icon

Ako zvyknete s deťmi oslavovať Halloween?

30. sep 2023

Ahojte, mate nejake tipy na inspiraciu ako oslavit s detmi Halloween?

nafka0483
30. sep 2023

🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ to su komentare... keby ste aspon nepisali hluposti.
To americania "sa opicia" po keltoch, tieto tradicie boli aj ma nasom uzemi uz veeelmi davno. Aj slovania verili ze v noci z 31. na 1. novembra sa otvara podsvetie a duse sa mozu vratit na zem. Preto ludia vyrezavali tekvice a davali tam sviecky aby im ukazali cestu okolo domov, resp ich odstrasili aby do domu nevkrocili.

Neskor samozrejme cirkev musela tento sviatok niecim "prekryt" - sviatkom vsetkych svatych. Tak ako slnovrat vianocami a pod....

Takze 31.10. je jeden sviatok, 1.11 je iny, daju sa oslavovat oba ;)

ivuska027
30. sep 2023

@nafka0483 cirkev prekryla všetky pohanske sviatky 🙄

nafka0483
30. sep 2023
onedaynick
30. sep 2023

@lucia851 ale ved v poriadku, ze to neuznavas, existuje nieco ako zi a nechaj zit. A tu chybu v gramatike som ti len napisala, bez vadenia sa.

1mina
30. sep 2023

@nafka0483 presne tak ale ludia si stale idu to iste dokola 😀 ...a k otazke autorky -ano ja robim dcere z toho zabavu a vzdy sa nato tesi. Vyrezeme tekvicu alebo viac, tie si da okna a minuly rok si dala aj do izby, zavesila nejake tie ozdobky na branku, upecie si zemiakove strasidielka co mavaju v lidli, niekedy aj tie take cestoviny a take hluposti. Nevidim dovod preco by nemohli ludia oslavovat aj vsech svatych a zaroven nieco taketo s detmi spravit.

sonalove
30. sep 2023

My mame s kamoskami detmi haloween u nás už niekoľko rokov( je to NÁŠ čas kedy si môžme pri víne a dobrotach pokecat) , dáme si nejaké masky, baby sa tiež strašidelne pomaľujú, haloweensky to u nás výzdobim, upeciem tematické makronky , medovniky a iné sladkosti , syrové pagace v tvare kostičiek a iných tvarov(ak chceš kuk môj profil)

olimuc
30. sep 2023

Tekvice, oampionovy sprievod + masky v skolke a nejaky Hororovy Simpsonovci vecer + par sladkych a slanych strasidiel na zakusnutie. Nic viac

heidy222
30. sep 2023

My sme raz išli na Halloween večer do lesa to bolo naozaj strašidelné

babulkomale
30. sep 2023

Nie, necitim sa nijako motivovana oslavovat nieco take. Ty co na tom oslavujes? Nerypem, zaujima ma to. Co je pointou?
Lebo narodeniny, meniny, prichod dietata atd, tam chapem co sa slavi ale toto neviem nejak uchopit.

maranco
30. sep 2023

Pôvod má v keltskej kultúre Írska a Škótska, kde bol 1. november sviatkom Samhain znamenajúcim príchod zimy. Nazývali ho aj diablova (pekelná) noc alebo noc zla. V tomto prechodnom čase sa podľa viery Keltov stierali rozdiely medzi záhrobím a ľudským svetom.

V 9. storočí kresťanská cirkev zaviedla v tento deň nový sviatok – Sviatok všetkých svätých. Halloween je skratka od slov All Hallow Even čo je "večer všetkých svätých".
https://beliana.sav.sk/heslo/halloween

basulaak
30. sep 2023

Napr ja mam 2,5 rocneho a zatial to nevnima velmi. Ale vyzdobila som nam vchod do domu, v noci krasne vsetko svieti, tekvice, nalepky na dverach, chryzantemy a vresy okolo pri dverach, lampas a pod. Ked bude vacsi budeme spolu vykrajovat tekvicu a piect pumpkin pie. 🎃☺️ zdobit okna vystrihovackami, robit jesenne dekoracie z gastanov, sipok listov a pod. Ved deti to maju tak radi, doba ide napred. Tesim sa na to, ja to milujem. ☺️👻 beriem to ako oslavu jesene a pomaly prichod zimy. Krasne a carovne.

lalenka33
30. sep 2023

Kúp v Lidli sladkosti, chrumky (tie halloweenske v tvare pavučín a pavukov sú TOP, zbožňujem ich), kroketky. Vyrežte tekvicu, kúp v pepcu nejaké ozdoby do detskej a večer si spravte drink pre deti nealko a pustite napr. hotel Transylvánia, my nemáme deti, ale každý rok pozeráme Hocus Pocus.
Tie, ktoré neuznávate halloween, keď ho majú v škole, tak nechávate deti doma? Či jediné neprídu v kostýme? Lebo keď pozerám fotky z našich škôl a vidím ten počet detí v kostýme, tak rozmýšlam, kde sú tie deti matiek z MK, ktoré ho neuznávajú.
Halloween je 31.10, Dušičky 1.11 fakt nechápem, ako sa vylučuje 31.10 mať halloween a 1.11 ísť zapáliť sviečku a zaspomínať si. Horšie ako oslavovať halloween je pozerať sa počas roka na prázdne opustené hroby a potom zrazu 1.11 sa pomníky prelamujú pod množstvom kvetov a sviečok len aby sa ľudia pretekali kto má väčšiu sviečku, kyticu.
U nás doma horí sviečka celý rok a nie len 1.11 na cintoríne aby ľudia videli.

euka210
30. sep 2023

Nijako...v skole sa o to postaraju 🤷‍♀️ ...jedine tekvice mame uz vystavene 😁

katarina4141
1. okt 2023

Halloween neoslavujeme. To ani nie je " sviatok "
Spravime si doma jesennu vyzdobu, so synom si sice tekvicu vyrezeme a vydlabkame ale nie v standartnej " strasidelnej verzii ".
Ale suseda naopak Halloween " oslavuje " a s detmi vzdy absolvuju nejaky vylet v okoli na hrad kde je nejaky program " strasidelny "
Len toto urcite nie je vhodne pre male deti.

timilv
1. okt 2023

@autorka Ja už mám teraz jesennú výzdobu doma a pred domom a už chcem pomaly doplniť Halloweenske prvky. Dcéra sa nevie dočkať vyrezávania tekvíc. Za mňa, komu sa to páči, nech si zdobí dom ako chce 🙂 my si zvykneme na Halloween so susedmi spraviť stretnutie 🙂 deti sú v kostýmoch, dostanú sladkosti, rodičia pokecajú varí sa vino... ale my si napríklad robíme samy aj Mikuláša, stavia sa máj, chlapci chodia polievať... Bývame v novej mestskej časti, žije tu cca 50 rodín, väčšina s deťmi (od bábätiek po stredoškolákov) tak sa snažíme udržiavať dobre susedské vzťahy. Vždy sa dohodneme v našej skupine na FB že čo sa bude diať a kto chce, tak sa zapojí🙂

fcuk
1. okt 2023

Najkrajsi sviatok v roku. Samhain.

danieladugard
1. okt 2023

@lucia851 a anglicania…

gerrwie_girl
1. okt 2023

Pre tie premudrele protiamerické žienky 😀. Halloween nie je americký sviatok. Autorka sprosté komentáre si nevšímaj vôbec. My halloween milujeme, nijako extra neoslavujeme, ale výzdoba musí byť. Milujeme čistiť tekvicu 🥰. Tento rok kúpime aspoň 3 🙂.

modraslamka
1. okt 2023

nijak. mas snad pocit ze je to nas sviatok? co je to za sviatok, co chces oslavovat? ci len tak lebo to vidim v tv🤦

tilly
1. okt 2023

Vždy niekde sme. Buď Benátky, alebo Slovinsko, niečo južne, kde je ešte pekne. Minulý rok sa dalo aj kúpať. Tento rok sme chceli Španielsko, ale drahé letenky a ideme v polke októbra a potom v decembri, tak by toho bolo moc.
Takže tento rok ešte nevieme kam, nejaké tipy? 🙏

20mm
1. okt 2023

ja osobne milujem helloween, vzdy vyrezeme tekvice, spravime niaku vyzdobu (netopiere, pavuky atd) a sme spolu alebo s kamosmi a je sranda 🙂)

monciika
1. okt 2023

@barbora0308 v Ministry v BB býva Halloween párty 😁

barbie2023
1. okt 2023

Len obmedzenec tu trepe o tom, že je to americký sviatok. To mate zato, že daktore neviete nič max si pozriete americký film kde ste to videli. A úplne najlepšie je keď tu idú vyskakovať s dušičkami.. Väčšina sa vzdeláva meme obrázkami z Facebooku a tak to aj vypadá.. Sa tu normálne opýtala na to ako slávime halloween... Ja s dcérkou rada vyrezavam tekvicu, upečieme aj tekvicový koláč, v okolí je vždy nejaká akcia pre deti tak ideme tam.

lucka222
1. okt 2023

Ahoj. Keď bola dcéra malá. Mali sme deň Hellowen. Spolu sme robili výzdobu. Strašidelné oblečenie a aj niečo papať. A potom na večer sme si dali disco v maskách. Niekedy mala aj kamarátov doma a boli v maskách. Milovala každú oslavu a dôvod na oslavu.
A samozrejme aj dušičky sme boli na cintoríne.

bashawelle
1. okt 2023

Neslávime Halloween, ale ani sviatok všetkých svätých. Na blízkych, ktorí tu už nie sú, si spomeniem hocikedy počas roka, ani sviečku mi netreba. Jesennú výzdobu plánujem s deťmi, ale len klasika listy, šišky... nič strašidelné. Vidím, že pár ľudí to má ako príjemný deň s priateľmi a rodinami, znie to fajn. U nás ani škola nerieši, karnevaly sú len na Fašiangy. Nevidím dôvod sa nejako povyšovať zo strany tých, ktorí odmietajú tento deň sláviť (nik vás nenúti), obzvlášť, keď spoločný menovateľ príspevkov proti "americkému " sviatku je prítomnosť gramatických chýb v slovenčine (mi/my - ale to určite mobil, však), prípadne si občas niekto pomýli slová pozostalý a zosnulý. Mne osobne tá verzia z amerických filmov veľmi nesedí, ale tu v diskusii zaznelo zopár veľmi príjemných alternatív 🙂

cervenaruza123
1. okt 2023

Este ked sme ani netusili ze existuje nejaky americky Haloween, sme s rodicmi a babkami na jesen vyrezavali tekvice, robili jesennu vyzdobu, napiekli nejake jesenne kolace (v tom case vacsinou jablkovy ci hruskovy). Po veceroch si rozpravali strasidelne pribehy, lebo to k jesennemu pocasiu akosi patrilo. Dedko nas strasil krvavou nohou a teta hovorila pribeh o anjelskom mase.
Po novom sa k tomu pridali viacere susienky a kolace, ktore su tradicne skor pre americky sviatok, plus robime "karneval" pre deti v rodine a strasidelnejsiu vyzdobu, ako sme zvykli robievat. Ked zaspia, my pozerame Harryho Pottera alebo nieco ine jemne strasidelne. Krvave a morbidne veci ohladom haloweenu nemame radi, takze to cele ostava skor v takom jesennom duchu. Stacili nam pribehy o krvavej nohe od dedka v detstve 😀

natalka13
1. okt 2023

Halloween je po anglicky sviatok vs.svatych. takze ten isty sviatok ako u nas len to
Behanie po domoch v maskach a rozdavanie sladkosti je hlavne americke anglicke.

pusinka263
1. okt 2023

My nijako,ale sestra nas do toho vtiahla prostredníctvom nasich deti a ta teda nakupila vsetko mozne,dekoracie,sladkosti a kostýmy. Deti sa tesia,my sa tesime z deti. Pozrieme si nejaku helovinsku rozpravku,porozpravame apod.

zara1357
1. okt 2023

My tento rok v kruhu našich známych robíme v maskách dospelý aj deti "helowensku party". Výzdoba, občerstvenie a hlavne hry na zábavu.

zuzulka558
1. okt 2023

Oslavujeme dušičky,, ideme cez deň a večer keď krásne svietia cintoríny,, staršiu halloween neoslovil v škole ale dušičky áno