icon

Aký bol skutočný socializmus v minulosti?

31. aug 2024

Diskusia, z ktorej možno vyjdem ako hlúpa :D ale zaujíma ma to. Už dlho sa zaujímam o tému socializmu u nás, v tej dobe som ešte nežila. Z toho čo sa dočítam alebo si niekde pozriem to má v mojej hlave taký negatívny opar. Nechcela by som to tu znova. Ale keď sa o tom bavíme s mojimi rodičmi alebo starými rodičmi, tak na to pozerajú optimisticky a vraj nám mladým sa podkladajú nepravdivé informácie a proste čo my mladí o tom vieme... Aký máte na to pohľaď? Možno aj tí čo v tej dobe žili?

Strana
z18
kp7333
3. sep 2024

@dskjhfdlkdjhl veru, moje lietaju s kamaratmi vonku pod oknami do vecera.

mantilka
3. sep 2024

@gribka1 🤣🤣🤣

mantilka
3. sep 2024

@gribka1 však tak zadlžili Košice, že už nebolo z čoho. To mám z prvej ruky informácie.

dskjhfdlkdjhl
3. sep 2024

@kp7333 Inak, je zvlastne, ze niekto, kto ma teraz 54 rokov (ja mam 53) spomina len na to, ako behal po vonku. V case revolucie uz bola dospela, tak zrejme aj pre nu bolo jedine pozitivum socializmu to detstvo, akurat to stale nechape😉

mantilka
3. sep 2024

@kp7333 nielen tam, žiaľ.

hiro
3. sep 2024

https://muzeumvtedy.sk/
Velmi pekne 🙂 Skoda ze to nemaju vacsie ale inak super 🙂 Niektore veci mi uplne vypadli - ako taka tucna dvojdverova mraznicka s malymi vratkami v potravinach.

inaemre
3. sep 2024

Moji rodicia maju taketo spomienky:
Otec musel stat niekde pri devine, sledovat Dunaj a mal prikaz zastrelit kazdeho kto sa bude snazit preplavat do Rakuska. Zilo sa im vtedy tak nadherne ze kopec ludi chcel ujst.
Moji rodicia ked uz boli manzelia, boli veriaci, mnoho ich kamaratov knazov bolo mucenych, len preto ze niekde zorgnizovali svatu omsu. Mnoho z nich mucenie neprezilo.
Ludia museli vzdy davat pozor po kedy a komu povedali, neexistovala sloboda prejavu. Bud ides s prudom ale sup s tebou do basy.

mnamko
3. sep 2024

@dskjhfdlkdjhl trápne,kto vhce pochopi kto nie,robi zo seba mudreho

gribka1
3. sep 2024

@mantilka To preto už h***o urobili ďalší? A ja, že kvôli premrhaným zdrojom na 22 mč.

dskjhfdlkdjhl
3. sep 2024

@mnamko Ano, Tvoj prispevok bol velmi trapny😉

priscilla07
3. sep 2024

Bežný ľudia malí k sebe bližšie, pridelenie bytov, nenávratne mladomanželske pôžičky, kvalitné potraviny - bolí veľké pozitíva. Samozrejme že prenasledovania, konfiškácia pôdy atď bolí opakom. Neboha bábka učila v škôlke, a bežné zo schodze KS utekala na sv. omšu do kostola. Som celkom rada že som zažila tu dobu. Vtedy sa cestovať veľmi nedalo, teraz veľa ľudí nemá za čo cestovať.

priscilla07
Autor odpoveď zmazal
gribka1
3. sep 2024

@priscilla07 Bližšie na oko, pridelenie bytov úplatkovo, z pôžičky tak na nejaký smiešny nábytok, ktorý mali takmer všetci, kvalitné potraviny sú iba mýtus.

medda_beda
3. sep 2024

@gribka1 Pridelenie bytov existovalo aj cez podnik a väčšinu ľudí ktorú poznám sa k bytu dostalo práve takto a nie nebolo to tak, že sa chodili do práce flákať.
Áno bolo viac zamestnancov čo uľahčovalo prácu, ale makali v podnikoch pri vysokých teplotách v špine, vstávali do práce o 2 ráno.Boli viazaní k tomu aby pracovali pre dané podniky a na byty boli poradovníky.Aj moja aj manželova rodina pracovali pre podniky alebo v školstve.
A fakt netuším z čoho by niekoho uplatila nejaká rozvedená matka ktorej deti mali bežne na desiatu pečivo s máslom a prispievať časom museli do rodiny aj deti.
Všetkých ktorých poznám sa k práci aj k vzdelaniu dostali čestne a bez známostí a ich začiatky boli aj také, že ich na VŠ neprijali a rok pracovali v betonárke.
Dorábali si vodičáky na vojne aby mohli neskôr vykonávať prácu, dorábali si stredoškolské nadstavby.
Takže nie nedostali sa všetci ľudia k bytom cez úplatky.

gribka1
3. sep 2024

@medda_beda Podnikové byty sú iná kapitola, obecné karastrofa.

gribka1
3. sep 2024

@medda_beda No a ten príklad rozvedenej matky s deťmi, na nič nebolo, ani náhodou ako iné deti. Neviem ako dlho sa čakalo na byt, ono je to už jedno, ale suché rožky s maslom nenávidím doteraz🤣

medda_beda
3. sep 2024

@gribka1 Presne pre to nebol socializmus spravodlivý lebo niekto na rožkoch žiť nemusel.
Ale pravdupovediac platiť normálny podnájom v bytovke a žiť z výplaty akú som mala pár rokov dozadu tak by som na suchom rožku žila aj ja.

priscilla07
7. okt 2024

@gribka1 neviem aký si ročník, ja mám iné skúsenosti

Strana
z18