Ako zvládať choré dieťa a psa doma?
Ahojte prosím o radu ako riešite situáciu keď ste doma sama s dieťaťom a máte aj psa no dieťa vám ochorie. Ako chodíte von keď má dieťa teplotu a nemáte nikoho kto by vám pomohol? Ďakujem
@annm81 no, o niektorých tých príkladoch, čo si uviedla, by sa dalo polemizovať - matka odbehne vyniesť smeti, nechá malé dieťa samé doma, ono vylezie z postieľky a jemu sa zatiaľ niečo stane? Áno, bude to jej vina. Smeti predsa mohla vyniesť spolu s dieťaťom dajme tomu.
SIDS je náhle úmrtie, to matka neovplyvní - iba ak má monitor dychu - vtedy by tiež bola matka v mojich očiach vinná (podľa mňa aj v očiach zákona), ak by odišla z bytu, monitor by signalizoval, pipal a ona by to nepočula, lebo by bola preč. Ak by bola vo vedľajšej izbe a vesala prádlo, signalizáciu by počula a mohla konať (či by bola úspešná nevieme, ale mohla by urobiť všetko čo je v jej silách, zavolať záchranku, poskytnúť prvú pomoc).... To sú všetko totálne špekulácie a omnoho menšie deti o ktorých sa bavíme. Samozrejme, 5 ročne dieťa nemôžeme dávať na jednu úroveň s novorodencom alebo 1-2 ročným dieťaťom.
@slovenka753 https://www.pravnenoviny.sk/nechali-ste-svoje-d...
To nemení nič na podstate, že v prípade AK sa niečo stane, je vždy právne zodpovedný rodič. To je celé, čo som tým chcela povedať. Veď každý si môže vyhľadať trestný zákon a jeho znenie - opustenie dieťaťa verzus odloženie dieťaťa.
Či a aký trest by rodič dostal, ako som písala, ovplyvňujú rôzne okolnosti, vek dieťaťa, atď. Hovorím stále o prípade ŽE sa mu niečo stane.
Ak si je rodič istý, že dieťa je natoľko vyspelé, že 10 minút samé v byte zvládne (či už má 5, či 6 rokov), a nechá ho samé, to samo o sebe samozrejme trestné nie je. Sama som to urobila už viackrát. V prípade však, že by sa dcére niečo stalo, kým som preberala balík od kuriéra a ona by bola v byte sama - áno, zodpovedná by som bola ja.
@pribinak hysterické? Susedina dcéra sa takto obarila. Nečakala, že si počas tých 5tich minút, čo bude venčiť psa, priloží stoličku k linke a poleje sa práve zaliatou kávou. Detail ale stalo sa.
@simca06022011 Presne to so susedmi by malo vedieť už najneskôr 3,5 ročné dieťa. 5r-ročné by malo dokonca vedieť, ako zavolať záchranárov, malo by vedieť, čo robiť, keď rodič odpadne, keď zbadá požiar keď sa vonku stratí rodičom, keď ho niekto na ulici stiahne a chce niekam odvliecť - samozrejme, rodič si musí uvedomovať, že krízová situácia a panika môžu urobiť svoje aj s dospelým človekom, ale teoreticky popísať riešenie takýchto situácii by zdravý predškolák mal zvládnuť bez problémov. Mnohé z týchto vecí sa dajú aj prakticky nacvičovať - my deti občas necháme "stratiť sa", v škôlke majú pravidelne nácvik požiarneho poplachu a pod. Lebo naozaj riešiť, či takto staré dieťa dokáže na známom a bezpečnom mieste ostať kratučkú chvíľku bez dozoru je absurdné. Mám pocit, že ľudia nedokážu nekonať extrémne - za mojich čias boli rodičia schopní nechať doma na hodinu aj ročné dieťa, ktoré dokáže vyliezť z postieľky, ale nedokáže pochopiť následky vypitia celej fľaše sirupu proti kašľu. Dnes mnoho matiek naopak čaká s vedením k samostatnosti až do neskoršej puberty a potom sa divia, aké sú tie deti neschopné poradiť si v banálnych životných situáciách.
@annm81 moja to vedela aj skor :DDD ja som bola z toho vzdy na prasky, ze nieco sa stane (byvala som s nou sama, este aj zdravotne problemy moje k tomu)... mne to pride smiesne, ze hadam predskolak nemoze byt chvilu sam :D Dokonca u vela ludi ani skolaci. Ale tak o tom je tu xy tem.. a pritom ti rodicia aj tak ked sa nieco ma stat, nezabrania tomu... zbytocne brzdit dieta vo vyvoji, v samostatnosti.
ja sama lutujem, ze viac veci som neriesila s dcerou skor, lebo teraz je zvyknuta ze to robi mama. A puberte tazko ukazes, naucis, prikazes :D
A inak kedysi nebolo tolko ochrannych prostriedkov,specialen obaly na lieky, na cistiace veci.. ale za to, uz za mojej detskej doby boli vzdy taketo veci vyskovo nedosiahnutelne pre deti.
@simca06022011 na jednej strane máš pravdu. Ale ak má dieťa teplotu, býva mu zle, aj za tých pár minút sa môže niečo stať. Pri malom dieťati by som to neriskovala. Ak je dieťa v poriadku, malo by vedieť do istej miery vyhodnotiť situáciu.
@ibatanecnica 5r dieta nie je batola. A teda neviem, mojmu dietatu nebyva s teplotou zle, ked tak spi cely den... neviem co by sa za par minut amlo stat, plus pes sa moze vyvencit prav eked sa zrazi teplota a pod, nezvyknu deti byt v agonii 40tok teplot cely den. A to nehovorim kolko mam je tu,ze deti s teplotou ani len nelezia ale normalne sa hraju a funguju doma. CIze strasne zle... ked su u nas grcacky a pod, to je vec par hodin a dni.
@ibatanecnica mam snáď všetkých 5 pokope a nenechám nič rozvarene, horúce, nič zapojené, …..proste minimalizujem čo sa dá
Suseda mala čo v hlave slamu keď nechá horúcu kávu v dosahu?
@pribinak no to neviem čo mala v hlave. Ale stalo sa.
@simca06022011 tak moja dcéra grcala celý deň, párkrát aj skolabolala. Takže určite by som nešla von keď je v takomto stave.
Vždy som na tú chvíľku odbehla ..dieťa ktoré má horúčku a nieje možné s ním ísť vencit mi leží doma v posteli a nemá potrebu vymyslat hlúposti..
Ak by bola nálada na hlúposti tak tých 5 minút na vzduchu by určite aj choré dieťa zvládlo
Ja som teda male dieta nikdy nenechavala same ani ked som dole za kurierom isla lebo som bola jedna z tych pokadenych matiek ale niektore komenty sa fakt nedaju citat , o zodpovednosti bla bla bla. Vsak to aby nam potom aj 17rocny sopliaci na cecku mamkám vyseli lebo stale niesu dospeli. A mimochodom !!! Ked uz, rovnako sa nestastie stane ci doma sedi mamka na HO v inej miestnosti, alebo dole zbehne na 5minut so psom ! 🤦♀️
Dieta je rovnako same !
To uz coje tu pisat ze dieta mam pod kontrolou lebo pracujem zavreta v byte v druhej izbe ,zatial co ina mamka je najhorsia na svete lebo sla na chvilu psa vyvencit 😃. Aj za toho psa je zodpovedna ked uz sa tu ide handrkovat 😃
@livuska124 Ono to je tak, keby tu bol článkom, že sa dieťaťu niečo stalo, každý sa pýta, kde bola matka. To je na tom smutné. Moja svokra bežne nechávala deti same, chodila do obchodu, do záhrady....deti bežne mali úraz hlavne muž, rozrazil si čelo, deti vyjedli višne z griotky... A svokra hihihi spomína na to so smiechom. Ale keď sa inému dieťaťu niečo stane, prvé rozhorčene povie: Kde bola mater???
Tak to ma vždy zarážalo, že ona denne nechávala deti bez dozoru a na druhých nadáva aj keď boli vo vedľajšej miestnosti, prečo nepozerali na dieťa.
Ked to je 5rocny a nema akurat 39 teploty, tak dat mu nieco zaujimave aby pri tom vydrzal, zamknut nebezpecne izby a sup rychlo vyvencit, my mame doma hospodarstvo a tiez ked clovek musel nakrmit inac sa to nedalo a musime naozaj tie deti od malicka viest k zodpovednosti a samostatnosti... Ak je to vymyslajuce dieta tak zas aj to brat do uvahy
@anetka34 presne tak je to myslené.
Jednoducho neverím, že ak by sa dieťaťu niečo stalo, kým išla matka vyniesť smeti, tak by všetci mavli rukou, že ale ona musela tie smeti vyniesť, tak čo už, nie je to jej vina....proste neverím. Tam by všetka tolerantnosť skončila. Pretože nie, matka nemusela ísť vyniesť smeti (či na nákup, či pre balík od kuriéra) - matka len jednoducho verila a dúfala, že za tých 10 minút sa nič nestane, že správne vyhodnotila situáciu a mentálnu výbavu dieťaťa, že minimalizovala nebezpečie, ktoré by mu mohlo hroziť....lenže ak to predsa nevyjde a dieťaťu sa niečo stane, bude to proste jej vina a to je fakt.
Prečo je toľko učiteľov v strese, že sú jednou nohou v base? Že nemôžu ísť pomaly na wc - no boja sa, že kým budú mimo deti, tie niečo v triede vyparatia a nikto nepovie, že učiteľ za to nemôže....hneď by sa na neho zniesla spŕška kritiky, prečo boli deti bez dozoru.
Rovnako ako tá tragédia s chlapcom, čo ho zavalila bránka na ihrisku a zomrel....neviem už kolko mal rokov, boli tam viacerí chlapci, on sa na bránku zavesil a zavalila ho. Veď hneď sa každý pýtal, kde boli rodičia aspoň jedného z tých chlapcov, prečo tam deti boli samé bez dozoru. No jednoducho preto, že rodícia verili, že chlapci sú natoľko rozumní, že nič nevyvedú, no stalo sa. Sú to iné situácie, áno, viem....ale je to úplne porovnateľné - proste dieťa niekde necháme samé bez dozoru a veríme, že všetko bude v poriadku.
Dúfam že nikomu sa nič také nestane, že každý bude vedieť správne vyhodnotiť, či, na ako dlho, z akého dôvodu a v akom veku dieťa samé doma (či kdekoľvek ) nechá.
@maja22 mam uz vetsi deti a ten strach o ne je porad. toho se uz nikdy o svoje deti nezbavis 🙂 . jen je treba verit, ze jsi minimalizovala vsechno nebezpeci, ze jsi dite naucila maximalni obezretnosti a verit, ze se nic nestane. ostatni je uz v rukou vyssich sil. a jsou veci, ktere proste neovlivnis, i kdyby to dite hlidalo sto bodygardu. ..at se nejmladsimu dari pri zdolavani okolniho sveta.
@ibatanecnica ved ale autorkin syn negrcia a nekolabuje. jasne, ked mi dieta zomiera, enpojdem zo psom.. ;)
Ja nemám psa, ale druhé dieťa, ktore spi len na vzduchu v kociari. 5 rocny ma kallax pod oknom, na ktorom sedi a ja ho sledujem, kym uspavam maleho. Ma tam auticka, pustenu rozpravku.
@slovenka753 dalsi trapny zbytocny komentar
@lavender94 5rocne dieta je sposobile 10min ostat same...v pripade jeho ublizenia na zdravi zodpovedna osoba je vysetrovana ako bolo spominane vyssie, mna presviedcat netreba
@livuska124 mne absolutne nevadia utocne komentare...myslim, ze publikum, ktore si diskusiu precita, bude mat jasno aj o dotycnych autorkach...a tie, ktore nahodou zvazuju ponechat male dieta same pre psa, dostali aspon informaciu o tom, ako to je zo zakona, takze vysledok dobry
@anickabasnicka vzhladom na to, ze vznikla tato tema, vidno, nie kazda matka si uvedomuje svoju zodpovednost plne
@mabenn ale veď teba sa nikto nesnaží presvedčiť o tom, že sa toto nepíše v zákone tak už to neopakuj furt dokola 😂
@mabenn uz jsi trapna s tim nekonecnym opakovanim o trestu za opusteni ditete.no, muzes si gratulovat za osvetu, zmohla jsi se zde pouze na jednu vetu, kterou jsi zde napsala nepocitane a vznikla z toho diskuse na sedm stran. mam te navrhnout na medaily, aby tva dusicka mela radost? ..tebe bych nechtela mit za sousedku ani nahodou...ale jednu vec jsi podcenila.autorka se ptala, jak ma poresit nemocne dite a venceni psa, ne co ji ceka , kdyz necha dite doma same a pujde vencit psa. zrejme mas problem s pochopenim otazky a psaneho textu. proto jsi tady neustale opakovala tu jednu vetu o trestni zodpovednosti a base. ty jsi vlastne chudak.lituji te!!!!

@mabenn dobre teta 😅 ved nikto nehovori, ze to nebude jej zodpovednost, tak o co ti ide? Proste nudzove riesenie, vynimocna situacia, tak holt nejako si poradit musi. Nikto z nas nema dieta prilepene na cecku do jeho 15r 🤷♀️ a kadeco sa stava, aj ked sa zrovna 5 dospelych pozera na dieta a su s nim v jednej miestnosti. Ale je mi jasne, ze ty by si ju najradsej zavrela uz teraz, aspon na 20 rokov do tretej napravno-vychovnej 🙄 pre istotu ! Lebo co keby nahodou… ze?