je iba cast toho, co Jezis zjavil. Povedal este mnoho ineho. Napr. ze nik nepride k Otcovi, len cez Neho. Ze On je Cesta, Pravda a Zivot... A tak dalej, kto chce, nech si precita cely Novy zakon. 🙂

babulkomale
10. dec 2022

@maja22 ja mam celu Bibliu precitanu x krat aj rozne vysvetlujuce knihy roky studovane, ale v konecnom dosledku mi nic z toho nedava zmysel ako to rozne nabozenstva vysvetluju, ani v to nedokazem verit.
Biblia aj pise: "Viera nie je vlastnictvom vsetkych ludi"- ktovie teda preco niekomu je dovolene verit a niekomu nie a mozno by aj chcel a mal lahsi zivot 🤔

terezka1947
10. dec 2022

@babulkomale zaujala ma tvoja veta...prečo je niekomu dovolené veriť a niekomu nie.
Prečo by to mal niekto "dovolovat".
Veď sme slobodne bytosti.
My sa rozhodujeme,či niečomu veriť budeme alebo nebudeme.

maja22
10. dec 2022

@babulkomale Ja na toto vzdy odpovedam, ze jedna vec je rozumom hladat a citat a skumat a druha vec je prosit o dar viery. Na to treba otvorene srdce a "zodrate" kolena... Boh prichadza k pokornym, v case, ktory On uzna za vhodny, ale kto tuzi po Nom uprimne, ten sa ho docka. 🙂

dagmarovita
Autor odpoveď zmazal
maja22
10. dec 2022

@babulkomale Najvacsou prekazkou medzi Bohom a clovekom je vzdy hriech. Zacina to pychou a potom sa nabaluje vsetko ostatne. Avsak kto sa pred Bohom pokori, uzna a vyzna svoj hriesny zivot, toho Boh objima. Mame to zachytene v podobenstve o Marnotratnom synovi, jedno z najkrajsich v Biblii. 🙂

fineta
10. dec 2022

Ahoj, no ono je to tak, ze človek má svoju hmotnú stránku - telo, ktoré máme moc hoci aj zabiť, ale zároveň aj dušu, ktorú nemožno zničiť.
O existencii nesmrteľnej duše svedčia duchovné prejavy človeka ako láska, dobrota, morálny zmysel, svedomie, myslenie, sebauvedomenie a tvorivosť. Žiadny iný živý tvor tieto prejavy nemá.
Človek predsa dokáže usudzovať, rozhodovať, tvoriť, hodnotiť, vytvárať pojmy...
Keď nastane fyzická smrť, duša sa oddelí od tela a pokračuje v inej dimenzii. V akej záleží od toho, aký život tu na zemi človek viedol. 😊 Veriaci človek, konajúci pokánie, má nádej, že ho milosrdný Boh prijme do svojho Božieho kráľovstva, kde sa bude tešiť z večnosti a spásy s ostatnými dušami. 😇
Spomedzi všetkých stvorení iba človek má rozum, slobodnú vôľu a schopnosť premýšľať o sebe samom.

zuzinka888
10. dec 2022

@anjelicek26 dufam, ze sa s tou vakcinou podelis. Hlasim sa ako prva🤗

ahhola
10. dec 2022

🤕😂😃Poddla tvojej logiky by sa mohli v nebi stretnúť len neporušené ľudské schránky, napr. Nabalzamovany Lenin s Kim cing ujom, nee?

Bože, tvoj obzor siaha po tie staré baby, co vypotili, ze ako na hranicu vesmíru vyvozili toľko skla, ked je tam ten skleníkový efekt... a ešte jak to tam namontovali. 🙆‍♀️

dagmarovita
Autor odpoveď zmazal
silvike
10. dec 2022

@ivka225 Nebo hlavne nie je realne fyzicke miesto. Nebo je stav duse.

lenkakravcova
10. dec 2022

@autorka
Allah = Jediný Boh je Stvoritelom všetkého. Viditeľného i neviditeľného. Nie len našej Zeme. Nie len našej slnečnej sústavy, nie len našej galaxie, nie len nášho vesmíru. Je Stvoritelom celého sveta. Nepodlieha hmote. Je "nad" hmotou. Je tým, kto tu hmotu stvoril z ničoho a stanovil fyzikálne zákony, ktoré tu vidíme (alebo ktoré nepoznáme a fungujú v iných vesmiroch).
🙂 je to trochu komplexnejšie než to, čo píšeš. Možno ti toto trochu pomôže pochopiť to - https://muslimovia.sk/o-islame/v-co-verime/stvo...

leonie35
10. dec 2022

@lenkakravcova Velmi dobre "vysvetlene"🥰 Tiez to tak nejako "vnimam" 🙂

autor
10. dec 2022

@ahhola ty budeš asi príklad tej duše, ktorá pôjde po smrti do pekla 🙂

dagmarovita
Autor odpoveď zmazal
silvike
10. dec 2022

@terezka1947 Viera je milost.

silvike
10. dec 2022

@dagmarovita🤷‍♀️

ahhola
10. dec 2022

@lenkakravcova teba by tiež tvoja bábca vyslahala zihlavou po holej🕷️

ahhola
10. dec 2022

Vidíme sa🕳️

leonie35
10. dec 2022

@lenkakravcova Citala som az teraz tvoje dalsie prispevky 🙂 S prvym suhlasim, ale jedinym Stvoritelom je pre mna Boh, nie Allah.