Aký je trest pre majiteľa psa, ktorý behá po dedine bez vôdzky?
Ktorého pes voľné behá po dedine bez vôdzky a majiteľa. Majiteľ je si o tom vedomy, sam ho púšťa. V noci nam pes urobil dieru pod plotom, vošiel do dvora a išiel k harajucej sa fene, ak by ostala kotna ma za to majiteľ nejaky trest? Alebo z toho opäť vyjde nevinne a doplatia na to slušný zodpovedný ľudia?? Prosím vás o rady ako to riešiť aby z toho nevyšli beztrestne. Ďakujem
@0silvia0 Presne tak.
@0silvia0 no a keď ju zavolám tak čo ďalej, čo mám povedať alebo čo? Ešte som sa s takým nestretla ale najviac na tom celom ma zaráža drzosť majiteľa. Ja by som sa prepadla od hamby keby moja fenočka takto beha volne po dedien bezo mňa. Raz mi tak v noci utiekla a na ďalší den som sa hambila ist po dedine jak na mna budu ľudia pozerať, a nie ešte to robiť schválne.
@kejtyj poradí ti najlepšie @malinoismum ... ja osobne som už volala mestskú políciu na túlavého psa. Odchytili ho a odniesli do útulku.
Na psa mozes volať políciu že je túlavý. Ak nechcete mladé, fenu ste ako zodpovední ľudia mali dať kastrovat, alebo zabezpečiť voliéru aby sa k nej psi nedostali.
Niekto to tu riešil, že z bytovky vypustila agresívneho psa na dvor, kde sa hrali deti. Otvoriť bránku, pes "utečie" - bude ho hľadať po dedine, hneď ich to prestane baviť. V tomto prípade nepomôže ani dobre slovo, ani policia, len veľmi dobre radi @anjelicek26 Do auta a nech sa túla v inej dedine 😂 aj keď žiaľ aj tam môže niekomu škodu narobiť
@lucia147852 fenku som chcela dať sterilizovať, ale jedna naša známa, ktorá je veterinárka nám povedala, že sterilizácia skracuje život o niekoľko rokov.. Kvôli tomub, že by ju tam museli mať pod narkozou a tak. Nerozumiem sa velmi do toho ale nechcela som môjmu dievčatku skrátiť život a tak som to neurobila. A na volieru si už šetrím, ale keďže je teraz situácia zla, ja som nezamestnaná tak to ide ťažko.
@0silvia0 toto plati len ak dana obec taku policiu ma... autorka pise o dedine, tak silne pochybujem, ze maju obecnu policiu, alebo, ze tam kvoli psovi pride policia z najblizsieho mesta.
@kejtyj obrat sa so staznostou na starostu, on moze dat majitelovi psa pokutu, alebo dohovorit. Ze sa to jednoducho vyriesi vsak necakaj... zvycajne sa taketo veci vlecu donekonecna a nevyriesi sa nic. Najma na dedinach..
@beronsche áno, máš pravdu, to som prehliadla, že je to dedina, v tom prípade to rieši starosta, toto som ti autorka skopírovala z fb jedného útulku:
TÚLAVÉ PSY – PROBLÉM MUSIA RIEŠIŤ OBCE AJ ZO ZÁKONA
Takmer denne nám telefonujú ľudia z okolitých obcí v oblasti túlavých psov, prosia nás, aby sme ich zobrali do útulku, nevedia, čo s nimi majú robiť... My však z kapacitných dôvodov nemôžeme riešiť túlavých psov zo všetkých okolitých obcí. V prvom rade musíme umiestňovať psov odchytených MP PB a keď máme voľné miesto, berieme aj psov mimo PB, ktorí to súrne potrebujú. Problém túlavých psov sú povinné už aj zo zákona riešiť samotné obce, takže občania by sa mali obracať na svojich starostov. Ak občania nebudú na starostov tlačiť, nič sa nezmení!
📌📌📌O tejto povinnosti obce hovorí zákon o veterinárnej starostlivosti 37/2007 novelizovaný v roku 2011 zákonom 342/2011, kde sa v paragrafe 22 ods. 7 hovorí: „Štát a obce zriaďujú, prevádzkujú podieľajú sa na prevádzke útulkov a karantén pre zvieratá,“ a ods. 8 hovorí, „obce sú povinné zabezpečiť odchyt túlavých zvierat na území obce.“ Starostovia môžu zriadiť svoje vlastné útulky alebo karanténne stanice alebo sa dohodnúť s iným zariadením na odchyte a umiestnení psov.
Nič ale nie je zadarmo, a tak starostovia s týmto problémom nič nerobia s odôvodnením, že na tento problém nemajú financie. Ak však ľudia budú na nich tlačiť a nahlasovať im každého túlavého psa, budú to musieť začať starostovia riešiť. Ak to vzdáte už dopredu bez boja, nič sa v tejto oblasti v obciach nezmení a útulky v mestách sú preplnené a nemôžu jednoducho zachrániť aj všetkých psov z okolitých dedín, kde je vlastne hlavný zdroj množenia. Tak sa zapojte aj vy trochu aktívne aspoň v nátlaku na vašich starostov.
A nie,nedeje sa to iba vo vašej obci... je to realita každej obce či mesta, bohužiaľ ;(
Títo ľudia tú žijú ešte ako v stredoveku, pre nich vodia psa na vôdzke len debily😃myslim, že od týchto inteligentov sa rozumnej dohody nedočkám. A starosta to uz riesil tiez, ze ak bude na ceste za každým dostanú pokutu, mozno mesiac bol pokoj a potom zase. Oni ho púšťajú aby sa,, nazbieral,, aby si sam nasiel jedlo ved chudaci mu nemaju co dat ved chovajú len okolo 30 kráv kdeže by oni mali jedlo pre uboheho psa.
@kejtyj poznám 18 ročnú sterilizovsnu fenu pre príklad. Toto už je dávno vyvrátené, že by sterilizáciá skrátila život alebo že fena musí aspoň raz rodit. Potom ju musíš mat jedine vnútri. Na dedine sa nevyhnes psom. Dnes tento o polroka iný.
@lucia147852 našej vybrali celú maternicu a dožila sa tiež 18 rokov.😉 Ja by som dala sterilizovať. A tak isto sa mi páči nápad odviesť psa preč(aj keď on za to v podstate nemôže,tak ho naučili)
@anjelicek26 posledné dni riešime to isté. Veľký čierny pes behá sám po ulici a jeho majiteľ stojí pred domom alebo je pes na ulici úplne sám a ľudia sa ho boja. Nikto to nerieši, ani starostka.
Pohladaj ci nie je v okoli odchytova sluzba a zavolaj ich ak mestska policia nechodi....ja by som ho odviezla niekam do utulku ako bolo pisane vyssie. Psa by som si fotila vzdy ked by bol bez vodzky pripadne na mojom pozemku a telefonovala stale starostovi a buchala mu to o hlavu
@kejtyj my sme tiež nedali sterilizovať, kvôli možným komplikáciam. Máme volieru, pustena je len pod dozorom, a aj tak k nej preliezol susedov pes.Nám pomohli kamery, snimaju náš dvor, takže je pekne vidieť keď sa nám nejaký pes túla po dvore. Keď sme ich montovali sused to videl,odvtedy si dáva pozor na psa
@kejtyj to co je za sprostosť, že sterilizovaná fenka bude žiť kratšie 🤦♀️🤦♀️🤦♀️ Bože, slovensko fakt nemá budúcnosť keď ľudia furt veria takýmto somarinam spred 30 rokov pomaly...
Ja mám teraz doma šťena labradora, od majiteľov ktorý si tiež myslia ze svoju fenku udržia na dvore keď ju nebudú dávať sterilizovať.... No len iným psom nezabránili aby sa im dostali na pozemok, na fenke sa riadne vyjašili a zrazu 6 šťenať na svete 🙄
@kejtyj no napríklad , keď sa v našom meste potuluje pes , tak sa volaju mestský policajti, oni ho odchytia a dajú do záchytného koterca, potom sa hľadá majiteľ. Keď si majiteľ príde prevziať psa, musí sa preukázať očkovacím preukazom , tak mu ho dajú a platia pokutu 10 €, keď tam je psík dlhšie pokuta sa zvyšuje. Ak sa majiteľ neozve, ide pes do útulku

Toto budes tazko dokazovat, strasne tazko, ze "majitel to vie", majitel bude zarucene tvrdit, ze pes usiel...bohuzial tu pomoze len psa pravidelne odchytit a pravidelne odviezt o okres-dva dalej do utulku, nech si po neho musi ist tam...