Aký bol skutočný socializmus v minulosti?
Diskusia, z ktorej možno vyjdem ako hlúpa :D ale zaujíma ma to. Už dlho sa zaujímam o tému socializmu u nás, v tej dobe som ešte nežila. Z toho čo sa dočítam alebo si niekde pozriem to má v mojej hlave taký negatívny opar. Nechcela by som to tu znova. Ale keď sa o tom bavíme s mojimi rodičmi alebo starými rodičmi, tak na to pozerajú optimisticky a vraj nám mladým sa podkladajú nepravdivé informácie a proste čo my mladí o tom vieme... Aký máte na to pohľaď? Možno aj tí čo v tej dobe žili?
@oliolijanka ha ha, dalsia, co uverila konspiraciam sucasnej vlady 😂 co maju banky s cenami? banky urcuju max uroky, aj tie sa odvijaju od urokovych sadzieb narodnej banky a sadzieb na svetovych trhoch. Ked uz, tak ceny ovplyvnuje vyska DPH, ktoru urcuje vlada, naklady na vyrobu tovarov, do ktorych okrem ineho vstupuje aj cena prace (tu tiez ovplyvnuje vlada cez stanovenie min. mzdy, danovu a odvodovu politiku). Ale sucasnej vlade je pohodlnejsie sa schovavat za zle banky a obchodne retazce, znie to tak uderne (akoze my im ukazeme).
@oliolijanka Ty tam pises take hluposti, ze ta numericka a gramaticka chyba su nic proti tym logickym chybam. Je priam neuveritelne, ze takto moze niekto premyslat, ale aspon to lepsie objasnuje vysledky volieb na Slovensku.
A naozaj si uz niekedy stretla vychodneho a zapadneho Nemca? Lebo tie bludy, co si napisala, tie su ako vystrihnute z citanky z roku 1978.
@kp7333 a bude to zadarmo😀
@dskjhfdlkdjhl nic nie je zadarmo. ked sa neplatilo rublami, tak za tym bola deblokacia ruskeho dlhu
@kp7333 ale ved ja viem, len ona v tom svojom traktate pisala o vsetkom moznom, co akoze (podla nej) bolo zadarmo, sice nebolo, ale ona si to mysli😉
@kp7333 veru ten spomienkový optimizmus je niečo neuveriteľné. Spomínať na to že mala jedny nohavice že ako to bolo super. A že ďakujte za komunistické tri roky doma, pritom to tak vôbec nebolo. Sesternica chodila do jasiel hádam od 6 mesiacov a potom to predĺžili na rok a potom na dva až po revolúcii boli ženy tri roky doma. Komunistom ďakuje aj za to čo neurobili. Ja som bola malá, ale teda nakupovať v tom obdobi bol horor hlavne keď som potrebovala topánky, dodnes si pametam to zúfalstvo pri obchadzani predajni s obuvou kde nič nebolo. Kto nevedel šiť mal problém. jedna moja teta nevedela šiť a vraj vsetko pominala na krajčírku. Ešte že moja mama vedela šiť aj strikovat. Raz mi ušila podobnú bundu ako mala moja kamaratka, ktorú jej tiež ušila mama. Jaj to bolo radosti len neviem prečo potom mama prestala so šitím búnd keď to bol tak pekný zážitok s tak krásnymi spomienkami 😂😂😂
@culienka no topanky sa kupovali tak, ze sme povedali predavacke velkost a ona doniesla max 2 rozne pary (vacsinou jeden). Neraz som prisla zo skoly v cudzich topankach, lebo sme mali vsetci rovnake. Moja mama tiez sila podla Burdy, doteraz mam ten obraz pred ocami, ako sa do noci sklana nad sijacim strojom znacky Veritas a peni, ze jej to nechce presit hrubsiu latku. Som rada, ze tuto zrucnost som si nemusela osvojit.
@oliolijanka Ty si kuzelna. Pohorsujes sa tu, ze teraz ludia nic nevedia urobit a Ty si za socializmu musela vraj chodit v jednych nohaviciach. Preco si si neusila? Ja som to v pohode zvladala uz vtedy.
@oliolijanka sklamem ta asi, ale ja som svoj uver na byt uz vyplatila. a to som len obycajny predstavitel strednej vrstvy, korporatny zamestnanec, ktoreho tento stat tak rad osklbava na daniach, odvodoch, z ktorych de facto zije. ked porovnavas ceny bytov, skus si porovnat aj platy vtedy a teraz.
@kp7333 wau tak to ste mali super, moja babka zas mala sestru v Kanade a ta jej posielala doláre a babka to vymienala za bony a keď nám dáke dala tak sme si v Tuzexe kúpili daku elektroniku a oblečenie inak by sme asi nemali nič . Ale ako by pani povedala aj toto bol to úžasný zážitok . A ze sa v robote neflakalo, stačí mi počúvať zážitky môjho otca a teda urcite sa ľudia flakali. A na toto on veľmi rad spomína asi mu to aj zastrelo všetky negatíva komunizmu .
@oliolijanka ale spat k tvojej otazke: vacsina bytov patri obycajnym smrtelnikom ako ja a ty. ak sme ich nezdedili, tak sme ich kupili - od developera alebo z druhej ruky. Ti ich nenadobudli zadarmo, niekto to. musel naprojektovat, material nakupit, postavit - ti ludia za to dostali zaplatene. Cast penazi si developer nechal ako zisk. Sikovnejsi si kupuju za svoje, my chudobnejsi si musime pozicat. Banka nam tiez nepozicia za pekne oci, lebo plati zamestnancov, najomne... Cize ako odmenu si vypyta urok. Ale toto bolo aj za socializmu, boli banky, aj uvery, akurat sa nevolali hypoteky, ale napr. mladomanzelska pozicka. Moji rodicia splacali uver na dom este dlho po revolucii a tiez to bola pre nich financna zataz aj za sociku.
@fido69 no kubanske pomarance sme dostavali v skole nakrajane na stvrtiny - kazdy len stvrtku. vycucali sme stavu (kto vtedy chyroval o odstavovaci) a zvysok letel do kosa. kysle boli jak fras, kedze nestihali dozriet v sklade. normalne pomarance ci mandarinky boli len na vianoce a bolo treba vystat rad (mraz nemraz).

@kp7333 Nie, ceny neurcuju dopyt/ponuka.
Ceny urcuju banky a spekulanti.