icon

Ako ušetriť na nákladoch na vykurovanie či chladenie?

tomas123456789b
13. feb 2025
Používateľ tomas123456789b je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od tomas123456789b.

Ak chcete v zime ušetriť na vykurovaní, a v lete na chladení, odporúčam vám zatepliť vnútorné steny a podlahu (podlahu na niektorých miestach kde nebudete moc kráčať) a zmenšiť tak objem miestnosti. Cím menšia objemová miestnosť a lepšia izolácia, tým viac klesnú náklady na vykurovanie, chladenie a dokonca i na osvetlenie kedže menšie miestnosti vyžadujú menej osvetlenia.

Najideálnejšia je vnútorná izolácia senom, ktoré bude pripevnené k stenám a na niektorých miestach na podlahe v priehladných vakoch. Seno ku každej stene stavajte aspon do 3 radov, aby sa medzery medzi jednotlivými vreciami sena zmenšili na minimum.

Seno je lacné, 1m3 som kúpil za 15 eur, má dobré izolačné vlastnosti a k práci netreba ani robotníkov, viete si to spraviť aj sami, kedže ide len o manuálne vkladanie vriec na seba, robota ma teda vyšla na 0 eur.
Cenovo je to výhodné, lebo zmenšiť objem o 1 m3 stojí 15 eur. Ciže ak máte obydlie o rozlohe napríklad 100m2, a chcete zmenšiť jeho objem o polovičku na 50m3 a súčasne aj spraviť zateplenie stien, bude vás to stáť len 50x15 = 750 eur...

Je to oveľa lacnejšie ako keby si máte dať zatepliť obydlie polystyrénom na vonkajšie steny, betonovať to, dávať na to omietku a platiť robotníkom za prácu. Taká práca by vás vyšla nie na 750 eur, ale na 7500 eur, a výsledok by bol aj tak rovnaký..

Ako ušetriť na nákladoch na vykurovanie či chladenie?
enmery
15. feb 2025

@maja249 On je jeden z tých, ktorý vodu káže, ale víno pije🙂

maja249
15. feb 2025

@enmery veď nech nás chlapec poučí a ukáže aspoň maličkú časť realizácie jeho nápadov😉

pikachu999
17. feb 2025

@tomas123456789b čo ti došli argumenty alebo internet? 😂

viestta
17. feb 2025

@pikachu999 nosí seno

enmery
17. feb 2025

@pikachu999 Rozdeľuje nad ďalšou témou a zbiera články z netu.

tomas123456789b
autor
17. feb 2025
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od tomas123456789b.

@simca06022011
V stodole je bežne seno do výšky až 5 metrov, a hoci má stodola drevenú podlahu, drevo sa nezlomí. Tak o čo viac by seno vydržalo v paneláku do výšky 2,5 metrov, v ktorom statika budovy nie je z dreva, ale zo železobetonu ??
Byty nie sú malé, aj v tých 1 izbových bytov je množstvo priestoru ktorý je nepotrebný a ktorý by sa dal zmenšiť.
Skrine, knižnice, to je chlp, tým pár centimetrov dreva ti toho moc neodizoluje, a v skrini je veľa volného priestoru cez ktorý prúdi chlad. Kuchynské linky sú z materiálu ktorý má vysokú tepelnú vodivosť, takže nie je efektívny v izolovaní tepla.
Ak sa dá vnútorné zateplenie skrze seno, rosnýá bod sa posunie nie do interiéru ale do tej izolácie v ktorej je seno. A pokiaľ je táto vnútorná izolácia sena zamaltovaná, a vnútri izolácie je vetranie (diera vyvrtaná do steny cez ktorú prúdi vzduch do izolácie sena), rosn bod ťa nemusí trápiť.
Lepších ? Aby boli lepšie musia byť lacnejšie, a seno je najlacnešia varianta, daleko najlacnejšia, ktorú si vieš spraviť aj sám. A čo sa objemnosti týka, ved tá objemnosť je náročky tak veľká, aby sa zmenšil objemový priestor tam kde ho netreba a ešte efektívnejšie dosiahlo zniženie cien vykurovania, chladneia, osvetlenia.
K tomu či by železobeton udržal seno v paneláku, som už vysvetloval simče.
Ziaden štát mi nedáva žiadne dávky, ja si všetko živobytie a poistenia platím z vlastného, a k doktorovi chodím raz za 3 roky, otužujem si zdravie v studenej vode, preto aby som bol zdravý a aby ste sa vy mohli kúpať v horúcej vode a chodiť k doktorovi 11 krát do roka.
A prečo nie ? Ušetríš na plyne, ušetríš na liekoch, a budeš zdravšia. Ved otužovanie, to je len pár minút denne v studenej vode, je to lepšie ako dať tísícky eur za plyn a lieky, a teplotovať každý druhý mesiac.
@pikachu999
Spotreba plynu na m2 je ročne okolo 100 Kwh. 1 Kwh plynu má emisnú spotrebu 0,185 kgCO2, čiže na m2 to je 18,5 kgCO2 a to iba za jeden jediný rok. Za 50 rokov je to už skoro tona CO2. Z toho si vieš už lahko zistiť, že ked na tom 1m2 dáš seno, hoc i 2,5 m3 sena, zozbierať 2,5 m3 sena má určite oveľa menšiu uhlíkovú stopu než 1 tona.
Seno aj slama sú obnoviteľné zdroje a máme ich dostatok pre množstvo obydlí. A ak by aj bolo menej masa na úkor zateplovania sena, v tom nie je problém, aj tak sa 30% masa vyhadzuje, čiže je ho dostatok, len s ním treba lepšie hospodáriť, nevyhadzovať ho, a nejesť ho každý den na tonu. Ak toto spravíme, bude aj dostatok sena na zateplovanie mnohých obydlí, aj dostatok masa.
@lenkakravcova
Skús vysvetliť, ako sa seno zapáli v dome, vo vetracej zateplenej šachte ? Lebo aby sa zapálilo, musel by si vnútri dosiahnúť teplotu 100 stupnov, ale ktoré obydlie dnes také teploty dosahuje hoc i v lete bez klímy ? Nepoznám také. Okrem iného v sene je málo vzdušného priestoru, čiže tam sa ťažko niečo zapáli, kedže ohen potrebuje k horeniu kyslík. A keby predsa len aj, k tomu slúži hlinená omietka aby zabránila šíreniu ohna do interiéru. A napokon, aj dnes sa bežne do izolácie dáva seno, a nepočul som ešte o prípade kedy by niekomu začalo horieť seno vo vetranej izolácii.

tomas123456789b
autor
17. feb 2025

@moonlight1210
Aké sú tie neprakticke vlastnosti sena ?
Aha, takže bývate v obydlí kde miniete 30 eur na chladenie, a nekúrite ani vy ani susedia.... A teraz tú o karkulke... lebo zateplenie hoc i vonkajšie, okrem toho že stojí majland, síce zníži náklady, ale nie o 100% ako to tu prezentujete, ale pokiaľ je správané na všetky steny a strechu je to do 50%. 100% nie je možné, lebo stále sú úniky cez okná, vetranie, a aj cez steny hoci v menšej miere. Nevyužívať vobec kúrenie sa dá jedine vtedy, ak ste v paneláku na takom mieste, že vás vykurujú susedia zo všetkých strán, takže možno to je váš prípad, lenže to máte 0 náklady na kúrenie nie vdaka zatepleniu, ale vdaka tomu že máte dobre orientovaný byt a vykurujú vás susedia. Ešte raz, to nie je vdaka zatepleniu !
Prečo by mal niekto predávať obydlie, ked je mu tam dobre a nechce meniť bydlisko ? Vnútorná izolácia senom je lahká a vratná, ked si to niekto časom rozmyslí, može omietku vlastnoručne zbúrať, seno dať preč, a vetrací otvor v stene pre izoláciu zamaltovať.
"Firmy"... dakujem, neprosím. Aby mi tam nejakí ziskuchtiví kapitalisti vyúčtovali 15000 eur za niečo čo si viem lahko spraviť aj sám za 1000 eur....
Co sa týka rosného bodu, k tomu som sa vyjadril užívatelovi Viestta, pozri hore.

lenkakravcova
17. feb 2025

@tomas123456789b a aký máš problém s vlnou ktorá je lacnejšia a lepšie spracovatelna?

minenkaa
Autor odpoveď zmazal
tomas123456789b
autor
17. feb 2025

@lenkakravcova
Iste, je výhodnejšia, 1m3 sena stojí 15 eur, kým 1m3 vlny vychádza na 5-8 eur. Ale na Slovensku je jej málo, tu žiaľ ovce moc nechováme. Pre jednotlivcov je ideálna, ale na hromadné používanie je nereálna zatiaľ...

@minenkaa

Mám aj pozemok, kde by som mohol niečo nakosiť, ale to len pár do 5 m3 ročne. Ale aj to je lepšie ako nič.

pikachu999
17. feb 2025

Dúfam že si bol tie stromčeky sadiť 🌲 aj si veci pral či len prášil po robote?

lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
no1990
17. feb 2025

@tomas123456789b nie je ťažké človeka oklamať, je ťažké človeka presvedčiť o tom, že bol oklamany. Klame ta tvoj vlastný mozog. Ale o tom ta nepresvedčím ani ja ani 200 ľudí tu. Na to prídeš keď ta budú špehovat satelitmi a pôjde po tebe ostreľovač a budeš sa báť pozrieť z okna … lebo to sa pri niektorých psychických ochoreniach stáva. Psychické ochorenie sa dá jednoducho definovať aj tak, že proste človek uverí nejakej lži a vytrvalo na nej trvá

lenkakravcova
17. feb 2025

@tomas123456789b vlna je odpadový produkt na družstvách. Oviec sa tu chová dosť. Stačí keď si vypýtaš a dajú ti zadarmo. A môžeš si ju spracovať ako chceš. Seno zadarmo nedostaneš.

minenkaa
17. feb 2025

@lenkakravcova kľud ospravedlnujem sa,hneď to opravujem

maja249
17. feb 2025

Tomáš, ešte raz...ukáž fotky zateplenia senom v Tvojej izbe.

viestta
17. feb 2025

@pikachu999
@enmery nič sa mu nestalo. Len dlho generovať tie jeho fantazmagorie

viestta
17. feb 2025

Tento Tomáš ma vlastnú fyziku. Objemová výmera, teplo otszieva... Ty kokos, on ma naozaj matúru z gympla? My sme sa učili o prestupoch tepla vedenim, o vyžarovani tepla, akumulacii tepla celkom podrobné, ale otazievanie tepla nikto nespominal. To bude nejaký Tomášov objav

janulik2008
17. feb 2025

@tomas123456789b odkiaľ máš to teplotovanie každý druhý mesiac?
Neviem si predstaviť po robote sa umyť v studenej vode. Otužovanie je fajn ale umývať sa stále studenou vodou nedám 😁 takže si radšej budem užívať 5 minút teplej vody ako otužovať bohužiaľ.
A ako som písala všetko ide dopredu ...

zltalienka
17. feb 2025

@tomas123456789b chcem prepočet. Prepáč, ale stavebný úrad veta, že má nejaký "rosny bod nezaujíma" nebude postačovať.

viestta
17. feb 2025

@zltalienka a ešte vyvrta dierku do múra aby sa seno vetralo. 🙄Toto prekonáva aj jeho cura ie dá flase. Co veta, to väčší blud

zltalienka
17. feb 2025

@tomas123456789b aký veľký "vetracích otvor"? 1mm? 1cm? 1 m? Bude stačiť 1 vetrací otvor? Na koľko m3 sena bude postačovať 1 vetrací otvor?
Bez prepočtov sú tieto Tvoje úvahy len úvahy od kuchynského stola a nič viac.

zltalienka
17. feb 2025

@viestta v bytovke mu to skrátka nedovolia. V rodinnom dome si majiteľ domu 2x rozmyslí, aké zásahy do neho urobí.
Myslím "vetracie otvory".

zltalienka
17. feb 2025

@tomas123456789b inak v ľudských "obydliach" vetracie otvory zvyknú byť. Volajú sa okná. Pokiaľ chceš mať trvalo otvorené diery v stenách, nemá zmysel zatepľovať.

tiika
17. feb 2025

@tomas123456789b A odkiaľ máš vlastný prijem, ak sa môžem opýtať? Pracuješ, podnikaš, niečo predávaš, nejaké výnosy z investícii, … či niečo ine?
Svoj pribytok (neviem, či máš byt alebo dom) si už zateploval? Koľko m3 si použil a ktoré časti izby resp.zvyšného priestoru si zmenšoval?

janulik2008
17. feb 2025

@tiika byva s rodicmi

moonlight1210
17. feb 2025

@tomas123456789b Uz ti odpovedali ostatni, ale napr. nevyhnutne vlhnutie a hnitie v plaste bez vetrania. Vlhnutie a hnitie aj vo vetranom plaste, ci platennom vreci, ak bude vo vacsej vrstve. Mozny vznik bioplynov, ked ti zacne v podstate kompostovat (nehovorim hned o koncentracii na vybuch).
Mozny vyskyt hmyzu, ktory si v nom najde utocisko, resp. si ho s nim uz prinesies, a jeho rozmnozenie do neziaducich casti domacnosti (matrace, potraviny,…).
Atd, atp.

Kdesi si spominal to seno zacementovat. Tym sa sice da ziskat stavebny material, ale zmohutnenim stien dalsou hrubou vrstvou cementu prides k dalsim problemom, ktore ti uz tiez vytkli.

Preco si myslis, ze na to tvoje zateplovanie zvnutra senom vo vreci este nikto neprisiel? Lebo je neprakticke.

Aj ked zateplovanie senom kedysi pouzivali, kedze nasusene seno nanosili na povaly drevenic. Aby v zime robilo izolacnu vrstvu a neutekalo im teplo stropom. A chodili ho pravidelne prehrabat. Co je zaklad.

To vela prace mimo MK bolo vymyslat parostroj, co nepotrebuje k praci paru?

tiika
17. feb 2025

@janulik2008 však viem, to jedine a už som to písala. Snáď odpíše viac.

janulik2008
17. feb 2025

@tiika ale to by aj mna zaujimalo lebo co som v rychlosti citala jeho blog tak neverim ze niekto tomu veri 🫣