icon

Ako zvládať nevkusné letné módne trendy?

9. júl 2024

Vy, čo ste esteticky založení, ako to dávate v týchto teplách, keď sa odhaľuje to, čo by malo zostať skryté?
Bosé nohy šmatlajúce v špinavých šľapkách, zhrubnuté plesnivé nechty, celulitídne obrovské stehná v legínových kraťasoch, holé zadky do polovice pred očami v reštaurácii keď jete, prsia na kolenách bez podprsenky pod šatami, tučné bruchá v cropp topoch, hnusné čarbanicové tetovania, piercingy v pupku čo zas asi prišli do módy, akési prapodivné zapletené copy s nejakým umelým vláknom ( to má byť pekné?), proste všetky tie nechutné veci čo ľudia ukazujú v lete.
Mam rada eleganciu, úroveň, je pre mňa absurdné keď príde niekto na pracovné stretnutie a vyzerá ako by práve šiel z kúpaliska.
Vnímate to niekto tiež takto?

autor
10. júl 2024

@30katrusa40 preco sudis socialne pozadie?
Moja babka za vojny ked nicoho nebolo, chodila vkusne oblecena. Nesud, ja sa bavim o nevhodnych outfitoch na rozne prilezitosti.

autor
10. júl 2024

@milanemila mna to nerozhadzuje, neboj sa. Len som to tak zhrnula. Vyrovnavam sa s tym velmi dobre.
Len som bola zvedava, ci este niekto vnima, ako nevhodne dokazu ludia prist napriklad k lekarovi alebo na urady..
Doslova v podprsenkach.

autor
10. júl 2024

@gab1sol chlapi bez tricka bezne na parkovisku nakupaku, v dave na ulici, nie som 24/7 len v praci. Ty ano?

klip0
10. júl 2024

Bože "milujem" povrchných ľudí 😑 teba musia mať všetci ozaj úprimne radi. Skús robiť tak, aby si bola so sebou a svojim životom naozaj spokojná. Potom ťa takéto sprostosti trápiť nebudú a ani si to nevšimneš

guudy
10. júl 2024

Autorka, presne ako pises, doba a ludia sa menia. Tak je to po cely cas existencie ludstva. Nove standardy/objavy/fungovanie nebyvaju prijimane s nadsenim. Ludia sa tomu brania. Ale zmene nezabranis. Mozes sa s nou akurat zmierit.
Nehovorim tym, ze obhajujem hole zadky. Ale viem ludi lepsie pochopit, kedze sama poslednych 6 rokov zo zavaznych zdravotnych dovodov preferujem pohodlne oblecenie a nosim aj leginy na moje velke stehna. Urcite by si sa na mna pohorsene pozerala ;)

Osobne mi vadi clovek len v pripade, ak nie je cisty.

la_dolce_vita
10. júl 2024

Tiez sa niekedy zhrozim, ale neriesim. Je to kazdeho vec, hoci trend je taky. Ja som este stara skola v tomto. Pamatam dobu, kedy bol problem nieco pekne na seba pozhanat, dnes je prebytok a cenovo dostupne, ale ludia su rozni. Nie kazdy ma sebareflexiu v sebe.

doriiis
10. júl 2024

Áno autorka,nikto nič nechápe iba ty si lietadlo.Samozrejme dokonalé,upravené,tip top.To vieš🤮

atinkaa
10. júl 2024

@autorka ja neviem kolko mas rokov a ani na co je tvoje oko zvyknute z tvojho prostredia… ja pokial nie som na plazi a pri bazene tak hole chlapske spotene telo bez tricka nestretavam, teda mozno je chyba v tom, ze navstevujes miesta, kde si to ti ludia mozu dovolit - skus chodit po lepsich kaviarnach a hoteloch a nebudes to mat.

Co sa tyka legin, crop topov, tetovani …atd tak je to vec vkusu a pohladu na krasno. Ten, ak chodis po galeriach, moze byt siroky - teda ano pre niekoho su krasno hodvabne, rucne zdobene saty ako od Diora a pre niekoho to moze byt aktualna modna vlna legin. Uprimne. Nevadi mi. Idem okolo ja alebo niekto, na koho pozriem ako na obraz v galerii, ak je to zaujimava kombinacia farieb, materialov…tak sa pokocham, pomyslim si od to je pekne - ta je pekna az po prejdenie zrakom inam, cokolvek - ta paleta moze byt rovnako siroka, ako v galerii a ani tam ludia nechodia, ak sa nevolaju NEministerka s tym, aby tam hikali a fujkali nad nejakym dielom. Obvykle to preskumas a ak to nie je nic pre teba, pre nich, tak idu inam. Mozno je v tom kus pravdy aj pre teba, zmen priestor, svoj pohlad a ludi nechaj zit a vnimat ich krasno podla nich. Tie doby kedy boli niektore ucesy zakazane pre muzov - ako to bolo za sociku su nastastie fuc. Detto oblecenia - bud rada, ze ti to napr Coco Chanel vychodila, ze mozu zeny aj nohavice, aj plavky a ano, ak chcu, tak aj nahe a nechaj pestrost a priestor a ine definicie krasna na inych. Nikdy nevies ci pani s patami pred tebou nie je po nejakej zlhavej chorobe, nevies co ma za sebou, mozno je stastna, ze kraca bosky bars aj bez pedikury. Mozno je to jednorodic, co je pysny, ze to dava aj sam. Nevies to. Tak ked si taka extremne esteticka a citiaca, tak spocin zrakom na niecom inom - pre seba krasnom a ak mi chces napisat, ze nic take nie je, tak potom hladaj chybu v osobe vnimajucej krasu.

A uplne pod ciaru, nechapem to slovenske podsedliacke jednostylove - menit vsetkych na seba, mozno by to bola meganuda a ak aj nie sed a priemer - beriem, ze mozes aj mat vkus, tak sa nehnevaj ale nuda isto - pionierske rovnosaty povinne ti chybaju - lebo to je definicia povinnej “krasy”, ja dufam, ze copy, crop topy a aj bars co ine, co nepoznam, nam ostane co najdlhsie, pretoze to okrem krasna definuje a vyjadruje slobodu. A tu by sme si mali pred garantmi jedinej pravdy a krasy strazit - lebo za tym ciha furt nevkus, loz a totalita. Povinne vkusno nebolo - nikdy. Dokonca aj tie nase nadherne kroje, ked kus precitas cosi z kulturnej antropologie, etnologie, tak zistis kolko bolesti je v nich - vydata zena furt len ocepcovana, atd. Mne to teda ani trochu nechyba a ak tebe ano, stale su krajiny, kde mozes mat prikazane vsetko. Chce to len najst “pre svoj obraz” spravnu galeriu a pozadie. Nemusis burat galerie ani vyhadzovat ine “diela”. Jednoducho najdi svet, kde ti to bude pasovat takto jednoliato.

thoughtfulweirdo
10. júl 2024

Strašne sa snažím do teba vcítiť, ale zasekavam sa na jednej veci- robím s ľuďmi, vždy som robila s ľuďmi, vidím za deň veľa ľudí. Keď nie som v práci, som medzi ľuďmi. Napriek tomu takéto javy nevídam 🤔 tak neviem, či je to niečo lokálne v tvojej oblasti, alebo sa na to cielene zameriavaš a preto to všade vidíš, alebo kde môže byť problém.

gab1sol
10. júl 2024

Ja fakt takých ľudí nestretávam. A nesedím nonstop v práci, chodím aj do nákupných centier, aj do ulíc centra mesta… Aj sa predieram davom na ulici. Ale sama si napísala: “je pre mňa absurdné keď príde niekto na pracovné stretnutie a vyzerá ako by práve šiel z kúpaliska.”, tak asi takých ľudí stretávaš aj v práci…

tinqua
10. júl 2024

Som dost potetovaná, ale napriek tomu som estét...niečo sú skrátka osobné preferencie, sem by som nerýpala moc nahlas. Viem ako vie uraziť keď si posudzovaný výhradne na základe zovňajšku. Na pohovory som vždy chodila oblečená slušne, kérky zakryté...v poslednom zamestnaní som nastupovala v januári, 4 mesiace nikto netušil čo mám pod šatami, všetci boli so mnou v pohode....prišlo leto a s ním šaty a už sa ku mne dostali reči typu "človek čo takto vyzerá, nemá čo robiť na takej pracovnej pozícii" alebo "vyzerá tak, aby sme sa za ňou pozerali" 🙄 každá kerka 10 bodov IQ dole asi, alebo neviem...zamrzelo najmä to, že najviac jedov išlo od človeka, s ktorým som za 3 roky nemala širšiu konverzáciu ako ahoj ráno na chodbe. Ďalej, moja mama ma 140 kíl, kŕčové žily, na chodidlách haluxy...takýto človek sa má na leto utiahnuť do pivnice? Nepadlo tvoje urážlivé oko, že ludia majú aj zdravotné problémy? Dva týždne dozadu na dovolenke som sa pozerala na cca 60 ročný pár, ona po jednostrannej masektomii, s výraznou nadváhou, on v podobnej kondícii s vypadkami pigmentu na tele...a my sme sa s mužom rozprávali o tom aké krásne je, že aj v 60 idú na tú dovolenku spolu, napriek evidentným zdravotným ťažkostiam...do mora išli kývajúc sa ako teletubbies, ale za ruky 🩵. Jediné s čím súhlasím je dress code, to už o IQ vypovedá, všetko ostatné je príšerne malicherné a zlomyselné.

autor
10. júl 2024

@tinqua uplne ti uniklo ze nesudim zdr.stav, naopak, chorym ludom pomaham.
Potetovanych kolegov mam vacsinu a urcite nesudim ich charakter podla ilustracii.
Len niektore mi pridu velmi jednoduche, nepekne, ako carbanice na zadnom liste zosita.
Precitaj si aj ine moje komentare, kde to vysvetlujem.

autor
10. júl 2024

@gab1sol ano, aj v praci.
Skor zeny s holými zadkami a predkami vystrcenymi v akychsi podprdach.
Ale zatial polonahy pan bez tricka neprisiel. Dam vediet.

autor
10. júl 2024

@thoughtfulweirdo ver, ze nezameriavam ale to sa neda prehliadnut. Mozno zle vidis?
Nikdy nestojis v rade, napr.na pumpe, alebo nesedis na kave a nedefiluju pred tebou ludia v neuveritelnych kreaciach? Aha vlastne kazdy cumi dnes do mobilu, tak beriem späť.

autor
10. júl 2024

@atinkaa zas neprehanaj, politicka agitka z debaty o vkuse a estetike?
🤦

simsalabim
10. júl 2024

Autorka - urcitym sposobom ta chapem, ludia akoby stratili vkus. Ale na druhej strane to ludom dava slobodu. Ja sa len pozriem, pomyslim svoje a idem dalej... niekedy mam pocit, ze som asi moc staromodna - napr. moje deti vzdy komentovali, ze su jedni z mala, co do skoly nechodia v teplakoch a ja som teda na tom vzdy trvala, ze teplaky su do telocvicne a na volny cas.

autor
10. júl 2024

@klip0 prave naopak, povrchni su ti, co si nic nevsimnu a len tak sa potlkaju zivotom vez toho, aby sa zamysleli alebo hladali krasu.

autor
10. júl 2024

@simsalabim suhlasim.

autor
10. júl 2024

@simsalabim ja verim ze aj v ramci vkusu je vela, vela slobody....
Uz tu bolo otacane do extremu, ze vkus je len uniforma, dokonca pionierska, tak to vidno akym smerom tu zeny uvazuju, take hlupe extremne nazory som este necitala.
Niekedy staci dat si tu suknu o par cm dlhsiu, tricko svoje cislo, topanky si umyt, sediet s nohami spolu.
Krasne sa da nakupit aj v sekaci, nie je to o peniazoch.
Za tu istú sumu mas tricko c.40 aj 44.
Netreba extremizovat, vkus nie je frak alebo smoking.

autor
10. júl 2024

@1ryba aj ja sa snazim vnimat to pekne a veru casto pochvalim zenam pekne saty. To mi pomaha prezit. Ale je to mensina, skoda.

autor
10. júl 2024

@lalenka33 nie, neuhádla si.

autor
10. júl 2024

@nikaeli nesudim vnutro ludi podla obalu, to si si dosadila ty.

elanor
10. júl 2024

@guliver19 tak teraz si ma vazne pobavila...
Jediny buran je tu aurotka, ktora samu seba stavia na piedestal, a posudzuje a odsudzuje ostatnych, nech su akykolvek.

elanor
10. júl 2024

@stanislavicenka neviem ako si prisla k takej hluposti, ale dobre no, nevadi 🙂
Naozaj autorka hovori o slusnosti? O elegancii dajme tomu. Ale aj to je siroky pojem, lebo co je elegantne jednemu nemusi byt druhemu. Ale slusnosti sama velmi nepobrala. Lebo nech su ti ludia aki su, mas pocit, ze sa o nich vyjadruje slusne? lebo ja nie.

autor
10. júl 2024

@sardinka32 ved v podstate sa ukazalo ze vascina zien vkus nema, a tomu zodpoveda stav na uliciach.
A o com pisem, pochopilo len par z vas.
Nemame sudit podla vzhladu, suhlasim.
Ale sudime podla jedneho prispevku, uz "nemusim takych ludi ako ty autorka", uz nenavistne komentare.
Pekne zrkadlo. Take ste krasne ked osocujete niekoho, kto sa len zamysla a nikomu neublizuje.

miskaska
10. júl 2024

Pozriem sa, pomyslím si svoje a to je všetko.

autor
10. júl 2024

@elanor to, ze popis niecoho vnimas ako sudenie, vypoveda o tebe, tvojej sebahodnote.
Nedokazes vidiet skutocny obsah textu.

tykat
10. júl 2024

"...keď príde niekto na pracovné stretnutie a vyzerá ako by práve šiel z kúpaliska"
tak pozri pri pracovnom stretnutí sú dve možnosti
- ty chceš jeho peniaze a teda sedíš a šúchaš nohami aj keby prišiel len v kraťasoch
- on chce tvoje peniaze, postavíš sa a povieš prepáčte jednám len s elegantnými ľuďmi na úrovni a odídeš.

To ostatné... ide o to kde sa pohybujes a ako velmi si vsimas okolie, ja netusim kto ma co oblecene ci vytetovane, ale napr. si vsimnem ked niekto fajci na zastavke, to ma vie nahnevat, alebo ak niekto zapacha, to mi fakt vadi. Ale aby som niekomu cielene pozerala na chodidla? alebo v com si nesie zadok?

elanor
10. júl 2024

ale prosim ta, nazaobaluj svoje zle skutky, resp. slova do pofidernej pozlatky akoze vkusu a estetiky.
Si cisty pokritec.

eva8
10. júl 2024

@egonsk Zelensky je obleceny symbolicky.