icon

Ako vybrať jazdené auto do 5000 EUR?

14. okt 2024

Ahojte, chcela by som sa poradiť od skúsených. Som baba ( do 25 r.), vodičák mám od 18, najazdené mám stovky km. No chcela by som si kúpiť nejaké auto do 5000€, samozrejme jazdené. Doteraz som jazdila na bmw no v kľude by som značku zmenila ( len nie Dacia) Vedel by mi niekto poradit správny vyber auta? To či je to manuál alebo automat nezáleží, len aby to nebolo combi a ani trojdverové. Neviem či som napísala všetko, keď tak budem rada za doplňujúce otázky a pomoc .

Strana
z2
gas1201
14. okt 2024

@madeincssr suhlasim 100% s tým čo píšeš, ale vydareny turbodiesel do 5000 eur ktorý dá aspoň ešte 300 000 za tri roky? uprimne ma napada tak rotačka 1.9 tdi 66/81kw u nejakeho zhrdzaveneho golfu alebo passatu do ktoreho keď naleje repíkovy olej tak dá tých pol miliona.

úprimne - v tej cenovej hladine ma nenapadá nič čo by dalo v pohode ešte 300 000km nájazd bez nejakej GO motora a bolo to relatívne pohodlné na dialnici. ja si napríklad neviem predstavit dat 100 000 ročne po dialniciach na nejakej toyote yaris kde ešte tieto malo objemové motory na dialnici budu točit 4500 otáčok za minutu a jednak ohluchneš a druhak už aj ta spotreba bude ako keby si mala 6 valec.

madeincssr
14. okt 2024

@gas1201 a tak zase turbobenziny 1,2 - 1,33 -1,4 - 1,5 idu pekne a NIEKTORE su aj dlhodobo spolahlive. Len si treba vybrat vydareny. A francuzske 1,6 HDI (najma zakladne 66 az 68kW so systemom vstrekovania BOSCH bez variabilneho VTG turba a casto aj bez dvojhmotoveho zotrvacnika) davaju statisice km tiez, ale tie uz za 5000 nenajde "mladsie" a s malym najazdom. Preto pisem o tych prioritach no.
Ano, ten najazd 100 tis.km/rok je u nas extremny (ani mnohe firemne osobaky tolko nenajazdia).

lol2219
14. okt 2024

To fakt spravis priemerne cca 300 km denne? 😳😳

autor
14. okt 2024

@lol2219 jazdíme nielen po cz a pl ako som písala, ale často chodíme pracovne Fínsko/ Nórsko alebo Srbsko/ Bulharsko. Takže tie km sa narátajú.

weleda123
14. okt 2024

My máme aj jedno staršie auto, muž ho kúpil vyše roka dozadu za smiešnych 3000 a doteraz bolo v servise raz a šliape ako hodinky (mení akurát olej pravidelne) a najazdil na ňom už naozaj tisíce km. Je to Renault Megane Grandtour. Inak môj ocino mal voľakedy presne toto auto, len o rok staršie (to naše 2007) a tiež s ním nikdy nemal problém. Takže za mňa jednoznačne Renault 🙂

gas1201
14. okt 2024

@madeincssr to je to čo si myslím že v tom budgete tie autá už budú 15-20 ročné a bude otázkou času kedy zhniju nie len karoseria ale celkovo aj podvozok, vyfuk a pod. aby zase nevymenila za prvé dva roky 70% auta..

@autorka ja len do istoty keďže píšeš že máš 5000€ na auto ale najazdíš 100 000km ročne. rátaš aj so servisom koľko taká údržba môže stáť? pri tomto nájazde so starým autom určite meniť každých 10 000km maximálne 15 000km olej filtre a hocikedy môže odísť DPF/FAP, turbo, vstreky, tesnenie pod hlavou, chladiče atd atd atd.
nie je možnosť firemného auta keďže musíš pracovne ísť autom?

vážne ten budget na tvoje potreby je strašne krkolomný

autor
14. okt 2024

@gas1201 o financie by problem ďalej už nebol, potrebujem len to auto o ostatné bude postarané

madeincssr
14. okt 2024

AITORKA vo vseobecnosti - cokolvek co nema turbo (do objemu cca 1,8) pri znesitelnych otackach netaha (pre rychle jazdy po dialnici nad rychlostnymi limitmi a nebodaj tiahle stupania, to nebude to prave orechove). A co ma turbo, bude bud drahsie, alebo velmi stare, alebo bude mat vysoky najazd okolo/cez 200 tis.km - cize na statisice dalsich spolahlivych km to uz moze byt rizikove. Bud zvysit rozpocet, alebo ubrat z poziadaviek na vykon/rychlost/zatah.

autor
14. okt 2024

@madeincssr ďakujem, skúsim ešte porozmýšľať nad väčším rozpočtom

mk1111111111
14. okt 2024

Tak, este, ze si sa opravila, lebo 100 000 rocne, tak na to za 5tisic vela nenajdes. A to BMW ma priatel a Ty chces nieco do mesta a sem tam na dialnicu?

autor
14. okt 2024

@mk1111111111 s čím som sa opravila? BMW a iné lepšie autá ktoré som využívala majú rodičia. Vyššie som písala, že chodievam na dlhé cesty takže hlavne diaľnica

mk1111111111
14. okt 2024

Tak ak 100 000 tak pridaj aj k 5000 eur jednu nulu. Lebo pri tej Tvojej sume a tych kilometroch velka bezpecnost nebude. My jazdime tiez vela, trocha menej nez 100tis, ale dohromady dvaja, ale kazde 3-4 roky nove auta, pri tych km mi to zato stoji.

egonsk
14. okt 2024

kup si auto do 3000, dalsich 2000 vraz do oprav (zarucene najdes par veci na vymenu aj ako laik) a ziskas auto, ktore by ti malo aspon 4 roky posluzit ku spokojnosti a bez dalsich investicii.

egonsk
14. okt 2024

@mk1111111111 do 5000 si moze kupit napr. Toyotu a ta jej da tych 100tis km rocne aj bez zadychania 😉

egonsk
14. okt 2024

@gas1201 mam benzinovu toyotu 1.8/95kw vvti s MMT a aj od Popradu hore na Smokovec mi to taha na tempomate a 5tke bez problemov pri obsadeni 4mi ludmi a batozinou, iba ked spomalim koli inym autam, tak to uz podradi... Nie kazde auto je lenive ako VW bez turba 😉 .... Na dialnici ked tuknem do sportoveho rezimu, tak aj plne obsadeny/nalozeny velmi slusne akcelerujem pre rychle predbehnutie...

stanka_k
14. okt 2024

Rodičia sa nevyznajú? Príp.niekto známy? My máme octávky a ford fiestu (tá napr rok 2011, 71kw, benzín, pekná, motorovo nie je kazová, spotreba môže byť vždy lepšia, cca 6l/100km, náhradné diely nie sú z najdrahších, cenovo prijateľná ) určite nekupuj z sas auto a naj keby to pozrel pred kúpou mechanik..lebo nie je auto, ako auto. Ani dve rovnaké nebudú rovnaké... Ešte skús pozrieť FB muži radia ženám, ak nemáš nikoho, kto by to s tým pomohol, myslím, že poradia lepšie ako na mk. Všelijakí špekulanti sú a isto sa nájdu takí, čo by ťa radi okradli a predali ti nejakú blbosť čo bude iba žrať €

autor
14. okt 2024

@stanka_k rodičia kupujú len luxusné značky, nie nič lacné. Skúsim prečítať všetky rady čo mi napísali a rozhodnúť sa

madeincssr
14. okt 2024

Rozhodnut sa mozes, ale na obhliadky chod len so znalym poradcom. Aj vtedy este zostane riziko (to je aj pri novom, len to pokryje zaruka (snad)), ale vela blbosti vie eliminovat.

janicast
15. okt 2024

Ročné nad 100 000 bude omyl

gas1201
15. okt 2024

@egonsk to ti neberiem, ja som narážal na nizko objemove atmosfericke motory ktore su stavane do mesta. o toyote 1.8l nepochybujem. máme yaris 2017 1.3vvti 73kw a keďže je to tak ľahké auto tak sám - dvaja max to ide pekne. viac už začina byť problém. ale 100 000ročne si na taj yariske predstaviť neviem na dialnici. pri 130km/h to točí cez 3000 otáčok na 6ke a ten aerodynamický hluk je neznesiteľný, nehovorím aj o sedačkách.

vzhľadom na ten nájazd a servisovateľnosť asi by som volil nejakú toyotu auris v benzíne.
každopádne rátaj s tým že kupuješ staré auto ktoré má dať 100 000ročne. pohodlie a komfort oproti m4 0 bodov, v servise bude veeeľmi často, olej filtre by som menil každých 10 max 15 tisíc. treba do toho rátať rozvody a ich intervaly a pod a pod. kupovať auto jedine s nejakým mechanikom/autičkárom.
veľa zdaru a šťastných kilometrov prajem

autor
15. okt 2024

@janicast nie nieje 🙂

autor
15. okt 2024

@gas1201 ďakujem 😄

kulumulu123
15. okt 2024

Véd si kúp nové auto na splátky vyjde ta to par stoviek každý mesiac (2/3/400) máš ho v záruke ak s ti niečo pototo iba dáš do autorizovaného servisu je to na účet poistky. Tých 5000 co máš ti vyjde na dosť dlho co s atyk splácania nového auta medzitým si nájdeš prácu a si bez stresu co všetko kedy musíš na starej hrči vymeniť a ci n ato budes mat... Ja osobne by som rozmýšľala skôr týmto smerom...

kulumulu123
15. okt 2024

Ja keď som takto kupovala auto pred 10r tak som zaplatila iba prvu splátku (12mes spolu) a odišla som aj s autom. Potom o 12mes mi prísla faktúra na ďalšiu spkatku.. Mala som 2tyz do pôrodu ako slobodný matka som si na to trufla atit to z materskej... Mala som nasetrene na 2 splátky (24mes).. Takze k si sama nepmatis dráhu hypoteku tak nevidím dôvod to neutiahnut...

322sima123
15. okt 2024

Ked dialnice tak jedine Tdi diesel je topka, nikdy by som nemenila.

pokojvdusi9
15. okt 2024

Mam starsi Ford Focus benzin a spokojnost.Starsi typ ale mne so psom to staci.Dala som 3000 a ziaden problem kupeny od starsieho pana

egonsk
15. okt 2024

@gas1201 no ja mam verso, tam je retaz a jej kontrola podla manualu mala byt pri 100.000 a potom az pri 400.000, pricom vymena podla opotrebovania moze byt pri 600.000. Mam na nom 300.000 a okrem oleja a filtrov prakticky netreba nic menit. Spojku som mojou chybou spalil (skusal som tahat extremnu vahu), takze pri 290.000 ju prvy krat menili. Kotuce som menil doteraz 2x, pri 120.000 a pri 250.000. Koncovy vyfuk pri 270.000 sa menil prvy krat 😄 ... a to parkujem pod holym nebom. Este sa mi odporucal starter a zlomila raz poloos (vyrobna vada), ale zvysok je ok. Klinovy remen s kladkami a vodnou pumpou sa menili spolu s kotucami, je to par eurova zalezitost.

egonsk
15. okt 2024

@gas1201 ale inak davam ti za pravdu, se posed v toyote je ako na trestnej lavici, ma moc kratky podsedak na mna a aj dost tuhy oproti inym znackam. Na druhu stranu ani pri 300.000 nema znamky vysedenia, ako u francuzov.

gas1201
15. okt 2024

@kulumulu123 ale treba brať to že záruku nemáš časovo ale aj kilometrovo. pri jej nájazdu to znamená že po roku- roku a pol nemá už záruku a teda u autorizovaného servisu by si platila všetko sama a to ju vyjde ešte viac ako udržovať pri živote nejakú toyotu.

@322sima123 áno, tdi je na dialnice je super, ale do 5000€ nenájdeš tdi v stave kedy by to malo dať ešte 200-300 tisíc kilometrov s prstom v nose. staré tdi budu vydojené, vstreky, egr, turba, dpf/fap, hlavy, rozvody každý rok pri tom nájazde atd atd.

betulinka1
15. okt 2024

Autorka prosím ta, sprav to tak, že popros rodičov, nech ti ešte rok nechajú auto, kým si našetríš na svoje, možno ti to už aj navrhli. Vážne nekupuj nejaký šrot, len aby si im dokázala, že po škole to už zvládneš sama. Podľa toho čo píšeš, najazdíš dosť kilometrov a nie len po meste, kde ti naozaj stačí nejaké presúvatko. Z pohľadu rodiča, dám radšej svojmu dieťaťu svoje bezpečné auto aby som sa o neho nemusela báť. Hlavne, ked si rodičia kupujú luxusnejšie autá a ty si mala jedno k dispozícii, čiže im nechýba. Povedz, že si budeš platiť poistenie sama a nebudú mať s ním žiadne vydavky ony. Vybavene. Za mna úplne prirodzená situácia, ked ako rodič na to mám, dám svojmu dieťaťu.

Strana
z2