Ako zvládnuť zvláštnu reakciu psa na novorodenca?
Ahojte,
pred pár dňami sme prišli z nemocnice s novorodencom, mame staforda, ktorý ma rok a pol, zoznámili sme ich hneď po príchode. Prvotná reakcia stiahol chvost a išiel preč o chvíľu sa vrátil oňuchával a potom si šiel ľahnúť.
Teraz keď ju mám na rukách väčšinou od nás ide preč alebo očucha až potom ide. Napríklad dnes spal na gauči, mala sa zobudila išla som ju na gauč nakojit a on išiel do pelechu (do ktorého nikdy dobrovolne nejde), včera v noci začala plakať, išla som snou do obývačky kde bol a proste utiekol, utekal pred nami, naopak dnes keď plakala pri prebaľovani došiel nás z druhej izby skontrolovať- pozriet čo sa deje.
Máte nejakú podobnú skúsenosť? Neviem či je urazený alebo žiarli, neviem čo odneho čakať.
Ďakujem za každú radu, skusenost
Vy niektoré co tu rozprávate,že izolovať psa,lebo môže zaútočiť. Preboha,vidno ze nemáte psov a nepoznáte tieto plemena. My mame bulteriera pri 3 deťoch. Keď sa najmenší narodil mal presne rok. Ten pes si od nášho syna nechá všetko. Pokorne sedí a malý si s ním robí čo chce. Samozrejme dihliadam na to aby malý mu nerobil zle,to by mal každý kto ma deti učiť,že zvieratám sa zle nerobí. Praveze tieto psy majú nízky prah bolesti a to co by čivava už knucala a vracala už,tak takýto pes ani nevie,že ho niečo boli. Sú to úžasné prisposobive psy. Naš si tiež zvykal chvíľku, ale nie je žiaden problém ani nikdy nebol. Treba dávať pozor,sledovať reakcie psíka.. pes nie je hračka,že keď sa narodí dieťa,tak ho treba dat preč.
@natall113 práve že som čítala a podla mňa je to veľmi dobrý názor, vzhľadom na to co sa už všetko stalo. Pri novorodencoch naozaj nie je opatrnosti dosť. Jasne ze sa nemusí, ale už toľko krát sa stalo nešťastie, že zatvárať oči a tváriť sa mne sa to nestane, nie je na mieste. Nie každý kto ma psa je kynológ a vie správne reagovať.
@natall113 No len to, ze ked zadas do googlu "staford zautocil na dieta" najde ti viacere clanky.Ale myslim,ze utok Silky terierom na dieta nie je "casty".
Nas pes (civava) mal 5r ked sa narodil syn takze to bola tiez pre neho zmena. Trvalo mu to 4 mesiace kym bol ochotny vedla syna lezat pred tym sa skor tahal dalej od neho. Neskor to uz bolo lepsie, ale ten vekovy rozdiel tam bol citit a prevazne boli naladeni presne opacne, ked syn sa chcel s nim mojkat tak pes nemal naladu a zas ked syn nemal naladu tak pes ho isiel do zodratia vylizovat 😂. Ale inak pohoda ale vzdy som ho musela napominat aj teraz ked k nemu ide aby bol opatrny lebo je uz slepy tak aby ho nevyplasil a zbytocne by sa netrhol. Teraz mame druheho psa jack rusla 1.5r a cakame druhe mimco tak som zvedava ake to bude. Syna vecer uspava a rano budi tak uvidime ako bude reagovat, ked pribudne dalsi clen.
@maminkadeticiek pravdepodobnosť je rovnaká
Pes nemá druhú signalnu sústavu, tým sa odlišuje od človeka. On sa len dokáže NAUČIŤ, prispôsobiť.
@natall113 Nasla si tulanim sa po nete nejaky zdokumentovany pripad kedy Silkac zautocil na dieta?Skusme sa drzat faktov a tarat nezmysly.Ja nehovprim ze Staford nie je dobry pes.Pes je taky ako ho vedie jeho pan.Ja sa ale drzim faktov a nech je to akekolvek plemeno,stale je to len zviera.
Ja to vidím pozitívne lebo zdá sa že má pred ním rešpekt ako pred niečím čo patrí vám a je vaše a krehké. Tiež nenávidím reči ako pes nemá mozog a prepína mu a hlúposti a ako sa tomu a tomu stalo to a to pričom nevidíme súvislosti. Mňa pohrýzol pes ako decko tak že ma šili a čo ako? Psa treba vychovať. Prepína hlavne ľuďom skôr čo vidím.
@rebekamarcusko tie fotky sú super hlavne tá tretia ten výraz psa 🙂 Mňa vždy fascinuje že aj pes má svoju mimiku 🙂
@mladena ano ja z neho nemôžem,to ako tie deti lubi. Je síce pojaseny,ale to tieto psy sú. Deti ale miluje naozaj úprimne. Minule mi jedna známa vravela,že vernejsieho psa veľmi dlho nevidela.
@maminkadeticiek ach bože, nie ja nemusím chodiť po internete a držať sa na jedno plemeno ja to beriem komplexné, robím v tom žijem s tým, takže ak pes pohryzne dieťa alebo hocikoho tak prídu za mnou keď chcú psa vytrénovat a predstav si nechodia len zo srafordami a podobnými psami. Takže neviem kto tu tara nezmysli. Pes je len zviera? Takže vidím aký máš k nim vzťah a to hovorí za všetko 🙂 áno ide o výchovu a o prístup k psovi takže tu je ten dôvod prečo na tom tvojom internete nájdeš viac prípadov napadnutia stafordom stačí viac čítať a zamyslieť sa
@nssv2 náš labrador mal rok, keď sa narodila prvá dcéra. Ja som ho počas tehotenstva “zlostila”, ťahala som ho za uši a pod. Aby bol proste naučený, že dieťa môže byť nevyspytateľné. Nikdy ma nekúsol, ale vrčal, ceril na mna zuby (viac by si nedovolil). V to ráno prvý cítil, že idem rodiť, ani ja som to ešte nevedela, v kuse za mnou chodil, tlačil mi hlavu na brucho, uši sklopené. Až keď mi začala odtekať voda, tak som si to spojila. Aj mamina mi volala do pôrodnice, že je úplne iný, akoby dospel (dovtedy šteniatko), rovnako nonstop chodil za ňou. Keď sme doniesli malú, oňuchal ju, ale akoby sa jej bál… Nemyslím, že mal strach z bábätka, ale skôr akoby sa jej vyhýbal, aby jej nechtiac neublížil. Keď bola staršia a potiahla ho za uši, reakcia bola úplne iná, ako na mňa - držal, len po tichu kňučal, aby sme ho zachránili… Keď nemal na ňu náladu, radšej odišiel od nej. Keď som dcére povedala, aby nešla na schody (keď štvornožkovala), predbehol ju, ľahol si pred schody a nepustil ju tam… Teraz s ňou často spáva v izbe, našiel si miesto pod jej stolom…
@maminkadeticiek najviac útokov je od malých plemien. Lenže titulok jazvečík pohrýzol nie je pútavý ako pitbull pohrýzol 🙂
@dzulli1980 ale urobí, mali sme psa, cvičného cvičiteľkou, 5rokov bol úplne v pohode nás maznáčik a zrazu mu preplo v bedni. Dohrýzol sestru a oca tak, že ich museli zašivat. Sestre chrbát pod lopatkou, ocovi ruky. Mali sme ho od šteniatka. Voľné pusteneho, s prístupom do domu
@maminkadeticiek keď chceš príklad - susedia majú dvoch Yorkshirov. Jedna z nich “kusla” moju malú - dcéra sa s ňou hrala, hádzala jej hračky, ale chcela vytiahnuť jednu loptičku z pelechu, to sa psíkovi nepáčilo, tak zaútočila. Dcéra nemala ani krvavý škrabanec, len začervenanie, neriešili sme (samozrejme, sused to riešil a viac sa to nestalo). Nikde o tom nie je záznam, nikde sme to neriešili… Keď pokúše veľký pes, často sa to rieši aj na pohotovosti, urobí sa záznam a asi majú aj povinnosť to hlásiť na úrady. No a novinári urobia vždy svoje. Titulok “pes dohrýzol dieťa” vždy zaberie.
@andreakotesova Aj si to čítala či len podľa nadpisu posielaš? V Tom druhom sama píše že ho muselo niečo vyprovokovať
Pri najmenšom mojom podozreni ze pes je cudný by išiel prec a nech sa rozčuľuje koľko kto chce.. kedysi toto neexistovalo mat takého psa v obývačke pri novorodencovi a riskovať úplne zbytočne.
@natall113 veru čítala. Sú viaceré situácie, keď pes zaútočí.
@andreakotesova sama tam píše že pes bol vyprovokovany Áno ja som kynológ ja o tom viem chýba je však aj v manipulácii zo psom
@andreakotesova tu nikto netvrdí, že útoky psov neexistujú… Len kým veľký pes možno len raz kusne, môže to byť fatálne (ako ten prípad v ČR, keď jedným kusnutím preťal tepnu), tak zatiaľ taká čivava sa ku tej krčnej tepne ani nedostane… Každý pes môže/nemusí zaútočiť, ale rozdielne sú potom tie následky. No a žiadny novinár nebude písať “pes zaútočil, ale pre jeho veľkosť to bolo bez následkov.”

@domak2 nikto sa tak netvári, ani nič také nepíšem ani autorka ktorej odpovedám, skôr to myslím tak že tak isto treba dávať pozor pri čivava ako pri takomto plemená. Ja mám vyštudovanú kynológiu a aktívne sa tomu venujem takže viem aké sú rozdiely aj následky. Ak si prečítaš komentár na ktorý odpovedám pochopíš možno