icon

Ako začať so záhradkárčením?

duskaf
30. mar 2008

Ahojte, kočky.
Hľadáme si záhradku, vlastne už to vyzerá na spadnutie, veľmi sa na to teším ako si vytvoríme oázu pokoja - ja, moja láska a naše tri deťúrence- Danko 6, Filipko 4, Veronka 3 mesiace. Už sa toho neviem dočkať. Milujem pestovanie, ale mám len také panelákovo - balkónové skúsenosti(ale napríklad môj citrónovník rodí krásne a mám aj banánovníky, figy). A aj keď môj svokor vyhlásil, že mne vyrastie aj metla, keď ju zapichnem do zeme, rada by som si nechala poradiť od Vás skúsených záhradkárok, lebo v tomto som úplný laik, poteším sa, ak mi pomôžete.
😵

veronika13
11. jún 2008

tie lálie sú krásne, tiež ich chcem v budúcnosti pestovať 🙂
toho krtka by bolo ľúto aj mne 😢

sandy88
11. jún 2008

ahoj, velmi sa mi paci tato stránka. vidim, ze sa tu vytznate a tak sa chcem spytat ci sa mozu orchidee rosit aj s čistou destilovanou vodou alebo ju mam miesat s dazdovou? 🙂 dakujem

rusovcanka
11. jún 2008

Sandy, destilovaná voda je "mŕtva" a ja ju vôbec nepoužívam,podľa mňa je dobrá akurát tak do žehličky...Orchidey môžeš rosiť obyčajnou vodou,ak máte veľmi tvrdú vodu,daj do nej vylúhovať rašelinu-zabaľ ju do gázy,zaviaž a nechaj ponorené vo vode aspoň jeden deň.Mne sa to osvedčilo.Dá sa použiť aj dažďová voda,,ale u nás všetku dažďovú minie svokra do záhrady,takže s tým nemám skúsenosti 😎

sandy88
11. jún 2008

dakujem za odpoved a este si chcem ujasnit jednu vec. na nete som totiz nastudovala asi vsetky stranky co sa orchidii tykaju. 😅 hnojit kazde dva tyzdne, ale objavila som informaciu, ze pocas kvitnutia nie. tak neviem. a jdenu orchideju mam taku co mi kvitla len pri kupe a potom nic. ostatne /asi 6/ mi kvitnu v pohode.

rusovcanka
11. jún 2008

Ja mám tiež niektoré kvietky,ktoré kvitnú absolútne nepravidelne-3-4roky nič a potom kvitnú celý rok v kuse 😎 Aj ja som čítala,že ak orchidea kvitne,nemá sa hnojiť,ale ja aj tak hnojím málo,vôbec nie každé 2 týždne...mám síce len 2 orchidky,ale sú v pohode a obe pekne kvitnú.S kvetmi to máš ako s ľuďmi-každý je iný 😀

sandy88
11. jún 2008

to si vystihla pekne. dakujem

barila
12. jún 2008

Ahojte, tak my sme vcera vytrhali a obrali hrasok. Hned som ho aj obvarila a supla do mrazaku. Aj ceresne sme obrali a nieco zavarila a aj zamrazila. Co by som mohla este posiat alebo posadit do zeme, z coho by som mala urodu? Tam kde som vytrhala hrasok mam volny plac.
Inak mrkvu a petrzlen som uz siala 3x. Tak uvidim, ci toto posledne semeno vyjde. Kupila som uz inu znacku. A snad do jesene polievku uvarim 😀

rusovcanka
12. jún 2008

Barila,ak ešte nemáš,tak zasaď tekvicu-to je vďačná zelenina,rastie rýchlo,ale zaberie dosť miesta,tak podľa toho,koľko máš voľného miesta,ti stačí 1-2 rastliny a budeš mať prales 😀
Aj my sme predvčerom vytrhali hrášok a teraz je na jeho mieste tekvica,ktorá tam začala rásť sama asi z nejakého zatúlaného semienka 😉 Mrkvu mám peknú,priebežne ju pretrhávam a malá papá pidimrkvičky-chutia jej.Paradajky sú ešte mrňavé a zelené,ale už teraz sa na ne teším-mňam.Vošky sa zatiaľ skľudnili a nieje ich až tak veľa,ale mravce sú asi všade!!! 😠

veronika13
12. jún 2008

my stále len redkovku šrotujeme, iné sa nedá nič, šalátik mi už ide do hlávok, sa vytešujem 🙂 a začína mi vzchádzať neskorá mrkva 🙂 siala som ju 1.6.

krajcoanka
12. jún 2008

čaute! Ja som dnes oslobodila mrkvu od obrovskej zeliny a zistila som že my zišla len polovica ☹ .Neviem či sa da ešte dosádzať, alebo je príliš neskoro.
Dnes sme od suseda -s jeho dovolenim, obrali čerešne a zajtra chcem zavarať a robiť čerešňovo-ribezlový džem, tak uvidíme či sa mi to časovo podarí. 🙂 😉

veronika13
13. jún 2008

krajcoanka, mrkvu môžeš siať do Jána, tú neskorú, tá býva krajšia ako ta skorá 😉

krajcoanka
13. jún 2008

veron, diki 😉 🙂

kangaroo
14. jún 2008

krajcoanka: fú ja nechápem čo ty pri detičkách stíhaš, že džem variť, ja som sa zmohla len na očistenie jahôd a sup ich do mrazáku celé 😅 , no nevidalo, v záhrade mám vela rajčín,vysemenili sa mi hruštičkové zlté a je mi ich lúto zlikvidovať, nechce si niekto po ne príst 😵

lenadka
17. jún 2008

kangaroo, teeda tak tebe sa rajciny mnozi ako burina 😀 😀 😀
ja som vcera po prichode s prace o 16-tej vyrazila do zahrady a do pol osmej mi len sem tam cosi trcalo /vacsinou bud rit alebo hlava/ spoza buriny a kulturnych plodin a som veeeeeeelmi spokojna co vsetko som porobila 80% zahradky som odburinila 😵
mrkvicku ma muz taku ako malicek ci ukazovak, kazdy den vytrhnem tam kde som ju zamerne nechala hustejsiu pre malu-tej velmi chuti, chrumka ju ako zajacik, hrasom jej stale nejde a neviem preco je skvely tento rok sladucky a jemny-tak ona zje dva struciky a ja zvysok misky 😀
predpestovanu kukuricu mam uz vyse pasa a ta normalne sadena mi je po kolena, tu co som sadila neskor ta vzisla krajsie a je krasna silna a dokonca som ju musela pretrhat lebo som davala pre istotu po 2-3 semienka do jamky a oni vsetky potvory vzisli 😀 skusila som tie vytrhnute znova zasadit, do rana prsalo tak mozno sa chytia, ked nie nevadi, len som skusila skoda ich vyhodit ked su take krasne 🙂 😉

wien
17. jún 2008

ja som včera a dnes chrúmala kalerábik. no výýýýbornýýýýý! 😉 aspoň niečo sa nám tento rok vydarilo. inak bývajú nič moc, ale teraz polievame dokolečka, tak to bude asi tým. hrášok zase nič moc, rajčiny a papriky ani nespomínam 😠

tessa
17. jún 2008

jeeej, co toto za temka?? 😵
Tak aj ja sem patrim tusim 😀

veronika13
17. jún 2008

wien, čooo, vy už papáte svoj kaleráb? mne ešte len trčí zo zeme a na kaleráb sa to moc nepodobá 😀 zajtra vytrhám redkvičku, lebo už vyrastá a začínajú ju zrať chrobáky a nasejem druhú várku 🙂

lenadka
18. jún 2008

veronika aj my uz mame a na dolniakoch ich mali uz pred mesiacom 😅 no co uz cim vyssie tym neskor, ja som v nedelu odtrhla prvy, lebo mala si pytala a kazdy den jej sklbkam mrkvicku velmi ju lubi len ju oplachnem este v zahrade a uz mi ju trha z ruky...a dozrievaju nam ceresne srdcovky 🙂

wien
18. jún 2008

veronika, jasné 😉 fakt je výborný. našťastie dorastajú postupne a sú fakt krásne. včera som sa pásla aj na malinách, mňam mňam. dnes nejaké pooberám a ak ich bude viac, tak ich nejako spracujem.aj keď pochybujem, že ich nestihnem hneď pri oberaní pojesť 😀

barila
18. jún 2008

My uz tiez vo velkom trhame karelabik. Len kazdy co som odtrhla bol drevnaty/snad viete co myslim/. Cim to je poradte.

lenadka
18. jún 2008

barila s tym nenarobis nic, mala si posadeny zeleny??? Lebo to ma mod svokry aj z vlastnej skusenosti ze modry kalerab tak nedrevnatie 😉 uz sadim len modry 😉

ja kukam na maliny kazdy den a zatial su nezrele, jedna zaina ruzoviet tak pocitam 1-2 tyzdne a bude oberacka 🙂

duskaf
autor
18. jún 2008

Ahojte kočky, naši chlapci ešte len prídeme do záhradky, už sú v hrášku, milujú ho a bijú sa oň. Malín máme veľa, ale ešte tak skoro nebudú. Ríbezle červenajú a černejú.
Jednu tekvičkovú priesadu slizniak úplne zožral, ostatné dve sa držia.
Suseda má krásny kôpor a môj vôbec nevyšiel, neviete prečo? A môže sa ešte kôpor zasiať?

valka
18. jún 2008

ahojte kocky,
u nas bieda -skoro ziadny dazd, sucha zem a este sa nam pokazilo cerpadlo 😠 😢
neviete mi poradit - na rajciakoch su akoby vinne musky, je to ale trosku vacsie a cicaju stavu z kmienka...co to je? hladam, hladam a nic...

wien
18. jún 2008

barila, práve aj ja mám také skúsenosti, vždy som z kalerábov bola sklamaná. ale tentokrát... asi je to tým, že denne polievame. pustím vodu na pol hodinku a zem dobre nasiakne. potom rastú úplne nádherne a nedrevnatia. dokonca ani také tie vošky na nich nie sú.

lenadka
18. jún 2008

valka to budu vosky, baby radia postriekat bud vodou zmiesanou s obycajnou jarou, ja som striekala pyrimorom, ma ochrannu dobu len 7 dni-tak preto a pokapali. Su aj tie tvoje take cierne? Ja som v zivote nezazila vosky na rajciakoch, ale tento rok su vsade svinuchy male 😝

valka
18. jún 2008

lenadka,
vosky su take ako mak...a nemaju kridla...toto kridla ma...taky pidi komar...skusim odfotit...

lenadka
18. jún 2008

valka vosky maju kridla 😀 😀 😀 ich vyvinove stadia su rozne ked ich je vela dalsi zvlek a kridelka im narastu aby sa mohli premiestnit za dalsou potravou 😉 ...kukni napr ruze na nich byvaju vosky v roznych stadiach kridlate aj bez... 😉

barila
18. jún 2008

Wien a polievas postrekovacom alebo ku korenu s hadicou?
Este mi poradte. Zacinaju mi dozrievat papriky, uz maju aj peknu velkost len mam na nich take tmave skvrny. Este som sa s tym nestretla. Nie je to hniloba tak neviem, neviem.

wien
18. jún 2008

barila - postrekovačom. nezdá sa, že by im to vadilo 😉 ale asi je dôležité vystihnúť aj ten správny čas na odtrhnutie. lebo dnes som jeden odtrhla, čo mal už nejaké náznaky drevnatenia. asi som sa prechválila 😅

valka
19. jún 2008

lenadka dik...🙂 to som nevedela...pre istotu, tu je ta muska na fotke http://picasaweb.google.com/valeria.vesela/Zahrada
zmiatlo ma, ze je na paradajke, lebo proti voskam sa odporuca postrek z rajciakoveho vyluhu...tak to asi fungovat nebude 🙂

nevies, nahodou, cim je sposobena aj ta bodkovanost marhul?

ja som povodne z oravy a mam pocit, ze tam nie su ziadne choroby...nasi nikdy okrem zemiakov nic nestriekali...a teraz mam pocit, ze tu treba proti vsetkemu...