icon

Ako zabrániť susedovým mačkám, aby nám nechodili špiniť do záhrady?

sivypegas
6. nov 2017

Psa planujeme kupit ale az za take 2rokt,ine rady?Specialne gely,cierne korenie,nasadena mata a pod vyskusane ale bezuspesne.Ako tie macky odstrasit?

0silvia0
7. nov 2017

@jana_eyre my máme plnú garáž myší a v zime sa nám sťahujú aj na povalu a šramocú tam, ja by som mačku prijala aj s hovnami 😎 keby ma tých myší zbavila...

lindusss2016
7. nov 2017

@najk
Nvm ani ja, nakolko sa da verit vsetkemu na wiki. Mne vyslovene povedala veterinarka par dni, presny pocet neuviedla. Ano, o preziti v pode viem, ze je dlhodobejsie, aj som to pisala v predchadzajucich prispevkoch. A tak isto sa stotoznujem s nazorom, ze 9 maciek na jeden dvor je vela, uplne postaci aj 1-2, s viacerymi su potom len problemy, toho som si uplne vedoma. Vobec netvrdim, ze zivot v obklopeni x maciek je uplne bezpecny, len hovorim o zbytocnej panike z toxoplazmozy, lebo ak zena dodrziava hygienu, nenakazi sa nou, ci uz z pody alebo priamo od macky. Cudzie vykaly od akehokolvek zivocisneho druhu na vlastnom travniku nie su snad prijemne nikomu a opakujem, ze tu bolo spomenutych vela moznosti, ako sa ich zbavit, od najhumannejsich az po najextremnejsie. Ja som ani v jednom svojom prispevku nelobovala za macky, ak ich chce niekto otravit, alebo odstrelit, tak prosim, nazor takychto ludi ja nezmenim, len mi je luto, k comu potom vedu svoje deti.

jana_eyre
7. nov 2017

@0silvia0 aj u nas tak s tymi mysami bolo.. Ale ten jork si robi svoju pracu 😁😁 za tie tri roky co ho mame bolo mysi na povale len par 😁 macka by bola este efektivnejsia.. Tu planujeme zobrat z utulku akonahle deti podrastu 😄

lanugo
7. nov 2017

@bruneta880 ty mačací advokat!😅 umrela som

jana_eyre
7. nov 2017

@najk nakazit sa toxoplazmozou mozes kdekolvek, teda ja neviem ako iny, ale moje deti sa hraju kdekolvek, aj na verejnych pieskoviskach, aj v hline a vsade na nich nieco ciha.. Keby clovek myslel na vsetky parazity, sedi doma.. Lebo parazity nie su len toxoplazmoza, ale napr.toxokaroza, pasomnica a ine mnamky ktore prenasaju vtaky, mysi aj psy a je to uplne vsade.. Ak clovek ustrazi aby si deti nedavali do ust spinave ruky, nic nehrozi.. Hovna na zahrade ludi irituju najma z estetickeho hladiska, pretoze ak by mali mysliet na parazity, tak radsej tu zahradu celu vybetonuju.. Parazity proste patria k prirode.. Treba si hlavne umyvat ruky..

lindusss2016
7. nov 2017

@jana_eyre
Presne tak a z toho, co si vymenovala, je este toxoplazmoza pre deti najmensie zlo (nehovorim o tehotnych zenach)

sivypegas
autor
7. nov 2017

@lindusss2016 no ale tak v tom obdobi poteatila kvoli toxo a toxo nasli u jej domaceho kocura,cize sa asi nakazila pred tehu,ked ten kocur bol infekxny,otehotnela a potratila.

0silvia0
7. nov 2017

@jana_eyre no náš pes je už starý, hluchý a nemotorný, ale aj keď bol mladší, myši nedokázal chytať, skôr ulovil väčšie hlodavce, ale on je veľké plemeno. Menšie plemená sú určite šikovnejšie a pohyblivejšie. A náš pes mačky nenávidí, takže momentálne bojujeme s myšami, ale raz si určite zaobstaráme fenu a kocúra 😍

sivypegas
autor
7. nov 2017

@bmuller no neviem,tak tieto macky su nejake priblbe,ked chodia spinit na travnik a chodnik.

ankare
7. nov 2017

Svokor im strieľa vzduchovkou do zadku 😁

luba41
7. nov 2017

@ankare je to smiešne? sa ich bojí, ked po nich striela? vieš kolko stojí majitela / zodpovedného / taká operácia mačky u veterinára? v stovkách Eur....ešte ho nikto neudal? môže byť rád..raz určite aj na takýchto ako je on dôjde☹

maartinkaa
7. nov 2017

@luba41 ty asi zijes v panelaku? to strielanie sa ani mne nepaci, ale myslis si, ze na dedine maju macky konkretneho majitela? mozno desat percent, ostatne su tulave

najk
7. nov 2017

@jana_eyre
@lindusss2016
Ved ja netvrdim, ze mam nejaku paniku z toxoplazmozy, len som uviedla udaje, ktore som si precitala na wiki. Hovna v zahrade od cudzich maciek mi vadia proste preto, ze ked ma niekto zviera, ma sa on starat a nie nechavat ho chodit srat k susedom. Lenze na dedine je to tak. Nasi netusia, koho su tie macky, ktore im tam chodia a keby aj niekomu isli dohovarat, tak to urcite zmysel nema. Ja si pamatam, ze moja babka tiez mavala macky. Dala im nazrat a tym starostlivost koncila a myslim si, ze vacsina ludi na dedine takto funguje, hlavne starsich. Urcite im nebudu robit pieskovisko a nebodaj ho este aj cistit..
A nemyslim si, ze ked uz zufaly clovek, ktoremu tam lozia stale cudzie macky, streli niektoru vzduchovkou do zadku, aby ju odplasil, tak je strasne zly a automaticky vychova hrozne deti. Takto zjednodusovat sa to asi neda..

Mna sa tento problem momentalne nejako zurivo netyka, lebo byvam v cinziaku. A nevadia mi macky, ktore sa potuluju naokolo, ale vadia mi ludia, ktori ich krmia. Proste zasa - ak chcu macku, nech si ju zoberu a staraju sa o nu, ale nie dat niekde misku, kde sa potom schadzaju tie najhnusnejsie macky a tym starostlivost konci. Ked uz tu su, tak nech aspon chytaju mysi a nie vylihovat tu vypasene a akurat sr.t po okoli..

misinka0611
7. nov 2017

@ankare Máš múdreho svokra 🙄

0silvia0
7. nov 2017

@ankare no moji rodičia mali najdúcha kocúra, bol to najvďačnejší a najinteligentnejší kocúr akého som kedy poznala, kocúr gentleman doslova. Samozrejme sa o neho starali, kŕmili a keďže nebol kastrovaný, tak pudy ho ťahali kade tade. Mačka nie je pes, jednoducho ju nezatvoríš na dvore. Raz v noci prišiel postrelený, rodičia ho našli až ráno vykrvácaného v kaluži krvi pred dverami. Fakt príjemný zážitok pre majiteľa, hlavne že má niekto z toho srandu a dobrú zábavu. Ja sa len čudujem kto vychováva takto necitlivých ľudí? 😔

luba41
7. nov 2017

@maartinkaa nie, žijem na dedine, nepoznám túlavé mačky na dedine-každá patrí k nejakému domu..za to poznám mestské mačky, ktoré nepatria nikomu..to, že príde na moj pozemok neznamená ,neznamená že nikomu nepatrí a že ja si s nou možem robiť čo chcem...takisto používanie strelnej zbrane-aj vzduchovka je strelná zbran- má určité pravidlá ..aj na tie mysllí zákon o zbraniach..

bmuller
7. nov 2017

@ankare a mne lezie na nervy susedov velky pes, ktory x krat do dna potrebuje vystekavat pri nasom plote (kedze u nas vidi aspon nejaky pohyb, lebo jeho uzasni majitelia ho vypustia von a nemaju cas sa mu venovat)... kde sa da zohnat vzduchovka? 😝 alebo by ma potom davali v spravach ako nehumanneho tyrana?

bmuller
7. nov 2017

@luba41 je absolutne neuveritelne, ako vobec niekomu moze napadnut strielat do zvierat, len preto, ze su mu nesympaticke. cosi otrasne. taky dedko je vyborny priklad pre vnukov... to je take "silacke" - vrsim sa na mensich a bezbrannych tvoroch...

najk
7. nov 2017

@bmuller Na vzduchovku myslim nepotrebujes povolenie a kupis ju hocikde v obchode s polovnickym, alebo armadnym tovarom.. Akurat uz by si strielala mimo svojho pozemku. Ak by Ta niekto videl, asi by si mohla mat problem. Neskusila si dohovorit susedom, ako tu padali navrhy pri mackach? Alebo ho skusit vystrasit piratom, aby isiel prec? Pripadne slzak?

smesmesmejko
7. nov 2017

@sivypegas 😂 pisala som prak,ja sa asi nikdy nenaucim kontrolovat ten svoj telefon,ze co po mne poprepisuje,v domienke,ze zle pisem.... 😂

0silvia0
7. nov 2017

@bmuller náš sused vzduchovkou strieľa vrabce a zdochnuté vtáky máme my po dvore. Ja nechápem ako si niekto nedokáže uvedomiť, že sa môže čokoľvek stať, niekto môže mu náhle vojsť do mušky a môže ublížiť niekomu inému... totálna nezodpovednosť

najk
7. nov 2017

https://ostatne-pomocky-pre-macky.heureka.sk/ag...

nasla som nieco taketo. Neviem, ci to fakt bude fungovat, ale aspon mam uz nejaky darcek na Vianoce pre rodicov :D

luba41
7. nov 2017

@bmuller presne tak je to u nás..susedia majú vlčiaka+3ks malé uštekané psi.., sme dlhé a úzke pozemky..obšťaný plot, smrad, neustále snorenie a sledovanie spoza plota, štekanie - od rána do večera..zlaté mačky☹

luba41
7. nov 2017

@najk ako vieš že nechytajú? to že "ležia" neznamená že nelovia v noci predovšetkým..už som písala vyššie, treba si uvedomiť-že bez mačiek by nás potkany a myši "zožrali"..a v mestách duplovane...to by si asi nechcela, aby ti potkany lozili v paneláku po balkone, po stupačkách?..nelozia preto, lebo tie mačky sú tam a ich lovia a takisto potkany sa doslova odsťahujú z lokalít, kde je väčší výskyt mačiek..a vieš prečo sa kotia neustále myši a potkany v mestách?-lebo odpadky-plné kontajnery, plné odpadové rúry / ved prečo by sme nespláchli jedlo do záchoda/☹ takže bude radi, že ich v mestách máte..

bmuller
7. nov 2017

@najk ale nie, to som myslela len ako recnicku otazku - kazdemu moze liezt nieco na nervy a teda mame to riesit vzduchovkami?... ze skratka clovek ako inteligentny tvor by mal pochopit, ze zvierata sa nespravaju "nesympaticky" (potulky maciek po dvore, stekanie psa...) preto, aby nam robili nazlost alebo nas nastvali, ale skratka sa spravaju zvieraco... a ak to spravanie nie je naozaj "cloveka ohrozujuce", mali by sme skusit to stolerovat, lebo ony sa inak spravat nedokazu... 🐶🐱
ps. ale ten pes mi naozaj lezie na nervy 😀

kondaska1
7. nov 2017

Macky nijak nedostanete prec, ani majitel im nedohovori a ani ich nijak neudrzi na svojom pozemku. ony sa musia same rozhodnut ze tam uz nepojdu a je vyriesene. Sama mam 4 macky aj psa, cudzie k nam nechodia, nase sa sem tam zatulaju ale chodia skor tam kde je klud, na prazdny pozemok alebo do pola. Nevsimla som si zeby chodili po susedoch a nechavali tam svoje hovienka. Macka si vzdy po sebe zahrabe a hovienko ani nezistite ze niekde mate.
Takze poradila by som ich vyhanat, nedavat jest, plasit ale nejak humanne, rozhodne nie s piratmi alebo vzduchovkou, ako tu radia. aby videli ze to je nehostinne prostredie a usudia ze lepsie je tam nechodit.
Nezabudajte ze vstupil do platnosti zakon ze zviera uz konecne nie je vec, takze ublizenie na zdravi by mohlo dopadnut vselijako.

kondaska1
7. nov 2017

@ankare a to je vtipne ze po nich striela??? IQ suteren, jeden aj druhy...

najk
7. nov 2017

@luba41 ako som pisala. Nevadia mi macky, ale ludia, ktori ich krmia, takze klud 🙂 Nech si tu ziju, nech si chytaju mysi, ale proste ak sa o ne niekto chce starat, tak nie tak ako som napisala. Nejaka hnusna miska so zradlom a okolo kopec maciek. Ked su rozlezene po meste, mi nevadia, ale proste takto starostlivost o zvierata vyzerat nema. A myslim, ze ak su nakrmene, tak maju mensiu motivaciu lovit ako ked si musia jedlo lovit sami. Ci sa mylim?
Tiez nechapem preco niekto potrebuje splachovat jedlo do zachoda. Tam mi vyznam konania unika. Ved existuje kos..

sivypegas
autor
7. nov 2017

@kondaska1 to plasenie nezabera,vzdy ked daku uvidim rozbehnen sa za nou ale nic to neplati,na druhy den su tam zasa a oni spinia na travnik,lebo to kde mohli hrabat sme zahadzali kamenmu alebi oplotilu a uz nemizu kde hrabat,tak sa vytoto ro no na travnik.

misinka0611
7. nov 2017

@kondaska1 Tiež nechápem čo je na tom smiešne. Novodobá zábavka muža v pokročilejšie veku? Hlavne dáva dobrý príklad vnukovi a nevesta sa pri tom ešte chuchúňa a následne sa s tým chváli na koňovi 🤔🙄