icon

Ako ušetriť na nákladoch na vykurovanie či chladenie?

tomas123456789b
13. feb 2025
Používateľ tomas123456789b je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od tomas123456789b.

Ak chcete v zime ušetriť na vykurovaní, a v lete na chladení, odporúčam vám zatepliť vnútorné steny a podlahu (podlahu na niektorých miestach kde nebudete moc kráčať) a zmenšiť tak objem miestnosti. Cím menšia objemová miestnosť a lepšia izolácia, tým viac klesnú náklady na vykurovanie, chladenie a dokonca i na osvetlenie kedže menšie miestnosti vyžadujú menej osvetlenia.

Najideálnejšia je vnútorná izolácia senom, ktoré bude pripevnené k stenám a na niektorých miestach na podlahe v priehladných vakoch. Seno ku každej stene stavajte aspon do 3 radov, aby sa medzery medzi jednotlivými vreciami sena zmenšili na minimum.

Seno je lacné, 1m3 som kúpil za 15 eur, má dobré izolačné vlastnosti a k práci netreba ani robotníkov, viete si to spraviť aj sami, kedže ide len o manuálne vkladanie vriec na seba, robota ma teda vyšla na 0 eur.
Cenovo je to výhodné, lebo zmenšiť objem o 1 m3 stojí 15 eur. Ciže ak máte obydlie o rozlohe napríklad 100m2, a chcete zmenšiť jeho objem o polovičku na 50m3 a súčasne aj spraviť zateplenie stien, bude vás to stáť len 50x15 = 750 eur...

Je to oveľa lacnejšie ako keby si máte dať zatepliť obydlie polystyrénom na vonkajšie steny, betonovať to, dávať na to omietku a platiť robotníkom za prácu. Taká práca by vás vyšla nie na 750 eur, ale na 7500 eur, a výsledok by bol aj tak rovnaký..

Ako ušetriť na nákladoch na vykurovanie či chladenie?
tomas123456789b
autor
19. feb 2025
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od tomas123456789b.

@janulik2008
Vychádzam zo štatistiky, pozri si štatistiku kolko krát chodia Slováci k doktorovi za rok, je to priemerne 11 krát !! Najviac v Europe ! Prečo nedáš ? To je taký problém na pár minút sa ponoriť do studenej vody ? Podotýkam do studenej sprchy, nie chodiť sa hádzať do jazera...
@zltalienka
Prepočet je pre každé obydlie iný, podstatne je to že každé vnútorné zateplenie senom sa dá odvetrať, je to lacné a efektívne to zatepluje.
"aký veľký "vetracích otvor"? 1mm? 1cm? 1 m? Bude stačiť 1 vetrací otvor? Na koľko m3 sena bude postačovať 1 vetrací otvor?"
Povedal by som že na 1 meter aspon.
"inak v ľudských "obydliach" vetracie otvory zvyknú byť. Volajú sa okná. Pokiaľ chceš mať trvalo otvorené diery v stenách, nemá zmysel zatepľovať."
Každé zateplenie je vetrané, aj vonkajšie zateplenie polystyrénom je vetrané a sú tam vyvrtané diery, a predstav si že to zateplenie zmysel má a chráni únikom tepla.
@moonlight1210
Už som písal, že ak sa seno zamaltuje, nebolo by v plaste, a do steny sa vyvrtá vetrací otvor, takže biješ slameného panáka. Proti úniku hmyzu slúži zamaltovanie.
"Kdesi si spominal to seno zacementovat. Tym sa sice da ziskat stavebny material, ale zmohutnenim stien dalsou hrubou vrstvou cementu prides k dalsim problemom, ktore ti uz tiez vytkli."
Vobec nemusí ísť o mohutnú stenu cementu, hrúbka 15 centimetrov cementu stačí. K akým dalším problémom sa príde ked sa to zacementuje ?
"Preco si myslis, ze na to tvoje zateplovanie zvnutra senom vo vreci este nikto neprisiel? Lebo je neprakticke."
Niektorí tak aj robia, ale senom na povale. Steny si nedávajú zvnútra senom zatepliť, lebo nechcú zmenšovať objem miestnosti, chcú mať veľké miestnosti, radšej budú platiť vysoké účty, len aby mali veľké miestnosti... ludia su nepoucitelní...
"A chodili ho pravidelne prehrabat. Co je zaklad."
Vážne myslíš že to je základ ? Ako teda chodia prehrabávať seno tí čo vonkajšiu izoláciu nevyplnajú polystyrénom ale slamou ? A ver že aj takých je viacero. Určite to seno každý rok nechodia do tej izolácie prehrabávať... no to tam slúži vetranie...

janulik2008
19. feb 2025

@tomas123456789b nvm odkial to maju ale nepoznam cloveka co ide 11x k dr za rok 😀

moonlight1210
19. feb 2025

@tomas123456789b ty mas take napady, co su praxou uz davno prekonane, az jeden nevie, ci sa smiat, alebo ti to radsej nepovedat, aby ti nebral detsku radost.

Este jedna vec - kde vidis zmysel, aby ludia stavali velke domy (ked dan sa plati od metra stvorcoveho), aby si ich potom zvnutra zmensili na velkost zapalkovej skatulky, aby “usetrili” (asi na psychiatra kvoli depresii zo zivota v takej diere)?

viestta
19. feb 2025

@tomas123456789b Tomasko, polystyrénové zatepleni nie je odvetranie, ani zateplenie z minerálnej vlny nie je odvetranie. Je to uzavretý systém, kde je zateplenie uzavretá obálka na budove. Trt makový vieš o stavebných technológiách, trt makový vieš aj o tej tvojej seno ej izolácii. Ale tvári sa múdro, to treba uznať. Len každý jeden tvoj akože argument na zdokonalenie systému len prehlbuje bludnost tvojej idey. Každej tvojej idey, ktorú si stihol vymyslieť. Tebe chyba všeobecný prehľad, máš nulové praktické skúsenosti s čímkoľvek, technické riešenia tvojich vynálezov majú také diery, že už ani ten ementál okolo nich nie je žiadny. Ty si myslíš, že niečo prečítaš na internete, prepíšeš to vlastnými slovami a už si inovayor. Nuž, keby si mal všeobecný prehľad, nebol by si utrhnuty od reality vedel by si odlíšiť hlúposť od reality. Ale ty rad a nadšene tie hlúposti siris a ešte ich vydávas za svoje napady. Tvoje myslenie je obmedzené, s tým my nenarobím nič. Ale ak máš čas, sily a vedomosti, tak na STU je Stavebná fakulta, začni študovať. Keď dôjdeš dosť ďaleko, naučíš sa, že zateplovanie z vnútra je neefektívne, náročné na realizáciu a prináša so sebou najviac rizik

pikachu999
19. feb 2025

@tomas123456789b seno a slama je rozdiel a chcem vidieť tvoju izbu takto zateplenu;)

zafir01
19. feb 2025

@tomas123456789b 🫣 ...a potom sme tu my , čo máme obývačku 6,5x6,5 metra a výška stropu 4 m 😆

zafir01
19. feb 2025

@janulik2008 ťa štatistika je na nete , ale tak. Je to priemer , kopec dôchodcov chodí viac krát týždenne . Mám v okolí mladých ľudí trpiacich rôznymi ochoreniami ,čo chodia niekoľko krát mesačne ..

viestta
19. feb 2025

@pikachu999 však pýtame fotku a nič, furt nič. A to ma všetko v modile, aj foťák, aj kompas, aj predpoveď počasia a stavy vodných tokov pre svoju vodnú dopravu po Dunajci cez Nitru, aj internet, akurát menštruačný kendarvtam nema, ale fotku neprilozi

janulik2008
19. feb 2025

@zafir01 ved toto ze dochodcovia chodia castejsie tak mozno preto a si zober ze kolko ludi ma problemy ze musia chodit k dr castejsie

minenkaa
19. feb 2025

@tomas123456789b ty si blby ,zas to musím napísať, ja som bola za rok asi 20x u lekára a to som nebola ani raz chorá!!!!

zafir01
19. feb 2025

@janulik2008 potom sa tam započítavajú návštevy dr napr v tehotenstve poradne . Alebo novorodenci , prípadne administratívne veci ( potvrdenia do práce , pravidelne zdravotné prehliadky pre niektoré zamestnania ) ... Ja som u dr ( obvodný ) tak raz ročne , teraz som bola po dvoch rokoch . Onedlho mam 40 . Plus zubár (tiež je to lekár ) ,plus gynekológ . Takže si tsk 3x ročné som u nejakého lekára

viestta
19. feb 2025

@janulik2008
@minenkaa
@zafir01 ale však on by možno aj doktorov zrušil. Co sa nevylieci otužovanim, to liečiť netreba, však to sú vyhodené peniaze. Jo a ak by lekári fungovali, budú robiť doma, netreba im ambulancie. To by sme už nechodí k lekárovi ale na návštevu ku kardiológovi. A ortopéd by mal RTG v spajzi, ak by ho chcel mať.

janulik2008
19. feb 2025

@zafir01 tak to asi preto tak vyzera ze 11x 😀

tiika
19. feb 2025

@tomas123456789b a mne si prečo neodpovedal? 🥲

tomas123456789b
autor
20. feb 2025

@tiika
Lebo to sa netýkalo témy. Téma je o tom aký je najlepší typ zateplenia ak sa ráta cena a efektivita, a nie o tom či to mám ja tak zateplené alebo nie, ani nie o tom čo pracujem a koľko zarábam.
@moonlight1210
Niekto si mohol stavať veľké obydlie ked mal peniaze, potom neskor o peniaze prišiel a teraz nemá na splácanie energií, a presťahovať sa nechce. U takého je jediné riešenie vnútorné zateplenie senom a zmenšenie objemových miestností.
Pri vonkajšom zateplení polystyrénom rosný bod sa prenáša práve do oblasti vonkajšieho zateplenia. Ak táto miestnosť nie je vetraná, kde sa potom stráca všetka tá voda ktorá sa v tom polystyréne nahromadí ? Lebo bez vetrania ti tam zachvílu vznikne bazén, alebo a to by bolo ešte horšie, tá voda prejde do stien, takže ti navlhnú steny.
"náročné na realizáciu "
Veru, je náročné dať na povalu seno a vyvrtať otvor. Určite je menej náročné vyšplhať sa na stenu a montovať vonkajšie zateplenie..... ty máš teda neuveriteľné názory... zrejme pracuješ priamo pre firmu čo montuje polystyrén, inak si to neviem vysvetliť...
@zafir01
Ano, započítavajú sa všetky typy návštev, ibaže všetko čo si vypísala sú minoritné návštevy. Ved žena nie je tehotná každý rok... a človek nemení prácu 11 krát do roka... Nehovoriac o tom že nie každý zamestnávatel vyžaduje zdravotnú prehliadku... a čo sa preventíviek týka, Slováci na ne viac nechodia ako chodia...

viestta
20. feb 2025

@tomas123456789b v polystyrene sa voda nezhromazduje, pretoze polystyren je v uzavretej obalke domu a je nenasiakavy, a uz vobec nenasiaka do neho vlhkost z vonkajsieho prostredia. Na to aby bol oddeleny od vonkajsieho prostredia sluzi omietka. Tak isto mineralna vata sa uzatvara do obalky, aby nenasiakala vlhkost zo vzduchu. Voda zabudovana v muroch (pri novych stavbach), alebo ta ktora sa nasiakla do murov pre rozne strukturalne chyby konstrukcii sa v pripade zateplenia odparuje smerom do vnutra, do interieru. Ale v suchych muroch sa ziaden bazen v zatepleni robit nebude, dokonca ani v tych vlhkych. To skor ti splesnivie to seno pri vnutornom zatepleni, ked do obvodoveho plasta navrtas vetracie otvory...
Ale co ja tu pre teba deriem klavesnicu, ty by si to tak ci tak nepochopil a nakreslit ti tiez nepomoze. Skor vysvetlim taketo technicke veci svomu stvrtakovi ako tebe.
(Ozaj, uz si nasiel ten Dunajec na mape? Uz si zistil ako sa vola ta rieka, ktoru si ty na mape pomenoval Dunajec?)

tiika
20. feb 2025

@tomas123456789b všetky moje otázky sa týkajú témy a zateplenia. Ty prezentuješ a obhajuješ svoje nápady, reaguješ na argumenty. Takze pre mna je dôležité vedieť, či máš reálne skúsenosti s ich realizáciou, či máš na to možnosti (dosah, prijem) a teda pokial áno, no nič z toho nemáš odskúšané a ani neplanujes robiť, tak tým pádom nemajú tvoje myšlienky a riešenia nemajú žiadnu váhu a žiješ vo svete fantázie a mimo realitu.
Preto je otázne, či vôbec ma zmysel diskutovať a zaoberať sa tvojimi príspevkami. A či si si ty sam toho aspoň vedomý?

tiika
20. feb 2025

@tomas123456789b podľa teba je zateplenie lacný, efektívny a dostupný spôsob. Pokial áno, máš ho alebo ho nemáš? Ak nie, tak prečo? Pretože tým pádom klameš iných ľudí alebo sam seba.
To mi pride dosť smutne. Priala by som si, aby si aj ty žil v skutočnom svete a bol spokojný. No keďže ti to asi nejde, vytváraš si tento imaginárny svet. Je možné, že by to bolo takto?

cina1
20. feb 2025

na margo lekarov, uz len vek a ak v roku absolvujes vsetky zakladne preventivky - vseobecny, zubar, gynekolog /to ako muz nie ale napr. u muzov po 50 ke prostata) - to mas 4 navstevy (vseobecny 2x odbery a potom zhodnotenie, gynekolog - tiez 2 x - ultrazvuk alebo mamo, zubar len preventivka, dentalku nerobi lekar). AK vseobecak nema ekg, tak posle k internistovi, ocne je tiez uzitocne absolvobat...cize si pozri k akemu poctu dospejes... a to este nie si chory)

tomas123456789b
autor
20. feb 2025

@viestta
Ak sa ti tam hromadí voda, a neprejde cez polystyrén, potom prejde cez múry, takže ti zvlhnú a splesnijú. Ešte štastie že nedávajú zateplenie na tvoj sposob, lebo neexistuje.

viestta
20. feb 2025

@tomas123456789b no ano, mokre mury sa po zatepleni susia do interieru. To si nevedel? Ale polystyren ako taky vodu neobsahuje, voda do neho nevsakuje aj keby tam priamo zatekala. Penovy polystyren je nenasiakavy ani ked ho do vody ponoris. Na rozdiel od toho tvojho sena, ktore je hygroskopiscke, dokaze zvlhnut aj zo vzdusnej vlhkosti. Vlhke seno moze plesniviet, hnit a dokonca sa moze aj samovznietit. A vlhke seno je kompost, ktory tvori (okrem kadecoho ineho) metan.

tomas123456789b
autor
20. feb 2025

@viestta Nesušia, mokré múry pretekajú do interiéru a vytvárajú plesen na stenách interiéru. Takže tvoje "rady" sú ideálnym návodom ako si do obydlia prisťahovať plesen....

Väčšina metánu sa zo sena stratí už pri jeho zbere a sušení. Ale prečo to vlastne spomínaš ? Bojíš sa že to buchne ? Ked nevybuchol tvoj domáci kompostík plný metánu, tak toto určite tiež nie.

viestta
20. feb 2025

@tomas123456789b fakt na teba skoda drat klavesnicu

janulik2008
20. feb 2025

@viestta ja ta obdivujem, naozaj 😀

zarrinka
Autor odpoveď zmazal
tomas123456789b
autor
20. feb 2025

@tiika
Odskúšané to už v minulosti bolo, nie mnou ale ostatnými. Bežne sa vyplnajú vnútorné priestory senom, napríklad povala. A ked sa dá zatepliť povala, dajú sa aj iné vnútorné priestory v dome,
Ja nemám problémy s cenami energií, preto nie som odkázaný od jeho zateplenia, navyše obydlie v ktorom bývam nevlastním ja, takže si tu nemožem robiť čo chcem, ani seno dať ani kebyže jak chcem.
@cina1
Večšina Slovákov nechodí ani len na tu jednu základnú prehliadku, a nie to ešte na všetky tri.... Proste Slováci sú extremne chorí, oveľa viac než ostatné národy. Očividne je tomu tak preto že Slovensko je kúpelný národ, máme termály zabudované v historii... ludia sa tu radi kúpu v horúcej vode, a často... na druhej strane severské krajiny, majú v tradícii otužovanie v studenej vode a preto tam žijú tolko dlho a chodia tak málo k doktorovi. A ked čítam názory slovenských mamičiek na MK, vobec sa tomu nečudujem že je ten zdravotný stav Slovákov najhorší v Europe, a možno i na svete...

lenkasarka
20. feb 2025

@tomas123456789b keď teda bývaš s rodičmi to im neprekáža že nespachujes po sebe toaletu? No a k téme. Ty nemáš problém s cenou energii a máš pocit že my mame,že nám vnucujes tie hlúposti? Doma nemôžeš robiť nič ale inému ideš kázať. No to je presne take že vodu kažem,víno pijem.

moonlight1210
21. feb 2025

@tomas123456789b Toto ti tu odlozim, aby si to nezmazal. Je to infotmacia, ktoru uz davnejsie vsetci tusili a nemylili sa.

“Ja nemám problémy s cenami energií, preto nie som odkázaný od jeho zateplenia, navyše obydlie v ktorom bývam nevlastním ja, takže si tu nemožem robiť čo chcem, ani seno dať ani kebyže jak chcem.”

viestta
21. feb 2025

@moonlight1210 takze fotka sena v izbicke nebude, lebo mama nedovoli. Hlavne, ze mama plati za kurenie. Ked ma take silne argumenty, ked mu tak zalezi na tom aby usetril naklady, tak za ten tyzden co tu bludy pise by mame vyargumentoval, preco musi dat seno nielen do svojho chlieva ale aj do jej spalne a obyvacky a mama by bola rada, ze usetria tisice rocne na kureni. Ibazeby ho poznala a vedela, ze po sene by dosla dalsia c.h-ujada, ktoru vo svojej chorej hlave vymysli...

moonlight1210
21. feb 2025

@viestta mama asi nestoji o hmyz, hlodavce, obyvackove kompostovanie a prirodzeny ubytok vrstvy slamy prachnivenim. Kedze nunost opakovania doplnania vrstiev by ju v konecnom dosledku vysla viac, ako jednorazove zateplenie na stene z vonkajsej strany.

No je pravda, ze kym synak sedi za kompom v izbe a zobera sa vynaliezanim uz vynajduteho (a prekonaneho), je s nim menej problemov, akoby jej vrecia so senom pritlkal na steny v obyvacke a nechaval jej uzku cesticku stredom, lebo minimum zivotneho priestoru im staci.
Mozno by aj domacu premavku vyriesil semaforom. Kedy kto moze po cesticke ist. Teoreticky by to mal aj so spinacom na prednost, keby dakomu bolo nutno, aby mal "zelenu vlnu" az do kupelne.