icon

Akú máte teplotu v byte?

marissenka
21. nov 2013

nam sa pohybuje teplota od 22-23,niekedy ked to presvihneme 24.ked mame 21,5 uz mi je chladno...len ci neprekurujeme?skrz deti 😒 hm?

Strana
z2
simsalabim
22. nov 2013

Som prekvapena, ako vsetky pisete, ze nekurite a mate vnutri 22-23 stupnov...to sa asi fakt da len v bytoch, kde vas prestupom tepla cez steny dokuruju susedia.... inak pochybujem, ze by ste malu vnutri taku teplotu, ked v noci je teraz cca 4 stupne. My sme v dome (dobre zateplenom, nie vsak nizkoenergetickom) a kurime uz asi 2-3 tyzdne. Cez den, ked sme doma, mame nastavenu teplotu 22,8 a v utlme (noc a polovicu casu, co sme v praci a deti v skole - lebo kurenie . podlahovka - sa zapina asi 3 hodiny pred tym, ako pride domov prvy clen domacnosti) je nastavene 21,9. Ale dom v utlme nikdy nestihne vychladnut na tych 21,9. Takze - u nas je cez den 22-23 a v noci cca 22.

0silvia0
22. nov 2013

No tak my podľa hore uvedených príspevkov máme asi studený odchov 😀 Termostat máme nastavený na 20 stupňov cez deň a na 18 stupňov v noci a doobeda, keď sme všetci v škole a v práci. Ak nám je chladno, ak napr. sedíme a pozeráme telku, tak si prikúrime na max 22 stupňov. V spálni spíme pri otvorenej vetračke nonstop celý rok, aj v zime, a v spálni nekúrime, ani v zime. Samozrejme, keď boli deti malé a motali sa po zemi, kúrilo sa viac. Bývame v rodinnom dome, zateplenom.

majka777
22. nov 2013

my 21,5 -22 cez den a 19 v noci

gretka2
22. nov 2013

My mame v 3i byte v obyvacke 21,5-22 °C (v spalni cca 19 - este sme tam nemali zapnuty radiator), ale casto narazovo vetrame, lebo vlhkejsi vzuch sa aj tazsie zohrieva, a pocitovo nam pripada chladnejsi ako v skutocnosti je. Obyvacku s velkymi oknami mame orientovanu na JZ, takze ak je slnecno, tak nam slnko pekne prehreje byt 🙂
Takze pri otazke aku teplotu mate v byte, treba pridat aj otazku, aku mate v byte vlhkost. Ta by sa mala pohybovat okolo 40-50 %. Ale na niektorych navstevach som si na meteostanicke vsimla aj 24'C ale 90% vlhkost 😝 . Domaci boli v byte cely den, ale ked sme prisli zvonka, tak nas az "ovalilo". Vlhky, teply a vydychany vzduch je to najlepsie pre mnozenie bakterii a virusov.
Ked sedime napr.pri telke, a je chladnejsie, hodime na seba deku. Obleceni sme normalne v trickach s dlhym rukavom (okrem manzela, ten v kratkych 🙂 ), neprekurujeme, a nebehame polonahi 🙂 (v zime), ale zase nemame "studeny odchov", a nebehame vo vnutri v mikinach, ako napr. v Anglicku 🙂 .

romco3
26. nov 2013

tak ja sa pridam tiez do debaty. No my kurime tak na 23 stupnov (ale moja manzelka aj viac, aj 25, kuri hlavne kvoli malemu). Hovori sa ze ked sa velmi kuri, tak je suchy vzduch (tak by si to asi myslel kazdy). Ale ako je potom mozne, ze cim viac kurime, tym je vlhkost vyssia. Vlhkost vyskakuje az na 70 percent. A ked otvorim okno, tak klesne aj na 50. Je pomaly koniec novembra, dost sa ochladilo, tak viac kurime. Byvame v zateplenom cinziaku uplne hore, dve izby mame na rohu. Po oknach nam tecie na parapety a je vlhka omietka nad parapetou v rohoch (hlavne v kuchyni a v jednej izbe - tie su otocene na sever. Vlhke to je aj v spalni na juh. Paradoxne v izbe ktoru neobyvame, nekuri sa v nej a ani moc nevetra, tak tam tie rohy nad parapetou nie su mokre a vlhkost v tej miestnosti je tak asi 50 percent). Kto to vie vysvetlit preco to tak je? Co mame robit - ako kurit na kolko a kolko vetrat?

modrofuzik11
25. dec 2013

my mame tak okolo 20 stupnov. niekedy viac, niekedy menej. zavisi aj od teploty vonku. snazime sa vela vetrat, aby sa vymenil vzduch.

Strana
z2