Ako začať študovať medicínu popri deťoch?
Poprosila by som vás o rady. Mám za sebou strednú a vysokú umeleckú školu. Momentálne som na rodičovskej dovolenke. Od detstva ma láka medicína. Neustále sa zaoberám bylinkami, pestujem kombuchu, začínam sa zaoberať pijavičkami. Všetky choroby si pozerám,všetky info ohľadne ľudského tela, proste ma to baví. Neviem však ako začať. Čo k tomu treba a ako študovať popri deťoch?Existuje nejaké externé štúdium popri zamestaní, či materskej, aby som sa postupne vypracovala na lekárku? Poprosím o všetky info. Ak sú tu nejaký lekári prosím poraďte. Ďakujem
Pítaj sa moja, vo všetkom ti pomôžem, čo len chceš.
Mám vyštudované zubné lekárstvo, ale nijako sa to nelíši od všeobecného kedže aj tam musíš vedieť celú Anatomiu a tak.
Študovať sa to dá iba externe, napíš aký odbor a akú atestaciu by si chcela mať.
da sa tam dostať ak naučíš tie otázky z testovníc.
popri deťoch sa to dá študovať,
@feriva Túto máš odkaz na anatomiu, nauč sa ju ak máš dieťa, ešte kým neštuduješ, pretože je to najťahší predmet, a potom to už zvládneš:
http://student.netbox.sk/index.php/univerzita-k...
daj si:
Súhrn materialu a tam je najlepšie
Anatomia lebky
Končatín
Obecná Anatomia
ja by som tiez chcela ist na medinu ale skolu mam najblizsie 2hodky busom a doma 5 mes. babo..no stale nad y´tym premyslam a asi to aj skusim hoci uz nie som najmladsia velmi ma to laka mam rada biologiu a ludkse telo chemiu uz som davno nemala v ruke ale podla mna sa to dá len keby bolo viacej casu Ako si s arozhodla?
@lenkacomrie a skuska s biofyziky sa da zvladnut?
Medicina bola vzdy moj sen a nakoniec som skoncila pri technickom smere.ja uz odvahu ani chut studovat nemam.neviem si predstavit to kvantum skript popri detoch alebo praci.
@esmera porovnavat skoly a znamky inych je take detinske.pre kazdeho je tazke nieco ine.ja som zvlafla techniku,ale dejiny by som nezvladla.nie preto,ze su tazke.pamat mam vynikajucu,zapamatala by som si vsetko,ale nebavilo by ma ucenie dejin.ale aj napriek tomu by som nepodcenovala studium mediciny
@esmera ine je,ked si vystudovana medicka,porodis deti a potom si robis atestacie.to je lahsie,ale ucit sa popri detom tie kvanta skript,no neviem.velmi odvazna si.niekedy je pekne mat svoj sen,ale treba mat triezvy pohlad.mala si umelecku skolu.budes zvladat chemiu a vsetky odvodene predmety od chemie?ak ta bavia bylinky a choroby,nechces sa skusit poobzerat po nejakych kurzoch prirodnej mediciny?ziskas certifikat a mozes sa tomu plnohodnotne venovat.to je podla mna viac,ako ist teraz studovat,nevidiet si poriadne rodinu
@dedikatessa ahoj, medicina je velmi narocna skola,na cas, vydrz,pamat... ak nemas plnu podporu rodiny,prepac,ale zvladnut sa to neda. Je zbytocne polemizovat o nejakych skuskach,pre kazdeho je tazke nieco ine,napr biofyzika co sa pytas bola uplne v pohode, najviac ludi trebars pohorelo na biochemii a nie na anatomii. Ja mam vystudovanu okrem mediciny este jednu vysku, studovala som naraz,ale popri detoch si to neviem predstavit...
@zuuzika tak to si sikovna a aku skolu mas este vystudovanu?
ja študujem popri 2 deťoch 4 a 7 r. tento rok končím,neštudujem medicínu-čo si myslím že je najnáročnejšia, študujem 6ty rok a nikdy v živote ..keby som mohla čas vrátiť späť tak nejdem do toho.. nervózna zo skúšok,neustále cestovanie, financie.. škole sa pri deťoch nedá venovať na 100% a to isté ..ani deťom sa pri škole nedá venovať na 100% ..a toľko víkendov čo som trávila nad knihami a prácami, namiesto toho aby som bola s rodinou..obeta!!za 2 mesiace končím a už veru nič..chcela som isť ešte na jazykovku ale to možno keď deti budú veľké.. Všetko je však otázka priorít, Tvojich vlastností, cieľov..
Ahoj,ja som skončila medicinu v r.2009,v 3.rocniku som porodila dcerku a studovala som v kuse bez prerusenia...Bola to drina,no zvladla som to. Momentalne som na rodicovskej dovolenke 1,5 roka, mam t.č.prerusene doktorandske studium,na ktore som chodila od r.2009-2012.No ja som sa tam dostala este pred otehotnenim,bola som tam a uz som sa ucila. Ak ti mam poradit, v ziadnom pripade by som sa do toho nepustala a to prave kvoli tomu,ze si bola na umeleckých skolach,kde si sa na nieco take nepripravovala. Je mozne,ze by si sa tamani nedostala. My na gympli sme mavali specialne seminare z biologie,chemie,tak si vies predstavit aka konkurencia by na prijimackach bola....ale nejde o to,moznoby si to dobehla 🙂Medicina nie je len o liecbe,ale o chapani patofytiologickych pochodov, roznych chemických reakcii,vzorcov, embryologických poznatkoch, anatomii.....islo o kvanta poznatkov z roznych oborov rozoberanzch do hlbky,na ktore som bola vravim uz predpripravena...Jedna sa o denne studium trvajuce 6 rokov- od rana do poobedia cvicenia,prednasky,prax v nemocnici, ktore su povinne,skusky po kazdom semestri z hrubych knih /napr.v 2.rocniku na v ZS skuska z Anatomie od Čihaka 3 diely- 1576 stran,Histologie a embryologie tiez hrube knizky,ako priklad a pochopis o ake kvanta informacii sa jedna....
http://www.martinus.sk/?uItem=11307
http://www.martinus.sk/?uItem=108899
http://sk.olejar.eu/isbn/8021703326/
http://www.uniknihy.sk/produkt/histologie
https://www.fmed.uniba.sk/index.php?id=4604
to hovorim len o1 semesti...v sept.prides do skoly,okolo vianoc,noveho roku skusky,...dalsi semester,v juni skusky,kolobeh driny. ........A co z toho?aj ked nastupis do nemocnice,si len maly zaciatocnicek,ktory podlieha st.kolegom,primarom,ktorz ta vyuziju na max. plus sa musis zacat ucit a behat 2 roky po roznych oddeleniach v nemocnici,kde zrazu dostanes na starost chorxch ludi s je to na tebe,nikto ta nevodi za rucicku....dries,si v strese a stale nemas atestaciu....a mas velku zodpovednost. dajme tomu je vas tam takych viac a aj oni koluju....vies si predstavit kolko sa to potom este natiahne...aj na 5 rokov...Ja by som na medicinu uz nesla,keby som sa mala znovu rozhodnut. Ani svojim detom ju nebudem odporucat,.Je to pekne povolanie,uslachtile, aj ho mam rada,obdivujem ho, no clovek je stale malinky a musi prejst desiatka rokov,aby sa vobec osamostatnil.Ja mam 31 rokov a stale som na zaciatku svojej cesty.Najlepsie je mat nejaku VS zameranu na nieco kreativne, ci prakticke, nieco v com sa skor zviditelnis. Alebo vyuzi svoj talent,ktorý mas,nejak inak. 🙂 Ale je to predovsetkym na tebe.Ako to cítiš a či prekonáš tu neskutočnú konkurenciu na prijimacich skúškach. Ak áno,tak vtedy más na to.Držím tipalce,nech sa rozhodnes akokolvek.
@esmera vies kolko pachnucich ludi stretava lekar?to nie je len o tom,ze mam peknu ambulanciu a predpisujem lieky.inzinierstvo je tiez siroky pojem.ale ak citis,ze chces byt dobrou lekarkou,tak skus.no ja osobne,aj ked velmi tuzim byt lekarkou,bude to navzdy moj sen.uz sa chcem radsej venovat rodine a rozbiehat nieco svoje.asi som malo ambiciozna 🙂
@esmera Ak sa na to citis,tak sa treba poriadne pripravit na prijimacie skusky a ked nimi prejdes,mozes si povedat,ze ano,asi na to mam.Musis si ist tvrdo za svojim snom😉 Ak zvladnes potom prve 2 roky,tak si myslim,ze aj tie ostatne 4 🙂Treba sa len ucit,vsetko je o tom kto je ako sikovny.Ja som studovala a starala sa o. domacnost a dcerku od 3.rocnika.Vela mi vsak pomahala aj rodina,malu si niekedy pocas skusok museli zobrat aj na 5 dni,aby som sa mohla ucit ...je to o sebazapreni a ked sa chce,samozrejme,ze vsetko sa da.....No skus porozmyslat aj nad nejakou inou VS...nieco kreativne,nejaky dizajn....co dnes frci 🙂
@esmera Som lekárka,no dieťatko som mala až v 3.ročníku.To znamená,že po strednej som mala čas učiť sa na prijímačky.Predstav si,že som sa po škole nedostala,až na ďalší rok. Tak som si brigádovala,potom som sa dostala do školy,našla som si priateľa,s ktorým som v 2.ročníku otehotnela,kupili sme si byt a v 3.ročníku sa mi narodila dcérka.Bolo toku koncu skúškového obdobia,ke´d som už mala skúšky porobené a o týždeň som mala školu.Porodila som a pokračovala v škole 🙂 . ...No ja to mám z domu 10-15min...od 7.00 som mala prednášky, to som nakojila malu,odstriekala dovtedy mliečko a o najneskor 12:30 som došla domov....Priateľ striedal vtedy ranne,poobedne,nočné,moja mama robila ranne,poobedné,tak sme sa to snažili lepiť ako sa dalo.Aj rozvrh bol akosi na mojej strane,vychadzalo mi to.Poobede som už na prednášky nechodila,kamosky mi ich dali odpisat...ved dovtedy som vzorne chodila ja na vsetky a davala odpisovat im 🙂No mne to tak osudovo vyšlo....škola v mieste bydliska,blízkosť školy,nemocnice od domu,milosrdný rozvrh a najma rodina. Teraz mam druhu dcerku a som na materskej...no teraz by som to asi nezvladla 🙂 Nie ze rozumovo,ale organizacne .Rodicov mam v zahranici,priatel pracuje len ráno,prednášky su povinne a asi by sa to nedalo zorganizovat...momentalne mam prerusene doktorandske studium...No a medicína sa studovat externe neda.Ak by ti to takto vychadzalo zorganizovat sa,tak by to bolo super. Starostlivosť o rodinu mi nerobila nikdy problem,slo to akosi samo 🙂 My ženy to máme v krvi 😝