Ako správne používať slová von a vonku?
Prave mam zapnute spravy, kde skolacka povedala, ze pojdem s kamoskami vonku. Skolacka, chodiaca stale do skoly a nevie spravne sklonovat. Predpokladam, ze takto nespravne to pocuje doma.
Takze pripominam pre tie, ktore to stale nevedia:
Citujem z jazykovednej poradne:
Ako sa správne používajú slová von a vonku? Napr. Bola som von/vonku. Idem von/ vonku.
Odpoveď:
V spisovnej slovenčine sa smerovanie zvnútra (z uzatvoreného priestoru) vyjadruje príslovkou von, napr. išiel som von (niekam). Príslovkou vonku sa vyjadruje umiestnenie, resp. miesto mimo obydlia alebo iného uzatvoreného priestoru, napr. bol som vonku, prechádzal som sa vonku (niekde). Spojenie typu ísť vonku, išiel som vonku je nespisovné, ale používa sa v niektorých nárečiach, takže sa s ním môžeme stretnúť v neoficiálnom jazykovom prejave. Spisovnej slovenčine zodpovedajú spojenia bola som vonku (t. j. niekde) a idem von (t. j. niekam).
Otázka z 07. 02. 2013 bola zodpovedaná dňa 12. 02. 2013
Čítajte viac: https://jazykovaporadna.sme.sk/q/1787/#ixzz8z23...
no hned bude svet krajsie miesto, ked toto uz vieme ❤️
@miskajerry
@petamich aj toto je dolezite. Mam tu ist riesit opat politiku? Nech sa tu zasa vsetci osocuju?
Aj ja hovorím vonka, celý život.
A teraz sa ti bude ľahšie zaspávať? My zijeme v AT ale ja som zvyknutá na spisovnu nemčinu. Muz hovorí aj nárečie ale vyslovene len u nich doma s otcom a so mnou obcas zo srandy.
Takže doma tiez u nas fičí len spisovná nemčina. Maly je 1,5 roka v skolke a vali tu dialekt jedna báseň. Slak ma ide trafiť! To na margo toho, že dievča to ma isto z domu! No nemusí vobec.
A tiez idem do vyvrtjy z tej zjednodusenej nemčiny, ked bezne používajú namiesto - idem do obchodu - idem o chod! Hrôza des! Ale nebudem mudrovat a poučiť dospelých, ako majú ci nemajú hovoriť, toboz zakladať o tom tému.
Staci si tu precitat par diskusii. Aj tu je dost vselijakych ''perliciek''
Myslim, ze medzi politikou a nevyziadanym jazykovednym okienkom, je este velmi vela tem na diskusiu 🙂 kazdopadne niekto si to mozno vdaka tebe uvedomi a tuto temu oceni.
Ha ha ha. Este si nepocula: Zavri kus dvere 😀 Predpokladam, ze doma nemas, co robit, tak sa zaoberas takymito "podstatnymi" vecami. Keby si strikovala, aspon by nieco po tebe zostalo a nie toto : ) Fakt zbytocne.
Cize niekto hovori narecim, niekto nie. Nesklonujem slovo euro, hovorim filajovy.
Napriek tomu dve deti mi vystudovali VS v zahranici, tretie studuje v cudzom jazyku.
A viete o tom, ze ked vas to nezaujalo, mozete prispievat do duchaplnejsich tem a tuto ignorovat?
Sa vam bude lepsie spat, ked ste sem napisali, ze nemam co robit? Hlavne ze vy ste velmi zaneprazdnene, ked prispievate do temy, ktora vas absolutne nezaujima🙄
Žiaľ spisovnú slovenčinu už nepočuješ takmer nikde, žiaľ aj v médiách je veľa veľa chýb, v podstate si ľudia nemajú kde opakovať, čo sa v škole naučili
Dnes sa už na vyjadrovanie v školách dbá minimálne. stretla som aj učiteľky slovenčiny,ktoré robili chyby,
@patka06 dnes uz deti malo citaju, zial. Maju ine, zaujimavejsie aktivity
Používanie slova "vonku" nie je výsledkom nesprávneho skloňovania. Príslovky sa neskloňujú. Keď už sa teda rozčuľujete nad používaním nesprávných termínov.
@julka188 ano, malo tam byt pouzite slovo pouzivat, nie sklonovat. Ale o nespravnom sklonovani by sa toho dalo tiez popisat. Ludia zabudaju sklonovat. Pouzivaju nevysklonovane slova vo vetach, napr. Bola som na nakup.
Takze podla teba je potom spravne, ked niekto povie “Sme domov” a ´Ideme doma” ? Tiez vymene vyrazy
Takže keď proste idem zvnútra preč, je to "von".
Ale keď som už tam alebo idem naspäť, tak už je to "vonku"?
A mozno ta skolacka aj vie ako to ma spravne byť,ale je mozno zvyknuta to tak hovorit.
Ja si dovolim povedat,ze celkom dobre ovladam pravopis,aj slovencinu a tiez bezne medzi svojimi hovorim narecim,aj ked ovladam ako to ma byt spisovne
Ale ste tu zase vsetky prijemne 🙄 radsej si tu precitam gramaticke okienko ako 678x otazku ako sa zmenili ceny na poste.
Ja vyraz “idem vonku” vyslovene neznasam. Tak ako aj vychodniarske “isla som do lekara”. Doslova mi to reze usi.
@hankab ja este nemam rada, ked niekto pise - idem doktorovi, idem babke :D a predlozka sa vyparila.
Ja sa divim, ze sa ti vobec chcelo pisat tak dlhy prispevok v podstate o nicom. Ten, kto to vie pouzivat, to bude pouzivat aj nadalej spravne. Ten, kto to pouzivat nevie, tak toho tvoj prispevok neosvieti a bude to aj nadalej pouzivat zle.
A to ti pisem ako clovek, ktory ma statnicu zo slovenciny a z toho prameniacu profesionalnu deformaciu. Keby som sa mala rozculovat nad kazdym nespravne pouzitym tvarom, kazdou gramatickou chybou alebo zlou stylistikou, uz davno by som asi spachala samovrazdu zo zufalstva. Vzdy, ked nieco take vidim, tak vo mne hrkne, ale nemam uz potrebu riesit to. Rovnako vo mne hrklo aj ked som uvidela, ze si pouzivanie von/vonku nazvala sklonovanim... ale tiez nemam uz potrebu dalej to riesit. Rypnem si iba vtedy, ked je tych chyb do oci bijucich v texte tolko, ze mam chut si oci vybrat vidlickou.
@glade22 ved to mas vysvetlene v prispevku z jazykovednej poradne:
https://jazykovaporadna.sme.sk/q/2764/
Ale ano, idem kam? Von. Ked uz som tam, tak som kde? Som vonku.
@hankab este bola som pri more. Strasne.

skor by ma trapila vulgarnosť ludi ako toto