icon

Ako ušetriť na nákladoch na vykurovanie či chladenie?

tomas123456789b
13. feb 2025
Používateľ tomas123456789b je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od tomas123456789b.

Ak chcete v zime ušetriť na vykurovaní, a v lete na chladení, odporúčam vám zatepliť vnútorné steny a podlahu (podlahu na niektorých miestach kde nebudete moc kráčať) a zmenšiť tak objem miestnosti. Cím menšia objemová miestnosť a lepšia izolácia, tým viac klesnú náklady na vykurovanie, chladenie a dokonca i na osvetlenie kedže menšie miestnosti vyžadujú menej osvetlenia.

Najideálnejšia je vnútorná izolácia senom, ktoré bude pripevnené k stenám a na niektorých miestach na podlahe v priehladných vakoch. Seno ku každej stene stavajte aspon do 3 radov, aby sa medzery medzi jednotlivými vreciami sena zmenšili na minimum.

Seno je lacné, 1m3 som kúpil za 15 eur, má dobré izolačné vlastnosti a k práci netreba ani robotníkov, viete si to spraviť aj sami, kedže ide len o manuálne vkladanie vriec na seba, robota ma teda vyšla na 0 eur.
Cenovo je to výhodné, lebo zmenšiť objem o 1 m3 stojí 15 eur. Ciže ak máte obydlie o rozlohe napríklad 100m2, a chcete zmenšiť jeho objem o polovičku na 50m3 a súčasne aj spraviť zateplenie stien, bude vás to stáť len 50x15 = 750 eur...

Je to oveľa lacnejšie ako keby si máte dať zatepliť obydlie polystyrénom na vonkajšie steny, betonovať to, dávať na to omietku a platiť robotníkom za prácu. Taká práca by vás vyšla nie na 750 eur, ale na 7500 eur, a výsledok by bol aj tak rovnaký..

Ako ušetriť na nákladoch na vykurovanie či chladenie?
minenkaa
14. feb 2025

@viestta tak toto ma nenapadlo a vlastne bude mať aj fajn pleťovú masku z tých sĺz .Ty si prefíkaná

viestta
14. feb 2025

@minenkaa on na to este neprisiel, ale ja to s nim myslim iba a len dobre. Aj spenat som m kazala vysiat aby mal pestry jedalnicek, aj stromceky som ho poslala sadit, co by mu tiez len prospelo a este by aj planetu zachranoval.... Dokonca uz sme mu aj niekolko receptov popisali v jeho temach aby mal inspiraciu na pestrejsiu stravu, co by mu tak isto nebolo na skodu.

minenkaa
14. feb 2025

@viestta on na to ani nepríde ,že mu tu chce každý dobre lebo on Pán je najlepší a najšikovnejší a my všetci by sme nemali ani žiť ,len kto by mu prispieval na dávky a platil zdravotné

viestta
14. feb 2025

@minenkaa vsak toto, na jeho ID niekto musi zarobit. Ale to, ze on len cerpa zdroje, aj ked sa tvari, ze minimalne cerpa, ale aj tak ich cerpa a nicim do nich neprispieva, je v poriadku, my mame svoje cerpanie obmedzit

minenkaa
14. feb 2025

@viestta ved ON VYVOLENÝ kto moze a my musíme .Inak fakt nechapem preco si on mysli ,ze je lepsi ako ostatní

janulik2008
14. feb 2025

@tomas123456789b ja sa urcite nebudem sprchovat v studenej vode. Akoze ako otuzovanie ok ale sprchovat sa v studenej vode, nie vdaka 😀 musis si uvedomit ze vsetko ide dopredu. Nie vsetko je ok ale vsetko sa posuva. Ved napr ja si pamatam dobu pred internetom, na druhu stranu vdaka internetu su rodiny aspon v kontakte.

majamat
14. feb 2025

@tomas123456789b aj suche seno sa predava s vetranim. staci malo, obal sa porusi, k tomu vlhkost v byte a uz to ide

pikachu999
14. feb 2025

@tomas123456789b myslím že tie stroje ktoré seno spracúvajú vypustia do ovzdušia viac CO2 ako tvoje menšie kúrenie ušetrí
.skús to vyrátať;)

viestta
14. feb 2025

@pikachu999 vsetci si napchame seno do domov a bytov a kravy nebudu mat co zrat 😝

pikachu999
14. feb 2025

@viestta veď toto 😂 on podľa mňa ani nevie koľko práce je so senom a ako vznikne o tom koľko plastu by sa minulo a odpadu koľko by z toho bolo ani neuvažoval

maribell
14. feb 2025

Už som to raz písala, takže sa budem opakovať, ale ktovie, čo by sem napísali tvoji rodičia. A tým dupľom, keď si si do izby nanosil ešte aj vrecia so senom.

hiro
14. feb 2025

Nooo, seno? A predstavte si ze by ho este konzumovala taka kravicka, jedna, dve, to by sa aj pol dna mohlo vetrat 🙂
https://hnonline.sk/dennik/inzercia/425137-dom-...
Len pri sedení človek vyprodukuje zhruba toľko tepla ako žiarovka o sile 60 Watt. Pohybom vyrábame ešte väčšie teplo – tancovaním až toľko, koľko dodá žiarovka o sile 240 Watt.

maribell
14. feb 2025

Už len posteľ chýba 😅.

lenkakravcova
14. feb 2025

@tomas123456789b seno je vysoko horľavé. A lacnejšie než seno je zateplenie ovčou vlnou, ktorá je napustena proti-horľavou látkou. 🙂 skús si to pozrieť. Navyše je to rovnako ekologické, ale oveľa bezpečnejšie.

teki1
14. feb 2025

@hiro Tancujúci bezdomovec do každej izby.😁

moonlight1210
14. feb 2025

@tomas123456789b zamaltovat? A preco sa uz rovno nenastahujes radsej do jaskynky? Mas to dokonca zadarmo.

Inak, je jasne, ze to seno doma nemas, lebo to uz by si davno o nepraktickych aspektoch vedel. Ale ty nevies. A domysliet si ich, zial, sam nedokazes.
Ako obvykle.

viestta
15. feb 2025
no1990
15. feb 2025

pre predstavu, naša obývačka ma 4x6x2,4 to je cca 60 kubíkov, klíma v lete chladí, v zime hreje, stojí nás aktuálne podľa aplikácia cca 30€/ročne za elektrinu. Bývame v 15 ročnej zateplenej bytovke, nekurime prakticky vobec. Pýtala som sa susedov, takmer nikto v bytovke nezapínal radiátory celú zimu. Akože načo slama? A to už pekných pár rokov túžim po slamenom dome.. ale toto čo tu prezentuješ ty je úplne iracionálne.

zltalienka
15. feb 2025

@tomas123456789b niečo také, že teplo uniká smerom HORE nevieš? Skôr ako zateplíš steny a podlahu, potrebuješ zatepliť strop. Toľko zo základov fyziky.
Ak si niekto chce zmenšiť veľkosť bývania zo 100m2 na 50m2 tak môže predať súčasné bývanie a kúpiť si menšie. A uvoľniť väčšie bývanie pre mladé rodinky, aby nemuseli stavať pre seba nové a nové bývanie na okrajoch miest a dedín.
Ak niekto chce zatepľovať, je na výber aj možnosť použiť SLAMU (nie seno) Sú firmy, čo sa na to špecializujú a môže to vyzerať fajn a aj byť bezpečné. A nemusí pritom zmenšovať objem miestností. Áno bude to drahšie ako svojpomocne s balíkmi, ale keďže 1m2 obytného priestoru má celkom dosť vysokú cenu, nemá zmysel ho zaplniť lacnou izoláciou.
Dúfam ze vieš aký je rozdiel medzi senom a slamou.

lenkasarka
15. feb 2025

Občas si poviem aké náročné mám dieťa. Keby som však mala doma takého Tomáša asi sa obesim. Byt na mieste tvojich rodičov už dávno ti vyhadzem veci pred dvere a v jaskyni by si mohol praktizovať tie chujoviny ktoré tu od začiatku vypisujes. Môžeš kľudne vymeniť svoj 65 eurový mesačný jedalnicek za seno vyjde ťa to ešte menej. Voda z potoka je tiež zadarmo. Mat toto doma to je čistý trest.

tiika
15. feb 2025

@tomas123456789b mna by zaujimalo, ako sa živíš, ako si ty zabezpečujes všetko to, čo potrebuješ? Aj niekde pracuješ alebo máš nejaké vlastne financie z iných zdrojov? Viem, že bývaš u rodičov (aby si ušetril) a je celkom fajn, že si taký skromný a nenáročný. Veď ono to je i pekne, že sa snazis hľadať nejaké najlacnejšie a najekologickejšie riešenia. Akurát by som chcela pochopiť, ako dospejes k takýmto záverom. Ako žiješ? Čo z toho, čo tu prezentuješ, robíš?

zltalienka
15. feb 2025

@tomas123456789b ešte aby som nezabudla: prosím si prepočet rosného bodu a optimalnej hrúbky vnutornej izolácie vo forme balíkov sena (hoci aj slamy, neviem ci na seno nájdeš čísla) pre obvodové murivo:
1. Tehla pálená plná hr. 45cm,
2. Tehla pálená plná, hr. 30cm,
3. Tehla pálená perforovaná, hr. 45cm,
4. Tehla pálená perforovaná hr. 30cm,
5. Tehla nepálená, hr. 45cm,
6. Tehla nepálená hr. 60cm,
7. Kvader, hr. 30cm,
8. Kvader hr. 45cm,
9. Pórobetón hr. 25cm,
10. Pórobetón, hr. 30cm.
A to všetko pre vnútorné požadované teploty 18°C, 20°C a 22°C.
Nechceme mať totiž plesne pomedzi tie balíky sena, či áno?
Nech vidíme naozaj "najideálnejšie" verzie, nie tak zbrucha, že "dávajte do 3 radov". Vrecia v akých rozmeroch si mal na mysli?
Určite prepočty rosného bodu tohoto izolačného materiálu máš, keďže už si zhodnotil, že toto je "najideálnejšie" riešenie.

cina1
15. feb 2025

ja navrhujem ine riesenie, treba budovat "zemljanky" cely rok stabilna teplota, na ktoru sa da zvyknut a problem vyriereny. samozrejme "vtipkujem"

minenkaa
15. feb 2025

@tomas123456789b inak fakt chod bývať do jaskyne,ak je dosť hlboká lebo dlh,stabilná teplota a aj vlhkosť ,stabilne obydlie ,nepotrebuješ nič stavať ,takže usetrich či už financie alebo materiál,tým zniziš ešte viac svoju uhlíkovú stopu.Rodicov tiež určite odbremeniš ,keďže sa im znížia poplatky za elektriky,vodu a kúrenie

viestta
15. feb 2025

@minenkaa lenze v jaskyni nebude mat wifinu, ktoru aj tak platia rodicia. Ako bude plnit svoju misiu?

cina1
15. feb 2025

@viestta no ved prikladom splni sam za seba, a bude pokoj 😀

minenkaa
15. feb 2025

@viestta však to ešte viac zníži uhlíkovú stopu a vlastne bude misia splnená a my budeme mať kľud .Takze svet bude hneď krajší

viestta
15. feb 2025

@cina1 @minenkaa to je fakt. Same benefity pre ludstvo a planetu.

minenkaa
15. feb 2025

@tomas123456789b máš práve od nás dobrý navrch nájdi jaskyňu a chod čo najhlbšie do nej ,nič nestratiš len získaš a okolie určite potesiš

maja249
15. feb 2025

@tomas123456789b Tomino, pridaj fotku, ako vyzerá to zateplenie senom u Teba v izbe, nech sa poučíme.