Aký bol skutočný socializmus v minulosti?
Diskusia, z ktorej možno vyjdem ako hlúpa :D ale zaujíma ma to. Už dlho sa zaujímam o tému socializmu u nás, v tej dobe som ešte nežila. Z toho čo sa dočítam alebo si niekde pozriem to má v mojej hlave taký negatívny opar. Nechcela by som to tu znova. Ale keď sa o tom bavíme s mojimi rodičmi alebo starými rodičmi, tak na to pozerajú optimisticky a vraj nám mladým sa podkladajú nepravdivé informácie a proste čo my mladí o tom vieme... Aký máte na to pohľaď? Možno aj tí čo v tej dobe žili?
@dadis ano, zostatnili sa hlavne majetky, a hlavne velke, ktore si zbohatlici nahrabali zdieranim, potom v nich bacoval stat (ano kradlo sa), a po revolucii sa za par korun popredali napr. v holandskych drazbach vybranym vyvolenym a ti na nich zbohatli a bohatnu dalej. Taky je zivot v kazdej dobe, nic s tym neurobis.
Tak ja neviem dievčatá, keď píšete tie autá.. Naši kúpili Škodu Favorit myslím v 88-om, a okrem toho, že to stálo majland, čakali na to auto nekonečne dlho, viackrát cestovali po auto (zbytočne), niektorí šikovne zarobili na odpredaji poradovníkov a napokon to auto horko ťažko vybavili! cez známosť, ako ináč. Niesli im ho rovno z pása, zaparkovali na dvore, zablatené, farbu ani netušili a boli radi že majú auto. Predpokladám, že toto všetko muselo niečo stáť navyše.
Krstný otec je niečo ako matematický génius, vždy šikovný žiak, vyhrával olympiády, ale mohol ísť iba na stredné odborné učilište, lebo jeho otec mal celú rodinu v Kanade. Neskôr sa zistilo, že starý otec bol na zozname, v ktorom ho sledovali celé roky.
Otec spomínal, že ani na tú vojenčinu nebolo jedno, aký profil o tebe napísali na obci... nebolo jedno, kde ťa potom zaradili a čo si mal robiť.
Ja len keď porovnám naše rodinné fotky z raných 90-tych rokov zo súčasnými, tak je tam priepastný rozdiel.
Ale tak aj moji rodičia vyplákavajú za starými dobrými časmi, na súčasnosť nadávajú... ideálne, keď to robia s drinkom v ruke vo vlastnej výrivke.
@dadis a nie? Kto mal pred nastupom socializmu majetky? Ako k nim prisli? Kto ma najvacsie majetky teraz? Ved otvor oci, "nasi ludia" su v kazdej dobe.
A este k tym majetkom... moj dedo bol zeman, tiez mu zostatnili pozemky, role, dobytok, aj pri vymene penazi prerobil. Tiez sa komunisti mohli vyvrsovat na jeho synoch. Ale kym stryko vsade rozhlasoval ako on nemohol studovat kvoli povodu tak moj otec v pohode vystudoval CVUT v Prahe a mal na SK skvelu karieru bez ohladu na povod. Takze never vsetkemu co ti kto nahovori.
@tykat Prepac, ale moja rodina boli vinari Vinohrady sa dedili z generacie na generaciu. Aki zbohatlici? Ako by pestovali vinic na priedomi? A potom dosli sudruhovia, vzali pozemky do JRD a papalasi z JRD si na lepsich pozemkoch vystavali svoje trapne chatky na rekreaciu. Tebe keby zobrali majetok, tak by si ochkala blahom?
@medda_beda zlatá moja, to je stále, aj vo firme kde pracujem. Stádo vede vůl. Ja tu mám toľko manažérov,že nemám koho do riti kopnúť 😁. A títo mudrlanti si neuvedomujú, že na všetky ich nenormálne manazerske platy robia ti dolu. Aj teraz odišli 3 z ekonomického, nakoľko im vyhodili šefa...lebo medveď. Na jar chodili "traja" králi každu stredu a vždy niekoho vyhodili
@tykat Ano, verim tomu, ze mnohym by to vyhovovalo, rovnako ako im vyhovuje, ked su vedeni za rucicku a ocakavaju, ze sa o nich niekto (stat) postara a nemusia mat ziadnu zodpovednost.
A teda asi nemas velmi predstavu, ako vyzeralo zostatnenie a zakladanie JRD, lebo inak by si taku kravinu o zbohatlikoch nenapisala.
@dadis ak ste dostali spat pozemky a este v relativne "normalnom" stave (coz chatova oblast, ktoru ste vybagrovali, by som aj nazvala relativne normalnou oblastou), tak ste vyhrali. Z jednej strany babkovci dostali spat role s najomnymi zmluvami na 100rokov (s ktorymi nevedia pohnut) a z druhej strany len s par ciganskymi osadami🤐🤐🤐 takze suma sumarum, dostali spat sice povodne pozemky, ale s takymi nervami, ze 2 clenovia rodiny zomreli na problemy sposobene riesenim tohoto. Plus pad Istrobanky, kde tiez mrte ludi stratilo uspory-a ano, v rodine tiez. Cize ani nova doba nie je nieco extra a netreba sa divit, ze niektorym tie roky minule-komunisticke boli lepsie, ked vinia sucasne vlady za urcite kapitalisticke chyby a je im sumafuk, ci maju slobodu slova alebo nie, ked aj tak sa nemaju k comu vyjadrit, lebo sa pozemky riesia aj 30rokov po restitucii....🤷♀️🤷♀️🤷♀️
veľmi záležalo kto si bol
čím si bol
udavači,štbáci,policajti, komunisti ktorý mali nejaký dobrý flek aspoň na okresnom výbore a vyššie sa mali dobre, colníci,tiráci,PSVB tiež
ostatní nič moc
sledovali ťa
zahraničie bolo len okolité štáty okrem Rakúska
na Cubu Vietnam Čínu si nemal peniaze
nemám dobré spomienky ale ani zlé50:50
@dskjhfdlkdjhl vid moj prispevok pre Dadis, viem ako vyzeralo zostatnenie majetkov a zakladanie JRD. Dedo, ktoremu tie pozemky zostatnili sa nakoniec dostal do JRD a robil tam ako skupinar a mal sa vynikajuco. On sa vedel vzdy obracat, za kazdeho zriadenia si nasiel cestu k tomu aby sa mal dobre. Bol ročník 1907.
@tykat prave podla toho prispevku viem, ze nevies.
@dskjhfdlkdjhl tak som ti to rozpisala ako to bolo u nas, ak to mal niekto inak tak to mal inak. Ale tvrdit ze vsetci boli za socializmu chudaci je nezmysel.
@tykat No, tak mame uplne rozne predstavy o tom, ako je to mat sa vynikajuco. Mojho deda najskor strcili do basy, lebo keby on nepodpisal druzstvo, tak by to druzstvo nemalo na com vzniknut. Potom to vzdal, podpisal, robil predsedu druzstva, ale ze by sa mal vynikajuco, to sa neda povedat. K tomu clovek potrebuje tu slobodu a nie natlak, ale verim, ze niektorym staci malo.
@dskjhfdlkdjhl
"ale verim, ze niektorym staci malo"
to nie je malo, to je dostojny zaklad, ktory by mal mať človek v každom režime, ktory sa oháňa slobodami, možnosťami a príležitosťami. Ak chce pracovať tak má mať za 8h práce plat ktorý mu umožní slušne žiť a mať to "málo". A nie že v TV vidím v správach, že školstvu chýba 1400 zamestnancov a najväčší problém je nízky plat. Veď takí 2 učitelia si ani hypotéku nemôžu zobrať z tých príjmov.
@tykat Nechytaj za slovicka-jasne som tam napisala, kde bol problem-v neslobode a natlaku.
Chcela by som vidiet, co by si robila, keby niekto prisiel a zobral Ti majetok a keby si sa vzpierala, tak by ta supli do basy. Potom by Ti dali nejaku nahradu. To je fakt vynikajuci zivot.
@dskjhfdlkdjhl a čo mal dedo robiť? Bojovať? Demonštrovať? Plakať? Trebalo živiť rodinu, šikovný bol tak išiel do družstva, hrdosť bokom. A ja by som urobila to isté.
Môjho otca ako 55r. vyhodili v 1989 zo dňa na deň z funkcie riaditeľa veľkého podniku, bez dôvodu, že je stará štruktúra a komunista, niekto niečo odhlasoval a bolo. Mal vzdelanie, roky praxe, výsledky... ale niekoho odvolať museli, los padol na neho. Taká bola nežná revolúcia. Ľudia jeho podriadení mu tajne hovorili, že sa to nemalo stať ale nikto nič nemohol ovplyvniť. Čo mal robiť? Mal ísť štrajkovať? Tak si otvoril novinový stánok kým išiel do dôchodku a ešte chodil na poobedňajšie robiť kontrolóra k výrobnej linke.
Mňa tiež v r.2003 vyhodili z prvej práce lebo náhodou môj svokor bol vysokopostavený v nesprávnej strane a s novou vládou prišlo nové vedenie (štátny podnik) a robili čistky. A teraz čo? O zem sa hodím? Taký je život, našla som si inú prácu a ešte lepšiu. Nebudem plakať a nadávať na vládu lebo viem, že mi to nebude nič platné.
Moji rodičia boli pracujúca inteligencia nekomunisti....preto sme sa mali horšie ako robotníci komunisti.
Komunistickym detickam sa vybavovali známky a školy, dostávali pochvaly, dary,diplomy za najlepší prospech, za najlepšiu dochádzku...a ti čo mali porovnateľné známky ale nevybavené nedostali nič.
Ockovi ponúkali post námestníka a riaditeľa pod podmienkou vstupu do strany. Nevstupil z princípu. Komunisti okradli našu rodinu o majetky.
Po páde socializmu sa karta obrátila a moje spolužiačky sa nemajú čím chváliť.
@tykat Nejde o to, co mal robit, ale napisat, ze mal vynikajuci zivot, to uz je fakt trufalost.
@fido69 tu máš odpoveď...môj ocko sa nestal riaditeľom lebonechcel vstúpiť do strany.mal IQ 155. Za polroka sa naučil nemecký tak, že si spravil na odbor chémie diplom v Nemecku.V 1969 pracoval v západnom Nemecku a keď prišli Rusi, nevedel či sa má vrátiť domov. Žiaľ vrátil sa a STBaci ho prenasledovali.
@dskjhfdlkdjhl ale to su jeho slova, on bol spokojny 🙂 dedko a babka boli ludia, ktori prezili II.sv vojnu, nálety, bombardovanie, dedko bol aj v pracovnom tábore, vrátil sa, jeho svagor, babkin brat sa vrátil ale skoro na to zomrel. Títo ludia pokladali za vynikajúce niečo iné ako my.
@fido69 "No musel byť straník komunista a pravdepodobne aj spolupracovník Stb"
Takých neodvolávali, maximálne na oko a vynorili sa niekde inde, ako veľkí podnikatelia alebo politici. Koľkým roky vyčítali komunistickú či ŠTB minulosť? A nakoniec to ani pravda nie je, ani neboli komunisti ani v ŠTB, nikto nič, max. ich niekto niekde donutil niečo podpísať ale oni niiiič, oni museli.... 😅
@dskjhfdlkdjhl z kazdeho je potrebne si vybrat to najlepsie. Aj moj dedo bol v uranovych banach a aj v base, predtym mal velke majetky a potom len "obycajny robotnik"- ale nemal sa zle, dokazal zarobit na velky 4 izbovy byt a aj jeho syn s "minulostou" a neviem akymi zaznamami sa dostal na vs- dokonca aj vycestovat mohol (ten syn). Jasne, bolo lepsie, ked mal majetky, nadennikov, polia.....ALE rezim sa zmenil, tak tazil, co mohol, z tohto rezimu a dovolim si povedat, ze bol spokojny s tym, co dosiahol- zabezpecil slusny zivot rodine-mali byt, auto, televizor, vs, deti hudobne a normalne vzdelanie(vyucbu). A napriklad jedno z jeho deti chcelo vsetko na zlatej tacke-za "sociku" nemal nic, za kapitalizmu nemal nic, vsetko len chcel bez prace, poctivo sa zivit nechcel-ospevoval komunizmus o 106, lebo mu fakticky v danej dobe bolo ovela lepsie ako za dnesnej doby, lebo dostal byt, mladomanzelsku pozicku, skoly, pracu, zdravotnictvo -bez namahy z jeho strany bolo o neho a jeho rodinu zo socialnej stranky postarane...

@dadis Ale zase píšeš v množnom čísle kto čo mal a kto čo nemal.Nevravím, že to bolo spravodlivé, ale väčšinu ľudí si nikto nevšímal, takže nie nebrali pozemky každému ani nehnuteľnosti.Môj byt patrí banke a neviem kde vidíš záruku, že sa to nemôže stať vo výnimočnej situácií aj dnes.
Režim, zákony sú výmysel ľudí a to sa môže zmeniť zo dňa na deň bez oháňania sa ďalšími lajstrami sú to len zdrapy papiera.Nikdy nemáš záruku, že niekomu necvokne v hlave a zrazu sa ocitneš v úplne inom svete.
Takže načo si niečo predstavovať, nevieš čo nás čaká.
Môj byt nebude môj ešte hodne dlho.