Ako zdravíte a oslovujete svokrovcov?
mám takú otázku lebo chcem vediet či som divná ja alebo manželovi rodičia - takže ked zdravíte niekoho napr. tých svokrovcov, oslovujete ich za pozdravom? napr: "Dobrý den, mama."?
so svokrou si vykam a oslovujem ju teta... bohuzial, nas vztah je na urovni bodu nula, takze sa o zmenu ani nepokusam... ☹
ja si myslím tiež,že oslovovanie svokovcov "mama,tato" je akési "divné"
otca a matku mám len jednu,tých nenahradí nik-a už vôbec nie v dospelosti
ja vykám, môj muž vyká svojim rodičom!!!!! a naše deti im tykajú 😅
divné, no 😉
našťastie ja tento problem nemám, ja som so svokrou neprehovorila a nevidela sa už 10 rokov. nechýba mi a ani my jej, kedže ani o malého nemá záujem tak mi je šuma fuk čo robi kde je a nemám problem s oslovenim, kedže ju nemusim oslovovať, môj manžel s mojimi rodičmi si od začiatku tyká a hovori menom. so svojou matkou-mojou svokrou sa ani on nestretáva.
môj názor je závisi aký máš vzťah podla toho oslovuj alebo sa opýtaj ako jej máš hovoriť. manželova babka pri predstaveni mi hned povedala ja som babka a tak mi hovor😀
Mile dievcata,ja som svokra,mam o skoro 30 rokov mladsiu lucku,ale nikdy by som si nedovolila ziadat ju aby mi hovorila mama.Mamu ma lem jednu svoju a kedze si ju vazim tak si spolu tykame,oslovuje ma po menom.Trosku si musela zvykat,ale teraz uz si to ani neuvedomuje.Zato moj syn jeho svokre vyka,hoci je medzi nimi lem rozdiel 14 rokov.Nie je to fer.rodine mojej svatky nastal na krsteni hotovy rozruch,ked svokra pocula ze si s Luckou tykame.To nevedeli pochopit.
ahoj, ja ked sme s nimi svokrovcov oslovujem mama, otec, tykame si. ked sme u nich a sa rano stretneme napr. v kuchyni poviem len 'dobre rano'. nepoviem 'dobre rano, mama'....ked chcem aby mi napr uvarila svokra kavu poviem, 'spravis aj mne kavu mama?' ked su s nami aj deti a nejako sa ta kovverzacia tyka aj ich oslovujem svokrovcov 'starka a starky'....takze podla situaie...
svokru viacmenej nemam, ale svokor byva pod nami a ja ho stale volam ujo..s manzelom sme chodli spolu 6 rokov do svadby a velmi casto sme navstevovali aj svokra a ja som si tak zvykla..ked sme sa vzali, tak mi navrhoval tykanie, ale to si ja neviem vobec predstavit..je mi to vrcholne neuctive a to pritom ja nie som nejaky zasadovy konzervativny clovek..ale nejde mi to zmenit...pred malym je to starky, ked sa o nom bavim s manzelom, tak je to otec..ale pre mna je stale nejako ujo a vykam mu..
ja ich volam ujo,teta....tak isto by som ich nemohla oslovovat oco,mama ... vsak to je take zvlastne.ked ma naseru napadaju ma aj ine slova 🙂) ked tam prideme poviem caute,vacsinou ich byva doma viac.ale zdenkovym starkym,hovorim starky,starka ako aj svojim...to mi take nepride.
Ja im hovorim menom a tykame si.Ale oni mna na ulici ani nezdravia,robia sa ze nevidia .Iba ked sa stretneme zoci voci tak ahoj... 😀
Prvým svokrovcom som vykala, hovorila som im mama a otec, nevadilo mi to, prišlo mi to úplne prirodzené. Terajšej svokre tykám a oslovujem ju menom, ale aj mama, ako kedy, svokra už nemám.
Ale môj muž to vyriešil šalamúnsky, oslovuje mojich rodičov babka a dedo tak ako naše deti, len s tým rozdielom, že on im vyká.
Dlouho jsem TVRDE vykala.
Vzbuzovala ve mne ta mala ale VELKA (silna) zena zahalena v cernem vysoky respekt.
Nekterym osobam nelze tykat...at uz jsou to tradice, pozice ci jina zeme a jiny mrav... 😉
Nikdy se neusmala, nikdy oko neprimhourila ...tvrde a po svem...
az prisly na svet vnoucata..jedno pekne po druhem...a zacaly "kricet"
Babicko!!!
Babicka se nejdrive jen pousmala, pak se i rozesmala, ve svych temer 90ti letech se z ni stava Pohadkova babicka a tak jsem ji zacala rikat i ja jednoduse: "Babicko"... 😉
Lide se meni...nekdy jim to trva sakra dlouho...a casto se snazi dohonit cas, predhonit cas na "posledni chvili". Kazdy by se mel zdravit nejen jak se citi, ale i podle "zasluhy" 😉
Vykám.Oslovovala som ich mama a otec,ak tam bol syn, tak som povedala choď k babinke a dedovi,žiaľ svokra už nežije,takže malá ju nepoznala,ale syn ju zbožňoval.Viem, nie sú to moji rodičia,ale pre mňa je samozrejmosť,že som spolu s manželom prijala aj jeho rodinu.Vážim si ich ,pretože ho vychovali a zaslúžia si moju úctu,ich výchovou je môj muž taký aký je.Manžel oslovoval môjho otca,tiež otec.Nikdy nepovedal,že ,,svokor,, ani v rozhovore ,stále bol pre neho - otec povedal....... 🙂
Moji svokrovci boli rozvedený, svokre som vykala, ale neoslovovala som ju mami, ani to nevyžadovala, len bohužiaľ už tu nie je, mali sme dobrý vzťah. Svokrovi a jeho manželke tykám, oni si to tak priali a oslovujem ich menom, je to kamarátsky vzťah
ja ich oslovujem teta u ujo (teda skovor uz nezije)...a ked sa stretneme a sa tak poviem dobry den a dovidenia... 🙂 ....myslim si ze to je tak najrozumnejsie...🙂
Ujo, teta, ked hovorim smerom k dcere babka, dedko. Ked o nich bez nich uradne - svokor, svokra. Este som zabudla ze vykam, ziadne kamaratsafty, ale zasa korektne vztahy ked sme si ich vybojovali po 7r s muzom
aj prvím aj teraz si tykame a oslovujem krstným menom 😉 takze ,,ahoj Jarka,, ,,dobre rano Jarka,, 🙂
vykat by mi bolo divne,sama mozem za chvilu svokrou byt 😀 a mama by som ,,cudzej,,ženskej v živote nepovedala,mám svoju jednu mamu este tak oslovenie babka 🙂
vykam, snazim sa neoslovovat, mamu mam jednu takze mama jej hovorit nebudem, ako mame deti tak lepsie mozem povedat starky, starka, pozdravim len dobry den bez oslovenia
Svokrovcom vykam a dobrovolne,kedze som bola o tykanie poziadana a nejak mi to neslo... neoslovujem nijako 😀 , ale ja som celkovo dost clovek na rovinu a neoslovujem nikoho nijako,lebo ked ja prehovorim,kazdy hned vie, komu to patri..
MM mojej mame vyka a oslovuje ju mama - co sa mi tiez nepaci a zo srandy ho vzdy kopnem do clenku, nech nemachruje,ze to je moja mama a nie jeho...
Je jednoduché povedať ked len na svadbe dcéra moja kludne ma volaj po mene alebo mama....a bolo by 😉 ale vidíte svokry nám to komplikujú. aj ja mám s oslovovaním problém,snažím sa preto ich neoslovovať....
Ja mam svokru z Holadnska a oslovujem ju menom, aj svokra volam menom alebo teraz ked uz mame deti, tak im obcas poviem aj oma a opa, co je starka a dedo.Neviem preco sa u nas nutia mladi, aby svokrovcov volali mama a otec, ved to nie su ich rodicia a sme vsetci dospeli ludia.Oslovovanie menom sa mi paci ovela viac.
..svokrovcom vykám, svokru neoslovujem nijako, svokrovi poviem otec (je milý, taký deduško) 🙂 , keď som tam s malým, tak im vravim babka a dedko, oni my tykajú, mm mojim rodičom vyká a oni mu zas tykajú 🙂
ahojky,kedze my sme do roka po svadbe mali Filipa,tak su babka a dedko,dovtedy ani neviem,nevidali sme sa casto a dalo sa to nejako vzdy uhrat,ale urcite nie mama a tatko,popripade,otec,tych mam len jednych... 😵 a manzel tiez hovori mojej mame babka a otcovi svokor...
svokrovcom vykám,ale oslovujem ich stará a starký....nikdy mi nenavrhli im tykať,bolo by mi to príjemnejšie,ale nevnucujem sa ,aj ked žijeme v jednom spoločnom dvore....
Tiez svokrovcom vykam,ked sa bavim s ich rodinou tak hovorim ako o mamine a ocinovi....ale nikdy som im tak priamo npovedala 🙂 inak su to pred detmi babina a dedino.....ale moj muz normalne mojim rodicom hovori mamina a ocino 😕 je mu to tak prirodzene 😉 u nas sa nejak extra svokrovcom netyka a pokial to nikto nenavrhol tak sa k tomu ani neodvazim 😀
Svokre vykám ,ale snažim sa ju osloviť bez toho aby som jej povedla mama ,nejde mi to ani po 15 rokoch,možno preto ,že na začiatku boli nezhody.MM moju mamu oslavuje mama ,baba ,kedy ako.U susedov nevesta oslovuje svokrovcou teta,ujo.A je to v pohode.My s mm nemáme už dávno otcov tak neviem ako by som hovorila svokrovi.Mne to príde také nepriridzene vravieť svokre mama .Máme taký neutralný vzťah ked niečo treba tak pomôže ona nám s deťmi a my jej 🙂 ,ale o nejakych veľkých sympatiach to nie je.
ja svokrovcom vykám. aj keď mi manželova mama na svadbe navrhla tykanie, slušne som jej povedala, že po 8 rokoch si neviem predstaviť, či by som jej vedela tykať... Asi pol hodinu na to prišla za mnou s tým, či by som jej nehovorila mama. A na to som jej povedala, že ja pokým mám svoju mamu, tak nie. Teraz, keď už máme malú, tak im hovorím babka, dedo, ale vykám, alebo potom teta, ujo keď sa pomýlim (čo je dosť často, lebo som im tak hovorila 9 rokov :D )
môj manžel mojim rodičom vyká, ale má s nimi možno ešte lepší a otvorenejší vzťah ako so svojimi vlastnými rodičmi. vie s nimi viesť normálny rozhovor, pri ktorom sa nikto neuráža 🙂)))
Po svadbe mi povedali, ž im mám tykať, dlho som si zvykala, ale už je to pohode. Aj môj manžel tyká mojej mame. A oslovujeme menom, ale najnovšie aj deduško, babička 🙂
Svokrovcom vykám a oslovujem mami a otec. Môj muž mojim rodičom tyká a oslovuje po mene.
ja svokrovi vykam od zaciatku a svokre som po svadbe tykala (navrhla to) ale pred rokom som sa vratila po jednej roztrzke k vykaniu je to oveeela lepsie... neoslovujem nijako - s nou mam zly vztah - minimalne z mojej strany a so svokrom je to v pohode aj ked osloveniu sa vyhabam pri oboch... manzel mojim rodicom tiez vyka ale oslovuje ich svokra a svokor🙂 obaja si zvykli a medzi nimi je uplne uvolnena atmosfera...
Moja svokra si rost rychlo so mnou potykala a prosila ma/navrhla, nech jej hovorim mama/mamka (a to som brala ako "poctu", lebo prave od nej som to vobec necakala, lebo ona si potrpi na take tie starsie dedinsko-malomestske zvyky 😀 skor od mojej mamky som cakala, ze si s MM potyka skor, ale ona az po tom, ked pocula, ze si so mnou potykala svokra).... zo zaciatku mi to bolo take divne, chvilu som si na to zvykala (a zo zaciatku som sa snazila to nepouzivat)... teraz po case si myslim, ze ma ma celkom rada, uznava moj nazor a nemiesa sa nevhodne do nasich veci (co ocenujem) a ze jej dobre padne, ked citi z mojej strany taky "rodinny" pristup, ze sa od nej nedistancujem... aj ked mama je len jedna, oslovenim svokry "mama-mamka" nemyslim, ze by som dehonestovala vztah s vlastnou mamkou (moju mamu volam mami-maminka)... od svokry mam svoj odstup s pravidlom "odtial-potial, ale razne pritom vsak s respektom a uctou" a funguje to.... a samozrejme, aj moja svokra ma svoje muchy a ma ich dost, ale to mame vsetci a kedze aj MM pozna jej "slabiny", vyhybame sa im 😉

so svokrovcami si tykam a oslovujem ich krstnymi menami.