Ako vnímate výhody a nevýhody Európskej únie?
Milí priatelia, ako vnímate výhody a nevýhody EÚ ? ..... máme sa ozaj lepšie, bol to správny krok?
@sisaka Presne si vystilhla pointu veci.... Povodna myslienka EHS uz nema nic spolocne s Eu projektom. Azial,ten projekt je ako zo vzorca socializmu....Ato ej to zle na tom projekte....
vyrovnavat rozdiely a diktovat pravidla... Ci uz su su vzaujme ci v nezaujme clenskych krajin a ich obyvatelov..
Ked sk do Eu vztupovala, tak obyvatelom politici nepovedalim i,co obnasa byt clenom EU....Tiez nie to,ze sa budevyrazne menit tvar EU merom k integracii a odnimania kompetencii jednotlivym statom,ako clenskym statom EU..
To ejtie zto skodlive, co je doledkom tej zlej koncepcie Eu...
je ine volny zväzok spolcnestva krjin pr eiste vyhody.. cla, cestovvanie ....... a ine smmerovanie k federalizacii.....Nefungovalo to dobre v CSSR a nebude ani v EU...
Ano,ekonomicky a sk prfoituje z clensta v Eu .pretoze zvysovanie ziv.urovne je finacovane inym clenskymi krajinami. cize ich danovnikmi.... Najmä ide o De.. Ta je cistym najväcsim platcom do Eu....Dokonca terz este mala zvysene platby....
k bolo cistym platcom....
AK sk prjd ek tomu,ze bude cistym platcom,.. hoci pr ekrjinu aako Blakam ci Ukrjina, tak mohym danovnikom na sk sa to tiez nebude pacit.....Ato nie je vsetko. To ovlyvnuje tie zprac.trh a tym aj vysku prijmov......
Toto je ten komunisticky princip ----Vyciciavat inych pre zvysovanie ziv.,urovne dalsich.menej uspesnych krajin...... a mnohym platcom dani v napr.de sa nepaci,ze z ich dani sa zvysuje ziv.uroven niekoho ineho....A ich vlastna ziv.uroven tym klesa....
EU je zlozena z roznych clenskych krajin.Tie maju rozdielnu ek. uroven a preto to nemoze nikdy byt rovnocenny klub.
Atak je jassne,ze tie krajiny ako De ci Fr si narokuju/ze budu rozhodovat o tom,kde ake peniaze potecu do inych clenskych krajin.A teda aj na sk..
A poltiky tych krajin zatial su take, ze oni rozhoduju o tom, akym smerom sa bude uberat Eu..... Amohokrat to nie je v prospech obyvatelov sk.napr... Cize sk dobrovolne /a myslim,ze ani politici mohi na ak coi vladli nedomyseli dosledky/ vzdania sa istych kompetencii...
A vysledkom je,ze moze implementacie z EU nie su v prospech obcanov na sk...ale ani obcanov de napr
Takze to nie je prvda, ako tu citam od nejakeho pisatela, ze Eu sa nemoize rozpadnut.. zalezi nie na sk,,, ta nemoze objektivne vystupit teraz aj este mohe desatrocia z eu bez poskodenia svojej.. ekonomiky Apoltici ci uz lavice eci pravice to vedia....Ale na DE bude zalezat, co urobi.Ak by De vystupilo z EU,je po projekte EU....
A vec sa ma tak,ze sitacia v de je polticky taka ,ze bud sa EU z reformuje v prospech ludi , alebo de v istej pol.konstelacii do buducna moze z EU vystupit....
Takze ludia na sk by mali pocitat s tym,ze musi svoju ziv,.uroven zvysovat aj bezEU penazi. fondov....
@thirstymonk Nič v zlom, ale teraz už chápem, prečo máš taký skreslený pohľad na veci, privatizáciu si nezažil, len niekto povedal. Pracovať pod slovačikmi to bolo niečo úžasné. Firmy nemali peniaze, ľuďom nezaplatili, ale oni mali toľko, že boli zahojení na 3 generácie.
@jozko_z_lesa Ja som nikde netvrdil, že som robil v britanii, pozor na to! Ja som tvrdil, že som mal dva projekty pre britániu a robil som na nich z domu (to je to povestné 21. storočie). Keďže je to krajina tretieho sveta, vyfakturoval som to normálne ako na slovensko bez akýchkoľvek iných problémov.
Analytika som robil svojho času vo firme "prveho prezidenta, za ktoreho sa nemusime hanbiť" :D ale nebavilo ma to. Po dvoch mesiacoch som sa vratil k developmentu. Ale ani to ma nebavilo hehe :D
Mesačne zarobím od tých 2000-3000€ na faktúru. Keby mi šlo o prachy a bol by som taký nerd jak ty, tak robím 16 hodín denne pre švajčiarsko a kešujem 20k mesačne. Ale, čudujsasvete, as, ktorý môem stráviť s rodinou, nevymením za niečo tak obyčajné a nudné, ako sú prachy. Čiže si myslím, že pri pracovnej dobe cca 4-5 hodín denne trojku vybuchať nie je zle, čo povieš?
@jozko_z_lesa Inač keď sa mám pýtať fotra, tak pred 30 rokmi to opäť nebolo o EU, ale o sociku. Za sociku si nemal pravo podnikať, mohol si len prdieť v dajakom štatnom podniku a keď si bol dobrý, tak to nikoho nezaujimalo. Keď si však bol v strane, mal si o stovku dve tri viac.
Vieš, tvoj problém je ten, že sa ti pletú historické fakty a to, čo bolo na hovno za sociku, pripisuješ ako zásluhu EU, hoci v tej dobe o EU na slovensku ani chyru ani slychu. Rovnako tak, čo si uviedol niekedy na začiatku diskusie, ani jedna z tých 4 veci nemala nič spoločné s EU, rovnako to, ako sa robilo pred 30 rokmi, nemá nič spoločné s EU... furt si ideš svoje, aj napriek tomu, že som ti to neodškriepiteľne vyvrátil.
@jozko_z_lesa Ja nie som provychodny ITckar. Ani prozapadny. Ja som prostredny :D tak čau.
@thirstymonk 👍👍👍
@thirstymonk uz som ti pisala, ze si mas ten svoj hulvatsky slovnik odlozit na svoju oblubenu stvrtu cenovu. Myslis si, ze aky si zaujimava, ale v konecnom dosledku si len ubohy.
@viestta Prepač, ale asi si si ma pomylila s niekym, koho tvoj nazor zaujima.
@jozko_z_lesa Som živnostnik... žiadny plat si nevypytavam. 🙂 Koľkokrát to mám ešte napísať, kým to v tom esete pochopíš? :D
@thirstymonk ale tvoj slovnik bude zaujimat adminov
@jozko_z_lesa Vieš, aj o tom som písal. To nie sú dva svety čiernobiele, že si buď pro EU, alebo pro Rusko. Ja som pro Slovensko. Tu mi je dobre. Rovnako ako nepotrebujem k šťastiu EU, rovnako nepotrebujem ani Rusko. Chápem, že v europskej hlave je toto spracovať celkom problém, ale v realite sa to dá ;) Nebyť ani ani. Tak ako švajčiarsko ;) Ale keďže nie sú v EU, tak podľa tvojej (ne)logiky sú asi tiež proruski ne?
@viestta Tak ma nahlás, dostanem príučku a večer usneš ako mimino s pocitom, že svet je zase o čosi lepší. Cmuk.
@jozko_z_lesa Jozko, aj teba sa tyka to, aby si sa krotil v pouzivani vyrazov. Aj ty si najdi miesto, kde budu primerane
@viestta Asi by nám tu admini mali spraviť fekalno-vulgarnu kategoriu, kde by sme sa mohli plne realizovať bez toho, aby sa na tom dakto pohoršoval hehe :D
@thirstymonk fekalno analnu kategoriu nam tu netreba, tak ako nam netreba feklany slovnik. Pretoze diskutovat sa da aj bez invektiv, ale ty si este na ten svoj slovnik hrdy, co je skutocne polutovania hodne.
@daniela2202 ja vnímam len pozitívne výhody.
@thirstymonk Dovolim si reagovat na casove nepresnosti. Pred tridsiatimi rokmi tu nebol socik, ale pisal sa rok 1994, existovala samostatna Slovenska republika a premierom krajiny bol Vladimir Meciar. Cestovanie kamkolvek do zahranicia nebolo vobec jednoduche a pracovat uz len v blizkom pohranici susednej krajiny bolo komplikovane aj pre studenta, ktory chcel cez leto brigadovat v rakuskom sade a zbierat ovocie alebo v nemeckej restauracii umyvat riad. Bez pracovneho viza to neslo, o vizum sa muselo ziadat osobne na ambasade, ktora bola len v Bratislave, pre dalsie evropske krajiny, ktore nemali zastupenie v Bratislave alebo v Prahe, musel clovek cestovat do Nemecka alebo Viedne, kde mala dana krajina svoj zastupitelsky urad. Clovek musel podstupit osobny pohovor a musel preukazat, ze pracu alebo brigadu ma dojednanu, musel mat pisomne vyjadrenie zamestnavatela, ze ho potrebuje a kopu dalsich formularov. Na viza sa cakalo niekolko tyzdnov a clovek si ich musel opet vyzdvihnut osobne. Pokial mal peniaze na hotel, nocoval tam, pokial nemal, nocoval pred ambasadou a casto sa stavalo, ze za den bol limit podanych ziadosti o pracovne vizum vycerpany uz doobedu. Po uplynuti viza nesmel nejaku dobu poziadat o nove vizum a musel sa vratit domov, ostavat v zahranici bez pracovneho viza bolo velke riziko vyhostenia. Nieco ako pobytove vizum neexistovalo, clovek v tej krajine jednoducho ostat nesmel. Aj v Ceske republike bol Slovak brany za rovnakeho cudzinca ako napr. obyvatel Ugandy.
Neexistoval Erazmus, neexistovali vymenne studenske ani jazykove pobyty, tituly takmer neboli uznavane. Anglictinu alebo nemcinu stale ucili preuceni rustinari a kvalita nebola nic moc.
Pise sa rok 2024 a Slovensko je v EU. Studenti mozu volne cestovat kamkolvek chcu, nikto im do pasov nelepi celostranove nalepky s hologramom a casovym usekom, kedy musia opustit krajinu, neprespavaju pred ambasadami na karimatke, mozu studovat v zahranici a maju status studenta ako ktorykolvek iny evropsky student, mozu cez prazdniny vyrazit kamkolvek za pracou a vsetko si dojednat na mieste, nikto ich nelustruje na hraniciach, tituly su uznatelne a nikto slovenskeho Ing. alebo Mudr. nepovazuje za menejcenneho.
Ty mozno EU uz ku stastiu nepotrebujes, mozno si vsetky vyhody EU uz vyuzil ale su tu ini, su tu ti dalsi, ti mladi, ti nadejni a nasa buducnost, ktori by radi zili opet o nieco hodnotnejsie nez ti pred nimi.
@veto k tvojej vypovedi uz chyba len tolko, ze po prijati do Eu nam ta sqvela eu drbla 7 rocne prechodne obdobie nemoznosti vstupu na ich pracovny trh, co bolo do 2011... ked dobre ratam... A potom prisiel rok 2015,kedy k nim mohli cele hordy a vsetci, vsade, za 1000 na ruku zadara s wir schafen das.. wir haben platz... Len pre nas nebol plac ani ďas. Swajne slichte wilkomeni👿
@ahhola Nie, to nie je pravda. Cast EU svoj pracovny trh otvorila hned, cast po dvoch rokoch a tych 7 rokov vyuzili len dve krajiny, Nemecko a Rakusko.
Nechapem ale preco to trapi teba, podla gramatiky vsetkych nemeckych slov, ktore si v prispevku pouzila, si v tych krajinach asi nebola, alebo pokial aj ano, tak z tej nemciny si vela nepochytila.
@thirstymonk a ty vôbec nevnímáš, čo stojí za tými reguláciami? Či chceš vykurovať byt žiarovkami?
EÚ bola pekná myslienka , s dobrým začiatkom ktorá sa uberá zlým smerom. To uľahčenie cestovania, praca v zahraničí je urcite výhoda pre mnohých ...
Ale dotácie pochovali naše poľnohospodárstvo. Rôzne regulácie, čo najväčšia snaha zničiť samostatnosť krajín a tak výrazne ovplyvňovať ich suverenitu je upne krok mimo. Je síce skvele ze sa napr zákaze vyrábať slamka z plastu ale na druhej strane sa podporí to ze v Bardejove sa vyrobí súčiastka do okuliarov , prevezie sa kamiónom niekde do krajný XY, kde sa spojí s inou súčiastkou, potom sa privezie znovu na SK niekde do Nitry aby sa dali okuliare dokopy , následne sa prevezie do skladu v Prešove, aby sa predala v Nemecku ...a oni chcú zakazovať spaľovacie motory ? A znižovať uhlikovu stopu ? Mala som kamoša ktorý pracoval pre EU parlament. A rozhovor s ním ko len potvrdil...ze tí čo to tam riadia teraz, sú už úplne mimo nejakej reality a s výraznou absenciou zdravého sedliacke rozumu. A byrokracia? Z roka na rok viac a všade. Teraz moja kamoška dala výpoveď v škôlke kde bola riaditeľkou. Prečo? Tony papierov, nariadenie z nasej skvelej EU. Kde človek co rieši, tak len vypisuje a podpisuje. Ja.chovam 3 kozy, mam k toku 3 šanony papierov. A keď mi príde kontrola z veteriny , tak sa mi potí aj riť.
Ekológia EU únie by som zhrnula do hlášky "Zabi bobra, zachraniš strom" Ale aby som nie len v zlom. Určite je napr fajn , že pomenovala a zakázala niektoré látky napr v hnojivach, pesticídoch a pod.

@jozko_z_lesa sam si trtko. Ty si isto kodil slovensko eska, preto je tak nahovno. 🤣🤣🤣 Myslis, ze ak by nebola EU tak co? By sme tu nemali pocitace ani internet? 🤣🤣🤣