Ako získať istotu pri šoférovaní po rokoch?
Potrebujem poradiť od skúsenejších. Vodičák som si robila pred 10 rokmi v 18tke. A ako som si ho spravila, tam aj moje šoférovanie skončilo. Blbosť som spravila. To viem. Čiže moje skúsenosti so šoférovaním sú čisto len z autoškoly. Teraz si chcem kúpiť staršie auto a pravidelne jazdiť. Brutálne sa teším na tú slobodu, ale mám aj strach. Teóriu stále ovládam, aj križovatky, pravidlá atď. Ako spolujazdec si to vždy všímam, aj sa spýtam a tak. Len neviem ako by bolo najlepšie teraz postupovať... Chcela by som si asi kúpiť auto s automatom, nie manuálom. Aj keď s automatickou nemám skúsenosť žiadnu, ale príde mi to jednoduchšie. Či? Muž by ma pustil za volant, ale to je manuál. Rozmýšľam čo by bolo najvhodnejšie. Skúšať s mužom a manuálom na parkovisku, po nociach po meste a potom si zaplatiť kondičné na automat a následne kúpiť auto? Alebo rovno tie kondičné? Alebo vôbec nie kondičné a proste pomaly sa rozjazdiť keď mám podporu muža? Och, fakt neviem kde začať :D :D
Neviem kto ti čo poradil,nečítam prispevky.😊
Si môj prípad,s tým ,že ja som si tiež spravila v 18r. vodičák,no nie 10r,ale viac ako 20r som nešoférovala vôbec!!! .😏🤔Začiatky boli veeeelmi náročné....Začala som najprv na letisku spojka,plyn....potom na málo frekvent.ulici -v kopci ručná brzda,....neskôr som šoférovala v noci 🙈, potom už keď som vedela križovatky,kt.som potrebovala ,tak som si naložila deti do auta a rozvoz škola, škôlka 😊😊😊odvtedy prešli cca 4roky ...dnes som denne na cestách, môžem povedať,že sa radím medzi tých lepších šoférov, aj vďaka mužovi, ktorý má na zač. zaučal ,no najradšej som to všetko skúšala aj tak sama😂,keď mi do toho už nikto nekecal😊
Radím manual od zač.a ostaň pri ňom po celý čas, ak som sa to naučila ja,naučíš sa aj ty.
A ešte jedna rada prax,prax,prax.....a denne jazdiť
Bola som v rovnakej situacii, stres panika 🙈kúpila som si auto lebo do školy každy deň vlakom sa nedalo ísť, každý deň sme inak začínali, prax atď… rovno som si sadla a išla so smrťou v očiach popod strečno 🤣 proste to chce len cvik a čas 🙂 ja by som šla rovno do automatu, manual je v dnešnej dobe skor rarita, hoci ja jazdim na manuale, všetci známi majú automat 💪🏻
Ja teda pochybujem, že ovládaš úplne pravidlá. Časom sa fakt zabúda a to aj keď jazdíš. Ty si nejazdila 10 rokov. Odporúčam prejsť si všetky otázky z autoškoly.
Kondičné jazdy by som neplatila vôbec. Ale to som ja. Každý je iný. Ak máš vodičák tak úplne sa stačí rozjazdit s niekým, teda v tvojom prípade s tvojim mužom. Začni mimo mesta, cez víkend,alebo v noci keď je menšia premávka.
Jednoznačne automat 😃
Kondičné by som určite neplatila.
Ja som tiež začala jazdiť až po rokoch a pekne postupne.
Jeden deň sa so mnou išiel muž previesť do mojej práce a pochopiteľne naspäť.
Na druhý deň už som šoférovala do práce sama.Ďalsie dni už sa k tomu pridala jazda z práce do obchodu.
Na ďalší deň na poštu,z deťmi ku doktorke,sama zo sebou ku lekárke.........a takto krásne postupne som začala jazdiť ďalej a ďalej kade tade........
Ja by som sa vykaslala na manual, ale ak ma muz manual a je moznost ze niekedy budes jazdit na jeho aute, tak potom sa nauc manual. Automat sa ucit nemusis.
Ja by som bez kondicnych jazd na cestu nesla. Tu ide o tvoj zivot a zivot ludi naokolo. Tu mozes prilis vela stratit. Za prve nemas ziadnu prax a za druhe ani tu teoriu nevies ci si este pamatas.
Pár kondičných jázd ti dodá odvahu, potom s mužom pár trás jednoduchých, v nedeľu ráno a pod...keď sú cesty voľné... A odporúčam 1-2 krát do týždňa si dať tú istú trasu , tam a späť, nie náročnú, a stále jazdiť...a získaš skúsenosti, zručnosti a budeš si istejšia a pomaličky si môžeš potom pridávať aj iné trasy....uvidíš skúsenosťou budeš stále istejšia....a nakoniec už budeš môcť kdekoľvek šoférovať bez strachu ... treba začínať v malom....a pomaličky si pridávať.
Rocne najazdim vyse 45000 km a milujem manual a hranie sa s autom.
Ale, ak si dlho nejazdila a potrebujes zacat s tym, ze tak ci tam ten automat chces/potrebujes, urcite si ho kup. Na tom nie je nic zle, nie kazdeho bavi manual.
Mozno stoji za zvazenie prave dohodnut si kondicne jazdy rovno na automate nech si to vyskusas a zvyknes si na to.
Moja manzelka robila cca pred rokom vodicak na manual. Po skuskach jazdila s manualom par mesiacov, ale stresovalo ju to a ucila sa pomaly. Kupili sme automat a teraz uz bez problemov soferuje sama. Ma viac casu riesit v hlave premavku a krizovatky co je fajn.
Ja mam automat aj v sluzobnom aute a po meste je to super. Na dlhych trasach ti po nejakom case moze trpnut/puchnut lava noha lebo ju nepouzivas. Treba si urobit prestavku a prejst sa. Inak pohoda, odporucam.
@1kubo1 sam vies, ze ked si na dialnci a hodis tempomat, tak nepouzivas ani jednu nohu. Preto su dolezite prestavky, aby si nedostal trombozu
@andreatytler ak je človek aktívny spolujazdec, pravidlá nezabudne.. ja som bola aktívny spolujazdec dlho (čiže za každých okolností som premávku sledovala len som nesoferovala) a tak nebol problém vrátiť sa do premávky..
Z vlastnej skusenosti..ked musis skratka sadnes do auta a ides...ja som tiez mala vodicak od 18. rokov ale po druhej rodicovskej som sa dost bala..celkovo fobia zo vsetkeho mimo domu..ale raz mi muz volal ze mu musim daco doviezt surne do roboty..inak si to nevedel zariadit..tak som sa nakopla..sadla aj s detmi do auta a isla som..odvahu mi dodalo ze musim pomoct..nad rizikami som nepremyslala..jazdu som v pohode dala a odvtedy jazdim..dennodenne..a zaklopem si..dobra soferka som..ja si myslim, ze je to aj tak trochu pohodlnost povedat si, ja sa bojim, nech ma rozvazaju..co mam kamosky v okolí..nevravim ze tvoj pripad..a je to brutal obmedzujuce prosit sa furt dakomu..ja by som slobodu ist niekam nikdy nevymenila za iracionalny strach..vela odvahy prajem a vela stastnych kilometrov

Ja som si spravila vodičský ako ty a potom vyše desať rokov nejazdila. Kúpila som si automat, nad manuálom som ani neuvažovala. Par jázd som mala s kamoškou, par jázd s mužom kým som si zvykla na auto. Keď si robila vodičský s manuálom na automate problém mat nebudeš. Muž mal manuál, išla som na ňom tak,že ani necuklo a to som si myslela,ze sa ani nepohnem 🤣 ale môj automat vyhráva. Nemala som žiadny stres,že sa nepohnem, že zdochne na križovatke, čo v kopci atď,atd